Salamoilla ottelupallo suuryllätykseen

MESTIS / Ennakko
Selkeänä altavastaajana puolivälieräsarjaan lähtenyt Kirkkonummen Salamat pääsee lauantaiseen kotiotteluunsa makeista lähtökohdista, sillä perjantain jatkoaikavoiton ansiosta joukkueella on mahdollisuus varmistaa välieräpaikka. Sportille jää otteluiden välillä vain 20 tuntia aikaa toipua katkerasta tappiosta.

Salamat on tehnyt ottelusarjassa sen, mitä siltä pystyi parhaimmillaan odottamaan: ollut altavastaajan asemasta huolimatta inhottava ja periksiantamaton vastustaja. Kirkkonummelaiset ovat haastaneet Sportin vahvasti, ja hieman yllättäen vaasalaissuosikki ei ole pystynyt pelaamaan parhaalla tasollaan kuin hetkittäin.

Kun 1-1-voittotilanteessa mentiin Vaasaan, yleisesti uskottiin, että voiton myötä vapautunut Sport ottaa ohjat käsiinsä. Kahden erän ajan se tekikin niin. Vaasalaiset veivät peliä 40 minuuttia isännän ottein ja johtivat 2-0. Ilman Simo Vehviläisen hyvää maalivahtipeliä Salamat olisi saattanut pudota kelkasta.

Ottelun loppu osoitti kuitenkin Sportin henkisen haavoittuvaisuuden. Kun Salamat onnistui avaamaan maalitilinsä, Pohjanmaan kotkien peli jämähti sille väkinäiselle tasolle, jota joukkueelta oli nähty jo sarjan aiemmissa otteluissa. Sport sortui turhiin jäähyihin, ja ottelusarjan 19 ensimmäistä ylivoimamahdollisuuttaan hukannut Salamat onnistui lopulta miesylivoimalla kahdesti. Kun vielä jatkoerässä voittomaalien erikoismies Marko Sakko ratkaisi vieraille, oli vaasalaispettymys valtava.

Sport kärsi jonkin verran tuomaroinnista, sillä päätuomari Teemu Salmiselta jäi pari salamarikettä viheltämättä. Tuomaritoiminta ei kuitenkaan selitä sitä, että Sport ei edes tasakentällisin luonut kolmannessa erässä tai jatkoajalla ainuttakaan kontrolloitua, huippuluokan maalintekotilannetta.

Sportin henkinen vahvuus tiukassa testissä

Materiaaliltaan kirkkaasti paremmalla Sportilla on sen verran paljon potentiaalia, että joukkue on ahdingostaan huolimatta niukka suosikki lauantaina Kirkkonummella. Tehtävä on kuitenkin haastava, sillä vain 20 tunnin lepotauon jälkeen joukkueet eivät ole fyysisesti terävimmillään. Salamat saa energiaa makeasta voitosta ja rennon iloisesta ilmapiiristä, kun taas Sportin pitää pystyä nollaamaan katkera tappio.

Vaasalaisten tehtävää helpottaa se, että panosten kasvaessa kotiedun merkitys vähenee. Oma merkityksensä lienee myös Kirkkonummelle saapuvalla äänekkäällä Sport-kannattajien laumalla. Hermokontrolli joukkueen on kuitenkin saatava kuntoon. Kurittomimpana on esiintynyt joukkueensa parasta hyökkäysketjua johtava Pete Suonpää, jolla on koossa jo peräti 41 rangaistusminuuttia.

Jos on Sportilla paineita, kun mestaruustaisto uhkaa vaihtua ennenaikaiseen kesälomaan, lienee mailanpuristus melkoista myös salamaryhmässä, mikäli ottelu pysyy tasaisena loppuhetkille. Ottelusarjan katkaisua ei yleisesti pidetä helppona, ja kirkkonummelaisryhmässä ei juurikaan aikuisten tasolla pudotuspelimenestystä maistaneita sankareita ole. Ainakaan vielä.

Sport on joukkueista huomattavasti kokeneempi, joten sekään tuskin vielä on viimeistä sanaansa sanonut.

» Lähetä palautetta toimitukselle