Hermeksen salama-alku liikaa Salamoille

Kaksi maalia runsaassa neljässä minuutissa loivat pohjan Hermeksen kauden kuudennelle voitolle. Kokkolalaiset voittivat lopulta tiukan taiston Kirkkonummen Salamoita vastaan lukemin 3-2 (2-0, 1-1, 0-1).

Mestiksessä karsijan paikalle ajautunut Hermes sai unelma-alun. Salamat oli lähellä maalintekoa heti ensimmäisessä vaihdossa, mutta jatkossa kentällä oli vain yksi joukkue.

Kirvelevästä KooKoo-tappiosta sisuuntunut kotijoukkue painoi hyvällä intensiteetillä pelin vieraiden päätyyn, ja tulosta tuli jo ajassa 1.15. Salamoiden maalivahti Simo Vehviläinen torjui Jeff Masonin laukauksen eteensä, ja pistehai Jukka-Pekka Koistinen nosti kiekon taitavasti pienestä kulmasta yläriman alle.

Osuma antoi Hermekselle lisää virtaa, ja seuraavat minuutit kiekko pyöri Vehviläisen nenän edessä. 2-0-maali ei kuitenkaan tullut pitkän pyörityksen seurauksena, vaan nopeasta vastahyökkäyksestä. Koistinen näki Jani Kylmämaan vapaana hyökkäyssinisellä, ja nopea pystysyöttö vapautti Hermeksen ikitaistelijan maalintekoon.

- Alku oli yksi illan pääteemoista. Tarkoitus oli yllättää vastustaja housut kintuissa, ja siinä onnistuttiin myös aika hyvin, Hermeksen valmentaja Pasi Arvonen myhäili.

Katastrofaalinen alku oli liikaa vieraiden valmentaja Niki Anderssonille, joka otti aikalisän. Temppu tepsi, sillä jatkossa Salamat pääsi peliin mukaan ja liikenne Vehviläisen maalilla hiljentyi merkittävästi.

- Oli suhteellisen kalliit neljä minuuttia. Oli puhetta ennen peliä, että näyttäisimme torahampaat eikä maitohampaat kahden huonon ottelun jälkeen. Mutta ei se oikein niin mennyt, Andersson filosofoi.

Kavennusmaali 2-1:een ei ollut mikään salama kirkkaalta taivaalta, sillä toisessa erässä osat vaihtuivat täysin. Hermes oli ajoittain pahasti tuuliajolla kun kirkkonummelaisten taitavat hyökkääjät pyörittivät peliä.

Vieraat pääsivät peliin mukaan kun Ari Kataviston tarkka veto nopean vastahyökkäyksen jälkeen painui hieman yllättäen Eero Kilpeläisen vartioiman maalin takakulmaan pienestä kulmasta.

Aron maali Hermeksen pelastus

Kavennuksen jälkeen tasoitusmaali roikkui ilmassa, mutta Kilpeläinen oli jatkossa tarkempi ottamalla muutaman tärkeän kopin Karo Koivusen ja kumppaneiden nenän edestä.

- Pelimme passivoitui liikaa toisessa erässä. Torstain peli näkyi vielä. Jalka ei ollut niin terävä kuin oli odottanut, Arvonen analysoi.

Salamoiden pyörityksen ollessa pahimmillaan, kiekko pomppi kerrankin Hermekselle. Kotijoukkueen hyökkäykset olivat todella harvassa, mutta toinen erä päättyi kuitenkin kuin ihmeen kaupalla tasalukemiin kun Aapo Aron sutaisu siniviivalta osui johonkin matkanvarrella ja yllätti hölmistyneen Vehviläisen, 3-1.

Maalin jälkeen Salamoiden ote herpaantui ja Hermes oli lähellä siirtyä jo tavoittamattomaan 4-1-johtoon, mutta Vehviläinen torjui sekä J-P Koistisen että Jouni Kulosen yritykset.

Kilpeläinen luki Niinimäen aikeet

Yksi ottelun käännekohdista nähtiin kolmannen erän seitsemännellä minuutilla kun Salamoiden Jarno Niinimäki karkasi läpiajoon. Ex-Hermesläisen kädet jäätyivät kuitenkin ratkaisevalla hetkellä ja pakettiinsa kasassa pitänyt Kilpeläinen korjasi hedelmän.

Lopussa Hermes hölmöili kuitenkin vielä pelin tiukaksi. Etenkin muuten erinomaisesti pelannut puolustaja Antti Niemi oli jatkuvasti parrasvalloissa. Alkukaudella kokoonpanon ulkopuolelle jäänyt Niemi onnistui jotenkin ampumaan kiekon katsomoon kolmessa peräkkäisessä vaihdossa, ja päätti vielä esitystään ottamalla turhan, joskin hiukan heppoisesti vihelletyn, jäähyn.

Salamat ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Lasse Korhosen maskin takaa lähtenyt löysähkö laukaus löysi tiensä maaliin asti.

Heti maalin jälkeen aiemmin tuhannen euron paikan hukannut Tommi Jäminki ampui vihaisesti, mutta tolppa pelasti Vehviläisen. Alkoi näyttää siltä, että Hermeksen kausi oli tuomittu epäonnistumaan. Varsinkin sen jälkeen kun Jeff Masonin huitaisi itsensä kahden minuutin istunnolle ajassa 57.50.

Hermes taisteli kuitenkin väsyneenä esimerkillisesti neljällä kuutta vastaan. Ismo Sirenillä oli jo ratkaisun avaimet käsissään tyhjän maalin edessä, mutta harvinaisen matalalla profiililla tällä kerralla esiintynyt puolustaja veti maalista ohi.

Heti perään Salamat oli jo tasoittaa, mutta Kilpeläinen venyi illan viimeiseen torjuntaan.

Niki Andersson piti joukkueen suoritusta eteenpäinmenona, vaikkei pisteitä irronnut.

- Ei tämä ihan umpisurkeaa ollut. Paremmin pelattiin kuin kahdessa aikaisemmassa pelissä. Ensimmäinen erä olimme vaisuja, mutta toisessa ja kolmannessa erässä kuului jo vähän murinaa, Andersson sanoi.

Anderssonin kollega Pasi Arvonen näki valoa tunnelin päässä.

- Arvostan tätä voittoa todella korkealle. Erittäin tärkeät pisteet, varsinkin henkisesti. Ollaan pelattu hyvin pari, kolme peliä putkeen, mutta voittoja ei ole tullut. Uskon, että tämä voitto sytyttää joukkueen, olemme kuitenkin tehty todella kovasti töitä koko ajan, helpottuneen oloinen Arvonen totesi.