Kiekko-Vantaalla riitti virtaa avausvoittoon

K-Vantaa sai Mestiksen viimeisenä joukkueena avattua tämän kauden pistetilinsä ja teki sen FPS:n kustannuksella ottelussa, jonka erikoisuus oli Forssan jäähallin noin vartiksi pimentänyt sähkövika.

Vantaalaisten valmentaja Niki Andersson odotti joukkueensa kohtaavaan alusta asti hurjasti taistelevan ja suoraviivaisen FPS:n. Sellainen vastaan myös tuli mutta sitä kukaan ei voinut aavistaa, kuinka onnekkaasti kiekko toiselle joukkueelle pomppi ja toiselle ei. Onnikin piti ansaita ja avauserän maaleissa vantaalaisilta nähtiin hyviä henkilökohtaisia oivalluksia joita FPS:n oma toiminta oli vahvasti edesauttamassa.

Ensimmäisillä minuuteilla FPS:n prässi puri hitaasti lämmenneisiin vantaalaisiin ja kiekonriistojen jälkeen pääsivät muutaman minuutin sisään maalintekoa yrittämään Tino Sandhu ja Jarkko Hattunen, joiden yritykset pysähtyivät alusta asti viileästi pelanneeseen maalivahti Sami Heinoseen.

Vieraiden itseluottamus sai vahvistusta heidän onnistuttuaan maalinteossa ensimmäisellä kunnon yrityksellään. Marko Sakko murtautui puolittain läpi FPS:n puolustuksesta ja lusikoi kiekon kohti maalia maalintekoyrityksen ja syötön rajamailla. FPS-vahti Ville Hostikka ei myöskään tiennyt mitä tilanteesta odottaa ja epävarmuus näkyi hänen imuroidessaan patjoihinsa tulleen kiekon selkänsä taakse.

Ottelun ensimmäinen rangaistus tuli vasta ajassa 9.47, kun Jokereista K-Vantaaseen peliaikaa hakemaan tullut Jan Hagelberg ei pystynyt laillisin keinoin estämään FPS:n kakkosketjun tilanteen rakentelua. FPS:n jäähytilin avasi Jarno Kantelus ja heti hänen jäähynsä päätyttyä istunnolle komennettiin kiekkokiertolainen Kim Vähänen.

Vähäsen jäähy vanheni vaivaiset 11 sekuntia ennen kuin vierailijat lisäsivät johtoaan. Jani Södö passasi Petri Pitkäjärvelle, jonka laukauksen taidokkaasti ilmasta perille ohjasi Timo-Pekka Römpötti.

Vantaan kolmaskin osuma tuli melkein samoilla minuuteilla. FPS:n Mikko Saari hukkasi pelivälineen alimpana miehenä ja kiekon riistäneet vantaalaiset olivat kolmen miehen läpiajossa. Ensimmäinen yritys ei tuottanut tulosta, mutta maalin taakse ajautuneeseen kiekkoon ehti ensimmäisenä Sami Kautto, joka palautti kiekon maalin eteen, jossa se ohjautui vastaan tulleesta Joni Kujalasta komeassa kaaressa FPS-maalin takanurkkaan.

Kuka sammutti valot?

FPS pääsi aloittamaan takaa-ajonsa toisen erän kolmannella minuutilla, kun joukkueen ykköspistemies Jarkko Hattunen sivalsi maalin edestä Mestis-uransa avausosuman. Ratkaisevan syötön kulmasta tarjoili Jussi Tapio Timo-Pekka Heikkisen komean kiekonriiston jälkeen.

Kuudennella peliminuutilla peliä oli juuri päästy jatkamaan Markus Nordlundin saaman rangaistuksen jäljiltä, kun hallin valot sammuivat muuntajavian vuoksi keskeyttäen pelin. Joukkueet pitivät jäällä lämpöä yllä kannattajien viritellessä huutojaan kunnes noin vartin kuluttua saatiin valot takaisin ja pitkäksi venähtänyt erä saatiin pelattua sekavissa merkeissä loppuun.

Kolmannen erän aluksi Jussi-Mikko Makkosen ollessa jäähyllä Jarno Kantelus pääsi pariin huippupaikkaan, mutta ei vieläkään saanut kauden maalitiliään avatuksi. Vähän myöhemmin Kantelus tilastoi itselleen jäähyn Ossi Häkkisenkin käydessä siinä välissä jäähyboksissa.

Ajassa 52.09 FPS:n takaa-ajo sai kylmän suihkun, kun Janne Lehtinen karvasi hyökkäysalueella kiekon FPS:n edellisottelun ratkaisijalta Lasse Lintulalta ja pisti ranteet lukkoon pamauttaen laatan b-pisteen kaarelta Hostikan räpyläkäden puolelta yläpesään.

FPS kiri takaisin kahden maalin päähän viitisen minuuttia ennen päätöstä neljällä kolmea vastaan. Hyvän pyörityksen jälkeen Markus Nordlund lähetti viivalta tunnetusti kovan lyöntilaukauksensa, jonka Heinonen torjui suoraan eteensä eikä voinut millään estää Tapion maalintekoa paluukiekosta.

Karri Kivi käytti lopussa vielä valmentajan viimeiset ässät eli aikalisän ja maalivahdin pois ottamisen mutta näiden seurauksena oli vain Makkosen tyhjiin sivaltamat päätöslukemat 2-5.

Puhelias Andersson, harvasanainen Kivi

K-Vantaan valmentaja Niki Anderssonille voitto oli suuri helpotus.

- Alku oli tuskainen emmekä pelanneet hyvin, mutta johdettiin silti ensimmäisellä tauolla kolmella maalilla. Silloin painotin kopissa, että pitää kunnioittaa sitä tuuria mikä meillä maaleissa oli mukana ja keskittyä loppuajan täysillä siihen, että johto pitää.

- Toisessa erässä oltiin alussa liemessä, mutta pikkuhiljaa tasattiin voimasuhteita. Kolmannessa nähtiin mallikasta johtoasemassa pelaamista. Erä kaikkinensa oli hyvää ja intensiivistä peliä, jonka keskellä maalivahti Heinonen otti tärkeitä koppeja. Kun neljä peliä ollaan menty siipi maassa, niin tästä voitosta osaa nauttia, Andersson tähdensi.

Karri Kiven joukkueelle ensimmäisen erän tyrmäystipat olivat liikaa.

- Avauserästä ei olisi uskonut, että se meni 0-3. Näin kuitenkin tapahtui ja se oli liian iso kaula kiinniotettavaksi. Kolmannessa maalissa Saarelta ihmeellistä veivausta alimmaisena miehenä eikä maalivahdillakaan ollut mikään paras päivänsä.

- Alakertaan tarvitaan apuja sillä nyt joudutaan sen osaston miehiä kuormittamaan aivan liikaa. Onnistujina näkisin tänään pelaajat, jotka paikkasivat ketjuissa poissaoloja, kuten Nikkilä ja Heikkinen. Sinänsä ei meiltä huonoa peliä muuten kuin vastustajalle annetut viisi häkkiä, Kivi ynnäsi.

Näiden joukkueiden osalta rähinä jatkuu taas lauantaina, jolloin FPS matkustaa Kouvolaan ja K-Vantaa saa vieraakseen Tikkurilaan niinikään torstaina avausvoittonsa ottaneen Salamat.