Kierrosraportti: Reunasen kohahduttava ulosajo ja Jämsenin tehokas paluu perjantai-illan puheenaiheita

LIIGA / Kierrosraportti
Ilves-Pelicans, Liigan ottelu 22.9.2023 Nokia-areenalla
Liigassa pelattiin perjantai-iltana neljä ottelua. Illan puheenaiheiksi nousi Tarmo Reunasen ulosajo Kuopiossa, jonka syyksi kirjattiin epäurheilijamainen käytös, ja Pelicans-tähti Aatu Jämsenin räjähtävä paluu Liiga-kaukaloihin.

Jämsenin tehokas paluu kaatoi ankean Ilveksen

Ilves ja Pelicans kohtasivat perjantaina Tampereella. Ottelua oli todistamassa Ilveksen Nokia-areenan ajan pienin perjantai-illan yleisö, kun halliin oli pakkautunut vain 5917 katsojaa.

Ottelu alkoi tasaväkisesti, ja ensimmäinen kymmenminuuttinen avauserästä tuotti vain vähän laukauksia. NHL-organisaatio Los Angeles Kingsin harjoitusleiriltä lahtelaisten vahvuuteen palannut Aatu Jämsen avasi kauden maalitilinsä hyvällä laukauksella ohi Jonas Gunnarssonin. Ilves sai erän loppuun ylivoimamahdollisuuden, mutta pääsi laukomaan vain kerran ylivoiman aikana. Pelicans dominoi kiekollisesti erää, jonka erätauolle suunnattiin vieraiden maalin johdossa.

Toinen erä alkoi isäntien kannalta kylmäävästi, kun Gunnarsson sai kerätä kiekon selkänsä takaa vain 41 sekunnin pelin jälkeen. Osumaa kuitenkin tarkasteltiin videolta, ja tuomaristo näki Patrik Carlssonin lyöneen pelivälineen kädellään maaliin. Lyhyen tuokion jälkeen maali hylättiin, ja Pelicansin johto pysyi yhdessä maalissa.

Jos ensimmäinen Ilves-ylivoima oli kuiva, saivat tupsukorvat toisella yrityksellään kammettua ottelun tasoihin Petr Kodýtekin iskettyä jo kauden viidennen osumansa. Maali nosti tšekkiläisen Liigan maalipörssin jaetulle kärkisijalle Jukurien Oskars Batņan kanssa.

Ottelun puolivälin lähestyessä Pelicans kuitenkin vyöryi kovasti päälle, ja Ilves ei saanut laukausta kohti maalia miltei kuuteen minuuttiin. Jämsen käytti isäntien lopahduksen hyödykseen ja iski vieraat toistamiseen johtoon erän loppupuolella. Enempää maaleja erä ei tarjonnut.

Kolmas erä korosti jälleen joukkueiden illan aikaisia tasoeroja, ja Pelicans karkasi menojaan Jonas Enlundin erinomaisella osumalla 11 minuuttia ennen ottelun loppua. Kokenut hyökkääjä odotti maltikkaasti Gunnarssonin laskeutumista jäähän, ja nosti kiekon tyhjään maaliin. Kodýtekin kaksi rangaistusta katkaisivat siivet isäntien loppukiriltä ja Pelicans ryösti kolme pistettä mukanaan viime kauden välieräjoukkueiden uudelleenkohtaamisessa.

Ilves matkustaa huomenna Turkuun TPS:n vieraaksi ilta-ottelussa, kun taas Pelicans isännöi eilen Ässille voittomaalikilpailussa taipuneita Jukureita.

Maaliodottama:
Ilves 0.92 – 1.58 Pelicans

KalPa nollasi Lukon Lekkasin johdolla – Reunasen ulosajo puhutti

KalPa nollasi Lukon isäntien maalilla debytoineen Stefanos Lekkasin johdolla. Ottelun suurimmaksi puheenaiheeksi muodostui kuitenkin Lukko-puolustaja Tarmo Reunasen ulosajo.

KalPan ja Lukon välinen kamppailu sisälsi niin ulosajon kuin kiihkeitä taklauksia.
Ottelu alkoi kummankin joukkueen osalta erittäin fyysisesti. Eritoten KalPan duunarikenttä Jaakko Lantan johdolla sai painetta hyökkäyspäätyyn. Paine tuotti tulosta, ja Sebastian Revon istuessa jäähyllä Sami Tavernier iski KalPan avausmaalin.

Ensimmäisen erän valitettavin tilanne koettiin ajassa 15.38. Lukko-puolustaja Tarmo Reunanen ajettiin ulos ottelusta, syynä rasistinen käytös. Tuomio muutettiin myöhemmin epäurheilijamaiseksi käytökseksi. KalPa ei onnistunut kuitenkaan ylivoimalla, ja erätauolle suunnattiin isäntien maalin johdossa.

Ottelun toinen erä tarjosi vauhdikkaita tilanteita. KalPan maalilla ensimäistä Liiga-ottelua torjunut Stefanos Lekkas nousi torjunnoillaan esiin ja piti KalPan johtoaseman erän loppuun saakka.

Kolmannessa erässä Lukko painosti, mutta Lekkas sekä KalPa-puolustus pysty nollaamaan vierasjoukkueen yritykset. Juuso Mäenpää vapautui Benjamin Korhosen syötöstä maalintekoon. Vieraiden maalia varmasti vartioinut Samuel Harvey oli voimaton Mäenpään taidokkaan ohjauksen edessä.

Uhriutuvasti puolustanut kotijoukkue vei kotiyleisön suosionosoituksin voimin ottelun nimiinsä ja pisteet jäivät Kuopioon. KalPan vahva kotitaival jatkui, sillä KalPa on viimeksi jäänyt täysin pisteittä kotonaan viime helmikuussa Ilvestä vastaan.

KalPa matkaa huomenna Nokia-areenalle tänään levänneen Tapparan vieraaksi. Lukko puolestaan suuntaa seuraavaksi Ouluun, kun luvassa on ottelu Kärppiä vastaan.

KalPa 4.18 – 2.07 Lukko

Petteri Lindbohm nousi jälleen HIFK:n sankariksi – HPK:lle jo neljäs peräkkäinen tappio

HPK ja HIFK pelasivat tasaisen taiston perjantaina Hämeenlinnassa. HPK puolusti läpi ottelun keskustaa, mutta ottelun loppuhetkillä HIFK onnistui iskemään voittomaalin.

Helsingin IFK kaatoi Hämeenlinnassa HPK:n lukemin 2–1. Ottelun ratkaisuosuman laukoi ajassa 54.35 HIFK-puolustaja Petteri Lindbohm. Ottelu oli alusta loppuun varsin tiukkaa  vääntöä. HPK onnistui varsin hyvin tiukalla puolustuspelaamisellaan tukahduttamaan HIFK:n hyökkäyspeliä. HPK sai muutaman vaarallisen vastahyökkäyksen, mutta isäntien kehno viimeistely esti lisäosumat.

Ottelun avauserä oli varsin tunnusteleva. HPK puolusti keskialuetta todella tiiviisti, ja se aiheutti HIFK:lle vaikeuksia. Helsinkiläiset hallitsivat ottelun avauspuolella pelivälinettä, mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta Veikko Loimaranta laukoi isännät 1–0-johtoon. HIFK onnistui tasoittamaan ottelun, kun päättäväisesti maalille ajanut Micke-Max Åsten avasi kauden maalitilinsä.

Tasoitusosuman jälkeen otteluun tuli selvästi enemmän vauhtia. HPK pääsi erässä harvoin maalintekopaikoille, mutta lähes järjestäen harvinaiset maalipaikat olivat vaarallisia.

Toinen erä oli jälleen taktisesti todella tarkkaa pelaamista. Erän paras paikka siunaantui Kerho-hyökkääjä Teemu Rautiaiselle, mutta hän ei onnistunut läpiajosta yllättämään Roope Taposta. Molemmat joukkueet pääsivät yrittämään johtomaalia ylivoimalla, mutta kehno pakkopeli ei tuottanut lisäosumia.

Päätöserässä molemmilla oli paikkansa, mutta ottelun loppupuolella Petteri Lindbohm laukoi voittomaalin HIFK-hyökkääjä Teemu Tallbergin syötöstä.

HPK päättää viikkonsa huomenna Ässien vieraana Porissa. HIFK on ainoa joukkue, joka lepää huomenna muutoin täydellä kierroksella.

HPK 1.95 – 1.49 HIFK

KooKoolle tärkeä moraalivoitto – Ottossonin tupla kaatoi Sportin

KooKoo kaatoi Sportin kotonaan ja voitti kauden ensimmäisen ottelunsa varsinaisella peliajalla. Isäntien sankariksi nousi Axel Ottosson.

KooKoo kohtasi Sportin Kouvolassa. Kotijoukkue lähti otteluun Liigan taulukon pohjalta ansaiten ensimmäisestä neljästä ottelusta vain kaksi pisteettä. Vierasjoukkue Sport puolestaan saapui Kouvolaan kolmen ottelun piste–per–peli-tahdissa.

Ensimmäinen erä alkoi Sportin tahdissa, mutta KooKoo pääsi erän edetessä peliin mukaan ja siirtyi johtoon hetkiä ennen erätaukoa. Juho Rautanen ampui viivalta ja Axel Ottosson sai lapansa väliin kirjauttaen kauden toisen maalinsa taululle.

Ottelun seuraavaa osumaa odotettiin kolmanteen erään saakka, kunnes Jens Lööke viimeisteli kauniin syöttökuvion ylivoimalla. Pelikiellosta jäälle palannut Reece Scarlett löysi Lööken toiselta b-pisteeltä ja ruotsalainen ei erehtynyt.

KooKoo ei lannistunut vaan painoi kaasua ja pääsi pian nauttimaan hyvän kärkipaineen tuloksista. Maalien syöttämisessä kunnostautunut Linus Andersson painoi kiekon maalille ja Ottosson rokotti Sportia illan toisella ohjauksellaan.

KooKoo näpisti erän lopulla vielä kolmannen osuman, kun Leevi Aaltonen sai oman laukauksensa irtokiekon haltuun ja jakoi sen viereen Teemu Engbergille. Engbergin kauden ensimmäinen maali jäi samalla ottelun viimeiseksi, joten KooKoo säilytti moraalilleen tärkeät kolme pistettä mukanaan.

Kouvolalaiset matkaavat huomenna Jyväskylään JYPin vieraaksi. Sport puolestaan jatkaa matkaansa Lappeenrantaan, jossa se kohtaa SaiPan.