Kotitaika piti tutuin lukemin

MESTIS / Raportti
Naapurusten kohtaaminen Uudellamaalla oli kaikin puolin tasaväkinen, mutta Salamat ei vieläkään suostunut kotikaukalossaan häviämään. Kolmannen perättäisen 2-1-maalein tulleen kotivoiton ratkaisi HIFK-laina Turo Järvinen rynnimällä ohjaamaan voittomaalin toisessa erässä.

Paikallispelissä edettiin aivan tasatahtia. Niin maalintekotilanteet kuin pelin hallintakin olivat käytännössä tasan. Janne Lehtisen komea lyöntilaukaus vei Kiekko-Vantaan johtoon, mutta komea oli Salamoiden Pentti Nöyräsen sivaltama tasoituskin.

Ratkaisevaksi osoittautunut voittomaali nähtiin jo hivenen ennen ottelun puoliväliä. Ilman kahta keskushyökkääjää - olkapäävaivaista Simo Romoa ja kuumeesta toipuvaa Antti Tevasta – pelannut Salamat joutui aloituksissa alakynteen avauserässä, ja senttereistä Mikko Lepola sai suuren vastuun loppuerissä.

Yhtä Lepolan hyökkäyspään aloitusvoittoa seurasi ratkaiseva 2-1-maali. Puolustaja Pekka Huhtaniemi laukoi, ja umpilisäkkeen poiston jälkeen ottelutuntumaa Kirkkonummelle hakemaan tullut HIFK-hyökkääjä Turo Järvinen porhalsi maalin eteen ohjaamaan kiekon ohi vantaalaisvahti Antti Niemen.

- Vierailijalla oli omat paikkansa tässä pelissä, ja tämä olisi voinut mennä päinvastoinkin, kuten 2-1-tulos kertoo. Siellä oli hyviä paikkoja kokeneilla pelaajilla. Vantaalla on paljon kokeneita tämän sarjan pelaajia, meillä taas nuori porukka, salamakäskyttäjä Vesa Surenkin arvioi.

Salamoiden puolustuspelaaminen tukahduttaa

Salamat on seitsemän kotiottelun jälkeen yhä ilman pistemenetyksiä kotihallissaan. Kiekko-Vantaaltakin kapean kaukalon niksit loppuivat kesken.

- Tämä on todella vaikea paikka pelata joukkueelle kuin joukkueelle. Tiedostettiin, että on pieni kaukalo ja ratkaisut pitää tehdä hyvissä ajoin. Muutamalla ylivoimalla huomattiin, että yhtäkkia laita tulikin vastaan. Ei siellä pysty tekemään ylivoimakuvioita sun muita. Tämä on todella simppeli loota pelata. Kun pääset siniviivalla, ei muuta kuin rupeat virittämään vaan, ja ukkoa maalille. Kaikki kentät eivät tänään sitä noudattaneet. Siellä vaan pyritään olemaan kiekollisena liian paljon, ja se tukehtui Salamoiden hyvään puolustuspelaamiseen, Kiekko-Vantaan luotsi Jarmo Kauppi harmitteli.

Alku oli vantaalaisilta hyvä. Reilun kolmen minuutin pelin jälkeen Petri Pitkäjärvi taisteli kiekon vapaaksi jääneelle Janne Lehtiselle, jonka tulinen lyöntilaukaus saatteli vierailijat maalin johtoon. Erinomaista kautta salamamaalilla torjuva Simo Vehviläinen onnistui torjumaan kiekon vain puolittain, ja se putosi maaliviivan yli.

Lehtisen ketju oli muutenkin iskussa avauserässä. Maestro itse ja laituri Pitkäjärvi järjestelivät Tuomas Nikoskelaiselle kolme erinomaista paikkaa, mutta kahdesti Nikoskelainen laukoi ohi, ja kolmannen tilanteen pelasti Salamoiden nuori puolustaja Tero Konttinen lähes maaliviivalta, kun kiekko oli maalivahti Vehviläisen jo ohittanut.

Takaiskun pelastamisen ohella Konttinen otteli varsin pirteän illan ennakkoluulottomine ylösnousuineen. Yksi hassikin iltaan tosin mahtui, kun nuori jokeri tarjoili alivoimalla avauksen suoraan vastustajan mailan lapaan.

Salamoiden alun parhaat tilanteet rakenteli latvialainen Viktor Blinov. Erinomainen suoritus oli myös Tuomas Tikkasen kiekonriisto alivoimalla vantaalaisten sinikypärältä Matias Lopilta ja Jarno Niinimäen syöttäminen läpiajoon. Kiekko-Vantaan puolustaja Kimmo Pikkarainen ehti kuitenkin koukkaamaan Niinimäkeä, eikä maalia syntynyt.

Blinovin ja Lopin hassutuskisa

Toinen erä oli Salamoilta vahva, ja joukkue nousi tappioasemasta 2-1-johtoon ennen erän puoliväliä.

Tasoituksen laukoi Lasse Korhosen ja Tuomas Tikkasen syöttökuvion jälkeen 13:ntena hyökkääjänä aloittanut Pentti Nöyränen. Viuhuva kuti b-pisteen tuntumasta yllätti muutoin varmasti torjuneen maalivahti Antti Niemen, ja vain neljä minuuttia myöhemmin oli Turo Järvisen vuoro ohittaa Niemi toistamiseen.

Lisämaaleihinkin kirkkonummelaisjoukkueella oli mahdollisuutensa. Aleksander Petrov ja Viktor Blinov olivat ylivoimahyökkäyksessä parikin kertaa, mutta kummallakin kerralla kiekko karkasi hieman.

Lopun ylivoimalla Salamat myllytti vahvasti. Ensin Kai Öhberg vapautti Teemu Sirenin läpiajoon, mutta Niemi torjui, ja pian perään useasti laukaustaan kokeillut puolustaja Timo Pieninkeroinen löysi Blinovin vapaana takatolpalta, mutta vantaalaispuolustaja Jonni Talas sai viime tipassa mailansa väliin.

Kiekko-Vantaan paras tilanne oli Matias Lopin soolon jälkeen irtokiekkoon päässeellä Juha Koivistolla.

Kolmannen erän alkupuolisko oli Loppi-Tuomo Jääskeläinen-näytös. Ensin Jääskeläinen vapautti Lopin avopaikkaan, mutta Vehviläinen pelasti, ja sitten Jääskeläinen hukkasi kaksi Lopin rakentamaa tilannetta.

Salamoista Blinov oli jälleen lähes pitelemätön, mutta ketjukaverit Petrov ja Siren eivät onnistuneet latvialaisen syötöistä.

Päätöserä oli tasoitusta hakeneen Kiekko-Vantaan hienoista hallintaa, mutta eväät riittivät vain yhteen todelliseen tasoituspaikkaan. Puolustaja Kimmo Pikkarainen jatkoi kiekon hyvään laukaisupaikkaan Olli Julkuselle, mutta kiekko päätyi Salamoiden Vehviläisen hanskaan.

Maalivahdit onnistujia

- Kauden avauspelistä Vantaalla jäi vähän hampaankoloon. On pyritty parantamaan peliä, niin kuin tietysti kaikki muutkin joukkueet. Pelataan tällä omalla systeemillämme, ja se on kotipeleissä toiminut toistaiseksi hyvin, ja parissa vieraspelissäkin. Pyritään vähän muuttamaan avoimemmaksi tätä peliä ja ehkä vähän simppelimmäksikin, Salamoiden Surenkin pohti.

Salamoiden tukipylväs oli jälleen kerran ehjän iltapuhteen maalillaan torjunut Vehviläinen. Puolustuksessä esiin nousi totutun hyvän Öhbergin ohella nuori Konttinen. Hyökkäyksen ehdoton ykköstaituri oli Blinov.

- Ei vieraissa tulla pisteitä ottamaan näköjään tälläkään kaudella, että aika koomista rupeaa olemaan. Jotain täytyy tehdä. Tehdään ratkaisuja tuossa illan mittaan. Neljällä pyrittiin menemään, mutta kolmeen kavennettiin. Ei riitä tietyillä pelaajilla voimat tätä sarjaa pelata, Kiekko-Vantaan Kauppi sanaili pettyneenä.

Maalivahti Antti Niemi torjui luotettavasti. Alussa loisti Janne Lehtisen trio, loppupuolella säkenöi Matias Loppi. Mikko Kainulaisen ketjun ilta olisi ollut muutoin tasaisen ehjä, mutta se otti vastaan molemmat takaiskumaalit.

Päätuomari Tom Laaksonen vihelsi kerrassaan erinomaisesti.

Kentälliset

Salamat

25 Teemu Siren – 77 Aleksander Petrov – 7 Viktor Blinov

11 Jarno Niinimäki – 17 Tuomas Tikkanen – 19 Immo Suutarinen

15 Sami Tervonen – 20 Mikko Lepola – 14 Tomi Karlsson

10 Heikki Laine – 22 Karo Koivunen – 18 Turo Järvinen

9 Pentti Nöyränen

52 Timo Pieninkeroinen – 27 Pekka Huhtaniemi

55 Lasse Korhonen – 61 Tero Konttinen

3 Joni Purola – 71 Juuso Akkanen

8 Kai Öhberg

Maalissa 35 Simo Vehviläinen (30 Tommi Tervo)

Kiekko-Vantaa

44 Olli Julkunen – 25 Mikko Kainulainen – 19 Heikki Löfman

12 Juha Koivisto – 4 Matias Loppi – 13 Tuomo Jääskeläinen

10 Petri Pitkäjärvi – 55 Janne Lehtinen – 9 Tuomas Nikoskelainen

18 Matti Luoma, 14 Mikko Sipola

16 Jani Södö – 5 Marko From

8 Kimmo Pikkarainen – 6 Joonas Rönnberg

11 Patrik Lostedt – 7 Antti Nyrhinen

33 Jonni Talas – 21 Sebastian Schlegel

Maalissa 39 Antti Niemi (35 Ari Kumpula)

» Lähetä palautetta toimitukselle