Yhdysvallat jäähyili itsensä ulos – Venäjä välieriin

MAAJOUKKUE / Raportti
Venäjä pelasi vahvan ottelun oman maalin edustalla.
Nuorten MM-turnauksen puolivälierät alkoivat yllätyksellä, kun alkulohkossa kompuroinut Venäjä kukisti Yhdysvallat. Yhdysvaltain kohtaloksi koitui kurittomuus – ja Venäjän ylivoimapelin tehokkuus.

Venäjä pudotti toisena vuonna perättäin Yhdysvallat alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen mitalipeleistä. Joukkueiden välinen puolivälierä oli erittäin rikkonainen, sillä siinä tuomittiin yhteensä kolmetoista kaksiminuuttista. USA otti niistä kahdeksan.

Yhdysvallat pääsi jäähyilystään huolimatta päätöserään vain yhden maalin takaa-ajoasemassa. Sonny Milanon keskialueen kampitusjäähyn aikana Sergei Toltšinski vei kuitenkin onnekkaasti Venäjän kahden maalin karkumatkalle toista kertaa ottelussa.

Zach Werenskin yhtä onnekas kavennusmaali oli Yhdysvalloille laiha lohtu, sillä sen jatkuvasta painostuksesta huolimatta Venäjän johto piti. Päätöserässä laukaukset maalia kohti kirjattiin sininutuille 20–5, mutta Venäjä puolusti uhrautuvasti ja maalivahti Igor Šestjorkin hoiti loput.

Toltšinski kalasti jäähyjä

Ottelun avauserä sujui Venäjän tahdissa. Joukkue pääsi ylivoimalle jo toisella minuutilla, kun Tyler Motte koukki Toltšinkin kumoon. Vielä syvempään suohon Yhdysvallat upotti itsensä, kun Ryan Collinsin maila nousi samaisen venäläishyökkääjän kasvoihin.

Kahden pelaajan ylivoimalla Venäjän ykkösketju osoitti vaarallisuutensa. Pavel Butšnevitš heitti kiekon maalin eteen, ja Vjatšeslav Lešenko sekä Ivan Barbašjov hakkasivat pelivälineen Thatcher Demkon taakse. Maalintekijäksi merkittiin lopulta Barbašjov.

Yhdysvaltain peli oli ensimmäisessä erässä hermostunutta, eikä joukkue päässyt käyttämään vahvuuksiaan. Pitkät syötöt Venäjän puolustussiniviivalle eivät johtaneet pitkiin hallintajaksoihin hyökkäysalueella, eivätkä organisoituun karvauspeliin.

Mailahäirinnän kurittomuus oli kuitenkin amerikkalaisten suurin synti. Aleksandr Šarovin 2–0-maali syntyi tasakentällisin, mutta vain muutamaa sekuntia Hudson Faschingin jäähyn – Yhdysvaltojen erän neljännen – päättymisen jälkeen.

Yhdysvaltojen joukkue oli tyytymätön erotuomaripari Marcus VinnerborgTobias Wehrlin tuomioihin, mutta toisessa erässä se suuntasi huomionsa suunsoiton sijaan pelaamiseen. Ensimmäiset kaksi minuuttia peli pyöri Venäjän päädyssä, ja seuraavat kaksi Yhdysvallat pyörittikin ylivoimapeliä.

Täysin kentällisin Yhdysvallat hallitsi ottelua, mutta jäähyaitio kutsui joukkuetta toisessakin erässä kahdesti. Se kesti kuitenkin omat alivoimansa, ja kun Venäjä puolestaan otti kaksi perättäistä jäähyä hyökkäyspäässä, Anthony Deangelo kavensi siniviivapyssyllään eron yhteen maalin.

Venäjä saa välierässä vastaansa Ruotsin ja Suomen välisen ottelun voittajan.