Salamat näytti Sportille playoff-kiekon salat

Ennakkoon Sportin kaavailtiin vievän ottelusarjan puhtaasti nimiinsä, mutta Salamat teki Sportin jatkosta paljon vaikeamman voittamalla ensimmäisen ottelun 0-2. Sport turhautui tiukan puolustuksen edessä ja jäi otteluissa maaleitta.

Illan ottelu oli täydellinen esimerkki siitä mitä tarkoitetaan sillä, että pudotuspelit ovat aivan oma maailmansa. Kauden kahdella runkosarjavisiitillä Salamat eivät saaneet maaliakaan aikaan Vaasassa, ja päästivät omaan maaliin enemmän kiekkoja kuin jaksaa laskea. Tänään pelattiin voitosta ja siinä Salamat oli ansaitusti parempi. Sportin peli sekosi lähes kokonaan avausmaalin jälkeen ja kun lukuisista ylivoimistakaan ei saatu maaleja aikaan, teki Sport itselleen keskiviikon ottelusta Kirkkonummelle todellisen tulikokeen.

Maali roikkui ilmassa, mutta toiseen päähän se tehtiin

Ottelu alkoi oikeastaan samoissa merkeissä kuin aiemmatkin kohtaamiset. Ensimmäiset 10 minuuttia vietettiin muutamaa vierailijoiden pistohyökkäystä lukuun ottamatta Salama-päädyssä. Sport oli siirtyä johtoon jo viiden sekunnin jälkeen kun Pete Suonpää karkasi läpiajoon suoraan aloitusvoiton jälkeen. Vehviläisen kilpikäsi kuitenkin oli kiekkoa nopeampi.

Sport pääsi pelaamaan kahdesti ylivoimaa avauskympin aikana, jälkimmäisellä kerralla jopa viidellä kolmea vastaan. Ylivoimapeli oli mallikasta ja laukauksia sateli vasemmalta ja oikealta, mutta loistavasti torjunut Simo Vehviläinen oli aina tiellä, tai uhrautuva puolustus heittäytyi kiekkojen eteen. Muutaman kerran maalin pelasti vain Sportin oma huolimattomuus maalipaikoissa.

Jälleen kerran saatiin todistaa miten jääkiekossa voi tapahtua mitä tahansa. Kesken Sportin painostuksen Salamat iskivät. Kiekko toimitettiin pitkälle Sportin päätyyn ja Matti Höylä joutui tulemaan kauas vastaan pelaamaan kiekkoa. Höylä löi kiekon plekseihin mutta ei saanut pelivälinettä pois hyökkäysalueelta. Salamat kiitti ja kävi tekemässä maalin. Ari Katavisto katkaisi Höylän purkukiekon ja Pekka Huhtaniemi ohitti kaksi Sport-pelaajaa ja tuikkasi vielä kiekon maalin suulle palanneen Höylän jalkojen välistä maaliin. Tilanteessa Mikael Hallbäck oli pujottelukeppinä, sillä hetkeä aiemmin Hallbäck joutui toimimaan maalivahtina kun Höylä oli pelaamassa kiekkoa laidassa.

Sportin hyvä vire sai hieman takapakkia kun Vesa Myllyaho joutui kakkoselle pian maalin jälkeen. Salama-ylivoima ei ollut kovinkaan kaksista, mutta pelin painopiste muuttui jäähyn ja maalin jälkeen. Salamat pelasi avauserän loppuun varsin passiivisesti ja esti Sportin hyökkäykset punaviivan jälkeen.

Toinen erä tuskaista vääntöä

Toiseen erään olisi odottanut samanlaista kiekkoilua mitä toisen erän loppu oli, mutta Salamat yllätti ja pelasi paikoitellen rohkeaa karvauspeliä. Sportin avaukset saatiin estettyä ja katkottua kerta toisensa jälkeen keskialueella. Sport tosin edesauttoi tilannetta omalla yksityisyritteliäisyydellään. Kotijoukkueen syöttöpeli katosi täysin keskialueella, ja kiekkoa tyydyttiin roiskimaan päätyyn, tai sitten kiekosta ei luovuttu lainkaan ja menetettiin se.

Erän alkuun Sportille tarjoutui jälleen yksi ylivoima, mutta tämäkin erikoistilanne tuhlattiin. Vehviläinen otti jälleen muutaman loistokopin, mutta syitä Sport löytää myös peiliin katsomalla. Ylivoimalla laukaukset puuttuivat lähes kokonaan, koska kiekkoa siirreltiin maalin lähellä luvattoman paljon. Vain Kristian Hjerpe pyrki hanakasti laukomaan aina maalin lähellä ollessaan. Muut laukaukset tulivat viivasta, ja silloinkin Vehviläinen sai lähes aina torjua ilman näköesteitä.

Erän lopulla nähtiin valitettavan tuttua Sportia. Pete Suonpää ajoi voimalla Antti Nyrhisen laitaan viiden minuutin arvoisesti. Nyrhinen oli koko alkupelin hiillostanut Sportin pelaajia ja saikin kotijoukkueen kasetin jumiin. Tuomio herätti paljon närkästystä, sillä avauserässä Sportin Kim Nabbia oli telottu korkealla mailalla laidan vieressä. Nabbin huuli halkesi tilanteessa, mutta tuosta tekosesta ei mitään rangaistusta vihelletty. Seurannut viiden minuutin ylivoima oli Salamoilta tosin kohtalaisen vaisu, sillä Sportin alivoima sentään oli tänään uomissaan.

Kolmas erä jää viimeiseksi

Viimeiseen erään Sport lähti ilman kahta vakiopelaajaa. Pete Suonpää lensi laitataklauksesta suihkuun ja Pasi Kuusisto poistui jäältä toisessa erässä pienen loukkaantumisen vuoksi. Lisää huolta toi erän aikana kummallinen loukkaantuminen, sillä Kristian Hjerpe sai vaihtoaitiossa ollessaan Salamoiden laukoman purkukiekon korvaansa. Hjerpe poistui välittömästi katsomon reunaa pitkin juosten kohti pukukoppia, mistä mies haettiin ambulanssilla sairaalaan. Hjerpen korvaan oli tullut kiekoniskusta repeämä, joka vaati sairaalahoitoa.

Sportin peli oli entistä enemmän seinää päin juoksemista. Salamat pelasivat vahvaa puolustuspeliä ja keskialueella oli Sportilla todella vaikeaa löytää pelitilaa. Kerta toisensa jälkeen syötöt karkasivat pitkiksi, vastustajan lapaan tai kiekkoa yritettiin kuljettaa maaliin. Tulokset olivat kuitenkin kerta toisensa jälkeen samat. Ylivoimilla Sport oli ongelmissa, sillä varsinkin viimeisessä erässä vierailijoiden alivoima oli aggressiivista ja kiekkoa pelattiin lähes aina laidoissa. Sport ei saanut kunnon laukauspaikkoja kuin viivaan, ja muualla kiekon kanssa haettiin liian hienoja ratkaisuita.

Sport joutui pelaamaan pienellä riskillä ja Salamat saivat erän aikana muutaman vaarallisen pistohyökkäyksen aikaan. Siinä missä Sport haki kikkoja ja syöttöjä, Salamat laukoivat rohkeasti kohti Höylän maalia. Pariin otteeseen Höylä joutui venymään parhaimpaansa pitäessään maalinsa tyhjänä. Loppuun asti kuitenkaan Höyläkään ei kestänyt, sillä toiseksi viimeisellä minuutilla Ari Katavisto kävi tekemässä maalin. Katavisto pääsi yksin Sportin Hallbäckia vastaan, ja Katavisto sai veivattua pakin pois tilanteesta ja iski rystyltä läheltä toisen ja ratkaisevan maalin. Vaasalaiset elävästi muistavat maalin lähes täydellisenä kopiona parin vuoden takaa KooKoo-sarjasta, missä Reino Soijärvi teki saman tempun, silloin Sport-pakki Turo Virralle ottelun viimeisellä minuutilla.

Ottelun lopussa nähtiin myös lämminhenkinen jumppatuokio, mikä sai alkunsa Teemu Sainomaan ajettua Simo Vehviläiseen liian hanakasti.

Manner otti pressissä syyt niskoilleen

Salamavalmentaja Jyrki Tuukkanen jakoi kiitosta joukkueelleen onnistuneesta nöyrästä pelitavasta, varsinkin pienen kriisin jälkeen mikä joukkueessa oli valmentajan vaihdon jälkeen.

- Tai ei tätä oikein kriisiksi voi sanoa kun meillä ei joukkueen sisällä ollut mitään kriisiä, lähinnä tarkoitan sitä kun tuli valmentajan vaihto tässä juuri. Pelattiin tänään kärsivällisemmällä pelitavalla, ja se toimi. Saatiin kontrolloitua tempoa, Tuukkanen kertoi lyhyesti.

Mikko Manner ei ollut tavoilleen uskollisena sanaton pelin jälkeen, vaan puhui pitkään ja asiaa. Vastuun tappiosta Manner otti omalle kontolleen.

- Kaverin valmentaja onnistui tänään siinä missä itse en onnistunut. Otan tän täysin omaan piikkiin. Noi asiat mitkä kaverilla oli kunnossa tänään, ne meillä petti. Ehkä lataus meni yli ja se on valmentajan vastuulla, mutta keskiviikkona pitää katsoa ettei se mene yli. Tänään me oltiin huonoja huolellisuudessa eli sanotaan vaikka ne helpot syötöt ja muut perustilanteet. Sen latauksen takia siellä pelaajat teki sellaisia asioita mitä ne ei normaalisti tee. Kaveri oli kärsivällinen ja me ei, ajateltiin että pitää se maali tehdä heti ja tuskastuttiin tosi helposti. Ehkä vielä kotiyleisön paine joillakin pelaajilla muuttui lisäpainoksi. Hyvistä paikoista saatettiin ampua ohi ja siirreltiin vastuuta, mutta tämä on urheilua ja vastustajan aseet toimi hyvin, Manner kiteytti tappion saloja.

Ottelusarja jatkuu Kirkkonummella keskiviikkona.