Kahdeksas peräkkäinen kotivoitto

Tärkeässä pistekamppailussa Hermes hivuttautui 3-1 voitolla (2-0, 0-1, 1-0) Kirkkonummen Salamien ohi sarjaneloseksi. Tasaisessa väännössä kotijoukkue oli ajoittain paineessa, mutta loppujen lopuksi Hermes jatkoi kotivoittojensa sarjaa jo kahdeksan ottelun mittaiseksi.

Pitkien reissupelien erikoisuus näkyi nyt Salamien otteissa. Ennen ottelua muisteltiin Hermeksen vierailua Kirkkonummella, jolloin kotijoukkue pääsi nopeasti 3-0 johtoon. Tällä kertaa Salamien pelisilmä ja jalat olivat jääneet matkan varrelle. Hermes tuli otteluun paremmalla asenteella ja sai hyvän etumatkan ennenkuin vieraat heräsivät.

- Ekassa erässä oltiin vielä bussissa. Täällä Kokkolassa on vaikea olla altavastaajina, analysoi Kirkkonummen Salamien valmentaja Vesa Surenkin ottelun jälkeen hieman apean oloisena.

- Joo, me saatiin hyvä lähtö ensimmäiseen erään. Meillä oli selvästi liukkaampi jalka tänään, totesi myös Hermeksen virkaveli Pasi Arvonen.

Uudet ketjukoostumukset

Hermes lähti otteluun tappiollisen Jukurit pelin jälkeen uudistetuilla ketjukoostumuksilla. Arvosen mukaan tällä haettiin piristystä ja siinä hänen mukaansa myös onnistuttiin. Aku Joki-Erkkilä pääsi nyt alkukauden paikalleen sentteriksi palanneen Jani Uskin rinnalle ja toisella laidalla oli nyt Henri Hietaharju. Miikka Jäske taas löysi paikkansa Jarno Kanteluksen ja Jari-Pekka Pajulan triosta. Jussi Passi siirtyi Pajulan viereltä kolmosketjuun Peter Jasikin ja Tero Tourusen kaveriksi. Katsomosta oli vaikea arvioida vaikutusta, mutta kaiken kaikkiaan viisikkopeli oli aika tahmean ja varovaisen näköistä. Edellisiin kotiotteluihin verrattuna Joki-Erkkilä oli saanut muutoksesta selkeästi uutta energiaa, mutta muiden otteisiin muutokset saattoivat aiheuttaa pelikaverin etsimistä ja siksi ajoittaista jaloilla seisomista sekä peruuttelua.

Ottelun jälkeen Arvoselta tiedusteltiinkin mitä joukkueen harjoittelu oli sisältänyt tauon aikana, kun otteet näyttivät vaisummilta kuin ennen taukoa.

- Kolme kertaa harjoiteltiin päivässä. Kyllä meillä oli nyt liikettä ja energiaa kokonaisuudessa enemmän, mutta viisikkopeliä ei oltu harjoiteltu. Se olikin vähän kateissa, kuvaili Arvonen.

Virheiden välttelyä - tilanteet vähissä

Ottelun alku oli Hermeksen lievää hallintaa. Kolmannella minuutilla tuli ensimmäinen paikka, kun Jani Uski löysi kulmasyötöllä vapaasta paikasta pirteästi pelanneen Aku Joki-Erkkilän. Laukaus oli kuitenkin suutari. Parin minuutin kuluttua jo hiukan paukkui ja osui, mutta silloin kyseessä oli Salamien maalivahdin Simo Vehviläisen hanska, joka etsi liian lähelle tälläytyneen Antti Uiton naamataulua. Uitto antoi takaisin ja Aleksandr Petrov suojasi maahan sukeltanutta maalivahtiaan. Molemmille tuomittiin pikku kakkoset, joskin hässäkän aiheuttanut Vehviläinen jäi rankaisematta. Tämän jälkeen hänkin keskittyi seuraamaan peliä.

Molemmat joukkueet lähtivät peliin varovaisella taktiikalla. Pakkien ja hyökkääjien syvyys pidettiin pienenä ja siten keskellä oli aika ahdasta. Linjojen taakse ei kukaan uskaltautunut ja pakeilla ei ollut paikkaa mihin kiekkoa olisi voinut laitaa. Siksi yleisökin alkoi hermostumaan, kun hyökkäys kääntyi usein taaksepäin ja alkoi peruuttelu omaa maalia kohden. Varsinkin Matti Kesselillä tuntui olevan paljon vaikeuksia tähän pelitapaan. Kotijoukkueen onneksi vieraat olivat horroksessa ja potentiaaliset vaaratilanteet eivät edenneet kovinkaan pitkälle.

Salamien Heikki Laine, jonka kotiyleisö nopeasti nimesi tv-mainoksista tutuksi ’Hesus’ Laineeksi, oli alkuvaiheen näyttävin peluri. Hän raatoi hyvin vahvasti ja näytti ottaneen Jani Uskin erityiseen huomioon. Muiden peli oli takkuista ja kovin montaa peräkkäistä syöttöä, jos yhtään, ei osunut oman joukkueen pelaajien lapaan.

- Olisiko jäänyt pelisilmä toisen takin taskuun, kuului asiantunteva yleisökommentti takaani.

Tuomarivirhe + maalivahtivirhe = maali

Viidennellätoista minuutilla Hermeksen Henri Hietaharju sai hiukan vauhtia hokkareihin. Hän ajoi vauhdilla hyökkäyssiniselle ja harhautti ensin laitaa kohden ja yritti sitten keskeltä ohittaa pakkia, joka seurasi kuitenkin hyvin ja pysäytti Hietaharjun etenemisen. Samalla Heikki Laine rysäytti puhtaan taklauksen takaviistosta ja sai Hietaharjun jalat hetkeksi huteriksi. Muutoin hyvin tuominnut päätuomari Juha Kautto tuomitsi tilanteesta mielestäni turhan jäähyn estämisestä. Sitä Laine oli tehnyt ottelussa joka vaihdossa, mutta nyt kyseessä oli vain normaalia kovempi puhdas olkapää olkapäätä vastaan niitti, jota Hietaharju ei nähnyt tulevaksi.

Vajaa minuutti jäähystä vyöryi Hermeksen ylivoimaketju tasaisena linjana kohti Salamien maalia kolmella kahta vastaan, kun Salamien av-hyökkääjät olivat pelanneet itsensä ulos tilanteesta. Kantelus levitti oikealle, Pajula liukui keskellä syöttöä odotellen ja Jäske yritti saada osan toisen pakin huomiosta toiseen laitaan. Salamapakit saivat kohtalaisen kontaktin Pajulaaan ja Jäskeen, mutta maalivahti Vehviläinen teki pahan virheen. Hän meni v-asentoon aivan liian aikaisin, kun Kantelus oli vain vähän B-pisteiden alapuolelle. Vehviläinen ennakoi näin syöttöä keskelle, sekä sitä seuraavaa lähitorjuntaa. Kantelus oivalsi nopeasti tilanteen ja ampui kaikessa rauhassa täysin vapaana olleeseen etuyläkulmaan.

Rankkari

Salamien Karo Koivunen komennettiin jäähylle koukkaamisesta kaksi minuuttia maalin jälkeen. Hermeksen illan ahkerin luistelija ja laukoja Aku Joki-Erkkilä pääsi nyt hyvän liikkeensä ansiosta miltei yksi läpi, mutta viime hetkellä hänet kaadettiin maalin edessä. Tuomari Kautto nosti aiheellisesti kätensä pään päälle ristiin, merkiksi harvoin Mestiksessä nähtävästä rangaistuslaukauksesta.

Joki-Erkkilä sai kunnian laukoa itse. Päättäväisesti hän lähti keskeltä kohti Vehviläistä, joka psyykkasi ensin reilulla ulostulolla ja peruutti sitten hyvin peittäen. Kun laukaisulle ei näyttänyt olevan kunnon aukkoa, harhautti Joki-Erkkilä ja saikin Vehviläisen tasapainon pikkuisen horjumaan. Sitten nopea sivusiirto mailakäden puolelle. Vaikka Vehviläinen saikin patjansa osittain eteen, työnsi Hermes-laituri kiekon väkisin yli viivan. Hyvä veivi ja ansaittu palkkio hyvästä yrittämisestä.

Koska Salamien pelaaja oli jäähyllä ennen rangaistuslaukausta oli yleisöllä hetken vaikeuksia myöntyä siihen, että jäähyllä ollut pelaaja pääsi onnistuneen rangaistuslaukauksen jälkeen kentälle. Päätuomari Kautto joutui kaivamaan jopa sääntökirjaakin esille, jotta Hermeksen vaihtoaitiossa olleet varmistuivat oikeasta tulkinnasta.

Sääntö 406, kohta h:

’Jos rangaistuslaukauksesta tehdään maali, rikkoneelle pelaajalle ei tuomita muuta rangaistusta paitsi, jos rangaistuslaukaus tuomitaan rikkeestä, joka aiheuttaisi ison rangaistuksen, käytösrangaistuksen, pelirangaistuksen käytöksestä ottelurangaistuksen tai pelirangaistuksen törkeydestä, jolloin tästä rikkeestä tuomittu rangaistus on kärsittävä.
Jos rike, josta rangaistuslaukaus tuomittiin, on sellainen, että se normaalisti aiheuttaisi pienen rangaistuksen, ei pientä rangaistusta kärsitä, tehtiinpä rangaistuslaukauksesta maali tai ei.’
(Sääntökirja, Suomen Jääkiekkoliitto ja IIHF)

Eli nyt sitten jatkettiin erän loppu tasakentällisin. Onneksi suomalaiset tuomarit osaavat tulkita vaikeammatkin pykälät nopeasti.

Tilastot kertovat paljon vähästä

Ensimmäisen erän laukaukset olivat kotijoukkueelle 13-8 joista Kimmo Vesa torjui 7 ja Simo Vehviläinen 6. Näistä vähistä laukaisuista Hermes sai puolet ohi tai pakkien jalkoihin ja Salamien laukauksista suurin osa oli pelkkiä roiskaisuja kohti maalia, joiden torjunnassa Vesalla ei ollut muuta vaivaa, kuin pysyä hereillä.

Vahva ote, mutta ei karkumatkaa

Toinen erä olisi saattanut pelitilanteiden valossa tehdä iltapuhteen paljon helpommaksi Hermekselle. Kaikkien ketjujen peli alkoi tuoda paineen Salamien kenttäpuoliskolle, mutta viimeiset siirrot olivat edelleen vaikeita. Syöttöjen laadukkuus, sekä myös niiden vastaanottaminen olisivat vaatineet paljon enemmän kuin mihin joukkuen nyt pystyi.

Harvoja vetoja sai aikaan Henri Hietaharju, kun Miikka Jäske löysi vapaan paikan etsineen laiturin keskeltä. Hietaharjun kuti vain viuhui ohi. Puolustaja Mikko Huhto oli hänelle harvinaisessa roolissa muutamaan otteeseen, mutta kiekko karkasi parhaassa tilanteessa lavan yli, eikä laukaus lähtenyt.

Joki-Erkkilällä ja Uskilla oli maalivahti Vehviläisen näkökulmasta vaarallinen pomppukiekkonsa, mutta tilanne päättyi vain Salamien Tuomas Tikkasen kevyeen mailaniskuun Uskin naamaan ja sitä seuranneeseen kahden minuutin jäähyyn.

Ylivoima ei ehtinyt kunnolla käynnistyä, kun Joki-Erkkilän maila jäi jumiin Salamapelurin jalkoihin ja peliä jatkettiin neljällä neljää vastaan. Salamat sai aikaan uhkaavan kahdella yhtä vastaan hyökkäyksen, mutta Jan Blanar osoitti hyvää pelin lukua ja hän katkaisi syötön helpon näköisesti.

Jani Uskin oman pään aloitusvoitosta alkoi jännittävä kilpaluistelu. Kiekko meni aloituksesta suoraan pitkälle hyökkäyssuuntaan ja Joki-Erkkilä oli ensimmäisenä tavoittelemassa kiekkoa. Salamapakit olivat kuitenkin riittävän nopeita alastulossa, ettei hän päässyt yksin läpi, vaan meni laitaan. Pyörähdys, odotti Henri Hietaharjun mukaan ja syötti hänelle keskelle, joka laittoi välittömästi takaisin maalin nurkalle nousseelle Joki-Erkkilälle. Hieno tilanne, mutta Salamat selvisi säikähdyksellä.

Rangaistuslaukauksessa taipumaan joutunut Simo Vehviläinen sai vähän kunnianpalautusta, kun Jari Mannila pääsi yksin läpi. Nyt hän pysyi harhautuksessa paremmin ”kasassa” ja sai heittäytymällä Mannilan paukuttamaan mailaansa harmissaan.

Salama kirkkaalta taivaalta

Hyvää peliä pelaavalle Jan Blanarille tuli pieni miinus plakkariin. Tuomas Tikkanen ja Tomi Karlsson saivat kiekon siniselle. Blanar alkoi turhaan peruutella ja peitti samalla Kimmo Vesalta näkyvyyden kiekkoon. Karlsson veivasi kiekon vielä kerran vasemmalle ja Blanar seurasi jaloillaan. Nopea ranneliike ja Hermes-maalista kuului äänekäs ’Klik’, kun kiekko painui Vesan hanskapuolen alakulmasta tolppaa hipoen verkon perukoille.

Toisen erän vaaralliset tilanteet olivat olleet yksipuolisesti kotijoukkueella. Kuin salama kirkkaalta taivaalta, oli kiekko kuitenkin peliä hallinneen omassa maalissa ja tilanne oli tiukka 2-1.

Salamat hallitsi loppua

Kolmanteen erään Vesa Surenkin oli muokannut hiukan koostumuksia. Karo Koivusen tulo Viktor Blinovin ja Aleksandr Petrovin ketjuun vaikutti hyvin onnistuneelta. Jo ensimmäisessä vaihdossa Koivunen vapautti Petrovin oivalla korkealla lättysyötöllä Hermes pakin taakse. Petrov ohitti Kimmo Vesan, mutta kuten sanotaan, ’tolpat on hyvän maalivahdin parhaat kaverit’.

Vaikka Jan Blanar otti jäähyn ja pelitilan hallinta niin ylivoimalla kuin tasakentällisin oli Salamaryhmän hallussa, eivät he kuitenkaan nyt päässeet vaarallisiin paikkoihin. Hermes vetäytyi joko suosiolla tai pakolla. Kuvaavaa oli, että Hermeksen ensimmäinen laukaus kolmannessa erässä oli pakki Matti Kesselin siniviivalta kohottama roiskaisu ajassa 45,07.

Jarno Niinimäki oli yksi Salamien harvoista valopilkuista. Hän jaksoi yrittää ja luistella. Yhden vauhdikkaan läpiajoyrityksen jälkeen hän kaatui ryminällä päätylaitaan ja loukkasi oikean kätensä. Vaikka maila ei hetkeen näyttänyt pysyvän kädessä, niin sisukkaasti hän palasi vuorollaan jäälle. Loppua kohden valmennus myös antoi peliaikaa yhä enemmän, mutta valitettavasti yritystä ei nyt palkittu.

Ajassa 49,24 Antti Uitto ehti jo ehkä tuulettaa kauden ensimmäisen maalinsa kunniaksi, mutta tuomari Kautto näki kuinka maalineduspelissä Jan Blanar raivasi tilaa pitämällä naapurin mailasta kiinni. Vihellys oli selvästi ennen Uiton laukausta. Blanarille erän toinen jäähy.

Vesa pelasti ja Uski laittoi pisteen

Pakki Timo Pieninkeroinen oli vähällä tasoittaa. Hän otti tyhjät pois viivalta ja laukaisi pahan hidastetun lämärin. Kimmo Vesa sain patjan eteen, mutta kiekko ei ollut enää näkyvissä eikä kontrollissa. Aleksandr Petrov pääsi vielä kiinni reboundiin, mutta ei saanut suunnattua kiekkoa ohi Hermes-pakkien.

Simo Romo pääsi aivan yksin Kimmo Vesaa vastaan. Romolle jäi ainoaksi mahdollisuudeksi nostaa rystyllä, mutta Vesa oli nyt parhaimmillaan ja taisteli tilanteen loppuun, joka aiheutui Aapo Aron löysästä kulmapelaamisesta.

Kellon näyttäessä 58,00 oli valmentaja Surenkin hereillä, kun aloitus oli Hermes päädyssä. Hän otti aikalisän ja päätti luonnollisesti jatkaa tässä tilanteessa kuudella viittä vastaan ilman maalivahtia. Hyvästä latauksesta huolimatta eivät kentälle komennetut kuumat pelaajat (lue kolmanteen erään heränneet pelaajat) saanet enää vaarallista tilannetta aikaan. Aku Joki-Erkkilä sen sijaan pääsi murtautumaan laidasta ja myös ampumaan, mutta veto meni kilometrin ohi. Hetken kuluttua Jani Uski näytti vanhempana mallia mielenhallinnasta ja laittoi lopullisen pisteen pelille, siirtämällä pelivälineen tyhjään maaliin.

- Iso peli meille, tälläisellä pelillä olisi pisteet tulleet Mikkelistäkin, antoi valmetaja Pasi Arvonen tunnustusta pelaajilleen.