KalPa jyräsi FPS:n

MESTIS / Raportti
Kuopion KalPa kävi lauantaina jyräämässä Forssan Palloseuran kotijäällään. Ottelun alusta asti vieraat veivät ja kotijoukkue vikisi. Erityisesti Adam Hall orkestereineen oli kovassa tikissä.

FPS pysyi kuopiolaisten perässä hetken avauserästä, mutta mitä pidemmälle erä eteni, sitä vahvemmin vieraat veivät ottelua. Kuopiolaiset hakivat alusta asti hieman liiankin hienoilla sommitelmilla avausosumaa. Erän puolivälin jälkeen Sami Kaartinen nosti komealla rannarilla kiekon Tommi Kelan räpyläpuolelta yläkulmaan.

- Varsinkin pelin alussa siirreltiin. Kaartisella oli ennen maaliaan jo pari paikkaa, että aina haettiin jotain hienompaa mitä oli tarjolla, KalPa-luotsi Mika Pieniniemi manasi ottelun jälkeen.

Kaartisen maalin jälkeen sama ketju oli jälleen asialla seuraavassa vaihdossaan, kun Samuli Suhonen petasi paikan Adam Hallille, joka odotti b-pisteellä lapa jäässä ja Hall nosti kiekon hallitusti kyljellään maanneen Kelan yli. Vielä erän lopulla vierailla oli muutama maalintekopaikka, mutta Kela oli mies paikallaan.

KalPa komisti johtoaan heti toisen erän alkuun, kun Kaartinen oli unohdettu yksin maalin eteen ja mies nosti hallitusti läheltä ylös. Vain hetki tästä ottelun tuomari Jussi Leppänen näytti jäähyaitiota kahdella forssalaisella yhdentoista sekunnin välein, eikä KalPalla kestänyt kuin 12 sekuntia kuitata 5-3-ylivoimasta. Nyt asialla oli Kasper Kenig, joka pääsi sutimaan pelivälineen Jermu Piston laukomasta paluukiekosta sisään.

Kuopiolaisten maalikimara jatkui ottelun puolivälissä jälleen vanhemman Kenigin toimesta. Ville Hämäläinen ja Samu Suhonen pelasivat komeasti 5-4-ylivoimalla Kenigille vapaan paikan, joka ei lähes tyhjästä maalista erehtynyt. Kenigin maalista huolimatta kuopiolaisten 5-4-ylivoima tökki hieman koko illan, vaikka mahdollisuuksia ylivoiman hiomiseen joukkue sai kasapäin.

- Olisi se voinut olla hieman tehokkaampaa ja se kulminoitui juuri siihen, kun meille riitti se että meitä oli yksi mies enemmän jäällä. Se työmäärä jäi kokonaan puuttumaan, mitä 5-4-yv:ssa tarvitaan. Tuohon jäähymäärään nähden olisi voinut ehkä vähän paremminkin mennä, Pieniniemi ruoti.

5-0-maalin jälkeen FPS pääsi hieman lieventämään lukemia, kun Ossi Pellinen karkasi alivoimalla Samuli Suhosen ja Juha Alastalon välistä karkumatkalle. Alastalo yritti koukkia parhaansa mukaan, mutta Pellisen kädet kävivät ja Luostarisen nolla rikkoutui. Valmentaja Pieniniemi ei ollut laisinkaan siihen tapaan, miten KalPa pelasi 5-0-maalinsa jälkeen.

- Harmitti toinen erä, kun 5-0:n jälkeen meidän pelaaminen meni niin huonoksi, kun me otettiin kolmesti tuplajäähy ja tuli alivoimamaali. Kertoi siitä, että ajatus ei ollut enää hyvässä suorittamisessa vaan tuloksessa. Tavoite on se, että oltaisi ylpeitä siitä suorituksesta, eikä välttämättä oltaisi näin tulosorientoituneita.

Kolmanteen erään FPS oli tehnyt parhaansa mukaan töitä erätauolla, mutta pukukoppihengenluonti ei kuitenkaan säilynyt jäälle asti.

- Joukkue teki hirveästi erätauolla hommia, että loppuun asti pelaamisen kautta tämä voidaan kääntää, tapahtui se sitten tänään tai seuraavassa pelissä. Se oli ilman muuta positiivisia juttuja. Se sitten taas, ettei se kentällä näkynyt, oli huonompi juttu, FPS-valmentaja Kai Rautio tuumaili.

Kolmas erä oli kokonaisuudessaan varsin väljähtänyttä kiekkoa. Lentävä kalakukko tosin jatkoi maalitehtailuaan, kun Saku Kekäläinen, Max Kenig ja Tuomo Litmanen iskivät kolme häkkiä kolmen minuutin sisään erän puolivälissä.

"Yllättävän helppo voitto"

- Tänään törmäsi selkäesti kaksi erilaista materiaalia. Yllättävän helppo voitto meille. Oikeastaan vain Raunio - Kulonen - Ronkainen pystyi pelaamaan meidän päässä, KalPan Pieniniemi aloitti

Kuopiolaisten ryhmästä erityisesti pisti silmään kolmikko Tomi Mustonen - Adam Hall - Sami Kaartinen. Kolmikko oli alituisesti forssalaisten kiusana ja erityisesti ottelun alkupuolella terävällä pelipäälle. Miehet iskivät tehot 3+5 ensimmäisen 22:n minuutin aikana. Pieniniemi kuitenkin löysi kolmikon pelistä petrattavaakin.

- Iso miinus on tuo kaverin ainut maali. Äärettömästi taitoa siinä kentällisessä, mutta joskus sattuu tällaisia, Pieniniemi kertasi viitaten Pellisen alivoimaosumaan.

Forssan Kai Rautio oli lehtistötilaisuudesta muutaman ylimääräisen minuutin myöhässä, kun kapteenistolla oli joukkueelle asiaa ottelun jälkeen. Lehdistötilaisuuteen Rautio saapui kallella kypärin.

- Eihän me tänään riitetty vastustajalle. Yksi sarjan parhaita, ja varmaan tasaisin neljä kenttää. Tiedettiin se taitotaso, että siellä kiekko liikkuu. Tämän päivän tasoero näkyi siinä, ettei me pystytty rikkomaan heidän kiekon liikuttamista ja he saivat älyttömästi paikkoja.

Löytyykö tämän päivän ottelusta yhtään hyvää asiaa?

- Ei löydy.

- Ei tässä ole näkymissä mitään valoa, päinvastoin, menossa tosi kovaa syöksyä alaspäin. Tämän viikon perusteella vauhti on tosi kova. Se mitä on puhuttu, niin tämä on laitettava poikki. Nekin on kovia jätkiä, ketkä pystyy sen katkaisemaan, Rautio jatkoi.

Maajoukkuetauko jää FPS:lla hieman tyngäksi, kun Jukurit-peli on siirretty 13. päiväksi tätä kuuta. Joukkue kuitenkin aikoo mennä kovaa tämän viikon Pasi Vuorelan johdolla, sillä Rautio itse on Mestis-maajoukkueen mukana Minskissä.

- Seuraava viikko harjoitellaan taas vähän reippaammin. Se voi olla, että sekin on yksi asia mikä meidän pelissä vielä näkyy, mutta pakko on nousta seuraavalle askeleelle. Kestää muutaman viikon, että kroppa tottuu tuohon hommaan, mutta se on vain tehtävä tulevaisuutta varten.

Uudet jaot

Lauantain ottelu oli selvästi kahden eri tason joukkueen kohtaaminen. Kärjellä ja häntäpäällä on todella iso ero nykypäivän Mestiksessä - huomattavasti suurempi, mitä vastaava ero oli viime kaudella. Kovat ovat koventuneet ja heikommat pysynyt suurin piirtein samalla materiaalilla, joten 1+1 laskutoimitus on helppo tehdä.

Vieraiden hyökkäyspää oli todella kovassa iskussa, joskin Marko Ahosilta voidaan mainita joukkueen tuhlaajapoikana. Ahosillalla oli tänään useita tekopaikkoja, mutta siltikään pistetilin kartuttaminen ei tänään luonnistunut. Sen sijaan Kenigin veljekset ja Hallin kenttä olivat vahvassa tikissä.

Kotijoukkueen riveistä onnistujia on vaikeata löytää, sillä jopa Toni Ronkainen lukeutui tänään vihreiden harmaaseen massaan. FPS:n loukkaantumistilannekaan ei näytä hellittävän, sillä Teppo Tuomanen, Heikki Saarinen ja Kimmo Vähä-Ruohola jatkavat loukkaantuneiden kirjoissa. Tuomasen olkapäätä tutkitaan pikapuoliin magneettikuvauksessa, johon on jonottamassa myös neloskentän laituri Marko Vehmas, joka teloi oikean olkapäänsä taklattuaan ohi torstain Kiekko-Vantaa -ottelussa.

Päätuomari Jussi Leppäsen linjan mukaan tänään vihellettiin kaatuneet, mutta kaatumatta ei pilli vislannut mitenkään. Toisessa erässä joukkueet kuitenkin mukautuivat Leppäsen linjaan, ja sukelluspisteet puolin ja toisin olivat sen mukaisen.

» Lähetä palautetta toimitukselle