Juuso Vainio on tullut kääntämään JYPin kurssin – Joukkueen erikoistilanneprosentit aiheuttavat hämmennystä

LIIGA / Haastattelu
Juuso Vainio toimi JYPin kapteenina kaudella 2019–20 ja on siten tottunut kommunikoimaan tuomareiden kanssa.
Kuva © Timo Savela
JYPiin palannut Juuso Vainio listaa joukkueensa alkukauden vahvuudeksi puolustusalueen puolustuspelaamisen. Karmaiseva alivoima on selkeytynyt kauden alusta ja on siten parantunut. Vuodet ulkomailla kehittivät paineensietokykyä ja puolustuspelaamista.

Satavuotista taivaltaan juhlistavan JYPin kauden alku on ollut kelvollinen. Ennen viime viikon KooKoo-koitosta joukkue oli kerännyt pisteitä kuudenneksi parhaalla keskiarvolla. Tämän lisäksi se oli päästänyt kaikista joukkueista toiseksi vähiten maaleja.

– Siellä on ollut paljon positiivista. Olemme pelanneet pienimaalisia otteluja päästämättä hirveästi maaleja omiin. Vahvuutemme on ollut viisi vastaan viisi -pelissä puolustusalueen puolustuspelimme, JYP-puolustaja Juuso Vainio kommentoi viime perjantaina käydyn KooKoo-ottelun yhteydessä.

Puolustuspelin ohella jyväskyläläisten syömähampaana on sarjan tehokkain ylivoima. Joukkueen alivoimapelaaminen on sen sijaan edustanut täysin vastakkaista ääripäätä ollen Liigan heikoimpia.

On aika harvinaista, että yli- ja alivoima liikkuvat samoissa prosenteissa.

Vielä muutama kierros takaperin JYPin erikoistilanneprosentit liikkuivat lähes samoissa lukemissa – noin 50 prosentissa.

– On aika harvinaista, että yli- ja alivoima liikkuvat samoissa prosenteissa. Se on hämmästyttävää, alivoimalla vastuuta kantava Vainio päivitteli.

Vainion mukaan joukkueen heikko alivoimapelaaminen oli seurausta liiasta paineistusinnokkuudesta, mikä johti alussa tilanteiden ylipelaamiseen.

– Ensimmäisissä otteluissa alivoima ei ollut niin selkeää kuin sen olisi pitänyt olla. Juoksimme itsemme ulos tilanteista, koska meillä oli kova halu antaa painetta ja olla aggressiivisia. Emme vain pystyneet toteuttamaan sitä tarpeeksi hyvin, ja siksi prosentti kääntyi huonoksi.

Viime otteluissa jyväskyläläisten alivoimapelaaminen on kuitenkin osoittanut merkkejä paremmasta.

– Nyt olemme saaneet siihen järkeä ja ajatuksen mukaan, niin alivoimamme on parantunut, puolustaja totesi.

Ulkomaanvuodet opettivat sietämään paineita

Vainion kolme edellistä kautta vierähtivät ulkomailla. Näistä kaksi ensimmäistä puolustaja kiekkoili Ruotsissa Växjö Lakersissa. Viime kauden Vainio vietti Sveitsissä HC Fribourg-Gottéronin riveissä.

Visiitti ulkomailla opetti pelaajalle paineiden käsittelyä, sillä ulkomaalaisvahvistuksiin kohdistuu aina kovat odotukset.

– Kun ulkomaalaisena menee tiettyyn rooliin, niin odotetaan suorittamista. Minun kohdallani se ei ollut tehopisteillä mälläilyä, vaan minut haluttiin ihan erilaiseen rooliin: pelaamaan simppeliä jääkiekkoa ja hoitamaan puolustuspää, Vainio kertasi ulkomaan kausiaan.

Kun ulkomaalaisena menee tiettyyn rooliin, niin odotetaan suorittamista.

Kovina jääkiekkomaina tunnetut Ruotsi ja Sveitsi ovat sitä myös kannattajakulttuuriltaan. Tämä sytytti Vainiota.

– Siellä pääsi pelaamaan kovassa metelissä. Se helpotti pelin ytimeen pääsemisessä. Oli hienoa pelata ison yleisön edessä joka ilta.

Kaudet ulkomailla kehittivät myös Vainion pelaamista. Peruspuolustajan otteet muuttuivat ulkomaan kausina entistä jämäkämmiksi.

– Oman pään pelaaminen vahvistui ja koveni. Ei voi sanoa, että olin poikamainen kun lähdin, mutta kyllä siellä sai paljon oppia puolustuspelaamiseen: mitä voi kehittää esimerkiksi liikeradoissa ja iskuissa.

Jotakin uutta, jotakin vanhaa

Ennen ulkomaille suuntaamistaan Vainio oli JYPin kapteenina. Täksi kaudeksi paluun hurrikaanipaitaan tehnyt puolustaja on tullut hyvin muuttuneeseen ympäristöön. Vainion poissa ollessa seurassa on ehtinyt vaihtua valmennus, ja pelaajistossakin on tapahtunut huomattavia muutoksia.

– Seurajohto on pysynyt samana, mutta valmennus on muuttunut ja aika paljon pelaajistoa. Muutamia kavereita on, joiden kanssa pelasin jo aiemmin Jyväskylässä. Aika erilaisella pohjalla tämä on.

– Aika paljon oli kokeneempia pelaajia silloin, kun itse pelasin: Juha-Pekka Hytöstä, Jarkko Immosta, Jani Tuppuraista, Mikko Kaltevaa, Ossi Louhivaaraa muutamia mainitakseni. Vanhempi runko on väistynyt ja uutta luodaan, Vainio vertaili tämän kauden JYPiä vuosien takaiseen.

Satavuotiaan JYPin viime vuodet ovat olleet melkoista taaperrusta. Jukka Rautakorven pestaaminen päävalmentajaksi ja taloudelliset lisäpanostukset joukkueeseen eivät tuoneet heti ensimmäisellä kaudella kaivattua tulosta. Sijoittuminen kolmanneksitoista oli valtaisa pettymys.

Kehnon viime kauden jäljiltä JYPiin kohdistuvat entistä suuremmat odotukset ja paineet. Vainion mukaan kuluvan kauden tavoite on hyvin yksinkertainen – pelata hyvin ja menestyä.

– Pyrimme pelaamaan hyvää jääkiekkoa. Viime kaudet eivät ole olleet kauhean hyviä Jyväskylässä. Pyrimme pitämään jänteen kireällä ja menestymään.

» Lähetä palautetta toimitukselle