Selvä peli?

MESTIS / Ennakko
Forssan lauantai-illassa kohtaavat kaksi varsin erityylillä kautensa aloittanutta joukkuetta. Kotijoukkue FPS on jumiutunut sarjan toiseksi viimeiseksi, kun vierailija KalPa taas porskuttaa sarjakärjessä ainoastaan yhden tappion kärsineenä. Todennäköistä onkin, että isännät lähtevät maajoukkuetauolle tappio niskassaan.

Mestiksen historiassa joukkueet ovat kohdanneet kuudesti Forssassa. Kolmesta ensimmäisestä kohtaamisesta KalPa ei saanut pistettäkään kotiinviemisiksi, mutta tämän jälkeen voimasuhteet ovat kääntyneet. Kolmesta viimeisimmästä kohtaamisesta FPS saalisti ainoastaan yhden pisteen helmikuisen 2-2-tasapelin merkiksi. Knoppitietona muuten mainittakoon, että edellinen forssalaisten voitto Kuopiossa on vuoden 1983 itsenäisyyspäivältä.

Joukkueiden tämän kauden edellinen kohtaaminen pelattiin Kuopiossa. Väkevästi taistelleet vierailijat joutuivat toteamaan kerta toisensa jälkeen KalPan maalivahti Ari Luostarisen lähes ohittamattomaksi esteeksi. Loppulukemat 3-1 viimeisteli KalPan puolustaja Samuli Suhonen tyhjään maaliin.

FPS:lla vaikea alkukausi

Forssalaisten alkukausi ei ole kulkenut ruusuisesti. Voittoja on kertynyt FPS:n plakkariin vasta kolme viidestätoista mahdollisesta. Voitot ovat tulleet forssalaisten seurana sarjan tyvipäässä majailevista TuTosta ja Jokipojista.

Viime viikolla toisen kerran tällä kaudella TuTo:n kaataneen FPS:n purren suunta näyttikin jo kääntyvän. Kahdesta viimeisestä ottelusta FPS ei ole kuitenkaan saanut pistettäkään. Viime viikon sunnuntaina KooKoo upotti forssalaiset päätöserän pikamaaleilla ja torstaina Kiekko-Vantaa riepotteli vieraitaan maalein 5-1.

- Aika huono peli kyllä meiltä, ei kovin montaa lausetta jäänyt jälkipolville kertomista. Vaikeata oli, tosi vaikeata, totesi FPS:n valmentaja Kai Rautio Tikkurilassa pelatun ottelun jälkeen.

Forssalaisten hahmo illasta toiseen on ollut Toni Ronkainen, joka on välillä kantanut joukkuetta hieman liiankin yksin. Myös Tuomas Ilola on paikoin osoittanut pirteitä otteita, mutta pisteillä ei Ilola ole ainakaan vielä päässyt juhlimaan.

Edellisessä ottelussa FPS:n tsekkivahvistus Martin Lamich puolestaan penkitettiin kolmanneksi eräksi ja nähtäväksi jää herättääkö penkkikomennus Lamichin tasolleen.. Lauantain ottelu on viimeinen ottelu FPS-paidassa Ilveksestä lainassa olevalle Ossi Pelliselle.

FPS-puolustuksesta ovat sivussa Juha Sinkkonen (jalka), Heikki Saarinen (rannemurtuma) ja Teppo Tuomanen (olkapää). Sinkkonen ja Saarinen palaavat tositoimiin vasta joulun jälkeen, mutta Tuomanen päässee takaisin kaukaloon muutaman viikon sisällä.

KalPalla kaksi tehoketjua

KalPa aloitti kautensa vahvasti 13 peräkkäisellä voitolla. Avaustappion kuopiolaiset kokivat Mikkelissä Jukureiden vieraana reilu viikko sitten. Tappio oli looginen jatke hiipuneiden peliesitysten sarjassa. Avaustappio toi KalPan peliesityksiin jälleen ryhtiä ja kuopiolaiset murskasivatkin ensin viikko sitten lauantaina pelatussa ottelussa Jokipojat kotonaan maalein 10-3, ja torstaina oli Vaasan Sportin vuoro taipua Niiralassa selkein lukemin 8-3.

Kuopiolaisten maalintekovastuu on viime peleissä jakautunut hyvin pitkälti Adam Hallin ja Ville Hämäläisen johtamien ketjujen kesken. Ketjujen laiturit ovat mättäneet kahdessa viimeisimmässä pelissä huikeita tehoja senttereiden varmistellessa. Hallin ketjun laitahyökkääjä Sami Kaartisen saldo kahdesta edellisestä pelistä on huikea 4+4=8 ja ketjukaveri Tomi Mustosen vastaavasti 1+5=6. Hämäläisen laidoilla viilettävät Kasper Kenig (3+3=6) ja Marko Ahosilta (2+5=7) eivät ole jääneet paljon huonommiksi. Varsinkin Ahosilta pelaa ehkä uransa parasta syksyä.

Myös kuopiolaisten alkukaudella ajoittain yskähdellyt ylivoimapeli on saatu jengoilleen. Tästä hyvänä osoituksena Jokipoikia ja Sportia vastaan mätetyt kuusi ylivoimamaalia.

KalPan maalilla aloittanee Ari Luostarinen, jolle on sälytetty usein ottelut ennalta arvioiden sarjan ”alemman tason” joukkueita vastaan Pasi Kuivalaisen tilkitessä maalia kovemmissa peleissä. Loukkaantumisten vuoksi kuopiolaisten riveistä ovat sivussa edelleen puolustajat Matti Kuusisto ja Pekka Parviainen.

Luvassa vierasjoukkueen maalijuhla?

Ennakkoon ei joukkueiden kohtaamisesta suurta jännitysnäytelmää voi povata. FPS:n lyhyeksi jäänyt nousukunto päättyi Vantaalla eikä joukkue ole pystynyt viimeistelemään kuin yhteensä neljä osumaa viimeisessä neljässä ottelussa. KalPan peli on sen sijaan Jukurit-tappion jälkeen palannut uomiinsa ja huippuvireisiä ratkaisijoita on löytynyt kahdesta ketjusta. Viimeistelytaidossa kuopiolaiset ovatkin valovuoden edellä isäntiään. Alkukauden peleissä KalPa on latonut kaikkiaan 74 häkkiä forssalaisten onnistuttua viimeistelyssä vain 31 kertaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle