Kotitaiasta seuraavaan

MESTIS / Ennakko
Kirkkonummen Salamoiden kahdeksan voiton mittainen kotiputki katkesi viimein maanantaina KalPan käsittelyssä, ja katkeavan putken kirkkonummelaiset toivovat näkevänsä myös Kokkolassa. Myös Hermeksen edellinen kotitappio on kuopiolaisia vastaan, ja sen jälkeen voittopelejä kotikaukalossa on kertynyt jo seitsemän peräkkäin.

Alku oli suuren vaihtuvuuden kokeneelle Hermekselle vaikea, ja joukkue kärsi kotitappiot Kajaanin Hokilla ja KalPalle, mutta sen jälkeen iskukyky on ollut laatuluokkaa Kokkolan pyhätössä. Kotivoittoputki on jo seitsemän ottelun mittainen. Jukurit, Kiekko-Vantaa, KooKoo ja TuTo sekä Haukat jopa kahdesti ovat saaneet kokea jumalvaihtojen nousukunnon. Sama oli Sportin kohtalo, mutta paikalliskilpailija sai näpeilleen sentään vasta jatkoajalla.

Hyvä vire on nostanut sarjan toiseksi pohjoisimman ryhmän jo kahden pisteen päähän syksyn yllättäjäjoukkueesta Salamoista, joten torstaina pelataan puhdas neljän pisteen ottelu. Edellisen kohtaamisen vei nimiinsä Kirkkonummella Salamat, mutta merkittävä kotietu, ja kaiketi kovempi materiaalikin, puhuvat torstaina vahvasti revanssihenkisen Hermeksen puolesta.

- Kaikille pelaajille jäi varmasti paljon hampaankoloon edellisestä kohtaamisesta. Se taaperrus on edelleen tuoreessa muistissa, Hermes-valmentaja Pasi Arvonen arvelee.

Ykköspakit sairastuvilla

Salamat pelaa peräkkäisinä iltoina Hermeksen ja Hokin vieraina. Joukkue on suoriutunut alkukaudesta kiitettävän hyvin etenkin kotonaan, mutta pitkän syyskauden loppupuolen vaikeat vieraspelit ovat oiva testi nuoren ja kokemattoman joukkueen todellisesta iskukyvystä. Pakkikalusto on kapea, kun pitkäaikaispotilas Kai Öhbergin lisäksi myös kylkivaivaisen Joni Purolan pelaaminen näytti maanantai-illan tilanteen mukaan epätodennäköiseltä. Kumpikin lukeutuisi salamapuolustuksen ehdottomiin tukipylväisiin.

Tasoitusta antaa tosin Hermeskin, sillä ennen juuri ennen sarjataukoa Vantaalla mailaniskun käteensä saanut Ismo Siren puuttui kokoonpanosta tiistaina Mikkelissä, ja vaikka kädessä ei murtumaa olekaan, ei ykköspakki Siren palaa kehiin myöskään Salamoita vastaan.

Turo Virta paikkasi Sireniä ykköspakkiparissa komeasti laukomalla maalin, vaikka Hermes Jukureille hävisikin. Kokoonpanoon nousseelle Kimmo Salmelalle kävi heikommin – kiekko käteen, ja Salmelakin sairastuvalle. Mutta pakkejahan Hermeksellä riittää. Nyt seitsemänneksi alakerran luutijaksi nousee Jeppiksessä lainassa ollut Kokkolan oma Paul Coffey Marko Kotajärvi.

Maalivahtitilanne Hermeksellä ratkeaa vasta pelipäivänä. Kokenut Kimmo Vesa on torjunut erinomaisesti, mutta kun joukkueella on kolme ottelua viidessä päivässä ja penkiltäkin löytyy pätevää kalustoa, saattaisi rypistyksen keskimmäinen vaihe tietää näyttöpaikkaa Vesa Lahtoselle.

- Keskustelen Jensin kanssa [maalivahtivalmentaja Friis] huomenna aamutreenien jälkeen. Teemme lopullisen päätöksen vasta silloin. Selvää on, että Lahtosellekin pitää saada peliaikaa jossain vaiheessa, Arvonen kertoo.

Pajulat vahvoina kahteen suuntaan

Hyökkäystyöskentelyssä Salamoiden ase on laaja materiaali. Mitat täyttäviä Mestis-tason menijöitä on neljään ketjuun, ja oikeastaan aika reippaasti ylikin. Näkyvimpiä tekijöitä ovat olleet joukkueen tehokkain taituri Viktor Blinov, edellisessä ottelussa hyvin yhteen pelanneet Antti Tevanen ja pari kautta Kokkolassakin viihtynyt Karo Koivunen sekä Jarno Niinimäki, jonka tsemppaus on tuonut viime aikoina mukanaan myös hyviä tehoja.

Hermeksellä tehot eivät ole jakautuneet yhtä laajalti, mutta eivät ykkösketjunkaan pistelukemat silti aivan odotettuja ole olleet. Jani Uskilla on koossa 13 pistettä (5+8) ja Miikka Jäskellä vain kymmenen (4+6). Tehotilastossa tähdet ovat peräti pakkaselle, mutta kenties tahti kiihtyy, kun Uski sarjatauon jälkeen palasi taas sentterin tontille.

Kunniaa ansaitsee Hermeksen kakkosketju. Jari-Pekka Pajula on laitureidensa Jussi Passin ja Jarno Kanteluksen yhteensä komeasti 16 pykälää plussan puolella. Tälle kolmikolle ei tasakentällisin helposti maalia tehdä!

» Lähetä palautetta toimitukselle