Mestis-pudotuspelit: Ketterästä ensimmäinen välieräjoukkue, tutut ulkomaalaiset nousivat IPK:n sankareiksi jatkoerässä

MESTIS / Uutinen
Ketterä varmisti ensimmäisenä joukkueena välieräpaikan kotikaukalossaan.
Kuva © Topi Lainio
Mestiksen ensimmäinen välieräjoukkue on selvillä, kun Ketterä löi ottelusarjalleen ratkaisun perjantaina kotikaukalossaan. Espoossa TUTO selvitti Kiekko-Espoon toisen ottelupallon ja IPK oli jälleen etevämpi jatkoerässä.

Mestiksen puolivälieräsarjat jatkuivat perjantaina kolmen ottelun verran. Iisalmessa tasainen vääntö eteni aina jatkoerään saakka. Antti Erkinjuntin jäähy kostautui ja IPK:n ulkomaalaisvahvistus Ludwig Persson nousi jatkoerän sankariksi.

Espoossa TUTO oli tyly vieras, kun se selvitti toisen ottelupallon ja vei voiton nimiinsä maalein 5–3. Imatralla sen sijaan Ketterä voitti puhtaasti 4–0 ja nappasi näin ollen ensimmäisenä joukkueena välieräpaikan.

IPK–RoKi 4–3 (Otteluvoitot 3–2): IPK jälleen etevämpi jatkoerässä

Runkosarjan voittanut IPK ei ole loistanut puolivälieräsarjassa kenties iisalmelaisten toivomalla tasolla. Toisaalta RoKi on osoittanut olevansa sitkeä joukkue, joka iskee paikoista, käyttää hyödykseen ensimmäiseltä kierrokselta saavutetun flow-tilan sekä puolustaa uhrautuvasti. Tälläkin kertaa IPK karkasi ensin johtoon tutun ykkösketjun voimin, mutta seuraavat maalit iski RoKi. Jere-Matias Alanen osui ensimmäisessä erässä ja Joonas Alanne kahdesti ylivoimalla alle kahden minuutin sisään.

IPK kuitenkin kavensi ensin 2–3:een toisen kaksikymppisen lopulla ja tasoitti ajassa 41.03. Valtteri Koskela osui viiden minuutin ylivoiman aikana, kun Eemeli Virtanen joutui suihkun puolelle pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen vuoksi. Kolmas kaksikymppinen tarjosi jännityksen hetkiä aina viimeisille sekunneille saakka, kun IPK:n Juuso Heikkilä otti tasatilanteessa jäähyn. Varsinaista peliaikaa oli tällöin jäljellä enää minuutti ja 26 sekuntia.

Vilho Heikkisellä oli varsinaisella peliajalla runsaasti enemmän töitä kuin kotijoukkueen veräjänvartija Oskari Parviaisella. Laukaukset menivät IPK:n hyväksi 53–31. Kotijoukkue pääsi myös yrittämään maalintekoa paremmilta paikoilta aivan maalinedustalta, mutta RoKi-puolustus pelasi uhrautuvasti ja Heikkinen siivosi loput.

Jatkoerässä oli jälleen paikkoja kummallakin joukkueella, mutta Erkinjuntin rangaistus ajassa 67.52 koitui rovaniemeläisten kohtaloksi. IPK:sta esiin nousivat tutut ratkaisijat, kun Ludwig Perssonin laukaus upposi Heikkisen selän taa. Sarja on ensimmäistä kertaa katkolla IPK:lle lauantaina Rovaniemellä.

Maalintekijät

7.59 1–0 Alex Berardinelli (Persson, Alger)
17.39 1–1 Jere-Matias Alanen (Alanne, Wolin)
29.03 1–2 Joonas Alanne (Huhdanpää, Tyni) yv
30.55 1–3 Joonas Alanne (Huhdanpää, Tyni) yv, vt
37.55 2–3 Henri Knuutinen (Timonen, Von Gerdten)
41.03 3–3 Pekka Suhonen (Alger) yv
69.16 4–3 Ludwig Persson yv

Kiekko-Espoo–TUTO 3–5 (Otteluvoitot 3–2): Sitkeä kuin tilliliha

TUTO selvitti espoolaisten ensimmäisen ottelupallon keskiviikkona Turussa, ja haluja oli jatkaa sarjaa vielä tästäkin eteenpäin, vaikka tilanne oli jo ennen keskiviikkoa Kiekko-Espoolle 3–0. Perjantain ottelun jälkeen tilanne on kuitenkin 3–2, kun TUTO esitti vakuuttavia otteita. Samalla joukkue näytti olevansa sitkeä kuin tilliliha.

Ottelun alku olikin TUTOn hallintaa, mutta momentum kääntyi kotijoukkueen maalin myötä. Rasmus Toivainen laukoi maskin takaa, mutta kiekko näytti uppoavan helposti Emil Vuorion selän taa. Vuorio kuitenkin nappasi tärkeitä koppeja, kuten yhden läpiajoyrityksen. TUTOn Daniel Takkunen joutui jättämään ottelun kesken Joona Tammisen niitin jälkeen ja kotijoukkue vaihtoi toisessa erässä Jani Lampisen maalille Petteri Rimpisen paikalle.

Vierasjoukkue joutui turvautumaan aikalisään toisen kaksikymppisen alkupuoliskolla, mutta sen jälkeen ottelu tasoittui ja TUTO iski kaksi salamamaalia minuutin ja 22 sekunnin sisään. Toinen oli ylivoimamaali ja toinen syntyi siirretyn rangaistuksen aikana.

TUTO ansaitsi voittonsa. Vuorio nappasi maalillaan 28 koppia, ylivoima näytti vihdoin paremmalta ja ennen kaikkea peli on kehittynyt rutkasti ottelusarjan aikana. Sitkeydestä hyvänä esimerkkinä oli vielä kolmas erä, jossa TUTO iski kaksi maalia jäähyjen keskellä.

4.52 0–1 Onni Korkka (Karjalainen, Suoranta) sr
11.07 1–1 Rasmus Toivainen (Jurgens, Larinmaa)
31.23 1–2 Miika Tiihonen (Levo, Korkka) yv
32.45 1–3 Oskari Siiki (Tiihonen, Korkka) vt, sr
46.19 2–3 Noel Pietilä (Elimäki, Piipponen)
52.04 2–4 Aleksi Anttalainen (Rosblom, Asplund) yv
56.16 2–5 Julius Vähätalo (Virtanen, Levo)
58.26 3–5 Janne Hämäläinen (Tolppola, Pietilä)

Ketterä–Kiekko-Pojat 4–0 (Otteluvoitot 4–1): Imatralaiset kliinisen suorituksen päätteeksi välieriin

Vaikka Eemil Vinni ei joutunutkaan joensuulaisten maalilla torjumaan kuin koko ottelun aikana 14 kiekkoa, näytti Ketterä kuitenkin jälleen sen, miksi se oli runkosarjassa toinen. Kiekko-Pojille kääntynyt ottelusarjan ensimmäinen ottelu oli vain kauneusvirhe voittoisien otteluiden joukossa. Perjantaina Ketterä varmisti välieräpaikkansa ensimmäisenä joukkueena, kun se iski kliiniset 4–0-lukemat taululle.

Toisen erän rikkonaisuus ei kotijoukkuetta haitannut, kun Ketterä iski kaksi osumaa, joista toinen syntyi ylivoimalla. Laukaukset menivät koko ottelussa tiukasti Ketterälle 28–26, mutta kotijoukkue pääsi paljon lähemmäs maalia kuin vierasjoukkue, jonka laukauksista suurin osa tuli b-pisteen ja siniviivan välimaastosta. Aloitusvoitoissa Ketterä oli sen sijaan omilla lukemillaan (31–17).

Joensuulaisten osalta kausi päättyy Ketterä-sarjaan, mutta imatralaiset lähtevät odottamaan välierävastustajaansa. Joukkueen kannalta oli tärkeää, että useampi pelaaja sai onnistumisen maalin tai syöttöpisteiden muodossa, mutta myös ykkösnyrkki Miku Ronkaisen johdolla oli terävässä vireessä. Ronkainen keräsi ratkaisupelissä tehot 1+1. Myös Valtteri Viirret teki maalin ja syötti yhden osuman.

35.15 1–0 Jani Taskula (Ronkainen, Mäkinen)
37.42 2–0 Miku Ronkainen (Taskula, Jaakola)
45.57 3–0 Jimi Rönkkönen (Lankinen, Viirret)
52.08 4–0 Jani Taskula (Viirret)