NHL: Detroit ja Carolina jatkoon

Detroit Red Wings ja Carolina Hurricanes selvittivät tiensä konferenssien finaaleihin.

Detroit Red Wings teki sen taas. Joukkue etenee jälleen kerran vahvasti eteenpäin. Tiukan ja tasaisen sarjan seitsemännessä ottelussa Detroit kaatoi Anaheim Ducksin 4-3 ja jatkaa konferenssifinaaleihin, missä vastaan asettuu vanha verivihollinen Chicago Blackhawks. Ottelun ratkaisijaksi nousi Dan Cleary, joka pisti kiekon häkkiin, kun ottelua oli jäljellä enää kolme minuuttia. Clearyn onnistui hakata kiekko maaliin jostain Hillerin suojuksista maalinedushässäkässä.

– Zeta (Henrik Zetterberg) rakensi tilanteen hienosti. Hän pisti kiekon maalille ja onnistuin ohjaamaan kiekon maaliin. Se on urani suurin maali, kun ajatellaan missä tilanteessa ja ajassa se syntyi, Cleary sanoi ottelun jälkeen uutistoimisto AP:lle.

Detroit eteni toisen erän puolivälin tienoilla Mikael Samuelssonin maalilla 3-1 johtoon, mutta Ducks onnistui puristamaan rinnalle. Puolitoista minuuttia aikaisemmin Teemu Selänne oli kaventanut Anaheimille. Samuelssonin maalista ei kerennyt kulua minuuttiakaan, kun Corey Perry kavensi jälleen tilanteeksi 3-2. Bobby Ryan tasoitti pelin ennen kolmannen erän puoliväliä, ennen kuin Dan Cleary teki ratkaisevan maalin ottelun lopussa. Detroitin kahdesta ensimmäisestä maalista vastasivat läpiajosta onnistunut Darren Helm ja tshekki Jiri Hudler.

Suomalaiset onnistuivat illan ottelussa. Teemu Selänne saalisti avausmaalin lisäksi syöttöpisteen Perryn maaliin. Hän valittiin myös ottelun kolmostähdeksi. Valtteri Filppula sai syöttöpisteen Samuelssonin maaliin ja hänelle merkattiin myös yksi plussa tilastoihin.

Jonas Hiller pani taas kerran parastaan vierasjoukkueen maalilla torjuen 36 kertaa. Chris Osgood otti muutaman näyttävän torjunnan ja pysäytti kiekkoja kaikkiaan 24.

Myös Carolinassa aihetta juhlaan

Carolina Hurricanesin ja Boston Bruinsin välillä käytiin myös tiukka sarja, jossa täytyi pelata täydet seitsemän ottelua ja siihen päälle vielä jatkoaika, että saatiin selvyys jatkoonmenijästä. Bostonissa ratkaisijan viitan otti itselleen Scott Walker, joka teki uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin, kun ensimmäistä jatkoerää oli pelattu melkein 19 minuuttia.

– Haluamme pelata mahdollisimman monta ottelua playoffeissa vain kokemuksen vuoksi, Carolinan Chad LaRose naureskeli ottelun jälkeen.

Byron Bitz aloitti ottelussa maalinteon ja teki samalla uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin Scott Walkerin tapaan. Samassa erässä pelin toi kuitenkin tasoihin vanha soturi Rob Brind'Amour ja Sergei Samsonov jatkoi Hurricanesin maalintekoa toisessa erässä. Milan Lucicin onnistui kuitenkin tasoittaa kolmannen erässä.

Suomalaiset olivat näkyvässä roolissa. Tuomo Ruutu istui yhden kaksiminuuttisen huitomisesta ja sai yhden plussan. Jussi Jokinen keräsi kaksi plusmerkintää ja sai vastuuta reilusti yli 20 minuuttia. Näkyvimmin esillä oli kuitenkin Joni Pitkänen, joka pelasi kaikista kenttäpelaajista selvästi eniten, yli 35 minuuttia. Hän sai myös pari plusmerkintää ja syötti Carolinan kummatkin varsinaisella peliajalla syntyneet maalit. Pitkänen kehui ottelussa 34 kertaa torjunutta Cam Wardia.

– Vastustajan voi antaa laukoa muutaman kerran vapaasti, kun tietää, että Ward tulee ne kuitenkin torjumaan. Pelimme perustuu hyvin pitkälti siihen, että Cam on maalissa ja antaa joukkueellemme itseluottamusta, joka meillä on tälläkin hetkellä.

Tim Thomas pelasi myös hyvän ottelun ja torjui Wardin tapaan 34 kertaa. Konferenssifinaalissa Carolina kohtaa viime vuoden Stanley Cup -finalisti Pittsburgh Penguinsin.