Uudelleen alusta

MESTIS / Ennakko
Vuoroin ovat Sport ja Salamat käyneet vieraissa, ja voitot on jaettu tasan 1-1. Niinpä puolivälieräsarja alkaa tavallaan uudelleen perjantai-iltana Vaasassa. Haastajana ottelusarjaan lähtenyt Salamat on osoittanut pystyvänsä antamaan suosikille tasapäisen vastuksen, mutta miten käy, kun Sportin peli vapautuu maali- ja voittotilin avauduttua?

Avausottelussa Salamat yllätti kaikki ja haki 0-2-vierasvoiton ikäväksi vieraspelipaikaksi tiedetystä Vaasasta. Kotiottelussaan kirkkonummelaiset olivat jatkaa voittokulkuaan, mutta lähes viimeisellä hetkellä Sportin kotka sai ilmaa siipiensä alle ja nousi 1-2-voittoon. Kun perjantaina jatketaan, on käytännössä kyseessä paras viidestä-sarjan sijasta paras kolmesta-sarja.

Lyhyt sarja suosii haastajaa, sillä se lisää yllätysmahdollisuutta. Toisaalta Salamat on jo parhaan yllätyskorttinsa käyttänyt.

- Lähdettiin ensimmäiseen peliin luullen, että Salamat kaatuu napinpainalluksella. Nyt ei enää luulla todellakaan. Tiedetään, että se vaatii satakymmenen ja vielä enemmän, että päästään jatkoon, Sportin päävalmentaja Mikko Manner sanoo.

Tähän mennesssä Salamat on pärjännyt täysin kentällisin pelattaessa yllättävänkin hyvin. Kotonaan joukkue oli jopa dominoivampi osapuoli, ja tasakentällisin tehdyissä maaleissa kirkkonummelaishaastaja johtaa 3-0.

Parasta Sportia on tähän mennessä nähty avausottelussa ensimmäisen kymmenen minuutin ajan, eli ennen kuin Salamat teki ottelusarjan avausmaalin. Sen jälkeen Sport ei ole ollut johtoasemassa kuin Kirkkonummen toisen osaottelun viimeisten sekuntien ajan, ja vaasalaisesitys on ollut väkinäinen. Maalinteossa onnistuminen ja kuilun partaalta nouseminen vapauttanee Sportin peliä.

- Uskon, että voitto antoi meille itseluottamusta ja pystymme pelaamaan kiekollista peliä huomattavasti paremmin kuin kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Siitä lähdetään, että huomenna pelaamme sarjan parhaan pelimme ja otamme kotiyleisön kannustuksen voimavaraksi emmekä paineeksi. Uskon, että meillä riittää kärsivällisyyttä enemmän kuin maanantaina, Mikko Manner miettii.

Rankaiseeko Sportin ylivoima?

Salamoiden vahvuus on ollut runkosarjasta huomattavasti kohentunut puolustuspelaaminen, ja Simo Vehviläinen on ollut maalillaan erinomainen. Yksi avainkysymyksiä perjantaina on, kuinka hyvin salamapelaajat pystyvät välttämään rangaistusaition, sillä erikoistilannepelaamisessa Sport on ollut huomattavasti parempi.

Helppoa jäähyjen välttäminen ei ole, sillä ensimmäiset ottelut ovat noudattaneet tuttua kaavaa, jossa kotona pelaava joukkue on aktiivisempi ja vierailija miehittää jäähyaitiota. Päätuomarina jatkaa kampitukset, koukkaamiset ja estämiset pikkutarkasti pois viheltävä Teemu Salminen.

Salamat onnistui tappamaan peräti 13 ensimmäistä alivoimaa ottelusarjassa, mutta keskiviikon ottelun lopulla Sportin vaaralliseksi tiedetty ylivoimapeli lopulta rykäisi kaksi osumaa. Jälkimmäinen oli jopa harvinaisen komea play off -ottelun voittomaaliksi, kun Patrik Westerback pääsi poikkeuksellisesti vanhojen tuttujen laitahyökkääjiensä Markus Jämsän ja Vesa Myllyahon väliin. Nähtäväksi jää, pääseekö kolmikko yhdessä kaukaloon myös perjantaina.

Kirkkonummelaisten osalta ylivoimapelotetta ei ole juurikaan ollut, sillä jo runkosarjassa pitkään takunnut ylivoimapelaaminen ei ole osoittanut elpymisen merkkejä. Tasaisesta hyökkäysmateriaalista ei muutenkaan ole noussut kuumia nimiä esille, joten oletettavaa on, että montaa maalia Salamat ei tasaisen varmasti torjuneen Sport-vahti Matti Höylän taakse tee. Paljon onkin kiinni siitä, kuinka vahvan hurmoksen Sport saa kotiyleisönsä edessä päälle, jos se pääsee ottelussa johtoon.

Jatkon kannalta merkittävää on sekin, kuinka hyvin kirkkonummelaisryhmä on saanut nollattua keskiviikon ottelun katkeran lopun, kun 2-0-johto voitoissa ehti jo salamamielissä kangastella.

- Täytyy toivoa, että joukkue pääsee yli siitä. Se on nyt meidän duuni tässä, sanoi päävalmentaja Jyrki Tuukkanen ottelun jälkeen.

Pieniä muutoksia

Salamoiden kokoonpanoon on luvassa yksi muutos, sillä laitahyökkääjä Tomi Karlssonin kausi päättyi polvivammaan keskiviikkona. Karlssonin paikan ottanee nuori laitahyökkääjä Tomas Sinisalo.

Myös Sportin miehistöön saattaa olla luvassa pieniä muutoksia. Maanantaina kiekon korvaansa saaneen laitahyökkääjä Kristian Hjerpen ja nivusvaivaisen puolustaja Pasi Kuusiston pelaaminen on kuitenkin epävarmaa.

- Kuusisto on pelannut erittäin hienon kauden, mutta kun on tämä systeemi, että kuusi pakkia saat ottaa, niin jos ei yksi pystykään parin ensimmäisen minuutin jälkeen pelaamaan, on sen jälkeen viisi pakkia. Jos ei Kuusisto sataprosenttisesti pysty perjantaina aamujäällä vetämään täysillä, häntä on turha ottaa kokoonpanoon, Manner tuumii.

Kuusiston poissaollessa mahdollinen lisä vaasalaisten pakkikalustoon saattaisi olla hyvin liikkuva A-juniori Risto Leppiniemi, sillä keskiviikkona Kuusistoa tuurannut Chris Allen oli heikon liikkeensä myötä suurissa vaikeuksissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle