Kierrosraportti: Lehterän paluu, Kaakon derby ja kaksi kotiavausta – Liigassa kiihkeä perjantai-ilta

LIIGA / Kierrosraportti
Liigassa pelattiin perjantaina neljä ottelua. Jori Lehterä palasi Nokia-areenalle uuden seuransa HIFK:n kanssa, kauden ensimmäinen derby pelattiin SaiPan ja KooKoon välillä, sekä kaksi seuraa pelasi ensimmäiset kotiottelunsa.

Tapparan huippukiri jatkoi HIFK:n Tampere-tuskaa

HIFK oli kaksi erää hallitsevampi osapuoli, mutta kolmannessa erässä Tappara jyräsi helsinkiläisten yli.

Tappara kaatoi HIFK:n hurjassa jännitysnäytelmässä lukemin 4–3. Ottelun ratkaisijaksi nousi Carter Camper, joka iski ratkaisun 19 sekuntia ennen päätössummeria. Tappio tiesi sitä, että HIFK:n peikko Nokia-areenalla pysyy vahvana. Helsinkiläiset eivät ole voittaneet otteluakaan uudella areenalla.

Helsinkiläiset aloittivat ottelun todella vahvasti Juha Jääskän sekä Kristian Vesalaisen osumilla HIFK karkasi kahden maalin karkumatkalle. Tappara oli avauserässä suurissa vaikeuksissa, mutta kirvesrinnat käyttivät tehokkaasti harvat paikkansa. Avauserässä Tapparan maaleista vastasivat Heikki Liedes ja Nick Halloran.

Toisessa erässä HIFK jatkoi hallitsevana osapuolena. Vieraat pystyivät laajalla materiaalilla painamaan pitkiä hyökkäyksiä Tappara-päätyyn. Jääskä iski illan toisen osumansa vieden HIFK:n 3–2-johtoon.

Päätöserä oli Tapparan näytöstä alusta loppuun. HIFK tyytyi vain puolustamaan, kun samalla Tappara sai hyökkäyspelinsä auki. Kotiyleisö räjähti ajassa 56.40, kun Nick Baptiste survoi maalinedustalta kiekon häkkiin ja ottelun tasoihin.

Pitkän pyörityksen päätteeksi Camper iski ottelun voittomaalin kimmokkeen kautta aivan päätöshetkillä. Tilannetta edelsi pitkä kotijoukkueen painostusjakso. Ville Peltonen otti viimeisellä minuutilla aikalisän, mutta se ei auttanut väsynyttä viisikkoa.

HIFK matkustaa lauantaina Raumalle Lukon vieraaksi, kun taas Tappara lepää huomenna muuten täydellä kierroksella.

Maalintekijät:
4.01 0–1 Juha Jääskä (Vesalainen, Koivistoinen)
6.42 0–2 Kristian Vesalainen (Koivistoinen, Jääskä)
8.52 1–2 Heikki Liedes (Granath) av
10.13 2–2 Nick Halloran (Keskinen)
22.58 2–3 Juha Jääskä (Teissala, Nättinen) yv
56.40 3–3 Nick Baptiste (Kulonummi, Vittasmäki)
59.41 4–3 Carter Camper (Leskinen, Tuulola)

Maaliodottama:
Tappara 1.90 – 1.51 HIFK

KooKoolle ensimmäinen ottelupallo Kaakon derbystä

KooKoo ja SaiPa kohtasivat kauden ensimmäisessä Kaakon derbyssä. Axel Ottosson viimeisteli erinomaisen iltansa jatkoaikamaalilla tuoden KooKoolle voiton.

Ensimmäinen erä oli KooKoon kannalta suotuisa. Yhdeksän minuuttia ylivoimaa mahdollistivat vieraille sekä 74-prosenttisen kiekonhallinnan, että kaksi maalia. Kautensa ensimmäistä Liiga-ottelua pelannut Veeti Väisänen joutui poistumaan hetkellisesti pukuhuoneeseen Ville Vainikaisen taklauksen saattelemana. Väisänen palasi, mutta Vainikaisen ottelu päättyi tuomarien johdosta samaan tilanteeseen.

KooKoon maaleista vastasivat Ben Tardif ja Emil Molin. Molemmat osumat syntyivät ylivoimalla ja maalin edustalta. Tardif menetti mailansa, mutta sai sen takaisin maalin edustalle auennutta irtokiekkoa varten.

Molin puolestaan osui viivasta tulevan kiekon tielle ja ohjasi kiekon Jan Lukášin patjaan. Kiekko pomppasi Lukášin selän taakse ja SaiPan maalivahti kimmotti kiekon molempien kantapäidensä kautta maaliin.

KooKoo jatkoi hallintaansa toisessa erässä. Useammasta hyvästä tekopaikoistaan vieraat onnistuivat hyödyntämään yhden. Kesällä Kouvolaan hankittu Ville Leskinen sai avopaikan takatolpalta, osui kyseiseen tolppaan, haki itse kiekon maalin takaa, luisteli B-pisteiden väliin ja korvasi virheensä.

SaiPa aloitti kirinsä kolmannessa erässä. Nopea kolmen pelaajan rintamahyökkäys päättyi lappeenrantalaisten juhlaan, kun Antti Kalapudas pääsi ampumaan keskeltä SaiPan hyökkäysaluetta.

Pian ensimmäisen jälkeen Kalapudas tarjoili seuraavan, kun viime kaudella sykähdyttävät 20+3 tehot iskenyt Valtteri Ojantakanen ampui tyylikkään rystyvedon takayläkulmaan.

SaiPan takaa-ajo valmistui kolmannen erän puolivälissä, kun Antoine Morand pääsi hiipimään ylivoimalla etutolpalle. Viime kaudella KooKoossa pelannut Miska Siikonen löysi kanadalaisen ja taululle nostettiin tasalukemat.

Ratkaisua lähdettiin etsimään jatkoajalta. SaiPa joutui toistamiseen pettymään hienon loppukirin jälkeen. Axel Ottosson purjehti kolmella kolmea vastaan läpi kentän ja ampui ranteella kiekon ohi Lukášin.

Joukkueet kohtaavat huomenna uudestaan, tällä kertaa Kouvolassa.

9.46 0–1 Ben Tardif (Paajanen) yv
17.38 0–2 Emil Molin (Teräväinen, Ottosson)
32.56 0–3 Ville Leskinen (Tardif, Korhonen)
41.12 1–3 Antti Kalapudas (Lipiäinen, Rikkilä)
44.27 2–3 Valtteri Ojantakanen (Kalapudas, Lipiäinen)
51.56 3–3 Antoine Morand (Siikonen, Kivenmäki) yv
63.37 3–4 Axel Ottosson (Andersson, Lehtivuori)

SaiPa 1.90 – 2.36 KooKoo

TPS hyödynsi HPK:n jäähyt ja marssi vakuuttavaan voittoon

HPK isännöi kauden kotiavauksessa TPS:ää. Palloseura marssi kuitenkin vakuuttavaan voittoon HPK:n jäähyillessä.

HPK palasi voitokkaan tiistai-illan Lukko-ottelun jälkeen kotijäälleen, ja kotiyleisö ilmaisi tukensa seuralle tyylikkään tifon muodossa.

Kerho otti jäällä kotiyleisön haltuun Palloseuran aloitettua holtittomasti, ja otettuaan kaksi rangaistusta ensimmäiseen kahteen minuuttiin. HPK-laituri Markus Nenonen kiitti kahden miehen ylivoimasta niittaamalla kiekon verkkoon hienon ylivoimakuvion päätteeksi. Vauhdikkaan alun jälkeen erä ei tarjonnut lisämaaleja kahdesta TPS-ylivoimasta huolimatta.

Palloseura aloitti toisen erän vahvasti, ja päästyään ylivoimalle Niklas Arell iski ottelun tasoihin pomppukiekosta, joka ohitti Sami Rajaniemen. Nuori hyökkääjä Kalle Väisänen siirti komealla rannelaukauksella Palloseuran johtoon erän loppupuolella, ja joukkueet poistuivat pukusuojiin turkulaisten johdossa.

Kolmas erä ei jättänyt mitään epäilyksiä vahvemmasta osapuolesta, ja Palloseura marssi menojaan kohti voittoa. Petrus Palmu, Markus Nurmi ja Topias Haapanen viimeistelivät kaikki maalit mieheen, ja TPS paahtoi murskaavaan voittoon HPK:n jäähyillessä viimeisessä erässä jatkuvasti. HPK keräsi koko otteluun jopa kahdeksan rangaistusta.

Palloseura avaa kotikautensa huomenna tänään murskaavasti voittaneen Sportin isäntänä. HPK matkustaa Tampereelle Ilveksen vieraaksi.

3.10 1–0 Markus Nenonen (Mustonen, Nikkilä) yv2
25.41 1–1 Niklas Arell (Lindsten, Jasu) sr
34.46 1–2 Kalle Väisänen (Marjala, Jürgens)
52.24 1–3 Petrus Palmu (Nurmi, Fröberg) yv
54.52 1–4 Markus Nurmi (Marjala, Palmu)
59.22 1–5 Topias Haapanen tm

HPK 2.00 – 2.72 TPS

Sport villitsi 4000-päisen kotiyleisön murskaavalla voitolla

Vaasassa oli perjantai-iltana havaittavissa uuden kauden huumaa, kun Sport veti kotihalliinsa ensimmäistä kertaa yli 4000 katsojaa kuluvan kalenterivuoden aikana.

Sportin ruotsalaistähdet palkitsivat äänekkään kotiyleisön kauniilla avausmaalilla. Jens Lööke harhautti Pata-puolustaja Tuomas Salmelan maalin takana kahdesti, ja pelasi kiekon ovelasti maalin eteen Axel Holmströmille, joka iski kiekon vaivattomasti ohi Niklas Rubinin.

Ässät kampesi takaisin tasalukemiin Lenni Hämeenahon osumalla. Nuori hyökkääjä unohdettiin maalin kulmalle yksin, ja hän neppasi kiekon reppuun. Atro Leppänen viimeisteli taukolukemat 2–1 laukomalla runsaan maskin takaa kiekon reppuun.

Sport sai runsaasti maalintekopaikkoja toiseen erään, mutta Rubinin onnistui ohittamaan vasta Holmström erän puolessa välissä, ja maali katkaisi porilaisten selkärangan lopullisesti. Carl-Johan Lerby viimeisteli Liiga-uransa ensimmäisen, ja samalla illan viimeisen maalin, ja Sport huudatti kotiyleisöänsä vakuuttavalla voitolla.

Sport jatkaa matkaansa huomenna Turkuun TPS:n vieraaksi ja Ässät isännöi KalPaa Isomäessä.

3.51 1–0 Axel Holmström (Lööke, Hietanen)
8.52 1–1 Lenni Hämeenaho (Järvinen, Riekkinen)
17.50 2–1 Atro Leppänen (Mattson, Miketinac)
30.27 3–1 Axel Holmström (Scarlett, Lööke) yv
43.29 4–1 Carl-Johan Lerby (Miketinac, Svoboda)