Salamat hyökkää Sportia haastamaan

MESTIS / Ennakko
Mikäli ennakkoasetelmia on uskominen, torstai-iltana otellaan Vaasassa viihdyttävä Mestiksen kärkikamppailu. Sarjakakkonen Vaasan Sport on tehnyt kovaa jälkeä nimenomaan kotikaukalossaan, mutta sarjakolmonen Kirkkonummen Salamat ei saavu kylään arkaillen, vaan pitää leijonanluolassakin hyökkäystä parhaana puolustuksenaan.

Mestiksen etukäteen arvioitu kärkikaksikko on pitänyt kutinsa kaukalossa. Jukurit johtaa sarjaa, ja Sport on toisena. Keskikastista vahvimman haasteen kärkikaksikolle on heittänyt Salamat, joka on Sportia kolme pistettä jäljessä - kolme ottelua vähemmän pelanneena. Torstaina ratkaistaan, alkaako kärkikaksikko karata vai hyppääkö Salamat tosissaan vaasalaisten reppuselkään.

Tylsää sumppukiekkoa kärkikamppailu tuskin tarjoaa.

- Ei me lähdetä pelaamaan siten, että harjoitellaan viikko keskialueen karvauspeliä, yritetään pitää keskialue kiinni ja voittaa yhdellä tai kahdella tehdyllä maalilla. Uskon, että voimme hallita kiekollista peliä. Sport on ollut kova kotonaan, ja fanit huutelevat törkeyksiä. Helposti käy niin, että vierasjoukkue vähän käpertyy, ja kotijoukkue luistelee, taklaa ja tsemppaa. Yritän ärsyttää joukkuetta siten, uskalletaan pelata. Virheitä ei pidä pelätä, varmistusten vaan pitää olla kunnossa, Salamoiden päävalmentaja Niki Andersson sanoo.



"Tässä sarjassa on kaksi kiekollisesti taitavaa joukkuetta. Ne ovat Sport ja Salamat, ja tässä nimenomaisessa järjestyksessä."

Ottelun käsikirjoituksessa kaikki on mahdollista. Pistepörssin kärkipaikoilla viihtyvän tutkaparin Sami Ryhänen - Karo Koivunen johdolla Salamoilla on taitoa horjuttaa Sportin tasapainoa. Sportilla on kuitenkin materiaali- ja kotietu, joten todennäköisempi vaihtoehto on se, että isännät ennättävät aktiivisella ja suoraviivaisella pelillään maalintekoon useammin.

Sport ei aio ottaa Ryhäsen ketjua erikoistarkkailuun.

- Keskitytään vain ja ainostaan omaan peliin, päävalmentaja Juhani Tamminen kertoo.

- Salamoissa on vahva Niki Anderssonin käden jälki. Tässä sarjassa on kaksi kiekollisesti taitavaa joukkuetta. Ne ovat Sport ja Salamat, ja tässä nimenomaisessa järjestyksessä, julistaa Tamminen.

Sportilla revanssi mielessä

Joukkueilla on sarjan parhaimpiin kiekollisessa pelissä lukeutuvat pakistot, mutta puolustuspelaamisen tiiviydessä on ollut parannettavaa. Kun joukkueet kohtasivat edellisen kerran, herkutteli Salamat Kirkkonummella 6-2-voiton päästyään toistuvasti nokitusten Sport-vahti Sami Heinosen kanssa.

- Salamat juhli sitä voittoa kuin maailmanmestaruutta. Sen verran jäi paska maku suuhun, että nyt on joukkueessa revanssi-henkeä, edellisellä kierroksen kauden avausmaalinsa viimeistellyt Sport-sentteri Miro Laitinen tuumaa.

Helpoksi ei ole Salamatkaan aina tehnyt maalivahtinsa Simo Vehviläisen urakkaa. Edellisellä kierroksella KooKoo katkaisi kirkkonummelaisten neljän ottelun voittoputken Kouvolan tekemällä tehtyjen maalien illassa lukemin 8-4.

- Ei me kokonaisuutena ihan paskoja oltu, mutta muutamalta pakilta oli tosi huono peli. Heillä oli äärettömän suuria ongelmia, Niki Andersson tuumaa.

Joukkueen puolustuspelaaminen helpottuu jonkin verran Vaasassa, jossa kaukalon koko on lähempänä Kirkkonummen minilaatikkoa kuin Kouvolan lentokentällä.

Blinovilla oikea paita?

Vaikka Salamoiden Ryhästen ketju on ollut alkukauden kuumin koostumus, kokonaisuutena Sportin hyökkäyskalusto on materiaaliltaan laajempi ja vahvempi. Tehottomuus maalipaikoissa on kuitenkin ollut ongelmana. Ainoastaan ärhäkkä laitahyökkääjä Janne Siivonen (8) on onnistunut maalinteossa yli neljä kertaa, vaikka runkosarjasta on vaasalaisten osalta jo kolmannes takana. Viiden viimeisimmän ottelun tehokkain on ollut Siivosen sentteri Pete Suonpää (1+3).

Sportin hyökkäysmateriaalin tasosta kertoo, että Salamoiden viime kauden paras pistemies Viktor Blinov on mahtunut vaasalaisryhmityksessä vasta kolmosketjuun. Jotain se kertoo tosin myös latvialaistaiturin päivän vireestä, sillä tehopisteitä ei ole kertynyt kahdeksaan otteluun yhtäkään.

- Edellisen ottelun jälkeen entiset joukkuetoverit naljailivat, että Victor, you're in the wrong team. Saan siitä energiaa ja nyt aion näyttää, Blinov lupaa.

Päivän kunnon pitäisi Sportilla olla kohdallaan, sillä lauantaina joukkue kukisti Kajaanin Hokin ansaitusti 6-2 vahvan esityksen jälkeen. Avauserä oli Sportilta kauden parasta peliä. Kova Sport on muutenkin ollut kotonaan, sillä seitsemästä ottelusta on saldona kuusi voittoa.

Isäntien riveistä ovat sivussa tammikuun lopulle vaivojaan parantelevat hyökkääjä Kalle Mattila (rintalihas) ja puolustaja Miika Jämsä (polvi) sekä puolustaja Mikko Haapanen (olkapää), joka palaa kehiin sarjatauon jälkeen. Lisäksi hyökkääjä Kim Nabb on suorittamassa työharjoittelua opintojaan varten. Nabbin tilalle kolmosketjuun tulee nivusvamman jälkeen kaukaloon palaava Kristian Hjerpe.

- Olen ollut koko viikon jäällä ja luistin on kulkenut hyvin. Olen täysin kunnossa. Kiva palata kaukaloon, katsomossa jännittää aina enemmän kuin vaihtoaitiossa, Hjerpe kertoo.

Salamoilla loukkaantumishuolia ei ole. Harjoituksiin jo palannut, pitkään polveaan potenut puolustaja Joni Flod pelannee Bluesin A-nuorissa ennen paluutaan Mestis-kaukaloihin.

Valitettavasti viimeisimpien otteluiden pistepörssit eivät toistaiseksi toimi.

» Lähetä palautetta toimitukselle