Kierrosraportti: Nousukiitoinen Pelicans ryösti pisteet Tampereelta, surullinen SaiPa teki masentavaa Liiga-historiaa

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Liigassa pelattiin perjantaina viidellä paikkakunnalla. Kierroksen suurin puheenaihe oli hirmuvireisen Pelicansin vierasryöstö Ilveksestä ja SaiPan uusi Liiga-ennätys peräkkäisistä otteluista ilman varsinaisen peliajan voittoa.

Kovassa vireessä liitelevä Pelicans jälleen vierasvoittoon Ilveksestä

Pelicans venytti voittoputkensa jo viiteen otteluun kaatamalla Ilveksen Nokia-areenalla lukemin 5–3.

Tampereella kohtasivat vahvassa vireessä liitävä Pelicans ja tukkoisaa vaihetta poteva Ilves. Peli oli kauttaaltaan tasaista vääntöä, mutta viime otteluissa lahtelaisten tehokkuus ratkaisevilla hetkillä on kääntänyt ottelut Pelicansille. Niin tapahtui myös nyt, kun vieraat hakivat pisteet matkaansa numeroin 5–3.

Avaintapahtumat
Ensimmäisessä erässä nähtiin enemmän kulmissa pyörimistä. Kumpikaan joukkueista ei tuntunut millään pääsevän laatupaikoille. Kääntöpuolena kumpikin joukkue puolusti mallikkaasti omaa aluettaan.

Avauserän ainoasta osumasta vastasi Lars Bryggman, joka on ollut viime ottelut lahtelaisten yksi kantavista voimista. Johan Gustafsson ei avauserässä joutunut hikoilemaan, sillä ruotsalaisvahti nappasi ainoastaan kaksi torjuntaa. Virkaveli Jonas Gunnarssonilla töitä oli hiukan enemmän, mutta tosissaan maalivahteja ei avauserässä koeteltu.

Toisessa erässä maalipaikkoja nähtiin molemmissa päädyissä mukavasti. Aleks Haatanen iski kauden kahdeksannella osumalla lahtelaiset jo kahden maalin johtoon. Ilves ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan kuittasi osumat Juho Rautasen ja Eemeli Suomen iskettyä kiekot verkon perukoille.

Molemmilla oli paikkoja tehdä myös lisää osumia, kun Ilveksen Santeri Virtanen pääsi alivoimalla läpiajoon, mutta hyökkääjältä ontui viimeistely. Pelicans kilautti kertaalleen kiekon tolppaan.

Päätöserä eteni tasaisissa merkeissä, mutta viime otteluista tutuksi tullut lahtelaisten tehokkuus jälleen oikeissa hetkissä oli Ilvekselle myrkkyä.

Pelicans iski päätöserässä peräti kolmesti kiekon ohi Gunnarssonin, kun Antti Tyrväinen, Aatu Jämsen ja Bryggman illan toisellaan osumallaan siivittivät lahtelaiset vierasvoittoon. Ilveksen ainoasta osumasta vastasi Eetu Päkkilä. Pelicans nappasi viidennen voittonsa putkeen, kun taas tappio oli Ilvekselle viides viimeisestä kuudesta ottelusta.

Maalintekijät
13.17 0–1 Lars Bryggman
20.58 0–2 Aleks Haatanen
24.04 1–2 Juho Rautanen
37.01 2–2 Eemeli Suomi (Ratinen, Mäntykivi) yv
46.33 2–3 Aatu Jämsen (Vilén, Killinen) sr
47.46 3–3 Eetu Päkkilä (Rautanen, Virtanen)
50.01 3–4 Antti Tyrväinen (Riihinen, Enlund)
53.26 3–5 Lars Bryggman (Carlsson, Lasch)

Maaliodottama
Ilves 2,22 – 2,52 Pelicans

KalPa riepotteli SaiPaa Kuopiossa

Tukevasti sarjajumbona majaileva SaiPa koki jo kahdeksannen perättäisen tappion KalPan vieraana.

Keltamustien taisto oli alusta loppuun saakka KalPan heiniä, eikä SaiPa pystynyt vastaamaan isäntien liikkeeseen tai hyökkäysalueen kuvioihin. Eteläkarjalaisten puolustus oli helisemässä liukkaiden savolaishyökkääjien kanssa ja kuopiolaiset iskivät 60 minuutin aikana kuusi maalia lappeenrantalaisten maalin perukoille.

SaiPa ei missään vaiheessa kyennyt haastamaan pelillisesti ja KalPa pystyi viimeisessä erässä höllentämään hieman tempoa.

KalPa otti tahtipuikon itselleen jo heti ensimmäisestä vaihdosta alkaen. Miikka Pitkänen pääsi iskemään kotijoukkueen johtoon alle kahden peliminuutin jälkeen ja mustissa paidoissa pelanneen SaiPan selkäranka katkesi siihen.

Vierailijat kykenivät pitämään numerot siedettävinä ensimmäisessä erässä, mutta toisesta erästä alkaen kotijoukkue alkoi laittamaan paikoista sisään ja numerot repesivät.

Tehomiehinä häärivät erityisesti Jaakko Rissanen ja Kasper Simontaival, jotka iskivät kolme tehopistettä mieheen. SaiPan ainokaisen iski ottelun puolivälissä puolustaja Greg Moro, jolle maali oli kauden ensimmäinen. Kolme pistettä jäi Kuopioon lukemin 6–1.

SaiPa teki ottelussa historiaa, sillä 23. peräkkäinen ottelu ilman varsinaisen peliajan voittoa rikkoi TPS:n kaudella 2014–15 asettaman ennätyksen peräkkäisistä otteluista ilman kolmen pisteen voittoa.

Lappeenrantalaisten päävalmentaja Ville Hämäläinen jätti ottelun jälkeisen lehdistötilaisuuden väliin, vaikka valmentajaa oli käyty kyselemässä SaiPan pukukopin ovelta.

1.41 1–0 Miikka Pitkänen (Westerlund, Korhonen)
30.58 1–1 Greg Moro (Naukkarinen, Helewka)
32.26 2–1 Juuso Mäenpää (Sissons, O. Kapanen)
37.14 3–1 Aleksi Klemetti (Simontaival, Rissanen)
42.43 4–1 Oliver Kapanen (Mäenpää, Kantner)
45.51 5–1 Jaakko Rissanen (Simontaival)
50.13 6–1 Jaakko Rissanen (Sissons, Simontaival) yv

KalPa 4,90 – 1,72 SaiPa

Tappara suli Lukon päätöserän kirissä

Kahden tehottoman erän jälkeen Lukko sai tähtäimensä kohdilleen ja taisteli tappioasemasta rinnalle sekä jatkoajalla ohi. Tarmo Reunanen syötti Lukon kaikki kolme maalia.

Kaksi ensimmäistä erää Tappara hallitsi vierasottelua Raumalla, mutta kolmannessa erässä asetelmat kääntyivät. Huipputorjuntoihin venynyt Christian Heljankokin joutui lopulta nöyrtymään.

avaintapahtumat
Tapparan Kristian Tanus lausui toisen erän jälkeen MTV:n haastattelussa, että joukkueelle tulee pitkä kaksikymmenminuuttinen, jos he alkavat vain puolustamaan johtoa. Ja juuri näinhän siinä kävi. Kolmannessa erässä Tappara passivoitui, minkä Lukko hyödynsi ja kiri tasoihin.

Kotijoukkueen uskoa viimeistelyyn koeteltiin Tapparan johtoaseman aikana. Ensimmäisen erän viimeisellä minuutilla Steven Jandric murtautui ohi Joni Tuulolasta saaden Heljangon jo jäihin, mutta vielä Tappara-vahti venytti hanskansa kiekon tielle. Toisessa erässä Pathrik Westerholm puolestaan hassutti rangaistuslaukauksellaan Heljangon, mutta laukoi ohi.

Jatkoajalla Tappara piristyi taas hyökkäämään, mutta vastahyökkäyksestä Gabriel Fontaine laukoi ratkaisun Tarmo Reunasen ottelun kolmannesta maalisyötöstä.

maalintekijät
12.46 0–1 Heikki Liedes (Levtchi, Tanus) yv
29.26 0–2 Nick Halloran (Baptiste, Witkowski)
50.40 1–2 Jakob Stenqvist (Reunanen, Tieksola) yv
59.50 2–2 Brayden Burke (Stenqvist, Reunanen) im
64.11 3–2 Gabriel Fontaine (Reunanen)

maaliodottama
Lukko 3,79 – 2,16 Tappara

Tylysti viimeistellyt HIFK syvensi JYPin tuskaa

HIFK vahvisti asemiaan sarjan kärkipäässä, kun helsinkiläiset kaatoivat heikkovireisen JYPin. HIFK sai ottelussa elintärkeän onnistumisen, kun tehottomuudesta kärsinyt Kristian Vesalainen onnistui maalinteossa.

Kriisiseura JYPin tappioputki venyi perjantaina kahdeksan ottelun mittaiseksi, kun HIFK poistui Jyväskylästä 3–0-voitto taskussaan. Isäntäjoukkue aloitti ottelun vahvasti, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän JYPin heikko henkinen tila painoi pelaajien päätä alaspäin. Ottelun suurin sankari oli Roope Taponen, joka torjui ottelussa 37 kertaa. Nollapeli oli 22-vuotiaalle toinen peräkkäinen.

Ottelun avauserä oli selkeästi JYP-merkkinen, mutta avauserän ainoasta maalista vastasi jyväskyläläisille tuttu HIFK-hyökkääjä Julius Nättinen. Erän tapahtumia kuvasi erinomaisesti se, että Taponen torjui erässä 11 kertaa, kun taas JYP-kassari Veini Vehviläinen torjui vain kahdesti. Taponen otti avauserässä yhden Liiga-kauden komeimmista torjunnoista nollaamalla tylysti JYP-hyökkääjä Robert Rooban.

Toinen erä oli huomattavasti ensimmäistä tasaisempi. HIFK kuitenkin onnistui erässä kahdesti, kun Joonas Rask sekä pitkän tauon jälkeen maalinteossa onnistunut Kristian Vesalainen veivät vieraat kolmen maalin karkumatkalle.

Päätöserässä JYP pääsi pelaamaan ylivoimalla useaan otteeseen, mutta hirmuisesta laukaussumasta huolimatta lisäosumia ei syntynyt. JYP laukoi kolmannessa erässä huimat 27 kertaa. Voitto oli HIFK:lle ensimmäinen Jyväskylässä sitten helmikuun 2021.

15.32 0–1 Julius Nättinen (Martin, Lehterä)
34.41 0–2 Joonas Rask
36.49 0–3 Kristian Vesalainen (Koivistoinen)

JYP 2,65 – 1,07 HIFK

Sport ruotsalaisvoimin selvään voittoon

Sport nousi jälleen pudotuspeliviivan paremmalle puolelle, kun se otti tasapisteissä päivään lähteneiden joukkueiden kohtaamisessa komean 4–1-vierasvoiton HPK:sta.

Jo tutuksi tulleeseen tapaan Sportin ratkaisurooleihin nousivat ruotsalaispelaajat, sillä kaikki neljä osumaa merkittiin länsinaapurin miesten nimiin. Sportin kapteeni Sebastian Stålberg oli ainoa kaksi maalia tehnyt pelaaja, ja hän pääsi iskemään alkutahdit jo 53 sekunnin pelin jälkeen.

Stålbergin maali syntyi vierasjoukkueen ottelun ensimmäisellä laukauksella. Sport pelasi siitä eteenpäin ensimmäisessä erässä järkevää peliä, eikä sitä haitannut, vaikka HPK osui kertaalleen maalirautoihin.

Vaasalaiset ottivat peliä entistä enemmän haltuunsa toisessa erässä, ja Stålberg iski ottelun toisen osumansa ehtimällä ensimmäisenä omaan paluukiekkoonsa. Jobinpostia erässä HPK:lle toi myös Petteri Nikkilän loukkaantuminen. Puolustaja törmäsi Sportin ruotsalaisen Kalle Miketinacin kanssa jättäen pelin kesken.

Kolmannessa erässä Axel Holmström iski maalin edestä vieraiden kolmannen maalin ja edellisessä ottelussa hattutempun tehnyt Simon Hjalmarsson kahden miehen ylivoimalla neljännen.

Näin ollen kaikki Sportin maalit menivät ruotsalaisten nimiin. HPK sai lopussa kuparisensa rikki, kun Teemu Rautiainen onnistui maalinteossa ensi kertaa sitten lokakuun.

0.53 0–1 Sebastian Stålberg (Sundström, Heikkinen)
27.45 0–2 Sebastian Stålberg (Sundström)
43.50 0–3 Axel Holmström (Suhonen, Mattson)
51.48 0–4 Simon Hjalmarsson (Suhonen, Leppänen) yv2
55.43 1–4 Teemu Rautiainen (Nurmi, Hietanen)