Salamat painoi turbo-nappulaa

Salamat antoi lauantai-illan kunniaksi vahvan näytön osaamisestaan kirkkonummelaisyleisölle. Energinen kotijoukkue liikutteli miehiä ja kiekkoa huomattavasti terävämmin kuin nimivahva Vaasan Sport. Kotijoukkueen ansaitut voittolukemat olivat lopulta 6-2 (2-1, 3-1, 1-0).

Kirkkonummen Salamat pelasi todennäköisesti kauden toistaiseksi parhaan ottelunsa. Onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Paperilla vahva Vaasan Sport sen sijaan osoitti, että ryhmä on tällä hetkellä todella kaukana parhaastaan. Vauhdissa monta askelta jäljessä olleet vaasalaiset rikkoivat ja turhautuivat. Salamat istui ottelussa yhden kakkosen, kun taas Sport jäähyili peräti 17 alivoimaminuutin verran. Lopputuloksessa 6-2 ei ollut ilmaa.

- Onnittelen Nikia ja Salamoita pelitavan muutoksesta. On hienoa nähdä, että tulee valmentajia, jotka muuttavat joukkueensa pelitavan, ja sillä tavalla tämä sarja on saanut yhden mielenkiinnon kohteen lisää. Kaveri oli parempi, ja totesin joukkueelle, että mulla ei ole mitään sanottavaa. Ja huomenaamulla on oikein helvetisti (sanottavaa). Aion yön tehdä töitä, ja huomenna aamulla on kerrottavaa, Sport-valmentaja Juhani Tamminen pudotteli.

- Kiitos imartelevista sanoista (Tammiselle). Tämä oli meiltä hyvä peli, likimain kauden paras peli. Oli huippumäärä energiaa ja tsemppaamista. Jopa vielä ehkä sopivammassa suhteessa kuin (edellisen kierroksen) Hokki-pelissä. Siinä pelissä melkein kuului murinaa jäältä, oli sellaista raivotsemppaamista, ja jäi ainokainenkin maali tekemättä. Tässä sitten tsemppaamisen lisäksi onnistuttiin maalinteossa, niin tuli sopiva annos malttia ja rentoutta peliin, Salamoiden Niki Andersson totesi.

- Mikään osa-alue ei oikeastaan pettänyt. Liikuttiin hyvin, oltiin valmiita kamppailemaan, puolustettiin hyvin, hyökkääjät tuli huikealla tavalla alas, takapainetta antoivat, ja kaksi minuuttia jäähyjä. Se lämmittää mieltä.

Koivunen sammutti Sportin liekin

Salamat oli alusta alkaen terävämpi kuin edellisenä iltana Vaasassa KooKoon 3-1 voittanut Sport. Ensimmäisen ylivoimapelin aikana Salamoiden Immo Suutarinen ohjasi puolustaja Ville Uusitalon kudin vain vähän ohi maalin. Vieläkin parempi tilanne oli Timo Korhosella, jonka läpi ottelun hyvin peliä avannut Ville Vuorisaari vapautti läpiajoon. Korhosen ratkaisu suuntautui harhautuksen jälkeen kuitenkin ohi maalin.

Sportin puolustuspeli onnahteli läpi ottelun, mutta kun Salamoiden Karo Koivunen ja Uusitalo eivät Sport-vahti Sami Heinosen edessä ratkaisuissaan onnistuneet, näytti vaasalaisvierailija maalinteon mallia. Kaksi salamapelaaja meni pitämään laidalle Janne Siivosta, mutta tämä onnistui silti syöttämään kiekon hyökkäykseen mukaan nousseelle puolustaja Jussi Heikkiselle. Heikkisellä oli tilaa nousta suoraan maalille, ja tarkka yläkulmalaukaus vei Sportin johtoon.

Salamat oppi nopeasti ja onnistui itsekin maalinteossa ottelun kolmannen ylivoimapelinsä aikana. Joni Purola, Jarno Niinimäki ja Ari Katavisto namuttelivat liikaakin ja avopaikka kuivui kokoon, mutta heti perään Mikko Lepola tälläsi kiekon siniviivan tuntumasta tolpan kautta sisään, ja tilanne oli 1-1.

Vain neljä sekuntia ennen ensimmäistä erätaukoa Salamat siirtyi 2-1-johtoon. Karo Koivunen lähetti kulmaan tulleen kiekon flipperinä takaisin Sportin maalille, ja miinuskulmasta lähtenyt laukaus pomppi maalivahti Heinosen kautta maalin.

- Me ei tapeltu 2-1-maalin jälkeen hetkeäkään voitosta, Sportin Tamminen näki.

Salamapakeilta komeita maaleja

Toisessa erässä nopeampi, taistelevampi, uskaltavampi ja yritteliäämpi Salamat karkasi. Sami Heinonen Sportin maalilla oli mahdottoman tehtävän edessä, kun vastustaja pääsi toistuvasti parhaalle maalintekosektorille.

Ensimmäisen erän huilannut nelosketju Iippo Suutarinen-Tero Koskiranta-Timo Pieninkeroinen loi painetta vierailijoiden ykkösketjua vastaan, ja puolustaja Lasse Korhonen nappasi kiekon b-pisteiden välissä. Korhonen malttoi mielensä, nousi maalille ja harhautti Heinosen. Hieno suoritus, ja taululle 3-1.

Sport pääsi vielä hetkeksi peliin mukaan Salamoiden hukattua kiekon pelatessaan ylivoimalla. Monessa mukana ollut jenkkilaituri Aniket Dhadphale lämäsi b-pisteiden kaarten välistä ja kiekko livahti maaliin salamavahti Vehviläisen räpylän vierestä. Sport vei peliä parin seuraavan minuutin ajan ja laukoi jokaisesta mahdollisesta paikasta, mutta Vehviläinen ei enää erehtynyt.

Kun Salamat toipui takaiskusta, ratkesi ottelu lopullisesti. Karo Koivusen ja Sami Ryhäsen esityön jälkeen puolustaja Uusitalo kynäsi 4-2-maalin Heinosen nenän edestä. 5-2-osuma oli hieno yksilösuoritus Antti Nyrhiseltä. Nyrhinen sai kiekon b-pisteen tienoilla, spurttasi Sportin puolustajien ohi maalille ja laukoi tarkasti. Sama mies vastasi myös ottelun komeimmasta taklauksesta, kun Sportin Dhadphale lähti lentoon keskialueella.

Suoraviivainen Dhadphale oli hyökkäyspäässä Sportin ainoita onnistujia, mutta keskittyi loppua kohden hölmöilyyn. Toisen erän päätyttyä Dhadphale pyrki linjatuomarien estelyistä huolimatta kertomaan isäntien Sami Ryhäselle kakkureseptejä, otti typerän kaksiminuuttisen huitomisesta joukkueensa pelattua jo alivoimalla ja yritti haastaa Jarno Niinimäkeä valssiin.

Ennen Dhadphalen kaksiminuuttista sportilaisista Janne Siivonen sai suihkukomennuksen polvitaklauksesta. Salamat sai pelata täydet kaksi minuuttia viidellä kolmea vastaan, mutta ylivoimapeli oli saamatonta.

Siivosen taklaustilanteessa loukkaantunut Iippo Suutarinen kävi vielä jäällä, mutta poistui pukuhuoneeseen viitisen minuuttia ennen ottelun loppua.

Ottelun tehokkain kentällinen oli kolmella täysosumallaan jo edellisessä ottelussa loistanut Salamoiden Mikko Lepolan ketju, joka värkkäsi 6-2-maalin. Ketjun muut jäsenet tekivät esityön ja Ari Katavisto laukoi terävästi pienestä kulmasta hyökkäyksessä, joka sai alkunsa Sportin lähdettyä vaihtamaan Siivosen ja Dhadphalen rangaistusten päättymisen jälkeen.

Kolmannen erän loppu oli enää merkityksetöntä pelailua. Sportin Ari-Pekka Pajuluoma väläytti ottamalla kolme hyökkäyspään aloitusvoittoa putkeen. Yhdestä puolustaja Jarno Kosonen laukoi erittäin hyvin, mutta Simo Vehviläinen ehti nostaa hanskansa eteen.

Yksi onnistujista oli nuori päätuomari Mika Lindholm. Rangaistusjakauma oli jyrkkä, mutta vastasi kaukalon tapahtumia varsin hyvin.