U20 MM-kisat päiväraportti: Tehokas toinen erä johdatti Sveitsin puolivälieriin, Latvia sai maalihanat auki yhdennellätoista hetkellä

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Lauantaina nuorten MM-kisoissa sekä ratkottiin jatkopaikan kohtaloita että lyötiin isoja panoksia sunnuntain peleihin. Sveitsin selvä voitto sysäsi Norjan karsintoihin, kun taas Latvian yllätysvoitto Saksasta laittoi A-lohkon kuviot kiharaisiksi.

Toisen erän tehot riittivät Sveitsille – Norjan tie vie karsintoihin

Norja olisi tarvinnut lohkon päätöspelistään Sveitsiä vastaan voiton, jotta haave puolivälieristä olisi säilynyt elossa. Avauserässä kaikki näytti vielä hyvältä, mutta toisen erän täydellinen sulaminen romutti haaveet ja Sveitsi karautti lopulta 6−2-voitolla viimeiselle jatkopaikalle. Norjan osana on sen sijaan karsia paikastaan pääsarjatasolla.

Norja aloitti aiempien pelien tapaan Sveitsiäkin vastaan pirteästi, eikä Sveitsin avausmaalikaan lamauttanut joukkuetta. Norjalle tarjottiin hyvää saumaa maalintekoon ylivoimalla, kun se sai pitkän ylivoiman sveitsiläispuolustaja Leon Mügglin saatua suihkukomennuksen iskettyään poikittaisella mailalla norjalaishyökkääjä Sander Woldia selästä. Pitkää ylivoimaansa Norja ei hyödyntänyt, mutta erän lopussa se meni kuitenkin johtoon Martin Johnsenin ja Patrik Dalenin pikamaaleilla.

Toisessa erässä Norjan peliä rikkoivat kolme rangaistusta, ja kamppailu luiskahti joukkueelta täysin käsistä. Sveitsi iski kaksi ylivoimamaalia ja heilutti verkkoja erässä kaikkiaan neljästi kääntäen maalin tappioaseman 5−2-johdokseen. Sveitsin nousua johti joukkueen kapteeni Jonas Taibel, joka iski erässä tehot 1+2.

Kolmannen erän alussa Taibel keräsi jo neljännen tehopisteensä alustamalla puolustaja Rodwin Dionicion illan toisen maalin, joka jäi myös ottelun viimeiseksi. Norja ei löytänyt minkäänlaista kirivaihdetta, joten Sveitsi varmisti voitollaan puolivälieräpaikan itselleen. Viitisen minuuttia ennen loppua Kasper Magnussen hölmöili itselleen vielä ulosajon taklaamalla rumasti päädyssä sveitsiläispuolustaja Louis Füllemannia.

Norjalle tappio tiesi sitä, että joukkue jää B-lohkon viimeiseksi. Sveitsillä on vielä mahdollisuus lohkon kolmossijaankin, mutta se vaatii joukkueelta voittoa sunnuntain ottelussa Tšekkiä vastaan.

Latvian yllätysvoittoon Saksasta

Latvia sai maalihanansa auki viimeisellä mahdollisella hetkellä, kun se upotti kolme maalia avauserässä Saksan verkkoon. Saksa ei lopulta löytänyt pelin edetessäkään keinoja kiriin, joten Latvia piti 6−2-voitollaan pudotuspelimahdollisuutensa elossa.

Latvia koki Saksa-ottelun avauserässä niin sanotun ketsuppipulloilmiön. Kolme ensimmäistä peliään ilman maaleja pelannut joukkue hätkäytti Saksaa ja iski reiluun 13 minuuttiin kolme maalia. Onneakin Latvialla oli hieman matkassa, sillä maaleista kolmas muutti matkalla suuntaa saksalaispelaajasta.

Saksa esitti toisen erän alussa ryhtiliikettä ja näytti, että kiri on käynnistymässä, kun Samuel Schindler iski kavennusosuman erän alkuun. Latvia kuitenkin karkasi nopeasti uudelleen kolmen maalin johtoon ja sen jälkeen Saksa sotki peliään kolmella peräkkäisellä rangaistuksella. Niistä viimeisimmän aikana Latvia iski taululle 5−1-taukonumerot.

Kolmannen erän alussa Sandis Vilmanis kohenteli Latvian maalieroa illan toisellaan iskemällä lukemiksi 6–1. Norwin Panocha herätteli vielä pientä kiriä kavennuksellaan, mutta se katkesi nopeasti Velt Oswaldin taklattua selästä Latvian kapteeni Dans Ločmelisia. Saksalaishyökkääjälle tuomittiin tilanteesta viiden minuutin rangaistus selästä taklaamisesta.

Latvian voiton myötä A-lohkon viimeisen pudotuspelipaikan kohtalo meni mielenkiintoiseksi. Suomi, Saksa ja Latvia ovat ennen sunnuntain päätöskierroksen pelejä tasapisteissä ja mikäli joukkueet ovat lopputuloksissakin tasapisteissä, lohkosta puolivälieriin jatkava ratkeaa keskinäisten otteluiden maalierolla. Päätöskierroksella Saksa kohtaa Kanadan ja Suomi Ruotsin.