Sport säästi parhaan pelinsä viimeiseksi

MESTIS / Raportti
Vasta veitsi kurkulla Vaasan Sport pelasi parasta peliään. Ensin joukkue haki jatkoajalla Kirkkonummelta 3-4 voiton lauantaina, tänään Sport piti nollan vieraiden maalisarakkeessa ja teki itse kaksi osumaa. Hienosti taistellut Salamat taipui lopulta vasta viidennessä pelissä, ja sen viimeisillä minuuteilla.
Katso myös

Taru Nåhlsin napsimat kuvat
[katso kuvat]

Vaasassa ei monikaan uskonut perjantain tappiollisen 3. ottelun jälkeen että tällä kaudella vielä kotiotteluita pelataan. Tänään pelattiin, kiitos 4. ottelun jatkoaikavoiton, ja halliin tulleet vajaat 3500 katsojaa saivat rahoilleen vastinetta. Sport voitti ottelun, jännitys säilyi loppuun asti ja sponsori oli tuonut hallille rantapalloja.

- Perjantain jälkeen kopin ulkopuolelta ei varmaan kovin moni uskonut siihen, että tämä joukkue kääntää tämän sarjan vielä. Siihen tarvitaan vähän onnea ja raakaa työntekoa, Mikko Manner kertoi pelin jälkeen.

- Apeat on fiilikset joukkueen puolesta. Tultiin tänne sillä mielellä ettei “kahta ilman kolmatta.” Kun kaks kertaa oltiin käyty täällä ja oli mahdollista voittaa, mutta samalla täytyy sanoa että kun me lähdettiin tähän sarjaan, meidät oltiin teilattu jo valmiiksi, Sport vie tämän 3-0. Ehkä siinäkin oli sytyttävää tekijää, Jyrki Tuukkanen analysoi taisteluita.

Ottelusarja oli täynnä kaikkea pudotuspelikiekon irvikuvia. Pelit olivat vauhdikkaita, eivät jarruttelua. Kotietua ei huomannut, neljä viidestä päättyi vierasvoittoon. Avausmaaleilla ei ollut merkitystä, kolme viidestä ottelusta päättyi avausmaalin tehneet joukkueen tappioon.

Sport vahvasti liikkeelle

Kotipeleissä Sport oli aloittanut kaksi aiempaa taistelua mallikkaasti, niin se teki nytkin. Peliä vietiin vahvasti kohti Simo Vehviläisen maalia alusta asti, ja Vehviläinen näytti heti alkuun että maalien eteen joudutaan tekemään täysi päivätyö. Paineen luomista helpotti toki se, että päätuomari Jussi Leppäsen linja oli tiukka. Antti Nyrhinen joutui kaatamaan maalipaikassa olleen Markus Jämsän, ja hetkeä myöhemmin Marko Sakko kahvasi keskialueella itsensä Nyrhisen seuraksi.

Kahden miehen alivoiman Salamat kesti, mutta yhden miehen ylivoimalla Sport teki avausmaalin. Patrik Westerback otti ohjat käsiinsä ja toi kiekon aloituskaarelta neliön keskelle. Parin harhautuksen jälkeen vierestä löytyi Vesa Myllyaho, ja edellisen pelin jatkoaikasankari laukoi suoraan syötöstä siilin korkuisen vedon aivan takakulmaan.

Maalin jälkeen Sport hölmöili itsensä lähes kahdeksi minuutiksi kahden miehen alivoimalle, mutta alivoima oli erinomaista eikä Salamat saaneet aikaan kuin siniviivalaukauksia. Niissäkin Matti Höylä sai katsella tyhjää väylää edessään, sillä Salamat eivät saaneet minkäänlaista maskia luotua maalin eteen.

Erä vietiin loppuun selkeässä Sportin hallinnassa. Sportilla oli mahdollisuus tehdä ainakin kolme lisämaalia, mutta avoimista paikoista Dhadphale, Suoraniemi ja Hjerpe totesivat Vehviläisen vahvemmaksi. Erän torjunnat kertovat olennaisen pelin luonteesta.

Toisessa erässä tahti taantuu

Toinen erä oli kenties vaisuin erä koko ottelussa. Tuomarin linja muuttui hieman sallivammaksi, mutta kuten koko ottelusarjan ajan on nähty, molemmat joukkueet ovat keskittyneet olennaiseen eikä tässäkään pelissä turhia tyhmyyksiä nähty. Tilastojenkin valossa erä oli vaisu. Molemmille joukkueille vihellettiin yksi kakkonen, mutta molempien ylivoima oli tuloksetonta.

Sport hallitsi erää oikeastaan samalla tavalla kuin ensimmäistäkin. Salamat eivät päässeet luomaan juurikaan painetta Höylän maalille, eikä kontrolloituja hyökkäyksiäkään nähty kovin montaa. Sportin karvaajat tekivät erinomaista työtä ja tyrehdyttivät monet paikat jo alkuunsa.

Sport ei ollut yhtä aktiivinen hyökkäyspäässä kuin avauserässä. Paikkoja luotiin, mutta viimeistely oli huolimatonta. Vehviläinen otti muutaman tärkeän kopin, mutta selvisi maalitilanteiden valossa huomattavasti helpommin kuin avauserässä.

Kolmas erä kaksijakoinen

Kolmanteen erään lähdettiin odottavissa tunnelmissa. Maalin johto tässä ottelusarjassa ei ole ollut mikään voiton takuu, enemmänkin päinvastoin. Ja se näkyi Sportin pelissä. Omassa päässä ei tehty mitään riskialtista, ja Sport tyytyikin erän alun vain rikkomaan pelin tempoa ja heittämään kiekkoa pois omalta alueelta. Jopa oma yleisö antoi palautetta omilleen pitkien kiekkojen viljelystä. Salamat saivat jatkuvasti aloituksia Sportin päähän ja ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Höylä joutui tekemään oikeastaan ensimmäiset todelliset pelastukset ottelussa.

Erän edetessä Sport pääsi paremmin peliin mukaan. Salamat joutui satsaamaan enemmän pelin nostamiseen, ja tämä avasi Sportille maalipaikkoja. Antti Hildén pääsi kertaalleen jopa tässä ottelussa harvinaiseen läpiajoon, mutta kainaloon tähdätty laukaus myös Vehviläisen kainaloon jäi.

Loputtomiin ei kuitenkaan tätä jatkettu. Lukuisia maalipaikkoja tuhrinut Aniket Dhadphale nappasi omalla siniviivalla ilmasta kiekon alas ja käänsi nopealla syötöllä Viktor Blinovin puolittain läpiajoon. Blinov sai toisella kädellä pidettyä Ville Vuorisaaren takanaan, ja harhautti mallikkaasti Vehviläisen väärälle tolpalle. Blinov sai liruttaa avoimesta etukulmasta kiekon maaliin, ja ensimmäiset rantapallot lähtivät jäälle katsomosta.

- Mä olin kiitollinen että se oli Blinov joka sieltä laidasta pääsi läpi, koska tiesin että se tekee maalin. Sillä on sitä taitoa niin paljon, Manner kertoi pelin jälkeen maalintekijänsä suorituksesta.

Salamat haki viime hetkillä ratkaisua ilman maalivahtia, mutta edelleenkään Höylän maalille ei saatu riittävästi painetta. Sport tyytyi kahden maalin johtoon, eikä yrittänytkään lyödä omalta alueelta kiekkoa tyhjään maaliin pitkien kiekkojen ja niistä seuraavien oman pään aloitusten pelossa. Höylä piti maalinsa lopulta koskemattomana, mutta antoi kunnian sinne minne se kuului. Omalle puolustukselle.

- Tämä oli kaikista aiemmista sarjan peleistä helpoin peli mulle. Me pelattiin tosi hyvin, selkeätä kiekkoa, eikä missään vaiheessa tullut minkäänlaista notkahdusta. Eihän ne (Salamat) päässeet pahoille paikoille yhtään kertaa. Vedot ei tulleet sektorista ja jos tuli reboundeja, niin meidän miehet oli ensimmäisenä paikalla. Täytyy myöntää että tosi helpolla pääsi tänään. Eihän se haittaa, toivottavasti pääsee jatkossakin, Höylä naureskeli pelin päätyttyä.

Pressissä kaksi tyytyväistä valmentajaa

Valmentajat olivat pelin jälkeen tyytyväisiä. Jopa Jyrki Tuukkanen oli tappiosta huolimatta hymy huulilla, vaikka tietty pettymys oli luettavissa kasvoilta.

- Ei voi muuta kuin onnitella Sportia. Kyllä se Goljat jatkaa tästä parista. Viiden ottelun jälkeen voi sanoa että kyllä me aika äärirajoilla kuljettiin. Mä olen hirveän ylpeä tästä joukkueesta että se nousi tällaiseen taisteluun ja lentoon. Me oltiin meidän pelitavassa ihan äärirajoilla ja meinasi onnistua tänäänkin. Vehviläinen on noussut ihan huikeaan playoffs-vireeseen ja äärimmäisen hyvä on ollut, ja yhtä lailla meidän pelaajat samalla tavalla. Kuten Mikon (Manner) kanssa tuossa jo aiemmin puhuimme niin se halu lähtee pelaajan sydämestä ja me valmentajat ollaan vaan tukemassa sitä. Jos pelaajilla on sydäntä niin se on tällaista mitä Kirkkonummen Salamat tässä on ollut, Tuukkanen kertoi kesäloman alkajaisiksi.

- Erityiskiitos Salamoille tosi hienosta ja reilusta taistelusta, ja siitä että näytti mallia mitä se on se sydän ja millaista on kun revitään joukkueesta kaikki irti. Ehkä he näytti meidänkin pelaajille ja he otti siitä mallia. Tosi ylpeä olen joka pelaajasta. Tästä eteenpäin meillä ei ole enää paineita, nyt voidaan lähteä pelaamaan ja tekemään parhaamme. Ehkä se tapa millä me otettiin nämä kaksi voittoa siirtyy tuohon ensimmäiseen TuTo-peliin. Meillä on pelaajia jotka nosti tasoaan varsinkin tänään, esimerkiksi nuori puolustaja Leppiniemi joka heitettiin ykkösketjun pakiksi Kuusiston loukkaannuttua. Tänään ei kaveri päässyt aamujäille kun rakennusmestarina painaa raksalla hommia, ja sanoin sille vaan että “sähän olet ulkona tänään että siinä saat hyvin venyteltyä.” Huikea suoritus häneltä. Hildén oli pois lauantaina ja tuli tänään sillä tavalla mitä odotinkin, eli taklasi ja luisteli vahvasti. Sitten noi meidän supermiehet, ja erityisesti nöyrä duunari Myllyaho joka taas siitä räpsäytti yhden maalin tänäänkin. Vehviläinen oli tosi hyvä koko sarjan ajan, mutta ei ollut huono Höylän Mattikaan. Nyt hymyssä vaan kohti TuToa, Manner päätti pressissä puheenvuoronsa.

- Tänään siellä ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä jäällä.

Kokoonpanot

Sport:

Pete Suonpää - Patrik Westerback - Vesa Myllyaho

Markus Jämsä - Miro Laitinen - Kristian Hjerpe

Antti Hildén - Viktor Blinov - Aniket Dhadphale

Mika Suoraniemi - Timo Pahkala - Teemu Sainomaa

Jani Kiviniemi


Risto Leppiniemi - Jussi Heikkinen

Mikael Hallbäck - Jussi Pernaa

Aki Tuominen - Miika Jämsä

Kalle Mattila

Matti Höylä

(Sami Heinonen)

Salamat:

Jarno Niinimäki - Antti Tevanen - Ari Katavisto

Iippo Suutarinen - Simo Romo - Marko Sakko

Tomas Sinisalo - Mikko Lepola - Pasi Pieninkeroinen

Matias Keränen - Tero Koskiranta - Immo Suutarinen
Timo Korhonen


Ville Vuorisaari - Lasse Korhonen

Pekka Huhtaniemi - Antti Nyrhinen

Joni Purola - Mikko Sairanen

Simo Vehviläinen

(Juha Korhonen)

» Lähetä palautetta toimitukselle