Aapo Aro herruuskamppailun sankari

Hermeksen ja Sportin kauden toinen kohtaaminen sai arvoisensa lopun kun loisto-ottelun pelannut puolustaja Aapo Aro sooloili jatkoajalla voittomaalin. Dramaattinen pohjanmaan herruuskamppailu päättyi näin Hermeksen 3-2 (0-1, 2-2, 0-0, 1-0)-voittoon yli 2000-päisen kotiyleisön edessä.

Kolme kautta Hermeksessä lähinnä rivipuolustajana luutinut Aapo Aro nousi jo toistamiseen paikallispelin ratkaisijaksi. Pari vuotta sitten Aro tasoitti ensin pelin 3-3:een ja teki sen jälkeen 4-3-voitto-osuman jatkoajalla. Tälläkään kerralla Aro ei muitten apua tarvinnut. Puolustaja sai yllättäen karvattua kiekon itselleen hyökkäyssinisellä, ja seuraavien hetkien tapahtumakulkua ei mies varmasti itsekään pysty selittämään. Aro veivasi ensin Sport-pakin kuutamolle, ja veti sen jälkeen kiekon ranteella Aku Limnellin etukulmaan. 3-2, ja Sport oli taipunut.

2167 maksanutta katsojaa saivat rahoilleen vastinetta myös ennen kuin Aron haali itselleen ratkaisijan viittaa. Hermeksen ykköskenttä hyökkäsi heti ensimmäisessä vaihdossa raivoisasti ja Sport oli helisemässä. Vaasalaiset selvisivät kuitenkin pälkähästä vaikka maalivahti Aku Limnell torjui epävarmanoloisesti. Limnell joutui uudelleen tositoimiin pari minuuttia myöhemmin kun nelosketjun Tero Tourunen pääsi vapaasti laukomaan b-pisteiden välissä.

Tämän jälkeen Sport-käskijä Juhani Tamminen sai tarpeekseen ja otti pakollisen aikalisänsä. Pelikello ehti tikittää peräti kaksi minuuttia ja viisikymmentäkahdeksan sekuntia ennen paniikkinappulan painamista.

Oliko sitten Tammisen taktisten oivallusten ansiota tai jotain muuta, mutta 30 sekunnin tauon jälkeen Sport otti otteen pelitapahtumista. Hermeksen Miikka Jäske ja Antti Uitto avustivat tosin ottamalla kaksi turhaa jäähyä parin minuutin sisällä. 11 sekuntia kestäneen kahden minuutin ylivoiman aikana Sport sai yhden vaarallisen tilanteen, mutta Mikael Hallbäckin siniviivalaukaus sujahti niukasti takatolpan ohi.

Jäsken revanssi

Varsin linjattomasti läpi ottelun viheltänyt päätuomari Juha Kautto päätti kuitenkin tasoittaa puntit. Erän puolenvälin tuntumassa Hermes pääsi kokeilemaan viidellä kolmea vastaan, mutta tuloksetta. Toisen jäähyn umpeuduttua kolisi kuitenkin omassa päässä kotijoukkueen hölmöilyn seurauksena. Kiekko tarjottiin ensin Sportille keskialueella, ja vielä senkin jälkeen omalla puolustusalueella. Tatu Backman tyrkkäsi kiekon Teemu Sainomaalle, joka veti kiekon onnekkaasti Miikka Jäsken mailan kautta Kimmo Vesan längistä sisään, 0-1.

Kokonaisuutena ensimmäinen erä oli erittäin tapahtumarikas ja päätuomari Kautolta peli uhkasi karata käsistä jo ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Kotijoukkueella oli enemmän paikkoja, mutta toisaalta Sportkin olisi voinut tehdä toisenkin maalin kun maskimies pääsi ohjaamaan vaarallisesti Chris Allenin siniviivakudin jälkeen.

Ensimmäisessä maalissa antisankarin roolissa ollut Jäske sai revanssinsa ajassa 26.12. Vjatsheslav Fandul otti tyhmän huitomisjäähyn pelin ulkopuolella ja tällä kerralla Hermeksen ylivoima tuotti tulosta oikeassa päädyssä. Poikkeuksellisesti laitahyökkääjänä selkävammansa takia pelannut Jani Uski nousi ensin röyhkeästi nokikkain Limnellin kanssa, mutta ratkaisuyrityksen sijaan maestro yllätti kaikki syöttämällä kiekon rystyllä maalin eteen nousseelle Jäskelle, joka ei voinut enää erehtyä tyhjän maalin edessä, 1-1.

Kauden aattona Sportista Hermekseen siirtynyt Jäske juhli maaliaan itsevarmalla tuuletuksella kuumana käyneen 100-päisen Red Armyn edessä.

Laine puri takaisin

Tasoitusmaalin jälkeen peliin tuli selkeä suvantovaihe. Asemasota kesti reilut kuusi minuuttia. Jan Blanarin purkukiekko tavoitti Jari-Pekka Pajulan, joka pääsi Jarno Kanteluksen kanssa hyökkäämään yksinäistä Sport-pakkia vastaan. Kantelus ei saanut Pajulan syöttöä kunnolla haltuunsa, mutta Limnellin ylireagoinnin takia voimahyökkääjällä oli varsin helppo työ harhauttaa maalivahdin pois tilanteesta ja sijoittaa pelivälineen tyhjään maaliin.

Tärkeään paikkaan tullut maali näytti kääntävän ottelun Hermekselle. Kanteluksen onnistumisen jälkeen Hermeksen kolmas maali roikkui hetken aikaa ilmassa, mutta kotijoukkue hyvä vaihe katkesi Jussi Passin ottamaan turhaan jäähyn.

Sportin ylivoimakenttä ei kauaa miettinyt. Fandul antoi kiekon Miika Jämsälle, joka hienolla poikkikentän syötöllä tavoitti Markus Laineen. Viime kaudella menestyksekkäästi Hermeksessä puolustanut rightin mies laukoi kiekon suoraan syötöstä ohi voimattoman Kimmo Vesan. Näin ”oma koira” oli purrut myös Hermestä.

2-2-maali tuli viime aikoina kovia kokeneelle Sportille kreivin aikaan. Ote oli selvästi kääntymässä isännille ennen Laineen näyttävää täysosumaa.

Limnell pelasti pisteen

Kolmas erä ei enää paljon elämyksiä tarjonnut. Hermes oli lievästi hallitsevampi osapuoli, mutta toisaalta Sportkin pääsi pari kertaa vaarallisesti vastahyökkäyksiin. Parhaimmat paikkaansa vaasalaiset kuitenkin hukkasivat hölmöilemällä itsensä paitsioon kahdesti ylivoimahyökkäysten päätteeksi.

Koko ottelun aikana tapahtumien keskipisteessä viihtynyt Miikka Jäske oli lähellä nousta otsikoihin kahdesti pelin viime minuuttien aikana. Jäske huitaisi ensin aloitustilanteessa Pete Suonpäätä mailalla rintaan, mutta kotijoukkueen onneksi kukaan tuomarikolmikosta ei huomannut tilannetta.

Viimeisellä minuutilla toisen pelinsä keskushyökkääjänä pelannut Jäske oli äärimmäisen lähellä ratkaista pisteiden kohtalon jo varsinaisella peliajalla. Uski nousi hienosti maalille, ja syntyneen ruuhkan jälkeen Jäske pääsi tuikkaamaan kiekkoa kohti tyhjää maalia. Viime tingassa Aku Limnellin maila ilmestyi kuitenkin kiekon eteen kuin tyhjästä.

Limnellin torjunnat osoittautuivat yhden sarjapisteen arvoiseksi, vaikka Sport-veskari pudotteli varsinkin ottelun alussa kiekkoja vaarallisen näköisesti, toisin kuin jälleen eleettömän varmasti torjunut Kimmo Vesa. Kovin montaa vaarallista tilannetta ei Vesa tosin viime peleistä poiketen joutunut tällä kerralla torjumaan.

Jatkoajalla Limnellkään ei enää pystynyt vaasalaisia pelastamaan. Kovin kaukana ei tosin ollut, ettei Aro olisi päässyt henkilökohtaisia taitojaan esittämään, jatkoajan ensimmäisellä minuutilla Mika Suoraniemi oli nimittäin erittäin lähellä kääntää pelin Sportin eduksi.

Aron jäätävän ratkaisun jälkeen Sportin äänekäs Red Army menetti hermonsa ja aiheutti jäähallihenkilökunnalle ylimääräistä työtä heittämällä kaikenlaista roskaa jäälle.

”Sport tulee vielä”

Vaikka paikallispeli ei tasoltaan välttämättä mikään klassikko ollut, tapahtumia ja dramatiikkaa riitti tuttuun tapaan loppuun asti. Hermes oli joukkueista tasaisempi yhdistelmä. Erityismaininnan ansaitsee nelosketju Matti Pesonen-Tero Tourunen-Jukka-Pekka Koistinen joka oli pirteä läpi ottelun. Puolustajista Aapo Aro ja Ismo Siren uurastivat neljän miehen edestä. Myös Jan Blanar, Matti Kesseli ja Antti Uitto ovat parantaneet otteitaan alkukauden jälkeen.

Sportista erottui lähinnä haalariosaston miehet kuten Ari-Pekka Pajuluoma, Tatu Backman ja Pasi Pieninkeroinen. Kotiyleisön hampaisiin joutunut Kalle Mattila pelasi parhaan pelinsä Hermestä vastaan. Maalintekijä Teemu Sainomaan iltaa pilasi muutama tyhmä jäähy. Vjatsheslav Fandulin ja Patrik Westerbackin johtamat tähtikentälliset väläyttivät, mutta pysyivät tasakentällisin hyvin kurissa. Puolustajista varminta peliä esitti kentän ainoa kokkolalainen Mikael Hallbäck, joka tosin sai tililleen pitkän miinuksen lahjoitettuaan kiekon Arolle jatkoajalla.

Hermes-luotsi Pasi Arvonen oli luonnollisesti valmentajista tyytyväisempi.

- Pirun tyytyväinen olen kahteen pisteeseen. On todella hieno voitta tällaisen yleisön edessä. Meillä oli mielestäni riittävästi paikkoja ratkaista peli jo varsinaisella peliajalla. Onneksi Aro pelasti meille sitten kaksi tärkeätä pistettä huikealla yksilösuorituksellaan. Tästä on hyvä jatkaa, Arvonen myhäili.

Kovin pettynyt ei myöskään ollut legendaarinen Juhani Tamminen, joka analysoi peliä tutun tammismaisesti.

- Kiitokset kollegalle hyvästä pelistä. Vastassa oli kaksi hyvin valmistautunutta joukkuetta. Hermes oli rennompi ja pelasi paremmalla itseluottamuksella. Meidän poikia jännitti selkeästi. Meidän täytyy nyt edetä pieniä askelia kerrallaan. Kannattajille vielä tiedoksi, että kyllä meidän peli tästä vielä paranee, Tamminen lupasi.

Sportin riveistä puuttuneet Niklas Fogström, Kristian Hjerpe ja Kim Nabb eivät liene vielä viikonloppuna pelikunnossa kun Sport kohtaa Jukurit. Tästä huolimatta Tamminen lupasi, että tyytyy ainakin toistaiseksi kaksoisrooliin, eikä näin ollen ainakaan vielä ole lääkärin hommiin ryhtymässä.

Amerikkalaislaituri Aniket Dhadphalen tilanteesta tiedotetaan enemmän perjantaina.

Ottelua seurasi peräti 2167 maksanutta katsojaa, näin 2000 katsojan haamuraja rikkoontui Kokkolassa ensimmäistä kertaa 2000-luvulla.