Myrkyttyykö Ylikalakukko joukkoineen sittenkin?

MESTIS / Ennakko
Torstai-iltana Niiralan montussa kohtaavat sarjan ääripäät, kun KalPa isännöi hännänhuippua Forssan Palloseuraa, joka katkaisi viime lauantaina lähes kolmen kuukauden tappioputkensa kotitasapelillä Kokkolan Hermestä vastaan. KalPa sen sijaan kävi hieman yllättäen hakemassa Kouvolan-visiitiltään 1-5-tappion ja on muutoinkin esiintynyt viime aikoina varsin vaihtelevasti. Torstai-illan otteluun KalPa saa vastamyrkyksi takalinjoilleen vahvistusta sairaslistalta.

Joulutauon jälkeen kuopiolaisten peli on ollut erittäin ailahtelevaa. Välillä KalPa dominoi mennen tullen, mutta seuraavana joukkue on nesteessä häntäpäiden joukkueiden kanssa. Ailahtelua esiintyy niin pelien välillä kuin pelin sisälläkin.

KalPan suoritustason ailahtelu on näkynyt niin joukkueen kokonaisesityksessä kuin runkopelaajienkin heikkoina esityksinä. Erityisesti ongelmissa on ollut "aina luotettava" Samuli Suhonen sekä forssalaislähtöinen Matti Kuusisto. Suhonen on edelleen jäätävä hyökkäyspäähän pelatessa, mutta omassa päässä mies ei pelaa omalla tasollaan. Kakkospakkipariin kaavailtu Kuusisto ei ole vakuuttanut vielä juuri millään pelin osa-alueella.

Puolustukseen kuitenkin tulee merkittävä apumies, kun Ylikalakukko Kimmo Timonen palaa loukkaantumisensa jäljiltä takalinjojen lukoksi. KalPan maalille luistelee Ari Luostarinen, joka ei ole viime aikoina täysin vakuuttanut. Myös puolustus Luostarisen edessä ei ole ollut samalla tasolla kuin Pasi Kuivalaisen tilkkiessä tolppien väliä, mutta nyt Luostariselle tulee hyvä paikka ottaa tuntumaa.

Taso noussut

Forssan Palloseuralta nähtiin pitkästä aikaa ehjä esitys, kun se oli 55 sekunnin päässä voitottoman otteluiden putkensa katkaisemisesta. Miikka Jäsken maali kuitenkin toi kokkolaisille pistejaon, vaikka pelillisesti FPS olikin kaksi erää ottelussa niskan päällä.

FPS:n paras peli on tulossa, mutta vielä KalPaa vastaan sitä kuitenkaan tuskin nähdään. Yksittäiset pelaajat ovat nostaneet profiiliaan ja varsinkin puolustajistossa tasonkorotus alkaa olla kollektiivista. Alkukauden hitaalta, mutta kankealta vaikuttanut Tero Alminoja liikkuu jo melko hyvin isoksi mieheksi ja ehtii tilanteisiin huomattavasti paremmin kuin kauden ensimmäisellä puoliskolla. Myös Alminojan kiekollinen varmuus on parantunut, vaikka miehestä ei aivan samassa lauseessa Aki Heinon kanssa kannatakaan puhua.

Edelleen FPS:n suurin ongelma on maalinteko. Viimeisessä viidessä ottelussa ainoastaan kolme maalia ei juuri luottamusta herätä. Pahimmat maalintekovaikeudet ovat joukkueen ykköstykki Toni Ronkaisella, joka on viimeisessä 18:ssa ottelussa osunut ainoastaan kahdesti - ja edellinen osuma on reilun kuukauden takaa. Tsekkilaituri Martin Lamichinkin edellisestä maalista alkaa olla jo pari kuukautta.

FPS:n onneksi kuitenkin konkariosasto on alkamassa lunastaa odotuksia, kun Asko Rantanen ja Matti Raunio ovat osoittaneet merkkejä uudesta tulemisesta. Rantasen peli näyttää jo valmiilta, ja Raunion kaksi maalia Hermestä vastaan antavat miehelle varmasti uutta itseluottamusta.

FPS:n mahdollisuudet Niiralassa ovat jälleen kerran huikeassa maalivahtipelissä ja tehokkaissa vastahyökkäyksissä. KalPan tykistöä pysäyttämään astunee Krister Antila, jolla on takanaan hieman epäonnistunut Hokki-ottelu.

» Lähetä palautetta toimitukselle