Kierrosraportti: Rautiaisen hirmuilta ja Hämeenahon osumat keskiviikon puheenaiheita – HIFK:n murskajaisissa yllättävä sankari

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Liigassa nähtiin keskiviikkoiltana neljä kamppailua. Kierroksen puheenaiheiksi nousivat HPK-hyökkääjä Teemu Rautiainen sekä Ässien Lenni Hämeenaho.

Ässät tylsytti JYPin ylivoiman – Hämeenaho maaleillaan maalipörssin kärkeen

JYP ja Ässät kohtasivat Hippoksella keskiviikkoiltana. Ennen ottelua kovassa vireessä ollut JYP-ylivoima törmäsi porilaiseen seinään.

Ottelu alkoi JYPiltä terävästi, kun sen kivikova ylivoima pääsi askiin vain 55 sekunnin pelin jälkeen. Ässät kuitenkin nollasi ylivoiman, ja pian kultakypärä Lenni Hämeenaho iskikin Padan johtoon terävällä kudilla ohi JYP-vahti Eetu Laurikaisen.

Ottelun avauserä oli tasaista kiekkoa päädystä päätyyn, kunnes JYP kampesi tasoihin, kun Tobias Winberg latasi tulisen onetimer-laukauksen ohi Niklas Rubinin. Maaliin merkattiin syöttäjiksi hirmuvireessä olevat Jerry Turkulainen sekä Sami Niku. Erätauolle mentiin näin ollen tasalukemissa.

Toinen erä ei kerinnyt vanheta kuin minuutteja, kun Ässien Dylan Fabre hyödynsi JYP-puolustuksen virheet, ja karkasi läpiajoon. Laurikainen kuitenkin nollasi ranskalaisen ja ottelu pysyi tasoissa.

Ässät kipusi hiljalleen isäntien niskan päälle, ja uusi hankinta Juuso Ikonen niittasi kudin ohi Laurikaisen vieden vieraat johtoon. Maalia edelsi JYP-puolustajan epäonninen maski Laurikaisen edessä. Erän lopulla JYPin ylivoima pääsi takaisin jäälle ja saikin kiekon maaliviivalle asti, mutta Rubin piti kiekon poissa viivan takaa, ja erätauolle poistuttiin Padan johdossa.

Kolmannessa erässä JYP tuli jäälle paremmalla jalalla, mutta Mikko Petmanin huitomisrangaistus vihellyksen jälkeen katkaisi isäntien loppukirin. Tulikuuma Hämeenaho iski illan toisensa ylivoimalla, ja myöhäisestä JYP-ylivoimasta huolimatta Ässät ratkoi ottelun tyhjiin. Libor Zábranský iski omasta päästään kiekon maaliin, loppulukemiksi 4–1 ja kolme pistettä matkasivat Poriin vieraiden mukana.

Maaliodottama:
JYP 1,61 – 1,03 Ässät

Rautiaisen ensimmäinen yli yhden maalin peli kolmeen vuoteen kaatoi alavireisen TPS:n

Teemu Rautiainen nousi illan puheenaiheeksi Turussa iskemällä TPS:n verkkoon neljä täysosumaa.

Teemu Rautiainen on tuskaillut jo pitkään maalintekovaikeuksien kanssa, mutta HPK:n vieraillessa Turussa keskiviikkoiltana löysi hyökkääjä uudenlaisen vireen. Laituri siirsi Maso Lehtosen miehistön johtoon jo puolentoista minuutin jälkeen Veikko Loimarannan syötöstä.

Erä oli tasaista vääntöä, ja Markus Nurmi huudattikin kotiyleisöä erän puolivälissä iskemällä ensimmäisen maalinsa Turussa paluunsa jälkeen. Hyökkääjän kauden ensimmäinenkin osuma syntyi HPK:ta vastaan. Loppuerä oli rikkonaista rangaistusten johdosta, mutta erätauolle siirryttiin tasalukemissa.

Rautiainen jatkoi maalivirettään toisessa erässä iskemällä kaksi osumaa. Loimaranta alusti ensimmäisen toisen erän osumista, ja toinen osuma syntyi vain minuuttia ennen erätaukoa. Maalitahti oli Rautiaisen kohdalla harvinaista herkkua, sillä edellisen kerran hyökkääjä osui maaliin kahdesti tai useammin tammikuussa 2019.

Kolmas erä tarjosi taas ylivoimamahdollisuuksia kummallekin joukkueelle, mutta TPS ei onnistunut maalinteossa. HPK sen sijaan iski lopullisen niitin isäntien kiriin, jälleen kerran Rautiaisen lavasta. Maali oli viime kaudella kuusi osumaa iskeneelle laiturille illan neljäs.

TPS käytti loppuun vielä aikalisänsä, mutta turhaan. Heikki Huttunen viimeisteli alivoimalla Kerhon viidennen osuman, ja Viljami Marjalan ylivoimamaalin ollessa laiha lohtu matkasivat pisteet ylivoimaisesti Hämeenlinnaan loppulukemin 5–2.

TPS 1,83 – 0,88 HPK

Tommi Niemelän epäonnistunut haasto ajoi Pelicansin lopulliseen takaa-ajoasemaan − KooKoolle vieraspisteet Lahdesta

KooKoo haki kauden ensimmäisen varsinaisen peliajan vierasvoittonsa, kun Pelicans kaatui Lahdessa maalein 4−3. Samalla KooKoo ohitti lahtelaiset sarjataulukossa.

Ottelun avauserä Lahdessa mentiin vahvasti Pelicansin tahdissa. Ennen vahvan otteen alkamista KooKoo oli tosin onnistunut maalinteossa toisella minuutilla ylivoimapelissä. Maalin iski Radek Koblížek puolustusneliön keskeltä. Pelicans tuli tasoihin erän käännyttyä jälkimmäiselle puoliskolleen lahtelaisjoukkueeseen palaneen Anton Myllärin onnistuessa.

Toinen erä oli huomattavasti tasaisempi, ja KooKookin sai hyviä painostusjaksoja. Miska Kukkonen laukoi pakkiparinsa Charle-Édouard D'Astous'n syötöstä vieraat johtoon. Kun Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä haastoi tilanteen, vaikka mitään merkittävää häirintää ei näkynyt, KooKoo sai ylivoiman ja Teemu Engberg kuittasi maalin edestä oranssipaitojen kolmannen osuman.

Ryan Lasch kavensi heti perään, mutta lahtelaisjoukkueilta nähtiin jälleen pahoja virheitä. Axel Ottossonin läpiajo toi rangaistuslaukauksen, ja Jussi Olkinuora torjui sen, mutta Ben Tardifin läpiajo hetki myöhemmin lisäsi KooKoon johdon kahteen maaliin.

Aatu Jämsen kavensi vanhanaikaisella heti kolmannen erän alkuun. Tämän jälkeen erä eteni pitkään sekavissa merkeissä. Pelicans pääsi vahvaan hyökkäykseen KooKoon vaihtovirheen myötä neljä minuuttia ennen loppua, mutta se yritys jäi tuloksettomaksi.

Pelicans sai otettua Olkinuoran vaihtoon verrattain myöhään, ja maalivahti joutui kertaalleen palaamaan kehiin kotijoukkueen pitkän kiekon myötä. Mitään vaarallista ei Pelicans viime hetkillä saanut aikaiseksi, ja näin KooKoo vei täydet sarjapisteet Kouvolaan.

Pelicans 4,46 – 3,39 KooKoo

HIFK oli tyly vieras Vaasassa – Micke-Max Åsten kasvatti kauden maalimääränsä jo kolmeen

Helsinkiläiset kävivät hakemassa täydet kolme pistettä Vaasasta Luke Martinin ja Micke-Max Åstenin johdolla.

Avauserä alkoi sähäkästi, kun Sportin Simon Hjalmarsson onnistui ohjaamaan kiekon Roope Taposen ohi. Maali kuitenkin hylättiin videotarkastuksen jälkeen, sillä Hjalmarsson käytti tilanteessa korkeaa mailaa. Ottelun ensimmäinen hyväksytty osuma oli vieraiden Micke-Max Åstenin käsialaa. HIFK:n karvaus tuotti tulosta ja Åsten pääsi Luke Martinin esityöstä nostamaan kiekon maalin edestä Miroslav Svobodan ohi.

Toista erää ehti vanheta vain 29 sekuntia, kun avausmaalin syöttänyt Luke Martin sai kiekon p-pisteiden väliin Jori Lehterältä ja siirsi vieraat tarkalla rannelaukauksella 0-2 johtoon. Erän puolessa välissä Åsten kasvatti vieraiden johtoa entisestään päästessään laittamaan kiekon tyhjänä ammottavaan Sport-maaliin kolmen pisteen iltaa viettäneen Luke Martinin esityöstä. Sportin puolustus sekoili vielä kertaalleen toisessa erässä, kun Julius Nättinen riisti kiekon kotijoukkueen maalin vieressä ja pelasi sen Iiro Pakariselle, joka viimeisteli jo neljännen maalin HIFK:lle.

Sport avasi kolmannen erän lopussa maalihanat, kun Carl Mattson survoi maalin eteen pyörimään jäänen kiekon HIFK-maaliin. Osuma jäi kuitenkin laihaksi lohduksi, sillä HIFK vei pisteet Helsinkiin loppulukemin 1-4.