Mielipide

Tyttöleijonilla on edessä mahdollisuuksien Kanada-ottelu − tappiostakin on pystyttävä ammentamaan

MAAJOUKKUE / Kolumni

Tänä vuonna tyttöjen MM-kisoissa kaikki kahdeksan turnausjoukkuetta pääsevät puolivälieriin, joten Tyttöleijonat voi lähteä alkulohkon päättävään Kanada-peliin turvallisin mielin. Pelit jatkuvat joka tapauksessa, vaikka vaahteralehtipaidoilta tulisikin takkiin. Turnaus sitä paitsi alkoi kahdella voitolla.

On kaikin perusteltavissa olevin keinoin todennäköistä, että Kanada voittaa Suomen tiistaina. Sen verran kova tasoero vallitsee pohjoismerikkalaisten ja eurooppalaisten välillä naisten ja tyttöjen lätkässä. Vaikka Tyttöleijonat poistuisikin tappio niskassaan kaukalosta, on joukkueen pelistä havaittavissa ja on havaittava asioita, jotka ryhmä voi valjastaa hyötykäyttöön tulevassa puolivälierässä vastustajasta riippumatta.

Tyttöleijonien historian mittapuullakin tarkasteltuna kuusi maalia kahdessa ottelussa paukuttanut Emma Ekoluoma on yhteensä seitsemällä pisteellään yhden pisteen päässä noususta alle 18-vuotiaiden MM-historian tehokkaimmaksi pelaajaksi. Pistemäärä nostaisi hänet tilastoissa ohi niin ikään kahdeksan pistettä omina vuosinaan tehneiden Emma Nuutisen ja Elisa Holopaisen, sillä Ekoluomalla on tilillään enemmän maaleja. Aiempi kaksikko teki kumpikin aikanaan tehot 5+3. On mahdollista, että Ekoluoma siirtyy myös omalle pisteluvulleen vielä näiden kisojen aikana.

Maalivahti- ja puolustuspeli joutuvat Kanadaa vastaan aivan uudenlaiseen testiin. Kerttu Kuja-Halkola tai hänen mahdollinen tuuraajansa tekee tolppien välissä varmasti riittävän suorituksen, jotta hyvä tulos on mahdollinen. Puolustajien ja viisikkopuolustuksen on siedettävä tiistaina pitkiäkin jaksoja omassa kenttäpäädyssä. Tyttöleijonien tekemisessä siis maltti ja yksinkertaiset ratkaisut korostuvat.

Mikäli Suomi saa puolustettua oman alueensa kunnialla ja avattua kiekkoja pystysuunnassa, on joukkueessa riittävästi jalkavuutta, jotta peli saadaan kohti Kanadan maalia. Se jääköön nähtäväksi, pystyvätkö muut kuin Ekoluoma pöllyttämään verkkoja riittävästi tässä turnauksessa. Viitteitä kyvyistään ovat antaneet muun muassa Abigail Byskata, Tinja Tapani ja Senja Siivonen. Hanakka laukoja on tilaisuuden tullen myös Eva Lamberg, joka sai Saksa-pelissä kakkosketjun roolin ensimmäisen ottelun 13. hyökkääjän tontin jatkoksi.

Kanada-kamppailussa on pantava merkille, kuinka suomalaispelaajat reagoivat mahdollisiin takaiskuihin. Painuvatko päät alas, tuleeko seuraavissa vaihdoissa huolimattomuusvirheitä tai sortuvatko yksilöt puskemaan peliä väkisin? Toisaalta kaikenlaiset onnistumiset vaikeina hetkinä tuovat varmasti psyykkisiä voimavaroja turnauksen tärkeimpiä hetkiä silmällä pitäen.

Näissä hetkissä myös kokeneen tyttöjen MM-kisaluotsin Mira Kuisman ja hänen valmennusryhmänsä merkitys kasvaa. Saksa-ottelussa hyvää avauserää seurasi hankala toinen kaksikymppinen, mutta ryhmä kasasi rivinsä kolmanteen erään.

Alkulohkon jälkeen olemme kaikki viisaampia sen suhteen, mikä Tyttöleijonien iskukyky on tämän vuoden MM-turnauksessa. Suomi lähti kisoihin selvänä haastajana, mutta ensimmäiset pelit ovat antaneet odottaa jotakin haastamista suurempaa. Kanada-pelin ilmeestä on paljon kiinni.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös