NHL: Detroit nuiji Anaheimin, Chicago taisteli voiton

Detroit Red Wings tasoitti ottelusarjan voittamalla Anaheimin 3-6 Valtteri Filppulan ketjun ollessa pääosassa. Chicago Blackhawks kukisti vuorostaan Vancouverin jatkoajalla 2-1.

Detroit Red Wingsin antoi vahvan näytön maalintekopotentiaalistaan ladottuaan kuusi maalia vieraskentällä Anaheim Ducksin verkkoon. Voiton sinetöitäjänä toimi uudelleen yhdistetty Johan Franzenin, Valtteri Filppulan ja Marian Hossan ketju. Kombo vastasi vierailijoiden neljästä ensimmäisestä maalista. Ensimmäiset maalit teki Johan Franzen, joka oli vahvasti mukana seuraavissa kahdessa muussakin maalissa, jotka olivat Marian Hossan käsialaa. Kolmannessa maalissa Franzen alusti Hossalle tekopaikan ja neljännessä "Muuli" teki hyvää maskia, kun Anaheimin maalivahti Jonas Hiller ei nähnyt Hossan laukausta.

Mike Babcock kertoi perustelut vanhan kolmikon yhdistämiseen.

– En ole suuri ketjujen muuttelija. Olen maltillinen muutosten kanssa, jos homma sujuu hyvin ja mielestäni
joukkue pelasi hyvin ottelusarjassa ensimmäisissä peleissä. Tämän illan ottelussa oli kuitenkin tehtävä jotain, kun alku oli niin huono. Jostain syystä nimenomaan Filppulan vitja näytti olevan se, mistä kipinä lähtee. Hossa on
onnistumisensa myötä varmasti helpottunut, joka on hyvä homma. Hän on eliittiluokan pelaaja ja saa hyvää tukea ketjukavereiltaan.

Valtteri Filppula pelasi myös erinomaisen pelin Hossan ja Franzenin välissä. Ensimmäisessä Detroitin maalissa Filppula veti itseensä kaksi Ducksin pelaajaa ja antoi kiekon takaisin Franzenille tunnetulla seurauksella. Pääkaupunkiseudun kasvatti sai myös syötön Hossan tekemään 4-2-maaliin. Lisäksi tilastoihin merkattiin tehosarakkeeseen +2 ja kahden minuutin jäähy huitomisesta. Anaheimin suomalaisista Teemu Selänne pelasi yli 16 minuuttia jääden maalin yhden pakkaselle ja Petteri Nokelainen pelasi hieman yli yhdeksän minuuttia.

Vaikka kotijoukkueen suomalaiset olivat tehottomia, Anaheimin tutut miehet eivät olleet, vaan ottivat jälleen isoa roolia turpiinsaamisesta huolimatta. Supertähti, pudotuspelien pistepörssin tämänhetkinen johtaja Ryan Getzlaf syötti tuttuun tapaansa pari maalia ja ketjukaveri Corey Perry teki Ducksin maaleista kaksi ensimmäistä. Ensimmäinen syntyi vain 42 sekunnin pelin jälkeen. Kolmannen maalin ampui ylivoimalla konkari Scott Niedermayer. Hossan ja Franzenin lisäksi Detroitilta onnistuivat ruotsalaiset Mikael Samuelsson ja Henrik Zetterberg, joka pääsi
iskemään tyhjiin, kun peliä oli vielä jäljellä noin kaksi ja puoli minuuttia.

Kahden edellisottelun sankari ja Anaheimin voiton takuumies Jonas Hiller epäonnistui ja vaihdettiin pois maalilta kolmannen erän alussa viidennen maalin jälkeen ja maalille luisteli parin kauden takainen Conn Smythe -voittaja Jean-Sebastien Giguere, joka ei ollut pelannut pudotuspeleissä vielä minuuttiakaan. Hän torjui kaikki kuusi kohti tullutta laukausta. Hiller kerkesi ennen
poisottamista torjua 28 kertaa. Vastapuolella Chris Osgood esti 25 laukausta.

Anaheimin valmentaja Randy Carlyle kuittasi tappion lakonisesti.

– Emme olleet tarpeeksi hyviä tänään joukkueena ja maalivahti on osa sitä, kuului Carlylen vastaus.

Chicagolle maukas voitto

Yksi maali oli riittää Vancouverille voittoon, ennen kuin Martin Havlat onnistui ohittamaan Vancouverin maalilla huippupelin pelanneen Roberto Luongon. Maali syntyi vain hieman alle kolme minuuttia varsinaisen peliajan loppumista. Aikaisemmin, toisen erän puolivälin paikkeilla siihen asti ottelun ainoan maalin oli onnistunut tekemään Darcy Hordichuk Rick Rypienin hienosta esityöstä. Ottelun ratkaisi Andrew Ladd ohjauksella jatkoajan kolmannella minuutilla Dave
Bollandin
ja Havlatin esityöstä. Sama kolmikko oli mukana myös Havlatin tekemässä maalissa.

– Iso voitto meille, todellinen comeback. Tilanne näytti jossain vaiheessa synkältä, mutta innostus oli tällä kertaa oikeissa paikoissa, Chicagon valmentaja Joel Quenneville totesi.

Maalivahdit olivat isossa osassa ottelusarjan neljännessa näytöksessä. Varsinkin Roberto Luongon 26 torjuntaan
mahtui muutamia todellisia huippupelastuksia. Chicagon maalilla seisonut Nikolai Habibulin torjui
vain neljätoista kertaa, mutta ennen ratkaisumaalia Habibulin venyi Henrik Sedinin laukauksen eteen hienolla patjatorjunnalla ja vastahyökkäyksestä Ladd pisti kiekon Canucksin rysään.

- Tiesin, että joku nousee sankariksi. Voisi oikeastaan sanoa, että meillä oli lopussa kaksi sankaria: Habibulin ja Ladd. Pysyimme yhtenäisenä, taistelimme lujasti ja olen erittäin ylpeä tästä joukkueesta, Blackhawksin puolustaja
Brian Campbell herkisteli.

Ossi Väänänen pelasi Canucksin puolustuksessa reilut kymmenen minuuttia ja sai tilastoihin yhden miinuksen.