Tim Berni pyrkii Jarkko Ruudun neuvoilla takaisin NHL:ään – Pitää EHT-otteluja tärkeänä näyttöpaikkana

MAAJOUKKUE, NHL / Haastattelu
Tim Berni palasi täksi kaudeksi Pohjois-Amerikasta Sveitsiin ja tuli valituksi heti kauden ensimmäiseen EHT-turnaukseen.
Kuva © Juha Alamaki
Tim Berni jäi ilman NHL-sopimusta ja joutui palaamaan Eurooppaan. Genève-Servettessä puolustajalle on tarjolla kiekollinen rooli. Pohjois-Amerikan vuodet saivat puolustamaan aggressiivisemmin, mutta otteet vaativat vielä lisää tasaisuutta.

Sveitsin EHT-ryhmässä on mukana täksi kaudeksi Eurooppaan palannut Tim Berni, 23. Viime kaudella 59 NHL-ottelua Columbus Blue Jacketsissa pelannut puolustaja jäi ilman NHL-sopimusta.

Blue Jacketsin alkuperäinen sopimus ei miellyttänyt sveitsiläistä ja lopulta tilanne puolustuksessa muuttui ratkaisevasti.

– Neuvottelimme koko kesän. He vetivät pois kahdensuunnan sopimustarjouksensa, koska he kiinnittivät muita pelaajia. Huomasin alakerran olevan täynnä. En halunnut hyväksyä alkuperäistä tarjousta, koska pelasin joitakin otteluja ja tiesin arvoni.

Vaikka sopimusta ei ollut kesän aikana syntynyt, Bernin tahtotila oli silti pelata NHL:ssä. Hän yritti hakea sopmusta ja paikkaa kokoonpanossa osallistumalla Blue Jacketsin harjoitusleirille.

Rajoitettuna vapaana agenttina Bernin vaihtoehdot ja omat vaikutusmahdollisuudet olivat tilanteessa rajalliset.

– Olin rajoitettu vapaa agentti, joten minun täytyi pyytää siirtoa. Mitään ei tapahtunut muutamaan kuukauteen. Se on välillä valitettavasti sellaista, eikä itse voi vaikuttaa asioihin. Pelaajana voi vain pelata hyvin ja niin myös tein viime vuonna. Tämä kausi on jälleen tärkeä.

Kun harjoitusleirikään ei puolustajan harmiksi johtanut sopimukseen, eikä siirtoa kuulunut, päätyi hän tekemään sopimuksen Genève-Servetten kanssa.

Berni on tyytyväinen ratkaisuunsa. Samalla puolustaja korostaa EHT-turnauksen merkitystä NHL:ään paluuta ajatellen.

– Olen hyvässä joukkueessa ja iloinen pelatessani tällä tasolla. Katsomossa on paljon pelaajatarkkailijoita.

Kaksi edellistä kautta Blue Jacketsin organisaatiossa olivat Bernille opettavaisia. Tämän kauden joukkueessaan, Genève-Servettessä, Berni pääsee kehittämään hyökkäyspään osaamistaan.

– Edelliset kaksi kautta opettivat minua puolustamaan aggressiivisemmin ja katkaisemaan pelejä välittömästi. Haluan olla kahdensuunnan puolustaja ja Genève-Servettessä saan pelata kiekollisesti ja ylivoimalla. Se antaa itseluottamusta.

Päästäkseen takaisin NHL:ään sveitsiläispuolustaja kokee, että hänen pitää olla tasaisempi pelissään. Samansuuntaisia ohjeita Berni sai myös Blue Jacketsin Euroopan kehitysvalmentaja Jarkko Ruudulta, jonka kanssa pelaaja jutteli tovin Ruotsi-ottelun jälkeen.

– Samanlaisia ohjeita sain, pitää pyrkiä tasaisuuteen, liikuttaa kiekkoa nopeasti ja olla vahva kaksinkamppailuissa. Hän tietää, mitä Columbus vaatii minulta, joten on kiva saada palautetta, Berni kertoi.

Ottelun jälkeisestä tapaamisesta huolimatta yhteydenpito Ruudun ja Bernin välillä ei ole kuitenkaan jatkuvaa, vaikka he tuntevat toisensa jo pidemmältä ajalta.

– Emme puhu usein. Hän tai joku muu katsoo ottelujani. Tilanne oli sama ennen kuin menin Columbukseen. Tunnen hänet jo siltä ajalta, Berni totesi.

» Lähetä palautetta toimitukselle