Tommi Paakkolanvaara nousi heti ratkaisijaksi

Kajaanin Hokki palasi kolmen ottelun tauon jälkeen voittokantaan kukistamalla Järvenpään Haukat torstai-iltana kotihallissaan maalein 4-3. Linnapaitojen sankariksi nousi viime hetken upealla soolomaalillaan tiistaina Kärpistä joukkueeseen saatu hyökkääjä Tommi Paakkolanvaara.

Vierasjoukkue Haukat sai isäntien hallitsemaan avauserään vauhdikkaan startin kun joukkue onnistui ylivoimallaan minuutin ja 21 sekunnin pelin jälkeen. Hokki-hyökkääjä Jani Tuppurainen ehti kärsiä hieman alle puolet koukkaamiskakkostaan ennen kuin Petja Pietiläinen toimitti Pekka Tuokkolan torjunnan paluukiekon kajaanilaismaaliin. Syöttöpisteet maaliin merkattiin Janne Vilhuselle ja Matti Hanalle. Marko Sakkokin oli mukana maalissa toimittamalla pelivälineen siniviivalta maalinedustalle.

Hokki pääsi peliin mukaan heti Haukkojen maalin jälkeen ja joukkue alkoi rakentamaan tukuittain tilanteita Sami Heinosen vartioimalle järvenpääläismaalille. Markus Haverinen, Ville Vimpari, Jarkko Heikkinen ja Niko Papinaho epäonnistuivat kukin vuorollaan hyvistä paikoistaan, mutta Rolle Viljanen avasi isäntien maalihanat puolittaisella roiskaisullaan. Mies ampui b-pisteen kaarelta maalia kohti ja laukaus yllätti Heinosen maalin arvoisesti. Syötön ajassa 7.08 syntyneeseen tasoitusmaaliin antoi Harri Suutarinen.

Hokki pelasi läpi ottelun ajoittain pehmeästi ja Haukat onnistui luomaan isäntien keskittymisen pettäessä säännöllisesti maalipaikkoja. Joni Öhberg pääsi laukomaan pelin alkuminuuteilla Mikko Palomäen huonon rännipurun jälkeen ja Marko Sakko sai purjehtia muutamaa minuuttia myöhemmin täysin vapaasti maalille isäntien puolustuksen keskeltä. Avauserässä viidesti torjumaan joutunut Tuokkola olisi päässyt vieläkin vähemmällä torjuntamäärällä, mikäli isännät olisivat pelanneet osan tilanteista tarkemmin.

Puolustaja Antti Halonen vei kotijoukkueen johtoon kauden toisella maalillaan ajassa 9.28. Jyri Junnila pelasi kiekon Harri Suutariselle, joka syötti päädystä maalinedustalle liukuneelle Haloselle. Mestiksen jäähytilaston kärkipaikkaa hallussaan pitävä Halonen laukoi kiekon oikeaan ylänurkkaan eikä jättänyt Heinoselle minkäänlaisia torjumismahdollisuuksia.

Haukoilla oli paikka tasoittaa peli pian Halosen maalin jälkeen kun Marko Sakko pelasi paikan Petja Pietiläiselle. Miehen laukaus kilpistyi kuitenkin Tuokkolan varusteisiin ja lipui ohi Hokki-maalin. Hokilla oli erän loppupuolella paikkoja useampaankin maaliin, mutta ohilaukaukset, heikko viimeistely sekä avauserässä 16 kertaa torjunut Sami Heinonen pitivät huolen siitä että lisämaaleja ei avauserässä nähty.

Haukkojen Matti Hana hölmöili itselleen 2+10 minuutin jäähyn avauserän puolivälin jälkeen. Mies taklasi Hokin Rolle Viljasta päähän rumannäköisellä taklauksella.

Ratkaisun makua toisessa erässä

Kotijoukkue jatkoi vahvaa hallintaansa myös toisessa erässä ja Haukkojen maalia vartioineella Sami Heinosella riitti töitä säännölliseen tahtiin. Jälleen hyvän ottelun pelannut Antti Halonen työllisti Heinosta siniviivalaukauksellaan sekä vapauttamalla Jani Tuppuraisen läpiajoon. Jo avauserässä paikkoja tuhlannut Tuppurainen hukkasi myös Halosen järjestämän läpiajon ampumalla päin Heinosta.

Heinonen piti toisessa erässä maalinsa puhtaana yhtä tilannetta lukuun ottamatta. Tiistaina kajaanilaisjoukkueeseen Kärpistä liittynyt puolustaja Mikko Palomäki avasi omalta siniviivalta hyökkäyssinisellä odottaneelle Aki Hyypälle, joka karkasi läpiajoon järvenpääläisten vaihdon ollessa osittain kesken. Kenenkään estelemättä maalille ajanut Hyyppä harhautti Heinosen sivuun ja nosti kiekon maaliin ajassa 30.50.

Kolmannen Hokki-maalin jälkeen ottelun ratkaisu alkoi jo leijua ilmassa, etenkin kun Haukat oli avauserän tapaan vaisu ja pystyi horjuttamaan Hokin otetta vain muutamilla yksittäisillä hyökkäyksillä. Hokille syntyi puolestaan paikkoja kuin liukuhihnalta mutta viimeistelyn ontuessa päätöserään lähdettiin isäntien 3-1 -johdossa.

Pekka Tuokkola torjui toisessa erässä kuusi kertaa. Sami Heinonen joutui venymään kiekon tielle avauserän tapaan 16 kertaa.

Haukat vahva päätöserän alussa

Vimpelinlaakson jäähallin jäälle liukui päätöserään uudestisyntynyt vierasjoukkue. Kahdessa aiemmassa erässä vaisusti esiintyneet vierailijat pääsivät ylivoimallekin jo 16 sekunnin pelin jälkeen kun Eerikki Koivu taklasi Haukkojen Toni Mustosta. Ottelun ensimmäinen kunnon taklaus ei jostain syystä miellyttänyt päätuomari Jarkko Kososta, joka antoi Koivulle kaksiminuuttisen estämisestä.

Hokki kesti Haukkojen tehottomaksi jääneen ylivoiman takaiskuitta ja sillä oli jäähyn loppumisen jälkeen loistava tilaisuus iskeä lopullinen niitti ottelulle, kun jäähyltä päässyt Koivu karkasi Jyri Junnilan kanssa 2-1 -hyökkäykseen. Koivu ei kuitenkaan saanut nostettua Junnilan tarjoilemaa pelivälinettä maaliin vaan kiekko pysähtyi Heinosen patjoihin. Maali jäi siirretyn rangaistuksen aikana syntyneestä hyökkäyksestä tekemättä ja Timo Suurosen kaksiminuuttinen pantiin täytäntöön.

Läpi ottelun ruosteessa ollut Hokin ylivoima ei toiminut päätöserässäkään. Haukat sen sijaan onnistui iskemään alivoimamaalin Suurosen rangaistuksen päätössekunneilla kun Jaska Vilen pelasi kiekon paitsion purkamisen jälkeen hyökkäyssiniviivalta Toni Mustoselle. Mustonen harhautti Tuokkolan ja pisti kiekon jäätä pitkin Hokki-maaliin.

Haukat sai uutta virtaa ajassa 44.29 syntyneestä kavennusmaalistaan ja joukkue tasoitti pelin alle kolmessa minuutissa. Matti Hana pääsi virheen seurauksena läpiajoon, jonka Tuokkola torjui. Paluukiekkoon ehti ensimmäisenä Haukkojen Marko Sakko, joka laukoi pelin tasoihin järvenpääläisten riemuksi.

Paakkolanvaara huudatti kauden ennätysyleisöä

Maalipaikkojen tuhlailu jatkui Hokin osalta Haukkojen tasoituksen jälkeenkin ja peli näytti jo menevän jatkoajalle. Kauden kajaanilainen ennätysyleisö, 1115 katsojaa, sai kuitenkin nähtäväkseen Kärpistä tiistaina tulleen Tommi Paakkolanvaaran huikean yksilösuorituksen. Paakkolanvaara sai purkukiekon keskialueella ja pisti nippuun koko järvenpääläispuolustuksen ja nosti lopuksi rystypuolelta kiekon ohi 47 kertaa torjuneen Sami Heinosen.

- Maalia edelsi huono purku ja pääsin täydellä vauhdilla vastaan. Tällä kertaa sattui onnistumaan, Paakkolanvaara kertasi pelin jälkeen ajassa 58.07 syntynyttä maaliaan.

Hokin joukkueeseen alkuviikosta liittynyt Paakkolanvaara tuli mielellään pelaamaan Kajaaniin.

- Mukava oli tulla tänne pelaamaan, tässä on jo mennyt yli kuukausi ilman että on käynyt kentällä. Maali heti alkuun helpotti.

- Aika paljon tuli tänään ylivoimahyökkäyksiä verrattuna SM-liigapeleihin. Liigassa puolustus on tarkempaa. Mestis-pelit ovat vauhdikkaita ja tosissaan saa pelata pysyäkseen mukana, Paakkolanvaara jatkoi.

Omaan peliinsä Hokin ykkössentterin paikan saanut Paakkolanvaara ei ollut vielä täysin tyytyväinen.

- Välillä tuli vähän hölmöjä ratkaisuja eikä itseluottamus ole vielä pelaamattomuudesta johtuen paras mahdollinen, Paakkolanvaara kertasi.

”Pistekin meille olisi ollut oikeusmurha”

Haukkojen valmentaja Jan Lehti kertoi pelin jälkeen olevansa tyytyväinen joukkueensa päätöserän esityksiin tappiosta huolimatta.

- Ensimmäiset kaksi erää olimme täysin alakynnessä pelkästään Hokin hyvyyden takia. Jotain hyvää tapahtui toisella erätauolla ja nousu kahden maalin takaa tasoihin oli hyvä suoritus, mutta jälkikäteen ajateltuna pistekin meille olisi ollut oikeusmurha, Lehti tunnusti.

- Ilman Heinosta olisimme olleet ihan kusessa. Hän torjui jo kahdessa ensimmäisessä erässä kymmenen varmaa paikkaa. Peli olisi voinut ihan hyvin olla kahden erän jälkeen 9-1, Lehti kiitteli maalivahtiaan ja lisäsi kahden ensimmäisen erän laukausten menneen Hokille ”varmaan 70-15.”

Hokin valmentaja Vladimir Kolek oli tyytyväinen kahdesta sarjapisteestä.

- Hallitsimme kaksi erää ja saimme hienon voiton. Sarjassa ei ole helppoja pelejä ja näimme, että Haukat on kova joukkue. Kolmas erä oli pelillisesti pettymys, mutta olen tyytyväinen voittoon ja tärkeisiin pisteisiin, Kolek sanoi.

Uusiin vahvistuksiinsa Kolek oli tyytyväinen. Lisäksi valmentaja muisti ottelun jälkeen kahta hyökkäysketjuaan.

- Paakkolanvaaran laidoilla pelanneilla Tuppuraisella ja Räikkösellä ei ollut paras päivänsä enkä ole tyytyväinen heidän esityksiinsä. Harri Suutarisen, Rolle Viljasen ja Niko Papinahon muodostaman kolmosketjun peliin olen tyytyväinen, Kolek kertoi.