FPS Hokin vieraaksi neljän pisteen vääntöön

MESTIS / Ennakko
Kajaanin Hokki saa torstain Mestis-kierrokselle vieraita Forssasta, kun paikallinen Palloseura saapuu Vimpelinlaaksoon molemmille joukkueille tärkeään otteluun. Kuudentena sarjassa olevan Hokin kaatoa toistamiseen Kajaanissa tällä kaudella yrittävä FPS on taulukon kahdeksantena neljän pisteen päässä Hokista. Kysymyksessä on siis todellinen neljän pisteen kamppailu.

Hokki ja FPS ovat kohdanneet Mestis-tasolla tähän mennessä seitsemän kertaa. Hokki on voittanut otteluista neljä, FPS kolme. Viime kaudella voitot menivät Hokille 3-1, tällä kaudella FPS on voittanut kahdesti, Hokki kerran.

Tämän kauden otteluista FPS voitti syksyn molemmat kohtaamiset 5-3 -lukemin. Syyskuussa Hokki kaatui Forssassa ja marraskuussa Kajaanissa. Tammikuu alkoi Hokilta onnistuneesti 2-3 -jatkoaikavoitolla FPS:n vieraana.

Tasaista vääntöä luvassa

Viimeiset ottelut eivät ole sujuneet Hokin kannalta aivan odotusten mukaan. Joukkueella on alla kolme peräkkäistä tappiota yhteismaalein 6-16. Edellisen voittonsa sarjakuutonen nappasi 24.1. Kiekko-Vantaalta jalkapallolukemin 1-0. 36 ottelun jälkeen Hokin pistetili näyttää 40 pistettä.

Jos eivät viime pelit ole sujuneet aivan odotusten mukaan, ei sitä ole kyllä ylivoimakaan tehnyt. Joukkueen edellinen ylivoimamaali tehtiin loppiaisena kahdeksan ottelua sitten. Hokki on nyt pelannut 484 minuuttia ja yhdeksän sekuntia ilman ylivoimamaalia. Joko ylivoimamaalittomuus päättyy torstaina?

FPS palasi sarjatauolta maanantain kotitasurilla KalPaa vastaan. Joukkue piti 2-2 -lukemiin päättyneessä ottelussa sarjakärkeä tiukoilla, sillä vihreäpaidat johtivat ottelua kahden erän jälkeen 2-0. FPS on tasaisessa sarjassa kahdeksantena. Se on kerännyt 36 pistettä pelaamistaan 37 ottelusta. Tasapisteissä forssalaisten kanssa ovat seitsemäntenä oleva Kiekko-Vantaa ja pudotuspeliviivan alla yhdeksäntenä oleva nousijajoukkue Salamat.

Tasaista torstain koitoksesta lupaa se, että Hokki on kova kotijoukkue ja FPS puolestaan vaarallinen vieraissa. Hokki on saanut kasaan 24 pistettä 18 kotiottelustaan maalieron ollessa +13. Tämä oikeuttaa viidenteen sijaan kotiotteluiden taulukossa.

FPS on puolestaan koonnut vieraista pisteen per ottelu. Sillä on kasassa 18 pistettä yhtä monesta ottelusta. Maaliero on +3, sijoitus vierasotteluiden taulukossa kuudes. Kotonaan FPS ei sitten olekaan onnistunut, sillä joukkue on sarjajumbo Ahmojen jälkeen toiseksi huonoin kotijoukkue. Maalierokin on kotona pakkasella kuuden maalin verran. Miinusmerkkinen maalisaldo kotiotteluista on forssalaisten lisäksi vain TuTolla (-3) ja Ahmoilla (-50).

Merkille pantavaa on sekin, että Hokki ei ole pelannut kotonaan yhtään tasapeliä eikä hävinnyt jatkoajalla. Vastaava tilasto on FPS:lla vierasotteluista.

Hokin miesvajaus helpottaa

Maanantain Kokkolan matkallaan Hokki oli mukana neljän puolustajan ja kymmenen hyökkääjän voimin. Torstain FPS-otteluun Hokilla on tarkoitus saada kaukaloon kuusi puolustajaa, kun sadan jäähyminuutin mies Antti Halonen palaa jäälle yhden ottelun pelikiellon kärsittyään ja nivusvammastaan pikkuhiljaa toipuva veteraani-ikäinen tsekkipuolustaja Petr Kuda debytoinee Hokin paidassa. Myös kuumeessa maanantaina ollut hyökkääjä Niko Papinaho toipunee pelikuntoon.

- Kun meillä on kuusi pakkia mukana niin tilanne on hyvä. Kun vielä onnistumme maalinteossa niin ratkaisut ovat meidän käsissämme, Hokin valmentaja Vladimir Kolek sanoo.

Maanantaina Hokin kokoonpanosta kokonaan puuttunut maalivahti Jaakko Huhti palasi tiistaina joukkueen harjoituksiin toivuttuaan kevään toisesta aivotärähdyksestään. Mies ottaneekin FPS:aa vastaan oman paikkansa tolppien välissä. Kokkolassa Hokin maalia vartioinut Lauri Rämet pelasi seitsemästä takaiskumaalista huolimatta kelpo pelin. Rämetin kakkosmiehenä Hermes-ottelussa oli 16-vuotias B-juniori Olli Heinonen.

Hokin tehotilaston ykkösmies (+10) Jani Tuppurainen loukkasi selkäänsä Hermes-ottelun kolmannessa erässä yrittäessään väistää jäässä maannutta Eerikki Koivua. Kovassa vauhdissa ollut Tuppurainen menetti tasapainonsa ja ajautui rajusti päin laitaa. Miehen pelikunto on vihoittelevan selän vuoksi vielä arvoitus. Tehotilaston kärkipaikan lisäksi Tuppurainen on sisäisen pistepörssin kakkosena 11 maalillaan ja 20 syötöllään.

Kolek pitää FPS:aa vahvana vierasjoukkueena.

- Forssa on vahvistunut sitten viime kohtaamisen ja vieraissa joukkue puolustaa vahvasti, joten kova iltapuhde meillä on edessä. Mutta se on tavoitteena, että loppuviikon kotipelit voitetaan, Kolek sanoo.

FPS Kajaaniin ilman Willmania ja Rauniota

Kajaanilaisyleisön silmätikuksi marraskuun ottelussa sittemmin puhtaaksi todetusta taklauksestaan joutunut puolustaja Timo Willman ei pelaa torstai-illan ottelussa kymppitilin täyttymisen takia. Jäähytilaston kärkipaikkaa 175 jäähyminuutillaan pitävä Willman protestoi Toni Ronkaisen KalPa-ottelussa saamaa kahden minuutin kyynärpäätaklausjäähyä heittämällä mailansa korkealle ilmaan. Ottelun päätuomari Jussi Perttu palkitsi Willmanin kymmenminuuttisella.

Myös hyökkääjä Matti Raunio puuttuu forssalaisten riveistä saman syyn vuoksi. Raunion kymppitili täyttyi niinikään KalPaa vastaan, kun miehelle tuomittiin 2+10 minuutin rangaistus selästä taklaamisesta.

- Raunion ja Willmanin pelikieltojen myötä suurempia muutoksia kokoonpanoon ei kuitenkaan tule. Raunion paikan Sochorin ja Lamichin kanssa ottaa Jarno Kantelus ja Willmanin paikan ottaa Juha Sinkkonen, FPS:n valmentaja Kai Rautio kertoo.

Kanteluksen paikan kolmosketjusta Rami Jokisen ja Henri Pekkolan rinnalta ottaa Jaakko Kallio, joka on toipunut pelikuntoon polvivammansa jäljiltä. Mies oli vammansa vuoksi kuukauden ajan sairastuvalla.

FPS saa pelikielloista ja Juha Nurmiston loukkaantumisesta huolimatta kasaan neljä ketjua ja kolme puolustajaparia. Maalivahti Tommi Kela tekee paluun tolppien väliin.

Raution FPS saapuu Kajaaniin vain voitto mielessään.

- Luottavaisin mielinhän tässä Kajaaniin lähdetään. Hokkia vastaan ollaan pelattu hyvin ja pisteitäkin on tullut. Vieraspelit ovat menneet hyvin, niin eihän tuollaista matkaa kannata tehdäkään ellei kaksi pinnaa ole mielessä, Rautio sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle