Mielipide

Kaksi katsetta finaaleihin

LIIGA / Kolumni
Jokerit jatkoi porskutustaan kevätkaudellakin, eikä pudotuspeleissäkään tullut eräiden odottamaa romahdusta. Mutta kuinka käy finaalisarjassa, sen kertoo sinulle Jatkoajan jokeritoimitus.

Eetu Huisman: Joulun alla oltiin kilpavarustelun keskellä. Pronssikerho oli juuri ohilaukaissut Billy Tibbetsin riveihinsä, ja huhut pyörivät silloin joka suuntaan. Virmanen poimi sitten viime hetkellä Robert Schnabelin ja voi sanoa, että onneksi poimi.

Heikki Uusitalo: No niin voi. En olisi joulun alla ottanut missään nimessä, mutta nyt se kaappikellon kokoinen koukkupolvinen puukäsi vetää isoja minuutteja tyylillä.

EH: Olit viimeksi sitä mieltä, että kovuutta kyllä löytyy ilman vahvistuksia. Ei muuten olisi löytynyt tarpeeksi ilman Schnabelia...

HU: Olisiko vai eikö olisi? Turhaa jossittelua, ei Jokereilla ihan pehmeä joukkue muutenkaan ole.

EH: Se on sun mielestä turhaa jossittelua, koska olit väärässä. Joka tapauksessa todella tärkeä pelaaja alivoimalla - ja pelikatkoilla...

HU: No joo, Ville Leino -tapaus meni Schnabelin osalta aika putkeen, ja on mies kyllä suojannut oman maalivahdin reviiriä muutenkin kuin kusemalla. Pakko myöntää että hyvä äijä - pelillisestikin.

Mitä muuten luulet, pystyykö Kärppien Boumedienne kohtelemaan Jokereita yhtä kaltoin tänä keväänä kuin pari vuotta sitten Metropolitia?

EH: Se ei pelota, on millä vastata.

HU: Taitaa osat oikeastaan kääntyä juuri toisin päin kuin edellisessä Kärppien ja Jokerien finaalissa, jossa iso ja ilkeä Boumedienne masensi pienet ja taitavat Jokerit...

EH: Jep, Kärppien hyökkääjiä on vastassa sellainen kohtelu, että heiltä kysytään todella kanttia päästä parhaalle maalintekosektorille.

HU: Tiukka tukos siellä on Jokereitakin vastassa, mutta esimerkiksi Valtosen ja Ridan nuhteessa pitämisessä on Ahvenanmaan kokoinen työ.

Ylivoimatehot löytyivät

HU: Oltiin vissiin viimeksi yhtä mieltä siitä, että ratkaisijoista on puutetta...

EH: Kyllä. Stapletonille nähtiin käyttöä lähinnä ensi kauden joukkueessa ja ylivoiman suhteen olin todella skeptinen. Kerhoa vastaan Jokerit kuitenkin löysi hyvin keinot ylivoimaan, vaikka kotiläksyt olikin tehty ja viiva pelattu pois.

Kukapa olisi uskonut, että Wilmistä kuoriutuu vielä pehmeäkätinen ylivoimapyörittäjäkin...

HU: Peli kävi silti välillä hyvin viivankin kautta. Esimerkiksi Ridalla oli paikkoja maalinkulmaohjauksista, joita Jokerit haki järjestelmällisesti.

EH: Aika tiukilla ja paineessa se Jokerien ylivoima kuitenkin koko ajan oli, mutta HPK sillä vielä nujerrettiin. Miten käy Kärppiä vastaan?

HU: Kärppien alivoimasta päällimmäinen mielikuva on se, että maalineduspeli on hämeenlinnalaisia parempaa. Muuten se on sitä perusoululaista liikkuvaa, lukevaa ja reagoivaa.

EH: Eli pystyykö Jokerit murtamaan sen?

HU: Pystyisi, mutta...

EH: ...Kärpät ei ota jäähyjä?

HU: Juuri niin. Ja Jokerit ottaa, varsinkin kun on Aravirran lanseeraama puolen Suomen paine niskassa Raksilassa.

EH: Jokerit ei saa samaa etua kotonaan, vaikka kannustus on alkanut levitä eteläpäädystä sivukatsomoihinkin. Saapa nähdä joko halli finaaleissa on yli puolillaan...

HU: Meniskö 9000 katsojaa rikki? Ääh, pakkohan sen on olla täysi.

EH: Mutta siitä Stapletonista. Hävettääkö?

HU: Hävettää vähän, pettämätön kiekkosilmäni oli hetkellisesti sokea. Tosin nähtiinhän me siinä iso potentiaali, mutta vaikka jokerivalmennus puhui jo syyskaudella, että siinä on lahjakkuutta, kun löytyy sopivat ketjukaverit, niin en olisi uskonut tällaista tehoilua ikimaailmassa.

EH: Nyt on parhaat mahdolliset ketjukaverit. He täydentävät toisiaan todella hyvin, ja siksi kaikki voivat pelata vahvuuksillaan.

HU: Ovat riittävän erilaisia, mutta on niissä kaikissa se yhteinen puoli, että ovat älyttömän sitkeitä. Wilm on ollut juuri niin hyvä, oikeastaan parempikin, kuin mitä Shedden hehkutti hänet hankkiessaan, ja Virta on noussut sellaisella tasolle miltei uran päättäneen loukkaantumisen jälkeen, etten olisi sitäkään uskonut.

EH: Toinen toipilas eli Lepistö sen sijaan ei ole vieläkään sillä tasolla, mitä toivottiin. Lepistön pelistä huokuu se, että hän haluaisi tehdä niin paljon enemmän kuin mihin tällä hetkellä pystyy. Intensiivisyydeltään heikossa Ilves-sarjassa Lepistö oli hyvin esillä, mutta HPK-sarjassa katosi.

HU: Ehkä Samilta tosiaan olisi vielä enemmän voinut toivoa, mutta kyllä viimeisessä HPK-pelissä Lepistö oli jo tosi hyvä.

EH: Se matsi olikin taas intensiivisyysasteikolla matalasta päästä.

Eturivin miehet ratkaisevat

HU: Ketkä pelaajat nousevat finaaleissa ratkaisijan rooleihin?

EH: On itsestään selvää, että Tarkki ja Riksman.

HU: Jokerien osalta mä nostaisin vielä Schnabelin alivoimissa, Tuulolan ja Stapletonin ylivoimissa, Wilmin joka paikassa - ja Jani Rita ratkaisee toisessa jatkoerässä.

Boumediennen ohella Kärpiltä luotettava sotaratsu Viuhkola on tärkein kenttäpelaaja, vaikkei samanlainen narrinkaataja olekaan kuin Tenkrat tai Saarenheimo olivat. Viuhkola on liigan paras sentteri.

EH: Tuohon voi yhtyä, vaikkei mammanpoika uskallakaan lähteä NHL-kaukaloihin. Teki taas jatkosopimuksen Kärppiin.

HU: Oulu on kuule niin ihana paikka, olen asunut siellä.

EH: Tiedetään. Mutta jos pysytään kiekossa. J. Jalosen Suomen parhaalla pelikirjalla ei sitten Jokereita pysäytetty. Hyvähän se pelikirja on Kärpilläkin, mutta eivät nämä finaalipelit siihen ratkea.

HU: Eivät todellakaan. Pelirohkeus ja henkinen kantti tässä nyt ovat avainrooleissa. Pelillisellä puolella ratkaisut tapahtuvat puolustusalueiden keskustoissa, joita kumpikin joukkue miehittää erittäin hyvin. Sitten tietysti ylivoimat ja alivoimat ovat vähän turhankin tärkeitä...

EH: Et kai viittaa enemmän sukeltamista kuin jääkiekko muistuttavaan toimintaan...

HU: Saattaa olla, että viittaankin. Shedden on tuota ilmastoa pehmittänyt jo kauden aikana, mutta en pitäisi ollenkaan yllättävänä, että siltä suunnalta tulisi raju puheenvuoro, jolla otettaisiin niin sanottu harkittu sakko.

Jokerien leirissä kenttäpelaajat eivät ainakaan harrasta hyppylajeja jäällä ollessaan, vaan keskittyvät kiekkoiluun. Maalivahti Riksman kyllä on ottanut hieman roolia hyppyhommissakin.

EH: Se on antanut vaan Schnabelille töitä. Mutta miten finaaleissa lopulta käy?

HU: Ensimmäisen pelin voittaja vie koko sarjan 3-0. Jokerien peli on sarjojen alussa ollut nihkeää, joten voittaminen on vaikeaa. Veikkaan silti Jokereita.

EH: En uskalla olla ihan noin ylimielinen. Kärpät hoitaa kyllä ensimmäisen pelin, mutta sen jälkeen mennään toisessa komennossa. 3-1 Jokereille.

» Lähetä palautetta toimitukselle