Myllyaho ratkaisi viidennessä erässä

Salamat ja Sport tarjoilivat kirkkonummelaisyleisölle sellaisen jääkiekkonäytelmän, ettei paremmasta väliä. Kumpikin joukkue pyrki aktiiviseen kiekolliseen peliin, Hannu Henriksson onnistui päätuomarina erinomaisesti ja jännitystä riitti toiseen jatkoerään asti. Voittomaalin iski Sportin Vesa Myllyaho, joten puolivälieräsarjan lopullinen ratkaisu nähdään vasta maanantaina Vaasassa.

Ottelun ensiminuuteilla näytti siltä, että pakkovoiton edessä ollut Sport saa kaivaa kesätamineet esiin. Salamat karkasi viidessä minuutissa 2-0-johtoon ja kolisutteli heti perään maalitolppia kahteen kertaan.

Vaasalaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan kuroivat isäntien etumatkaa vähän kerrallaan kiinni. Ajassa 56.05 Markus Jämsä nosti Sportin 3-3-tasatilanteeseen, joten ratkaisua haettiin perjantain ottelun tapaan jatkoeristä.

Voittomaalin Sport iski ennen kuin kaikki ehtivät edes huomata toisen jatkoerän alkaneen. Vaasalaiset ryöstivät kiekon salamamaalin takana, ja Vesa Myllyaho pääsi kuin varkain tuikkaamaan sen etukulmasta maaliin. Osuma pysäytti kellot aikaan 80.17.

- Pienestä ovat kiinni hymyt, ilot ja surut. Ylpeä olen joukkueesta. Ensimmäiset viisi minuuttia ei oltu hereillä ja vastustaja meni 2-0-johtoon, mutta missään vaiheessa ei annettu periksi, Sport-valmentaja Mikko Manner iloitsi.

- Onnitella täytyy Vaasaa, että perjantain rankan jatkoaikatappion jälkeen pystyivät kasaamaan itsensä ja tulivat tuollaisella voimalla tänne. En olisi uskonut, että tässä näin loppujen lopuksi käy. Meillä oli niin hyvä henki ja fiilis eilisen jälkeen, että jos vaan maltamme pysyä nöyrinä, ei pitäisi olla hätää tämän pelin hoitamisessa. Jostain syystä emme kuitenkaan ole kotihallissa kyenneet sellaiseen nöyrään asenteeseen kuin vieraissa, Salamoiden päävalmentaja Jyrki Tuukkinen pohdiskeli.

3-0 senttien päässä

Ensimmäiset minuutit näyttivät kirkkonummelaisisäntien kannalta erinomaisilta. Vain minuutin pelin jälkeen Sport-vahti Matti Höylä pomputteli oudosti jään pinnasta kimmonnutta kaukolaukausta, ja ensimmäisenä irtokiekkoon ehtinyt Marko Sakko pääsi siirtämään kotijoukkueen 1-0-johtoon.

Vain kolme minuuttia myöhemmin Salamat iski ylivoimalla suorasta hyökkäyksestä 2-0-lukemat. Ari Katavisto syötti laidasta keskelle, ja Tomas Sinisalo nosti kauniisti rystyltä etuyläkulmaan.

Heti seuraavalla minuutilla Salamoiden puolustajat laukoivat kiekon kahdesti Höylän vartioiman maalin tolppiin. Ensin oli asialla Joni Purola, ja heti perään Antti Nyrhinen.

Selkä tiukasti seinää vasten Sport pystyi kuitenkin parhaaseensa. Erän loppu oli vaasalaispainostusta, ja etenkin Viktor Blinovin ketju pyöritti peliä hyökkäyspäässä, mutta keinoja erinomaisen Salamat-vahti Simo Vehviläisen ohittamiseen ei kuitenkaan löytynyt.

Toisen erän alussa pitkittäissyöttö tavoitti hyökkäyssinisellä kärkkyneen Sport-sentteri Pete Suonpään, ja tämän tarkka laukaus läpiajosta kavensi tilanteeksi 2-1. Salamat karkasi kuitenkin uudelleen kahden maalin johtoon, kun Tero Koskiranta toi kiekon hyökkäysalueelle, ja laidalta maalille kurvanneen puolustaja Nyrhisen laukaus kimposi ohi Sport-vahti Höylän.

- 3-1-maalissa olisi voinut notkahtaa selkäranka monella, mutta tämä joukkue näytti uusia piirteitä taas kuilun partaalla ja nousi sieltä kokeneiden pelaajien johdolla, Sport-luotsi Manner kehui.

Sportille uusi tehoketju

Vaasalaisten ykkösketjun laitahyökkääjä Markus Jämsä sai kymmenen minuutin käytösrangaistuksen sukeltamisesta, joten Manner joutui muokkaamaan ketjukoostumuksia. Uusi ykkösketju, Suonpää – Patrik Westerback – Myllyaho, olikin lähes pitelemätön. Jatkoerän voittomaalin lisäksi se värkkäsi myös 3-2-kavennuksen ylivoimalla. Viimeistelijänä oli ketjukavereiden näppärän esityön jälkeen Myllyaho lähietäisyydeltä.

Vaikka Sport hallitsi hienokseltaan toista erää, oli Salamoilla muutama maukaus maalipaikka. Tero Koskiranta ja Timo Korhonen pääsivät laukomaan suoraan Nyrhisen ja Jarno Niinimäen syötöistä parhaasta maalintekosektorista, mutta Höylä torjui laukaukset.

Erän lopulla Simo Romo vapautti Iippo Suutarisen läpiajoon, mutta Höylä veti jälleen pidemmän korren.

Ympäripyöreässä kolmannessa erässä puolustusvirheet jäivät minimiin, ja sitä myöten myös todelliset maalipaikat. Salamoiden 3-2-johto kesti 57. minuutille asti, kunnes pimennossa ollut Markus Jämsä nousi esiin. Jämsä nousi laitaa pitkin ylös ja laukoi terävästi puolustavan pelaajan jaloista 3-3-tasoituksen.

Ensimmäisessä jatkoerässä molemmilla oli tilaisuutensa. Heti erän aluksi kirkkonummelaisten tehoketjuksi noussut Simo Romon kolmikko loi painetta hyökkäyspäässä, ja Sportin Myllyaho otti koukkaamiskakkosen. Onnistumisten myötä ylivoimapeliinsä juonta löytänyt Salamat loi kaksi huippupaikkaa, mutta Koskiranta ja Romo eivät onnistuneet.

Sportilla olisi ollut tilaisuus sinetöidä voittonsa, kun joukkue pääsi hyökkäämään kolmella yhtä vastaan, mutta salamapuolustaja Ville Vuorisaari peitti kiekollisen miehen laukauksen. Hyvät tilanteet oli myös puolustajilla Aki Tuomiselle ja Jussi Pernaalla.

Salamoista Matias Keränen järjesti paikan tutkaparilleen Koskirannalle, mutta tämä laukoi maalin kulmalta ohi takatolpan. Niinpä edettiin toiseen jatkoerään ja Sportin voitonjuhliin.

Kavereita

Ottelun jälkeen valmentajat kehuivat kilvan puolivälieräsarjan hyvää ilmapiiriä.

- Molemmat joukkueet taistelivat rehdisti, kuten ovat taistelleet läpi sarjan. Tällä kertaa me olimme onnekkaampia. Tosi onnellinen olen, kilometrit lyhenivät parilla tonnilla Vaasaa kohti. Maanantaina paras voittakoon, julisti Mikko Manner.

- Jos ei kirkkonummelaisyleisö tykännyt tästä pelistä, en tiedä, mitä niille pitäisi tarjota, Jyrki Tuukkanen sanoi.

- Tässä sarjassa on kiva fiilis, vaikka pelien aikana kisaillaan. Minulla on ihan sellainen fiilis, että olen tuon (Mannerin) Mikon kaveri melkein. Tässä jutussa on hyvä ja positiivinen henki.

- Väännetään hampaat irvessä, mutta kuitenkin osataan kunnioittaa vastustajaa. Se on mielestäni kaikkein tärkeintä urheilussa. Reilusti pelin jälkeen pitää pystyä nostamaan pää ylös, tuli voitto tai tappio, jatkoi Manner.

Onnistuja oli viihdyttävän pelin tarjoilleiden joukkueiden lisäksi myös päätuomari Hannu Henriksson, jota oli selkeät rikkeet jämäkästi pois, mutta antoi muutoin joukkueiden pelata.

Puolivälieräsarjan ratkaiseva viides ottelu otellaan maanantai-iltana Vaasassa.