Mielipide

Kuopion turnaus palaa ohjelmistoon

LIIGA / Kolumni
Melkein kymmenen vuotta tauolla ollut Kuopion turnaus tekee paluun harjoitusturnauksien joukkoon. Isäntäjoukkue KalPan lisäksi Niiralan montussa nähdään ruotsalainen AIK, sveitsiläinen Rapperswil ja porilainen Ässät.
style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9; border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9; padding: 3px;">historiaa

Perinteikkään turnauksen paluu
href="http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?sivu=kolumnit&joukkue=KalPa&id=6451">[lue lisää]

Turnauksen isännät ovat saaneet tällä kertaa vieraakseen kotimaasta Porin Ässät. KalPa lukee Ässät päävastustajakseen ja tuleva keskinäinen harjoitusottelu kertoo hieman joukkueiden nykyisestä kunnosta. Kovan harjoittelun keskellä ottelu ei kerro koko totuutta joukkueiden voimasuhtaista, sillä valmentajat testaavat kokoonpanoja ja antavat nuorille pelaajille näytönpaikkoja murtautua mukaan joukkueeseen.

Turnauksen ulkomaalaisjoukkueista tukholmalainen AIK pelaa tulevalla kaudella Ruotsin toiseksi ylimmällä sarjatasolla Allsvenskanissa. Vierailijoille SM-liigajoukkueen kohtaaminen on suuri asia. Toinen rajojen ulkopuolelta saapuva vierailija on Kari Elorannan valmentava sveitsiläinen Rapperswil. Elorannan valmennuksessa joukkue lähtee taistelemaan Sveitsin liigan mitalisijoista.

Ottelun turnausohjelmassa perjantaina 17.8. AIK kohtaa Rapperswilin ja KalPa pelaa Ässiä vastaan. Lauantaina 18.8. on vuorossa sijoitusottelut voittajien ja häviäjien kesken.

Isäntäjoukkue ensimmäistä kertaa kasassa

Monia muutoksia kokenut kotijoukkue KalPa on ensimmäistä kertaa kasassa kauden aikana. Viimeisimpinä joukkueeseen ovat liittyneet amerikkalaisvahvistukset Justin Harney ja Bryan Lundbohm. Keskushyökkääjä Lundbohm pelasi ensimmäisen ottelunsa kuopiolaisten riveissä KooKoota vastaan. Puolustaja Harney pukee kilpipaidan päälleen ensimmäistä kertaa ottelussa Ässiä vastaan.

Uusien ulkomaalaisien lisäksi kotijoukkue luisteluttaa jäälle nipun tuoreita kotimaisia kasvoja. Kotiyleisön edessä ensi esiintymisen tekevät Jyri Junnila, Tapio Laakso, Mikko Laine, Mika Oksa, Timo Salo, Ville Varakas ja Teemu Virtala. Mielenkiintoisimpina niminä voidaan pitää Mestiksen syöttöpörssin voittanutta Teemu Virtalaa ja Kärpistä Kuopioon saapunutta Jyri Junnilaa.

Harjoituskaudella KalPa on pelannut toistaiseksi pääpiirteittäin hyvin. Voitot KooKoosta, Lukosta ja SaiPasta ovat kasvattaneet joukkueen itseluottamusta. Surkea vierastappio pirteälle Jukureille Mikkelissä kuitenkin osoitti, että löysäilyyn kentällä ei ole yhtään varaa. KalPan harjoitusotteluissa toistaiseksi parhaiten ovat onnistuneet Jarkko Kauvosaari, Janne Jalasvaara sekä nuorisokenttä Aatu Hämäläinen, Jarkko Malinen ja Tommi Jokinen.

Kuopiolaisten terveystilanne on ollut mainio läpi harjoituskauden. Pitkäaikaispotilaita ei ole lainkaan ja pikku loukkaantumisiakin on ollut todella vähän. Kuopion turnaukseen joukkue pääsee mukaan täysin terveellä kokoonpanolla. Valmentaja Pekka Virralla on siis runsaasti vaihtoehtoja kokeilla erilaisia kokoonpanoja.

Kotijoukkue KalPa esiintyy ainoastaan kotiturnauksessaan ennen SM-liigan avausta Niiralan montussa. Kuopion turnaus on monelle viimeinen tilaisuus nähdä KalPa ennen liiga-avausta.

Ässät rämpinyt harjoituspeleissä

Edellisellä kaudella pahasti epäonnistunut Porin Ässät on panostanut tulevaan kauteen paljon. Joukkueeseen on liittynyt uusia vastuunkantajia ja entiset luottopelaajatkin jatkoivat. Porissa odotetaankin, että Ässät pystyvät venymään jälleen pudotuspeleihin.

Joukkue on harjoitellut kovaa ja se on näkynyt mollivoittoisina otteina harjoituspeleissä. Ässät on onnistunut saalistamaan ainoastaan yhden tasapelin täysimittaisista otteluista. Muut pelit ovat päättyneet tappioihin. Harjoituspeleissä etenkin maalinteko on tuottanut tuskaa. Lappeenrannan turnauksessa joukkue teki kahdessa ottelussa yhden täysosuman, sekin syntyi 5-3-ylivoimalla. Rob Hisey on palannut kuluneella viikolla Poriin ja värikkäältä pelaajalta odotetaan apuja maalinteko-ongelmaan.

Ässien valmennuksesta vastaa kuopiolaisille tuttu kaksikko Jari Härkälä ja Mika Pieniniemi. Molemman ovat toimineet aiemmin myös kuopiolaisten valmentajina.

Patapaitojen maalivahtikaksikko herättää varmasta tunteita kuopiolaisyleisössä. Porilaisten maalia tukkii entinen KalPa-kaksikko: Kimmo Kapanen - Eero Kilpeläinen. KalPan pääomistajan Sami Kapasen veli Kimmo epäonnistui kuopiolaisten maalisuulla ja lähtikin kesken viime kauden Ruotsiin. Nähtäväksi jää, millaisen vastaanoton entinen yleisön suosikki Kapanen saa.

Ässien joukkueesta varmuudella ovat sivussa pitkäaikaistoipilaat Tuomas Huhtanen, Jussi Peltomaa ja Teemu Virkkunen. Parin viime kauden aikana Ässien ja koko SM-liigan yksi suurimmista tähdistä Marko Kivenmäki on kärsinyt polvivammasta. Hyökkääjä on kuitenkin ennakko Kuopiossa pelikuntoinen.

Kovia kokenut AIK hakee uutta nousua

Pitkään Elitserienin suurseuroihin kuulunut Tukholmalaisseura pudotettiin muutama vuosi sitten kolmannelle sarjatasolle (Division 1), seuran talousongelmien käytyä ylitsepääsemättömiksi. Sittemmin seura on noussut Allsvenskaniin ja sijoittunut viime kausina keskikastiin. Kaudella 2006-07 AIK sijoittui Allsvenskanissa yhdeksänneksi. Kaudeksi 2007-08 ”Gnaget” (suomeksi ”rotat”) on kuitenkin hieman vahvistunut ja joukkueen on arvioitu omaavan mahdollisuudet tällä kaudella ensimmäisen pudotuspelivaiheen saavuttamiseen.

Joukkueen kuuluisin pelaaja on Kristian Gahn. Konkarihyökkääjä on edustanut Ruotsia jopa MM-kisoissa vuosituhannen vaihteessa. Edelliskaudella 35-vuotias pelimies pelasi Sveitsin B-liigassa sekä Ruotsin 1 divisioonassa. Joukkueen tämän hetken kuumimpana nimenä pidetään kuitenkin pienikokoista (171 cm), mutta erittäin taitavaa Jonas Westerlingiä. Mies aloitti myös viime kauden AIK:ssa, mutta siirtyi kesken kauden ongelmaseura Malmön riveihin. Nyt Westerling on palannut Tukholmaan. Seuraamisen arvoinen pelimies on myös aikanaan suurlupauksena pidetty Mattias Beck. 24-vuotiaalta hyökkääjältä on odotettu jo pidempään lopullista läpimurtoa ja viime vuosi antoi viitteitä miehen potentiaalin olevan realisoitumassa. Puolustuksen avainmies on viime kaudella Brynäsissä piipahtanut Daniel Ström, joka on pelannut urallaan myös pari kautta Saksan kakkostasolla.

Eloranta tuo Rapperswilen Kuopioon

Sveitsiläisväriä turnaukseen tuo Kari Elorannen luotsaama Rapperswil. Perinteikäs sveitsiläisjoukkue on viime vuodet ollut Sveitsin A-liigan keskikastia. Pienen sveitsiläiskaupungin joukkue on leireillyt Suomessa jo pidempään ja pelasi Kuopion turnauksen alla Elorannan kotikaupungissa Lahdessa Pelicansia vastaan. Lahtelaiset voittivat ottelun lukemin 3-2.

Tiistaina Jatkoajan haastattelussa Eloranta vaikutti tyytyväiseltä palattuaan kahden kauden tauon jälkeen Rapperswilen peräsimeen. Eloranta uskoikin, että Rapperswil tulee pärjäämään ensi kaudella aiempia kausiaan paremmin.

- Joukkue on parempi, ja on uusi jäähalli, joka on tuonut uusia mahdollisuuksia joukkueen rakentamiseen. Edellisellä valmennuskaudellani saimme taistella sarjapaikastamme, nyt tavoitteet erilaiset. Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet parantaa viime kauden sijoitusta, Eloranta kommentoi Pelicans-ottelun jälkeen.

Kuopiolaisyleisölle Elorannan lisäksi tuttuja nimiä sveitsiläisjoukkueesta ovat puolustaja Tom Koivisto ja pitkään Sveitsissä viihtynyt hyökkääjä Niki Siren. Myös joukkueen ruotsalaisvahvistus Niklas Nordgren pelaa Kuopion turnauksessa. Sen sijaan joukkueen nimekkäin vahvistus, yli kaksisataa NHL-ottelua pelannut kanadalainen Stacy Roest ei pelaa viikonlopun turnauksessa. Roestin poissaolosta huolimatta Rapperswil saa jalkeille Kuopiossa kovan ryhmän ja joukkue onkin selkein suosikki finaalistiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös