Sport tarjosi täystyrmäyksen

Sport piti huolen ettei tällä kaudella toistamiseen tule Salamoita vastaan vahinkoja. 7-0 taululle dominoivan esityksen jälleen ei jättänyt ketään kylmäksi.

Kirkkonummella joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Salamat piti Sportia paikoin pilkkanaan. Tänään osat olivat aivan päinvastoin. Sport pelasi ehjät 60 minuuttia kenties kauden parasta kiekkoa, ja Salamat kenties sitä heikointaan.

- Me oltiin tänään 7-0 heikompia maalinteossa, luistelussa, maalivahtipelissä, kulmaväännöissä, erikoistilanteissa... Ei tarvi sen enempää kommentoida, Salama-valmentaja Niki Andersson kertoi lehdistölle pelin jälkeen.

Ensi erä näyttää suunnan

Sport aloitti ottelun erittäin vauhdikkaasti. Lähestulkoon ensimmäiset 10 minuuttia pelattiin yksinomaan Salama-päädyssä. Maalit olivat lähellä jo kolmen ja kuuden minuutin kohdilla, mutta Vehviläinen sai tuolloin vielä apuja parhailta kavereiltaan. Ensin Miro Laitinen laukoi siniviivalta pystytolppaan kolmen minuutin kohdalla, kuuden minuutin kohdalla maalirautoja kilkutteli Vesa Myllyaho.

Maalitilin avasi ensimmäisenä nivusvaivastaan toipunut Kristian Hjerpe. Mies vei kiekon laidasta maalin taakse, jarrutti ja katseli syöttöä maalille. Kun vapaita pelikavereita ei löytynyt, mies päätti tehdä oman ratkaisun. Nopeasti maalin eteen ja ranteella veto yläkulmaan.

- Vähän meni jo tilanne ohi. Ammuin läheltä ylös ja sinne se meni. Puhuttiin kyllä että on pieni veskari ja menee helposti jäihin, että vedetään ylös ja sinne upposi, Hjerpe kertasi maaliaan.

Salamat sai erässä oikeastaan vain yhden kunnollisen paikan kun Mikko Lepolalle pelattiin maalin eteen tekopaikka. Heinonen kuitenkin torjui tilanteen.

Erän torjunnat kertovat selkeästä hallinnasta.

Sport ottaa salama-alun toiseen erään

Toista erää ehdittiin pelata vain seitsemän sekuntia kun Sport teki maalin. Aloitusvoitosta kiekko pelattiin pystyyn ja Markus Jämsä polki perään. Kippari voitti oman miehensä siniviivan jälkeen ja nappasi kiekon lapaansa lähellä päätyviivaa. Jämsä nopeilla käsillä käänsi kiekon keskelle ja ampui rannelaukauksella kiekon takakulmaan. Sport sai hengen päälle ja Salama-jäähy vielä helpotti tilannetta. Jäähyn jälkeen Patrik Westerback näytti osaamistaan. Ensin pitkä lättysyöttö punaviivalle Vesa Myllyaholle, joka polki puolittaiseen läpiajoon. Myllyaho kuitenkin heitti jarrut päälle viisi metriä ennen maalia, Dhadphale ajoi maalille ja vei puolustajan mennessään pois tilanteessa. Myllyaho sai katsella tilannetta kaikessa rauhassa pari sekuntia ennenkuin hän jätti kiekon kuin tarjottimelle Westerbackille toiseen aaltoon. Suoraan luistelusta lauottu veto ei antanut Vehviläiselle mitään sanottavaa.

Neljäs maali syntyi pari minuuttia edellisestä. Sport pyöritti peliä jälleen Salama-päädyssä, vieraat pääsivät parikin kertaa kiekkoon, mutta purku epäonnistui. Sport käytti tilanteen hyväkseen ja Aniket Dhadphale sai iskeä neljännen osuman. Pasi Kuusisto tyrkkäsi kiekon tyhjään paikkaan maalin edustalle ja ensimmäisenä oli paikalla Dhadphale. Suoraan yhdellä kosketuksella jälleen Vehviläisen ohi maalin yläkulmaan. Tämä riitti Vehviläiselle ja maalivahti vaihtoon.

Erän puolivälissä Salamat tappoivat taas yhden jäähyn ja jälleen jäähyn jälkeen Sport iski maalin. Tällä kerralla Jarno Kosonen laukoi siniviivalta siilin korkuisen laukauksen alakulmaan. Vahvan esityön maaliin teki edellisessä pelissä neljä hammasta menettänyt Mika Suoraniemi.

Kolmannessa erässä lepsuiltiin, tehtiin maaleja ja tapeltiin

Kolmannessa erässä Sport tuntui menettäneen osan vauhdistaan matkalla pukukopista jäälle. Salamat pääsi jollakin tavalla peliin mukaan ja Sami Heinonen joutui tekemään muutaman laadukkaan torjunnan pitääkseen joukkueensa kunniaa yllä. Tamminen aisti tilanteen ja otti neljän minuutin kohdalla aikalisän herättääkseen joukkueensa.

Alle minuutti aikalisästä, ja illan hahmo Kristian Hjerpe teki toisen maalinsa. Sport pelasi alivoimaa ja kärkikarvaajana katkaisi Lasse Korhosen syötön, polki kiekon kiinni ja laukoi tuiman ranneraketin aivan maalin yläkulmaan viidestä metristä.

Sport viimeisteli loppulukemat kahdeksan minuuttia ennen peliajan loppumista. Pasi Kuusisto heitti kiekon siniviivalta laitaa pitkin maalin taakse, Janne Siivonen käänsi yhdellä kosketuksella kiekon maalin eteen ja Pete Suonpää rankaisi maalivahti Juha Korhosen nenän edestä.

Ottelun viimeisellä minuutilla nähtiin vielä nyrkkitappelu. Taistelu oli lyhyt, mutta epätasainen. Timo Pieninkeroinen jäi Sportin maalin takana jututtamaan Chris Allenia, eikä kauaakaan mennyt niin Pieninkeroinen oli saanut tappelun aikaan. Hanskat rehdisti jäähän ja miehestä mittaa. Allen sai heti Pieninkeroisen kaula-aukosta otteen ja kanukkipakki iski kahdesti oikealla suoralla haastajaansa. Ensimmäinen osuma horjutti ja toisella oli luvunlaskun aika. Pieninkeroinen putosi jäähän ja Allenille kirjattiin puhdas tyrmäysvoitto. Tuomari Kosonen löysi tappelusta aloittajan eikä tällaisesta spontaanista tappelusta jaellut sen isompia sanktioita. Eikä niitä tarvinnut minkään syyn takia jakaakaan. Rehellinen kaksintaistelu lopputuloksesta huolimatta oli kuitenkin kyseessä.

- En koskaan kyykytä pelaajiani julkisesti, mutta Timo saa varmasti kuulla tästä vielä. Näissä tilanteissa pitäisi kääntää poski ja lähteä pois, Andersson ripitti nujakan aloittanutta pelaajaansa.

Mitä medialle kerrottiin?

Niki Andersson oli ottelun jälkeen vähäsanainen. Salama-valmentaja jakoi syystäkin kiitosta ja kunniaa Sportille, mutta omilleen löytyi nuhteita.

- Meillä on pojat katselleen pistepörssiä, plus-miinus -tilastoja ja miettineet että ollaanpa hyviä. Tuntuu että pojilla on ollut vatsa täynnä, nyt meillä on sellainen pelillinen suvanto, Andersson kertoi omiensa viimeisistä esityksistä.

Juhani Tamminen ei kovin pitkään jaaritellut vaan totutusti kertoi asiat ottelusta.

- Ensinnäkin on hieno nähdä Salamoilla pelitavan muutos. Viime kaudella nähtiin painiva joukkue, nyt pelataan teknistä kiekkoa. Me pelattiin tänään täydet 60 ja kaikki sai onnistumisia. Samin (Heinonen) hyvä panos lämmittää. Nämä nollapelit ovat maalivahdeille aina hienoja. Hjerpe tuotiin rauhassa loukkaantumisen jälkeen takaisin ja tässä on tulos, taidothan kaikki tietää. Tästä saa kuitenkin vain kaksi sarjapistettä, Tamminen muistutti seitsemästä maalista huolimatta tosiasioita.

Partik Westerback poistui jäältä kolmannessa erässä. Westerback halusi antaa ottelun ratkettua peliaikaa nuorelle Aleksandr Polozoville.

- Westerback sanoi että antaa Polozovin pelata hänen paikallaan, ja minä siihen että kyllä se sopii, Tami kertoi Westerbackin poisjäännin syistä.

Kahden maalin Kristian Hjerpe oli tyytyväinen ottelun jälkeen. Paluu kaukaloon loukkaantumisen jälkeen ja kaksi hienoa, Tammisen sanoin "individual effort" -maalia piti miehen suun virneessä.

- Niiden selkä katkesi heti toisen erän alussa kun tehtiin 2-0. Tänään oli kyllä kiva pelata kun ei hakattu, koukittu ja roikuttu kiinni. Taitava joukkue, kiva pelata, Hjerpe kiitteli vastustajiaan siististä pelistä.

Sport jatkaa kauttaan lauantaina kun Vaasaan saapuu Haukat. Salamat ovat päivän Vaasassa ja matkustavat lauantaina Kokkolaan Hermeksen vieraaksi.