Mielipide

Kärpät kaikessa edellä

LIIGA / Kolumni
SM-liigan finaalit ovat päättymässä ennen aikojaan. Jokerit on kahdessa ensimmäisessä loppuottelussa ollut aivan yhtä selvä vastaantulija kuin Kärppien aiemmat vastustajat Pelicans ja Blueskin. Mikä sitten tekee Kärpistä niin ylivoimaisen, että se voi voittaa mestaruuden häviämättä otteluakaan?

Molemmat SM-liigan finaalijoukkueet selvisivät puolivälieristä ja välieristä tappioitta. Joukkueiden keskinäiset erot näyttivät runkosarjankin perusteella pieniltä, mutta finaalisarjassa Kärpät on ollut Jokereita edellä joka osa-alueella.

Kärppien ylivoimaisuus palautuu muutamaan avaintekijään. Merkittävin niistä on yksilötaito. Se antaa Kärpille avaimet nopeisiin hyökkäyksiin ja tehokkaaseen ylivoimaan - juuri näillä aseilla Jokerit on kaatunut.

Kyse on kuitenkin myös muusta kuin huipputaitavista yksilöistä. Oululaisten valmennusryhmä on Kari Jalosen johdolla rakentanut joukkueelle loistavan pelitavan, jossa siirtymät puolustuksesta hyökkäykseen ja edelleen puolustukseen on saatu todella saumattomiksi.

Joukkue hyödyntää vahvuuksiaan aivan yhtä hyvin - ellei jopa paremmin - kuin Doug Sheddenin Jokerit. Nuo vahvuudet vain ovat astetta merkittävämpiä kuin Jokereiden kamppailuvoima ja työmoraali. Kärpät syöttelee ja luistelee Jokereilta jalat alta.

Välieräsarjan HPK:ta vastaan piti olla Jokereille todellinen koetinkivi, mutta toisin kävi. HPK kaatui heikkoon viimeistelyyn ja hermokontrolliin. Kärpät on kuitenkin HPK:ta edellä muussakin kuin maalinteossa ja päänsisäisissä peleissä. Sen vastahyökkäykset lähtevät selvästi hämeenlinnalaisia nopeammin ja ne päättyvät huomattavasti useammin maalintekotilanteeseen. Toisaalta Kärpät myös puolustaa omaa maaliaan selvästi paremmin kuin HPK.

Jokerit on kahdessa ensimmäisessä loppuottelussa päästänyt enemmän ylivoimahyökkäyksiä kuin puolivälierä- ja välieräsarjoissa yhteensä. Kärpät taas on saanut pelata turvallista ja tappavan tehokasta johtoasemakiekkoa, jossa vastustajan aseet riisutaan keskialueen sumppuun.

Jokerit on jo kolmesti taistellut takaa tasatilanteeseen, mutta joka kerta Kärpät on karannut uudestaan. Tämä osoittaa myös poikkeuksellista henkistä kanttia - ja koettelee vastapuolen kestävyyttä. Jokerit yritti tiistaina hakea yliotetta myös perinteisin pohjoisamerikkalaisin keinoin, mutta Kärpät vastasi omalla tavallaan: tekemällä enemmän maaleja.

Joukkueiden välinen ero on ollut numeroiden valossa toistaiseksi pieni, vaikkakin selvä. Pelillisesti Kärpät on vienyt molempia otteluita selvästi. Marginaalit ovat kuitenkin edelleen häviävän pienet. Mikäli Kärpät ei muista torstaina keskittyä pelaamiseen, vaan ajatukset karkailevat jo mestaruusjuhliin, voi kyseisiä juhlia varmasti lykätä ainakin lauantaille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös