Kierrosraportti: Helsingissä kotiyleisö buuasi omilleen, JYP ja SaiPa katkaisivat yhdeksän ottelun mittaiset tappioputkensa

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Ville Tohka
Liiga-viikon avannut keskiviikon kierros tarjosi yllättäviä käänteitä, kun sekä JYP että SaiPa katkaisivat pitkät tappioputkensa kärkijoukkueiden kotikaukaloissa. Jyväskyläläisten voitto oli ensimmäinen Mikko Heiskasen alaisuudessa.

JYP katkaisi vihdoin tappioputkensa ja nappasi avausvoittonsa Mikko Heiskasen aikakaudella

JYP katkaisi yhdeksään otteluun venyneen tappioputkensa kaatamalla kolmatta kertaa peräjälkeen Tapparan Nokia-areenalla lukemin 2–1. Jyväskyläläisten sankariksi nousi joukkueen kapteeni Teemu Eronen myöhäisellä voittomaalillaan.

Vieraat tulivat hyvällä jalalla otteluun, eivätkä antautuneet Tapparan korjattua ryhtinsä johtomaalin myötä avauserän lopulla. JYP pysyi sitkeänä ja vastikään kapteenin vastuun saanut Teemu Eronen sinetöi myöhään päätöserässä napakalla laukauksella JYPin ensimmäisen voiton päävalmentaja Mikko Heiskasen alaisuudessa. Tappio oli Tapparalle jo kuudes seitsemästä viime ottelusta.

Avaintapahtumat
Ottelu alkoi verkkaisesti, eikä kumpikaan joukkue saanut luotua maalipaikkoja avauserän ensimmäisellä puoliskolla. Vieraat laukoivat erän aikana useammin, mutta lopulta kiikarilukemien rikkominen jäi Tapparan vastuulle kauniin järjestelmällisellä pelikuviolla. Avausmaalin viimeisteli takatolpalle täysin yksin jäänyt Kristian Tanus.

Erätauolle johtoasemassa siirtyminen piristi Tapparaa entisestään. Tapparan hallinnasta huolimatta JYP vastasi isäntien näyttävään avausmaaliin vähintäänkin yhtä tyylikkäästi. Braden Christoffer vapautti C.J. Smithin läpiajoon, ja yhdysvaltalaishyökkääjä viimeisteli ottelun tasoituksen. Tappara sisuuntui takaiskusta, mutta Veini Vehviläinen seisoi lujana vierasmaalilla.

Edellisissä otteluissa moneen otteeseen maalipaikkoja tuhlannut Tappara pelasi miltei konemaisen vahvaa ja järjestelmällistä peliänsä, mutta Erosen myöhäinen maali löi kapuloita hallitsevan mestarin rattaisiin. Takaiskun jälkeen isännät löivät hurjan kirivaihteen päälle pelaten miesylivoimalla ilman maalivahtia, mutta myöhäinen pitkä kiekko katkaisi siivet loppukiriltä.

JYP nappasi ensimmäisen voittonsa 29 päivään, kun taas Tappara menetti jälleen uuden mahdollisuuden nousta sarjakärkeen ohi Ilveksen. Vierasvoitto Tapparasta oli JYPille jo kolmas peräkkäinen ja toinen tällä kaudella.

maalintekijät
16.43 1–0 Kristian Tanus (Somppi, Vittasmäki)
24.51 1–1 C.J. Smith (Christoffer, Honka)
57.23 1–2 Teemu Eronen (Turkulainen, Puustinen)

maaliodottama
Tappara 2,49 – 2,05 JYP

Pelicans kasvatti TPS:n kustannuksella voittoputkensa seitsemän ottelun mittaiseksi

Vahvassa vireessä kulkeva Pelicans voitti TPS:n kotihallissaan lukemin 7–2.

Pelicansin ja TPS:n välisen kamppailun avauserä oli monelta osin hyvin tunnusteleva. Molemmat puolustivat kaukalon keskustaa hyvin tarkasti, eikä kumpikaan saanut luotua maalipaikkoja erityisen paljoa.

Avauserä tarjosi kovaa kamppailupelaamista puolin ja toisin. Erityisesti TPS:n kultakypärä Markus Nurmi sai Pelicansin pelaajilta huomiota.

Tarkka avauserä sai kuitenkin hieman erilaisen lopun kuin mitä pelin kuva antoi odottaa. Viimeisellä kahdella minuutilla nähtiin kaksi maalia, kun ensin TPS meni johtoon ja hetkeä myöhemmin Pelicans onnistui tasoittamaan ottelun viisi sekuntia ennen avauserän päättymistä.

Toisessa erässä peli repesi kotijoukkueen hyväksi, kun lahtelaiset iskivät kaksi maalia tasaviisikoin sekä kertaalleen ylivoimalla. Maalit ja kaksi ylivoimaa ohjasivat peliä siten, että Pelicans oli pitkälti kuskin paikalla, vaikka Palloseurallakin oli omat tonttinsa.

Kolmen maalin takaa-ajoasemassa päätöserään lähtenyt TPS väisti luodin ensimmäisen viiden minuutin aikana, kun Pelicansin Antti Tyrväinen käytti kiekon ylärimassa. Hetkeä myöhemmin TPS pääsi illan ensimmäiselle ylivoimalleen.

Pakkopeli ei tuottanut tulosta, mutta tasaviisikoin TPS onnistui kaventamaan pelin reilut 11 minuuttia ennen ottelun päättymistä. Pelicansin puolustusviisikon keskelle vapaaksi jäänyt Casimir Jürgens pääsi tinttaamaan kavennusosuman.

Tämän lähemmäs TPS ei kuitenkaan enää päässyt. Pelicans karkasi 6–2-johtoon kahdella pikamaalillaan päätöserän jälkimmäisellä kymmenminuuttisella, ja Pelicans kaunisteli lukemia vielä yhdellä osumalla puolitoista minuuttia ennen päätössummerin soimista varmistaen voittoputkensa jatkumisen.

18.50 0–1 Lukas Wernblom (Fröberg, Dudas)
19.55 1–1 Aleks Haatanen (Horký)
27.11 2–1 Petteri Riihinen (Carlsson, Puutio)
30.21 3–1 Ryan Lasch (Bryggman, Král) yv
35.21 4–1 Sakke Hämäläinen (Jämsen, Johannesen)
48.43 4–2 Casimir Jürgens (Dudas, Arell)
53.43 5–2 Jesse Kiiskinen (Tyrväinen, Utunen)
53.59 6–2 Luboš Horký (Haatanen, Puutio)
58.31 7–2 Patrik Carlsson (Lasch, Schnarr)

Pelicans 4,31 – 1,61 TPS

Davidssonin veljekset jatkoivat Sportin synkkää putkea Porissa

Ässien pitkään jatkunut maalinteon tuska näytti hellittämisen merkkejä, kun Porissa kotijoukkue oli Sportia vahvempi maalein 4–1. Joukkue on nyt tehnyt kahden edellisen ottelun aikana yhteensä yhdeksän maalia. Sport on hävinnyt kymmenen peräkkäistä ottelua Porissa.

Kohtaaminen alkoi tunnustellen, kunnes kotijoukkue Ässät iski kaksi nopeaa maalia toisen erän alkuhetkille saakka. Vaasalaiset virittelivät kiriään, mutta joukkue sai vain aikaan yhden kavennusmaalin ja Marcus Davidsson löi lopullisen sinetin tyhjään rysään.

Kotijoukkue oli koko ottelun niskan päällä ja pystyi luomaan maalipaikkoja enemmän. Ässät oli tasapainoisempi, nälkäisempi ja tehokkaampi kuin Sport, mikä näkyi myös tulostaululla. Maalinteon tuska oli Ässien vaivana pitkään, mutta nyt on näkyvissä valoa tunnelin päässä, kun kahden edellisen ottelun saldona on yhdeksän tehtyä maalia.

Etenkin erien alut olivat vahvoja porilaisille, sillä toisessa erässä Ässät karkasi 2–0-johtoon alle neljän minuutin pelin jälkeen ja kolmannenkin erän avausmaali syntyi alle kahden minuutin jälkeen. Porilaisten riveistä esiin nousivat Davidssonin veljekset Marcus ja Jonathan, jotka viimeistelivät yhteensä kolme maalia.

Sport ei pystynyt luomaan juuri missään vaiheessa pidempiä hyökkäysalueen pyörityksiä, eikä se pystynyt hyödyntämään ylivoimamahdollisuuksiaan. Vahvempi erikoistilannepelaaminen olisi voinut muuttaa lopputulosta, sillä Sport ei päästänyt Ässiä ylivoimalle kertaakaan.

Voitto oli porilaisille kolmas peräkkäinen ja sen myötä Sport on hävinnyt nyt kymmenen peräkkäistä ottelua Porissa.

20.45 1–0 Jonathan Davidsson (Erholtz, Hämeenaho)
23.25 2–0 Libor Zábranský (Hämeenaho, Järvinen) vt
41.58 3–0 Marcus Davidsson (Davidsson J., Knihti)
48.14 3–1 Oskari Hult (Wännström, Sundström)
58.50 4–1 Marcus Davidsson (Matinmikko)

Ässät 2,68 – 3,10 Sport

HIFK:n terävä alku kääntyi mahalaskuksi

HIFK painoi kaasua avauskympin, mutta loppuottelun moottorin käyntivaikeudet käänsivät ottelun SaiPalle.

Ennakkosuosikki HIFK vaikutti jo karkaavan kohti horisonttia heti avauserän kärkeen, mutta toisin kuitenkin kävi. Uhrautuva SaiPa väänsi itsensä väkisin tasoihin ja vaikka loppuottelu mentiin kotijoukkueen hallinnassa, ottelu eteni jatkoajalle. Vastoin kaikkia odotuksia voittajaksi julistettiin vierasjoukkue Lappeenrannasta.

Ennusmerkit ennen ottelua tarjosivat HIFK:ta ylivoimaiseksi ennakkosuosikiksi ja ottelun alku vahvisti mielikuvaa. Nopeasti 2–0-johtoon karanneet helsinkiläiset kuitenkin nostivat jalkaa kaasulta, ja SaiPa kampesi itsenä vielä avauserässä Valtteri Ojantakasen ja Antoine Morandin maaleilla tasoihin.

Vaikka toinen erä oli avauserän tapaan vahvaa HIFK:n hallintaa, SaiPa selvisi pitkistä omassa päässä vietetyistä jaksoista huolimatta erästä kuivin jaloin ilman takaiskuja. Lähimpänä maalintekoa oli HIFK:n Juha Jääskä kilauttamalla ylivoimalla kiekon tolppaan. SaiPan luomat maalipaikat loistivat poissaolollaan läpi erän, eikä Roope Taponen joutunut venymään erässä huipputorjuntoihin.

Viimeinen 20-minuuttinen tarjoili täysin samaa kuin keskimmäinen erä. Ainoana erotuksena SaiPan hieman piristynyt hyökkäyspelaaminen, mikä näkyi muutamana terävänä vastahyökkäyksenä. Todellisuuden nimissä erä oli kuitenkin täysin HIFK:n, mutta SaiPan uhrautuvaisuus ja helsinkiläisjoukkueen tehottomuus veivät ottelun jatkoajalle. Varsinaisen peliajan päätteeksi kotiyleisö buuasi omiensa suoritukselle.

Jatkoaika ei tarjoillut huippupaikkoja ennen viimeistä minuuttia. Vain yhdeksän sekuntia ennen jatkoajan päätöstä kuitenkin saatiin ratkaisu, kun Morand tarjoili upeasti tyhjän maalin Santeri Airolalle, joka viimeisteli SaiPan yhdeksän ottelun tappioputken katkaisseen maalin.

2.59 1–0 Aleksanteri Kaskimäki (Åsten, Ikonen)
4.00 2–0 Oskari Manninen (Melart, Nättinen)
6.36 2–1 Valtteri Ojantakanen (Kalapudas, Trejbal)
9.10 2–2 Antoine Morand (Rajaniemi, Naukkarinen)
64.51 2–3 Santeri Airola (Kivenmäki, Morand)