FPS nousi kuolleista

MESTIS / Raportti
Forssan Palloseura muuttui eukalyptyspuussa kuorsaavasta koalasta taistelevaksi tiikeriksi, kun surkean ensimmäisen erän jälkeen se pystyi kokoamaan itsensä ja taisteli ensimmäisen kotipisteen yli kuukauteen. Vierailija Haukat lähti otteluun selvästi paremmin valmistautuneena, mutta loppuun asti vieraiden draivi ei kuitenkaan kantanut.

- Ei ekassa erässä päästy yhtään minnekään, vaikka tarkoitus oli ihan toinen. En tiedä mikä siinä on, mutta tosi vaikeata on lähtö, FPS-valmentaja Pasi Vuorela summasi forssalaisten ilmeen avauserään.

Haukat vei ensimmäistä erää miten tahtoi. Kotijoukkue oli täysin jyrän alla, kun erityisesti vieraiden ykkösnyrkki Jaska Vilen - Juha Jusslin - Toni Mustonen oli hurjassa tikissä. Valkopotta Vileniä kotijoukkue ei pystynyt pysäyttämään mitenkään ja maestro taituroi forssalaispuolustuksen solmuun useaan otteeseen.

FPS ei juuri Haukkojen Sami Heinosta päässyt ahdistelemaan koko erän aikana. Sen sijaan toisessa päässä tapahtumia riitti hurjasti. Haukat pääsi pyörittämään ylivoimaansa erän alkupuoliskolla ja meininki olikin Tommi Kelan maalilla melkoista, kun vuoroin puolustajat Timo Suuronen ja Juuso Hietanen pääsivät kokeilemaan Kelan taitoja.

- Vietiin ensimmäisessä erässä aika hyvin, Kelalta mielestäni aivan loistavia torjuntoja. Vähän paremmalla onnella oltaisi tehty 3-4 kaappia lisää ja olisi ehkä ollut toisenlainen peli, haukkaluotsi Jan Lehti kommentoi.

Haukoille suorastaan satoi tekopaikkoja ja lopulta vastarinta murtui erän puolivälissä, kun Suurosen maalille lähettämä ohjurikiekko löysi Mustosen lavan, eikä Kelalla ollut mahdollisuuksia torjua ilmasta ohjattua mustaa. Sama mies oli asialla viisi minuuttia myöhemmin, kun FPS oli lähteä alivoimalla vastahyökkäykseen, mutta kävikin päinvastoin ja lopulta Mustonen löysi itsensä nokikkain Kelan edestä, eikä mies tekopaikasta erehtynyt.

FPS paremmin peliin mukaan, Hana ulos

- Töitä tehtiin kuitenkin kokoajan, että saataisiin peli kulkemaan ja toiseen erään tultiin tosi ilmekkäänä. Tuntui tosi käsittämättömältä, että kaveri voitti sen erän, Pasi Vuorela kommentoi ottelun jälkeen epäuskoisena toisen erän tapahtumia.

Erän alussa ottelun erotuomari Ville Vuohtoniemi jatkoi avauserässä valitsemaansa linjaa, eli edelleen ukkoja lähetettiin boksiin satunnaisgeneraattorilla. FPS sai pelin haltuun Haukkojen jäähyjen myötä, mutta Sami Heinonen Haukkojen maalilla oli kuitenkin mies paikallaan.

Ottelun tultua puoliväliin nähtiin useat leuat loksauttanut ulosajo, kun Matti Hanalle näytettiin päätyovea huitomisesta. Monet luulivat ulosajon tulleen huitaisusta Tero Alminojan polveen, mutta totuus oli kuitenkin toinen. Haukkaluotsi Lehti tuomitsi Hanan huitomisen kovin sanoin

- Me ei nähty Pasin kanssa sitä tilannetta. Kävin kysymässä tuomarilta ja ihan normaalin puhtaan taklauksen jälkeen Hana oli yrittänyt huitaista ja kopauttanut mailalla päähän. Ihan selkeä juttu, ei mitään muuta ratkaisua kuin heittää jätkä helvettiin. Mulla ei ole mitään valittamista, täysin aiheellinen. Eihän tuollaista puupäätä voi pitää kentällä, jos menee noin lyömään pelaajaa takaapäin päähän. Pitää kunnioittaa toista pelaajaa.

Viiden minuutin ylivoimallaan FPS sai solkenaan hyviä maalintekopaikkoja, mutta Heinonen esitti paraatipelastuksia toisensa jälkeen ja piti edelleen isännät nollilla. Erän loppupuolella Matti Raunio turhautui ja otti kaksi turhaa jäähyä, joista ensimmäinen johti vieraiden vastahyökkäysosumaan. Jaska Vilen pääsi yksin läpi ja vielä Vilenin aikeet Kela esti, mutta toisesta aallosta noussut Marko Sakko pääsi viimeistelemään helposti kiekon sisään. Edellisessä tilanteessa Rami Jokinen oli ollut nokikkain Heinosta vastaan, mutta vieraiden vahti esti kuitenkin Jokisen yrityksen.

- Forssa pääsi toisessa erässä helvetin hyvin mukaan ja meillä jäi juttu tuonne koppiin. Ja sitten me saatiin jopa erän loppuun erävoittomaali, mikä oli aika käsittämätöntä tuohon peliesitykseen nähden, Lehti ruoti.

Hurja kolmas erä

- En osaa sanoa mitä tapahtui kun tultiin viimeiseen erään. Ihan selkeästi osa meidän kokeneista pelaajista luuli, että homma selvä kun on kolme-muna taululla ja ajatteli että lähdetään vähän surffailemaan ja heittelmään omia kikkoja. Oikeastaan kukaan ei viimeisessä erässä pelannut sovitun jutun mukaisesti ja se näkyi, Lehti kiteytti kolmannen erän.

Meininki tulostaululla oli myös sen mukaista. Mika Tasala rikkoi kuparisen rebound-kiekosta vain kahden minuutin pelin jälkeen ja forssalaisten toivo nousi. Kauaa ei Palloseura kuitenkaan ehtinyt juhlia, kun FPS:n vaihtovirheen seurauksena illan hahmo Vilen täräytti b-pisteen kaarelta komean maalin Kelan hanskapuolen ylänurkkaan. Haukkojen ilo kesti vielä lyhyemmän ajan, kun vain 11 sekuntia edellisestä Martin Lamich kuittasi haukkapuolustuksen erehdyksen ja nostatti taas forssalaistoiveita.

FPS jatkoi painostustaan ja Heinonen joutui esittämään parastaan pitääkseen FPS:n kahden maalin päässä. Matti Rauniolla oli elämänsä tilaisuus kaventaa, mutta Heinonen veti jälleen pidemmän korren. Forssalaisten onnistui kaventaa peli 47. minuutin kohdalla, kun Toni Ronkaisen purkukiekko tavoitti puolivahingossa läpi karanneen Jouni Kulosen. Kulonen riplasi kiekon sivuun ja vaikka Heinonen tilanteessa olikin hyvin mukana, lipui kiekko vierasvahdin patjan alta ja FPS:n henki nousi entisestään.

Palloseura kiri hurjasti ja vain Heinosen erinomaiset torjunnat pitivät viime minuuteille vieraat johdossa. FPS otti aikalisän puoli toista minuuttia ennen loppua ja Kela sai kutsun maaliltaan minuutti ennen 60:tta minuuttia. FPS pyöritti 6-5-ylivoimaa ja lopulta tuli myös tulosta, kun Lamich sohi maalin edestä illan toisen maalinsa ja vei ottelun jatkoajalle.

Jatkoajalla FPS jatkoi siitä mihin kolmannessa erässä jäi. Heinoselle merkittiin peräti seitsemän torjuntaa jatkoajalla, kun Palloseura pyöritti peliä suvereenisti ja erityisesti Marko Ronkaiselle tarjottiin ratkaisumaalia, mutta jostakin Heinonen vieläkin ehti kiekon tielle.

Valmentajat tentissä

- Kaverin hyvä työ palkittiin ja siitä iso kunnia Forssalle. Hienosti nousi ja ansaitsi tuon pisteen, niin aneemisia me oltiin. Itseasiassa Forssahan tuossa lähempänä voittoa oli, Jan Lehti summasi.

Lehti ei juuri päitä silitellyt ja varsinkin kokeneempi puolisko pelimiehistä sai kuulla kunniansa. Asennevammaisuus tuli tänään liikaa esille, kun Haukat sai liikaa ja liian nopeasti. Se ei pystynyt käsittelemään 3-0-johtoa kypsästi.

- Meille positiivisin asia oli se, että ei hävitty ja saatiin pinna. Tämä on sellainen pinna, ettei täällä saa ilmaiseksi yhtään mitään. Ei pisteitä, ei maaleja. Kaikki on erittäin kovan työn takana, varsinkin tähän aikaan vuodesta kun on pimeätä, raskasta ja on loukkaantuneita... ja muuten vain vammaisia, jätetään nimet mainitsematta. Ei jäänyt paljoa kotiinvietäviksi, ehkä video.

Uutena miehenä haukkalaumassa oli tänään HPK-apu Juuso Hietanen. Pirteän Mestis-debyytin tehneen Hietasen peli miellytti Lehden silmää, vaikkei tämä ylisanoihin vertynytkään. Hietanen hääri tänään Haukkojen hyökkäyspäässä tuhlaajapoikana numero yksi, kun pelkästään avauserässä miehellä oli neljä avopaikkaa laittaa kiekko talteen

- Pienikokoinen kaveri ja suht hyvä liikkumaan. Nyt kun se on ollut tuossa liigan mukana, niin siellähän ei saa muuta tehdä kuin lämätä kiekkoa päähän. Meillä sillä on lupa pitää kiekkoa ja jäihin se sinne vähän ahtaalle välillä. Näen aika positiivisen kaverin ja hänestä on hyötyä meille, Lehti ruoti.

FPS:n tämän hetkinen luotsi Pasi Vuorela oli tyytyväinen omiensa otteisiin ensimmäistä erää lukuunottamatta. Varsinkin kolmas erä näytti siltä, miltä peli kotikaukalossa pitääkin näyttää.

- Kolmanteen erään se usko ei loppunut. Paloi se usko, että siellä saadaan niitä maaleja ja alkoi myös homma kulkea. Martin (Lamich) heitti kaksi ja ensimmäinen peli tällä kaudella, mitä hänen kuuluukin pelata. Kela oli hyvä maalissa, Vuorela kehui.

- Pieniin asioihin nämä pelit ratkeavat. Yksi piste tuli, kahta tarjottiin. Se ilme millä me otettiin se piste, teki kyllä hyvän lämmön sydämeen.

FPS:n riveistä useampi kaveri näyttää siltä, että fyysinen kunto on hieman puolitiessä. Varsinkin Rami Jokisen peli näytti tänään siltä, että parempi olisi ollut mennä juoksemaan pururadalle tai polkemaan pyörää.

- Kyllä siinä on mun mielestä muutama kaveri, ketkä ei ole ihan täydessä tikissä, Vuorela myönsi nimiä mainitsematta.

» Lähetä palautetta toimitukselle