Mielipide

Aleksander Barkov ei vakuuta johtajana – Panthers on kuriton joukko hölmöileviä yksilöitä

NHL / Kolumni
Kapteenin on saatava joukkueen ilmapiiri seesteisemmäksi ja yhtenäisemmäksi, jotta taisteluun Stanley Cupista on vielä mahdollisuuksia, kun finaalisarja siirtyy Floridaan.

Kaksi tehtyä ja seitsemän päästettyä maalia, 84 jäähyminuuttia ja yhteensä seitsemän käytösrangaistusta, joista kaksi samalle pelaajalle eli Matthew Tkachukille. Florida Panthersin pelaaminen ei ollut Stanley Cup -finaalien toisessa ottelussa voittavaa jääkiekkoa nähnytkään, vaikka panoksena oli ottelusarjan tasoitus.

Toisen ja kolmannen erän suuri käytösrangaistusten määrä pistää silmään, mutta Panthers-pelaajien jäähyhölmöily alkoi jo ensimmäisessä erässä.

Kuuden ja puolen minuutin pelin jälkeen Ryan Lomberg päätti täysin tarpeettomasti lyödä Jonathan Marchessaultia poikittaisella mailalla, ja puoli minuuttia myöhemmin Vegas Golden Knights johti 1–0. Maalintekijänä nimenomaan rikottu Marchessault.

Avauserän loppupuolella Panthersin kärkipuolustaja Brandon Montour tuli kolmanneksi pelaajaksi kaksinkamppailuun ja taklasi Marchessaultia päähän. Tällä kertaa alivoima päättyi Golden Knightsin jäähyyn, mutta pian tehottoman Panthers-ylivoiman jälkeen kotijoukkue lisäsi johtoaan.

Jos aie oli kuumentaa ja häiritä Marchessault'n pelaamista, suunnitelma ei toiminut alkuunkaan.

JOS AIE OLI KUUMENTAA JA HÄIRITÄ MARCHESSAULTIN PELAAMISTA, SUUNNITELMA EI TOIMINUT ALKUUNKAAN.

Kanadalaishyökkääjä löi tauluun tehot 2+1, ja Panthers sahasi omaa oksaansa typerillä jäähyillä. En aio ottaa kantaa tuomarilinjan osuvuuteen, sillä kritiikki pitää joka tapauksessa kohdistaa pantterilauman kollektiiviseen kurittomuuteen. Provosoituminen ja toistuvat poikittaiset mailat eivät edistä voiton tavoittelua.

Panthersin ykkössentteri Aleksander Barkov loi kiitettävästi maaliodottamaa, mutta tehojen lisäksi kapteenilta on vaadittava parempaa johtajuutta.

Ennen jäähyilyn ryöpsähtämistä käsistä Panthers ehti toisessa erässä päästää Golden Knightsin kahden sijaan neljän maalin karkumatkalle. Puolustaminen oli kuritonta ja hyökkäyspelaaminen huolimatonta – lopulta petti Panthersin hermokontrolli, ja vain Golden Knights pelasi jääkiekkoa.

Ottelusarja siirtyy seuraavaksi Floridaan, jossa Panthersilla on kotiyleisön edessä mahdollisuus laittaa finaalit tasoihin. Pelin pitää kuitenkin muuttua radikaalisti.

Eetu Luostarisen poissaolo on ohentanut Panthers-hyökkäystä selvästi, mutta silloin johtavien pelaajien pitäisi näyttää esimerkkiä. Barkov on jäänyt finaaleissa pisteittä, Tkachukilla on kasassa yksi maali ja 36 jäähyminuuttia.

Barkovin laidalla Anthony Duclair on päässyt molemmissa finaaleissa pisteille, mutta ottelun loppuhetkien typerä ja tarpeeton poikittainen maila Ivan Barbašoviin ja käytösrangaistus päälle oli selvä merkki, ettei niin sanotusti kasetti kestä.

Vielä kiistattomammin saman asian kertoo Eric Staalin saama käytösrangaistus tuomaristoon kohdistuneesta loukkauksesta.

Niin kauan kuin Panthersin kokeneiden pelaajien panos on tätä tasoa, ei joukkueella ole mahdollisuutta haastaa yhtenäisemmin pelaavaa Golden Knightsia.

Barkovista on aina välittynyt kuva mieluummin teoillaan kuin puheillaan johtavana kapteenina, mutta tällä hetkellä joukkue tarvitsee kalleimmalta hyökkääjältään ilmapiirin rauhoittamista.

Kolmannessa finaalissa typerät jäähyt pitää jäädä pois, ja joukkueen on pelattava yhtenäisemmin. Tämän pelillisen muutoksen saavuttamisessa kapteeni Barkovilla on keskeinen rooli.