Kierrosraportti: Ässien pisteputki venyi jo kymmeneen otteluun – Vaasan ennätysyleisö todisti Sportin sortumista

LIIGA / Kierrosraportti
Liigassa pelattiin perjantaina viiden ottelun kierros. Kierroksen puheenaiheiksi nousivat muun muassa Lenni Hämeenaho, JYPin paluu voittokantaan sekä Vaasan ennätysyleisö.

Ässät katkaisi Ilveksen voittoputken rangaistuslaukausten jälkeen

Ässät voitti Ilveksen sarjan kärkikamppailussa. Tasainen ottelu ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa.

Ässät ja Ilves kohtaisivat jo toista kertaa Porissa tällä kaudella. Kauden avausottelussa Ilves haki voiton lukemin 4–3.

Ottelun avausmaalista vastasi Jani Nyman. Nymanin osuma syntyi maalin edestä Santeri Virtasen loistavasta esityöstä. Syötön myötä Virtasen pisteputki kasvoi jo viiden ottelun mittaiseksi.

Kovaa paineistanut Ässät tasoitti ottelun Matias Mäntykiven istuessa jäähyaitiossa. Maalin iski juhlaotteluaan viettänyt Roope Talaja. Ottelu oli 500. Talajan Liigauralla. Ensimmäisen erän loppupuolella entinen Ilves-peluri Tuomas Salmela teki kauden ensimmäisen maalinsa päädystä pompanneesta kiekosta. Ensimmäiselle erätauolle poistuttiin myös näistä lukemista.

Toisen erän loppupuolella Ilves kampesi itsensä tasoihin varsin erikoisella osumalla. Jarkko Parikka laukoi kiekon maalille, josta kiekko pomppasi maalin katolle. Maalin katolta Matias Mäntykivi tökkäsi kiekon alakautta peliin, jonka jälkeen kiekko valui Karolus Kaarlehdon selän kautta maaliviivan yli. Maali tarkistettiin videolta, mutta alkuperäinen tuomio säilyi.

Fyysisen ottelun kolmas erä oli maaliton. Ässät pääsi yrittämään ylivoimaa kahdesti Ilveksen Oula Palveen otettua kaksi kahden minuutin rangaistusta. Ilveksen alivoima kesti molemmat jäähyt.

Jatkoajalla molemmilla joukkueilla oli huippupaikkoja, mutta kiekko ei maaliin asti päätynyt. Voittolaukauskisassa lisäpisteen joukkueelleen voitti Ässien Lenni Hämeenaho. Ottelu kasvatti Ässien pisteputkea jo kymmenen ottelun mittaiseksi.

Ässät matkustaa huomiseksi Hämeenlinnaan HPK:n vieraaksi, kun taas Ilveksen vilkas viikko tulee päätökseen Lappeenrannassa SaiPan vieraana.

Maaliodottama:
Ässät 2,51 – 1,53 Ilves

Liiga-ajan ennätysyleisö todisti Sportin sortumista raudanlujaa Tapparaa vastaan

Sport isännöi Tapparaa kotonaan seuran Liiga-ajan ennätysyleisön edessä, kun Vaasassa ottelua todisti 4795 katsojaa. Sport laukoi jopa 61 kertaa ottelussa.

Sport isännöi sarjakärki Tapparaa hurmosmaisessa kotiottelussa perjantai-iltana. Valtteri Kemiläinen kuitenkin antoi kylmän suihkun kotiyleisölle avaamalla maalinteon avauserässä. Maalista huolimatta Sport loi maaliodottamaa erään jopa yli kahden maalin edestä (2,18xG).

Toisessa erässä vaasalaiset merkkauttivat tulostaulullekin osuman, kun Anton Stråkan laukaus ohitti Tapparan maalilla torjuneen Eetu Randelinin. Osumaa tarkasteltiin videolta, mutta kiekon katsottiin käyneen maalissa. Erässä ei lisäosumia nähty siitä huolimatta, että joukkueet viettivät pidempiä jaksoja hyökkäysalueella vuorotellen.

Kolmannessa erässä kuuluttajan julistettua ennätysyleisön kotiyleisö piiskasi miehistönsä kovaan iskuun, ja Sport saikin mahdollisuuden pelata puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimalla. Jens Lööken tolppalaukausta lukuunottamatta paikkoja ei onnistuttu luomaan, ja jääkiekkoklisee "kun et itse tee niin kaveri tekee" toteutui jälleen.

Nicholas Halloran karkasi hyvästä avaussyötöstä läpi ja upotti kiekon verkkoon vieden Tapparan jälleen johtoon. Petteri Puhakka iski kolmannen naulan Sportin arkkuun, ja Atro Leppäsen kavennus kuusi sekuntia ennen loppua oli myöhäinen lohtu isännille. Tappara korjasi pisteet kotiin ja jatkaa sarjakärjessä seitsemällä pisteellä ennen naapuri-Ilvestä.

Sportille suotiin pitkä tikku otteluohjelmassa, ja vaasalaiset saavat levätä huomisen muutoin täydellä kierroksella. Tappara puolestaan isännöi KooKoota Nokia-areenalla.

Sport 5,01 – 1,97 Tappara

Vahvassa vireessä olevalle HPK:lle jo neljäs voitto lokakuun otteluista

HPK:n väkevät esiintymiset saivat jatkoa, kun Jukurit kaatui Mikkelissä jatkoajalla maalein 4–3. Joukkue on onnistunut keräämään viidestä viimeisestä ottelustaan 12 pistettä.

Tämän illan ottelun isoin muutos kokoonpanoissa tapahtui HPK:n maalilla, kun Juho Markkanen luisteli tolppien väliin pelaamaan kauden toista otteluaan. Jukurit puolestaan laittoi toisen pakkiparinsa uuteen uskoon päästäessään vuonna 2003 syntyneen Kasper Soinin tekemään liigadebyyttinsä.

Ottelun avauserä Ikioma Areenalla tarjosi peräti neljä maalia. HPK aloitti väkevästi Teemu Rautiaisen ja Eetu Tuulolan iskiessä maalit mieheen. Kaksi maalia ensimmäisillä neljällä peliminuutilla pakotti Olli Jokisen ottamaan aikalisän ja herättämään unisen kotijoukkueen. Aikalisän jälkeen kentälle luisteli taisteleva Jukurit, jonka aktiivisuus palkittiin kahdesti Daniel Mäkiahon ja Niklas Peltomäen maalien muodossa.

Toisessa erässä maalinteon aloitti vieraiden Eetu Tuulola, joka pääsi virittämään tarkan rannelaukauksen välittömästi Aleksi Mustosen aloitusvoiton jälkeen. Tapahtumarikkaan erän lopussa Jukurien nuori supertähti Konsta Helenius iski kauden neljännen maalinsa pitkän ylivoimapelin päätteeksi. Näin ollen toiselle erätauolle poistuttiin tasatilanteessa.

Mikkelissä kolmas erä oli maaliton, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta. Hämeenlinnalaisten sankariksi jatkoajalla nousi veteraanipuolustaja Juuso Hietanen, joka sinetöi Danick Martelin esityöstä vieraiden voiton. Vahvassa vireessä lokakuussa esiintynyt HPK on nyt voittanut viidestä viimeisestä ottelustaan neljä.

Jukurit matkustaa lauantaiksi Jyväskylään JYPin vieraaksi. HPK päättää viikkonsa kotona, kun pisteputkensa tänään kymmeneen venyttänyt Ässät saapuu vieraaksi Hämeenlinnaan.

Jukurit 4,02 – 1,40 HPK

JYP palasi voittokantaan raskaan viikon jälkeen

JYP kohtasi Lukon Raumalla kohujen täytteisen viikon jälkeen ja nappasi kolme pistettä kotimatkalle.

Lukko isännöi JYPiä Raumalla perjantai-iltana, kun kumpikin joukkue pelasi viikon ensimmäisen ottelunsa. JYP näytti jäällä jatkaneensa eteenpäin viikon kohuista, kun se vyöryi aktiivisesti Lukon alueelle luoden maalintekopaikkoja. Aiemmin viikolla pätkäpestinsä päätteeksi lyhyen sopimuksen ansainnut Jarkko Malinen niittasi vieraat johtoon 21 sekuntia ennen erään loppua.

Pukukoppimaali selkeästi lamautti Lukkoa, sillä jyväskyläläiset jatkoivat aktiivisuutta ja pirteätä peliä toisen erän ekalla puoliskolla. Pelin puolessa välissä ote alkoi kuitenkin kääntyä, ja Lukko nousi niskan päälle ottelussa. Brayden Burke iski terävällä vedolla ottelun tasoihin toisen erän lopulla.

Kolmas erä alkoi jälleen räjähtävästi, kun JYPin erän yli kestänyt ylivoima iski pitkän kuivan kauden jälkeen. Kultakypärä Jerry Turkulainen iski vieraat jälleen johtoon sekunti ennen tasaviisikkoihin siirtymistä. Lukko sisuuntui osumasta ja myllytti laukauksia pitkään hyökkäyspädyssä. Eetu Laurikainen kuitenkin kesti maalin suulla, ja Lukko haki tasoitusta ilman maalivahtia.

Raumalaisten ruuti osottautui märäksi, ja Patrik Siikanen viimeisteli kauden ensimmäisellä osumallansa loppulukemat. JYP palasi voittokantaan antaen Lukolle jo kauden viidennen kotitappionsa.

Lukolle lauantain vierasottelu ei ole kaukana, kun matka käy Turkuun TPS:n vieraaksi. JYP puolestaan isännöi Jukureita Jyväskylässä.

Lukko 1,14 – 1,99 JYP

KooKoo kiri päätöserässä ohi TPS:n

KooKoon ulkomaalaisvahvistukset olivat keskeisissä rooleissa TPS:n kaadossa. Turkulaisvieraille murheita tappion lisäksi aiheutti maalivahti Eetu Anttilan loukkaantuminen.

Avauserän ainoasta maalista vastasi isäntien Emil Molin, joka pääsi puolittaiseen läpiajoon ketjukavereidensa ja maanmiestensä Axel Ottossonin ja Peter Emanuelssonin esityöstä. TPS-maalilla aloittanut Eetu Anttila joutui jättämään kaukalon erän lopussa loukkaantumisen takia ja huilivuoroon kaavailtu Filip Lindberg sai asettua tolppien väliin.

TPS tuli rinnalle ja ohi toisessa erässä. Petrus Palmu laukoi vastahyökkäyksestä kiekon tarkasti yläkulmaan ohi Oskari Setäsen. Kalle Väisänen viimeisteli vieraiden toisen osuman komean kuvion päätteeksi. Aarne Intonen keräsi syöttöpisteet molempiin maaleihin.

KooKoo käänsi ottelun itselleen kolmannessa erässä tekemällä kaksi maalia minuutin sisään. Ensin isäntien ruotsalaisosasto iski uudelleen Ottossonin viimeistellessä tasoituksen Molinin syötöstä, sitten Radek Koblížek laukoi johtomaalin hyökkäyspään aloituksen jälkitilanteesta..

TPS ei enää onnistunut tasoituksessa. Se pääsi yrittämään sitä esimerkiksi rangaistuslaukauksesta, josta Aidan Dudas ei kuitenkaan saanut vetoaan kohti Oskari Setäsen vartioimaa maalia. Lopullisen ratkaisun tyhjään maaliin iski KooKoo-kapteeni Otto Paajanen.

Molemmat joukkueet ovat kaukalossa uudelleen jo lauantaina. KooKoo matkustaa Tapparan vieraaksi Tampereelle, kun taas TPS isännöi viime aikoina heikosta jään laadusta kärsineessä Gatorade Centerissä Lukkoa.