Taistelevampi FPS vei pisteet

MESTIS / Raportti
FPS otti huippuvireisen maalivahtinsa Janne Kurikan johdolla kolmannen peräkkäisen voittonsa ja tiivisti entisestään taistelua pudotuspeliviivan tuntumassa. Kaikki ottelun maalit tulivat ylivoimalla kiistellyn tuomarin Ville Vuohtoniemen soveltaessa totutun tiukkaa linjaansa. Päähuomion vei lopulta vahingolta näyttänyt yhtääntörmäys, jossa Salamoiden veräjänvartija Simo Vehviläinen loukkaantui ja FPS:n Ari-Pekka Hakala sai pitkän vatvomisen jälkeen ottelurangaistuksen.

Kamppailun avausminuutit eivät tuottaneet vaarallisia maalitilanteita, vaikka kummatkin joukkueet saivatkin muutamaan kertaan pelattua kiekkoa vastustajan maalin tuntumaan. Viidennellä minuutilla alkoi avauserässä lopulta 38 rangaistusminuuttia tuonut jäähysuma, vaikkeivät otteet kaukalossa mitään erityisen törkeitä olleetkaan. Janne Kurikan rooli avauserässä oli korostetun tärkeä, sillä jähmeästi liikkeelle lähtenyt kenttämiehistö päästi muutaman kerran Salamoiden pelaajia luvattoman helposti tekopaikkoihin.

Vaikka kummallekin maalivahdille kirjattiin erässä yhdeksän torjuntaa, olivat Salamoiden saamat tekopaikat huomattavasti kotijoukkueen vastaavia vaarallisempia. Salamat tuhri erässä kaksi läpiajoa, kun sekä Karo Koivunen, että Sami Ryhänen joutuivat toteamaan maalien viimeistelyn olevan tällä kertaa tavallista vaikeampaa. Myös FPS:n Toni Ronkainen oli viimeminuuteilla puolittain läpi, mutta puolustaja ehti sen verran häiritsemään, ettei kiekko suuntautunut koskaan Simo Vehviläistä kohti.

FPS sai lisää virtaa

Toisessa erässä hitaasti käynnistynyt FPS-diesel alkoi jo lämmitä. Hyvää esimerkkiä näytti nelosketju, joka piti Salamoiden nimekästä ykkösvitjaa pitkään omalla alueellaan puolustusasemissa tilanteen lauetessa vasta Ville Uusitalolle kiinnipitämisestä tuomittuun jäähyyn. Seurakseen jäähyboksiin Uusitalo sai pian myös Immo Suutarisen, joka koukkasi Antti Uittoa. Salamat oli jo saanut neljännen pelaajan jäälle kun Joni Kujala lähetti siniviivalta oikea-aikaisen syötön maalin eteen unohtuneelle Tuomas Suomiselle, joka muutamalla siirrolla sai pelattua Vehviläisen jäihin ja laittoi lopulta laatan sisään ensimmäistä kertaa ottelussa.

Pian maalin jälkeen Salamoille avautuu lyhyen aikaa mahdollisuus 5-3-ylivoimaan, mutta forssalaisjoukkue selviää ahdingosta muutamalla hyvällä purkukiekolla. Erän keskivaiheilla nähtiin peräti kahdeksan minuutin pätkä, jolloin ei lisää jäähyjä tuomittu. Tasaviisikoin ei maalitilanteitakaan paljoa tullut kummankin joukkueen puolustaessa tarkasti. Salamoiden ykkösketju alkoi erän lopulla turhautua omaan saamattomuuteensa ja Karo Koivusen hyökkäysalueella ottamaa jäähyä säesti 10 minuutin käytösrangaistuksella samassa tilanteessa palkittu Sami Ryhänen. Erän lopussa tasavajaalla Tuomas Suominen sai vielä tilaisuuden illan toiseen maaliinsa, mutta laukaus suuntautui tällä kertaa ohi maalin.

Vehviläiselle ylimääräistä päänsärkyä

Kolmannen erän kuudennella minuutilla Salamoiden kapteeni Ville Uusitalo rikkoi Jaakko Kolaria jäähyn arvoisesti. Kiekko saatiin heti haltuun hyökkäyspään aloituksesta ja Antti Uitto lähetti sen ranteella kohti maalia, jonka edessä Markus Leppänen pääsi väliin, eikä Vehviläiselle jäänyt mitään mahdollisuuksia torjua.

Erän puolivälin ylitettyä FPS:n nelosketjun Ari-Pekka Hakala ajoi kiekon kanssa kohti Salamoiden maalia. Aivan maalin edessä puolustajan häiritessä mailallaan kiekko karkasi Hakalalta ja tämä törmäsi Vehviläiseen, joka kaatui taaksepäin ja kolautti päätänsä jäähän. Tilanteen muutaman metrin päästä hyvin nähnyt päätuomari Vuohtoniemi ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia, mutta pelikatkolla Vehviläisen hoivaamisen jatkuessa lähettikin linjatuomari Antti Lajusen ohjeistamana Hakalan ottelurangaistuksella suihkuun ryntäyksestä. Aivotärähdyksen saanut Vehviläinen saatettiin ulos askista ja maalille luisteli Juha Korhonen. Kukaan videolta tilanteen nähneistä tai kumpikaan valmentajista ei pitänyt oikeutettuna Hakalalle annettua tuomiota, joka näytti enemmänkin tulevan seurauksesta, kuin itse rikkeestä, jota ei tässä tapauksessa edes ollut.

FPS taisteli alivoimalla sisukkaasti Janne Jokilan ja Aleksi Sillanpään päästessä jopa hätyyttelemään kylmää veskaria. Kun rangaistusta oli jäljellä alle puolitoista minuuttia, alivoimanelikko herpaantui hetkeksi ja Ryhänen syötti Jarno Niinimäelle, joka karkasi laidasta läpiajoon. Laukaus b-pisteeltä oli tarpeeksi tarkka ja painui Kurikan jalkojen välistä maalin takakulmaan. Jäähyn loputtua Salamat painosti vimmatusti FPS:n päädyssä viimeisen viiden minuutin aikana ilman maalivahtiakin pelaten, mutta Kurikka näki hyvin suurimman osan laukauksista ja loput vierasjoukkueen tasoitusyrityksistä kilpistyivät maalin edessä seisoneisiin omiin tai vieraisiin pelaajiin.

Tuomaritoiminta ykkösaiheena lehdistötilaisuudessa

Kumpikaan valmentajista ei hyväksy tilannetta, jossa yhden tuomarin tulkinnat säännöistä ovat täysin erilaiset muiden ylläpitämään linjaan verrattuna. Moitteet eivät suuntautuneet yksin Ville Vuohtoniemeen, vaan myös siihen tapaan, miten tuomareita ohjeistetaan toimimaan.

- Osa annetuista jäähyistä oli ehdottomasti ansaittuja, mutta kokonaisuutena linjasta voidaan olla montaa mieltä, kuten myös siitä, pystytäänkö yhden tuomarin systeemillä ottamaan näin tarkasti rikkeitä pois. Mielestäni tämä linja tarvitsee kaksi päätuomaria, jolloin kaikki otettaisiin varmasti pois. Ei ole oikein, ettei pari vuosikymmentä pelanneille jätkille anneta aikaa totuttautua ja sopeutua, vaan yksi tuomari vetää muista aivan poikkeavaa linjaa. Tuomareilta saadut ohjeet siitä, miten saa pelata, eivät puolla tämäntyyppistä käytäntöä, totesi Niki Andersson painavalla äänensävyllä.

- Tuomarista huolimatta vastustajalta ei voi ottaa voiton arvosta mitään pois. Meillä on joka kerta ollut Forssaa vastaan tavattomia vaikeuksia. Paljon olen joukkueeni otteita nähnyt ja silloin minulla menee nuppi jumiin, kun mennään puolivaloilla, otetaan jäähyjä ja ollaan huolimattomia ja laiskoja. Ennen matsia korostin, että voitetaan luistelut, kaksinkamppailut ja ollaan himokkaampia. Tänään olimme näissä kaikissa huonompia ja tulos oli ansaittu molemmin puolin, eritteli Andersson omiensa heikkouksia.

- Tarkoituksena oli lähteä räväkästi liikkeelle, mutta ehkä tein virheen siinä, että pelaajilla oli viikonloppu vapaata ja vain yksi valmistava treeni maanantaina. Työmoraali ja taistelu voitti Nikin aiemmin mainitseman näppäryyden. Kurikka ansaitsee voitosta tottakai erikoismaininnan. Salamat on matkalla kohti kärkeä ja meilläkin on kova hinku ylöspäin pelien vähetessä. Hyökkäysten päättämisessä on meillä suurimmat ongelmat. Se on aneemista, kun ei ole tarpeeksi nälkää laukoa ja ratkaista vaan annetaan mieluummin vielä yksi syöttö, pohti Mikko Sokka pelitapahtumia.

Kummallakin joukkueella on vielä yksi ottelu ennen joulutaukoa. Salamat saa torstaina vieraakseen Suomen nuorten maajoukkueen ja FPS kamppailee perjantaina sarjapisteistä Turku-hallin kirkkaissa valoissa TuToa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle