Tasatahtia Kajaanissa

Kajaanin Hokki pelasi keskiviikkoiltana jo viidennen peräkkäisen tappiottoman ottelunsa, kun se tasasi pisteet Kiekko-Vantaan kanssa maalein 3-3. Hokki nousi pisteen turvin sarjakakkoseksi ja K-Vantaa neljänneksi.

Hokki aloitti kamppailun erittäin vahvasti. Molemmilla joukkueilla oli omat maalipaikkansa jo tapahtumarikkaan avauserän ensiminuuteilla, ja avausmaali nähtiinkin jo ajassa 4.40, kun isännät siirtyivät johtoon Rolle Viljasen osumalla.

Maali syntyi Hokin nopean vastahyökkäyksen seurauksena. K-Vantaan Olli Julkunen vapautti poikittaissyötöllään Antti Nyrhisen vapaaseen maalipaikkaan, mutta Sasu Hovi venytti itsensä kiekon tielle. Isäntien vastahyökkäys käynnistyi Hovin torjunnasta, kun Eerikki Koivu sai kiekon ja lähti nousemaan vasenta laitaa pitkin. Koivu löysi 2-1 -ylivoimahyökkäyksessä maalille liukuneen Viljasen, joka toimitti kiekon maaliin vantaalaisvahdin alta.

- Pääsimme hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan ja Koivun Eerikki sai heitettyä kiekon maalille. Yritin pistää putkista, mutta ei mennyt. Kiekko jaksoi kuitenkin juuri ja juuri liukua maaliin Helasen alta, Viljanen kertasi maaliaan ottelun jälkeen.

Hokin hyvin alkanut kausi on herättänyt kajaanilaisen kiekkoyleisön ja ottelussa nähtiinkin jo neljättä kertaa peräkkäin uusi kuluvan kauden yleisöennätys. Yleisöä on siis ollut joka ottelussa edelliskertaa enemmän. Keskiviikkona halliin saapuneet 1272 katsojaa saivat todistaa jo ennen kuudennen peliminuutin täyttymistä kotijoukkueen kahden maalin johtoa, kun Antti Räikkönen maalasi ajassa 5.22.

Räikkönen yllätti Helasen helpon näköisesti suuntaa muuttaneen laukauksen vuoksi. Maaliin merkattiin syöttäjiksi Jani Tuppurainen ja Mikko Palomäki.

Shokkialkukaan ei sekoittanut vantaalaisia

Vantaalaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet kahden maalin tappioasemassakaan ja joukkue tulikin shokkialun jälkeen peliin mukaan pikaisella onnenkantamoisella, johon Sasu Hovilla oli suuri vaikutus. Hovi pelasi kiekkoa huolimattomasti maalin takana ja syötti pelivälineen suoraan kulmassa olleen Olli Julkusen lapaan. Julkunen haistoi tilanteen hyvin ja jatkoi kiekon Matti Luomalle, joka laukoi K-Vantaan kavennuksen maalille kiirehtineen Hovin jalkojen välistä.

Kiekko-Vantaalla oli tilaisuutensa iskeä tasoitus pian kavennusmaalinsa jälkeen, mutta Janne Lehtinen laukoi sivuverkkoon. Avauserän jälkipuoliskolla vierailla oli isäntiään enemmän tilanteita, mutta maalia joukkue ei saanut hyvistäkään paikoista huolimatta. Tuurilla vantaalaiset meinasivat tasoittaa 12. peliminuutilla, kun Antti Nyrhisen lähes puolesta kentästä laukoma kiekko oli yllättää Hovin. Nyrhisen laukaus kimposi päätypleksistä maalin eteen ja Hovi potki kiekon pelottavan lähelle omaa maalia.

Rolle Viljasella oli erinomainen tilaisuus illan toiseen maaliinsa Petr Mocekin ja Tuomo Jääskeläisen istuessa Hokki-maalilla sattuneesta rähinästä saamiaan kakkosia. Niko Papinaho nosti kiekon Viljaselle, joka pääsi täysin vapaasti läpiajoon vantaalaispuolustuksen unohtuessa hyökkäyssiniselle. Helanen torjui Viljasen laukauksen sekä myös ensimmäisen ja toisen paluukiekon, joista mies pääsi yrittämään kenenkään estämättä.

Kiekko-Vantaalla oli erän viime minuuteilla kaksi hyvää tasoitusmahdollisuutta. Tappara-apu Ilpo Salmivirta pelasi Mikko Kainulaisen läpiajoon, mutta Sasu Hovin patjatorjunta piti tilanteen ennallaan. Minuuttia myöhemmin Jonni Talas laukoi Olli Julkusen syötöstä sivurautaan.

Sasu Hovi urakoi avauserässä 14 kertaa. Markus Helanen selvisi yhdeksällä torjunnalla.

Hokki nukkui toisessa erässä

Hokin avauserässä nähty hyvä liike jäi erätauolla pukukoppiin ja vantaalaiset pyörittivät peliä kajaanilaismaalilla erän alkuminuuteista lähtien. Viiden minuutin pelaamisen jälkeen Tuomo Jääskeläinen oli läpiajossa, mutta miehen laukaus jäi vaisuksi Eerikki Koivun ehdittyä estämään maalintekoyritystä ja Hovilla oli helppo työ torjua tilanne.

Hetkeä myöhemmin ei Hovikaan kyennyt estämään lohipaitojen tasoitusta. Tuomas Nikoskelainen ehti survomaan kiekon maaliin Hokki-maalin kulmalta hieman ennen kuin Hovi pääsi käsiksi kiekkoon. Vantaalaistasoitukseen merkattiin syöttäjäksi Tuomo Jääskeläinen.

Hokki-puolustaja Jarkko Heikkinen ei meinannut ehtiä illan kamppailussa millään tilanteisiin ja ajassa 27.38 mies joutui koukkimaan jo illan toisen kaksiminuuttisensa menetettyään kiekon ensin koukun kohteeksi joutuneelle Olli Julkuselle.

Loppuun asti ei Heikkisen tällä kertaa tarvinnut jäähyään kärsiä, sillä lohipaidat hankkiutuivat johtoon 42 ylivoimasekunnin jälkeen. Antti Nyrhinen pelasi kiekon päädystä Kimmo Pikkaraiselle, joka laukoi kiekon Hovin taakse suoraan Nyrhisen nappisyötöstä. Matias Loppi sai toisena syöttäjänä syöttöpisteen maaliin, jolla K-Vantaa siirtyi ensi kertaa ottelussa johtoon vain pari minuuttia kavennuksestaan.

Pian vantaalaismaalien jälkeen Eerikki Koivu nosti kiekon keskialueelle Juho-Tuomas Appelille, joka pääsi läpiajoon. Tilanne kuitenkin kuivui kokoon Appelin kiekonkarkaamisen takia. Hieman ennen erän puolta väliä Vladimir Kolek käytti aikalisänsä herätelläkseen kotijoukkuetta.

Hokin peli ei kääntynyt heti aikalisänkään jälkeen ja Matti Luomalla oli mahdollisuutensa illan toiseen osumaan 32 peliminuutin jälkeen. Luoman laukaus pysähtyi kuitenkin maaliviivalle Sasu Hovin mailaan.

Isäntien vaisun toisen erän kruunasi tshekkipuolustaja Petr Mocek, joka iski kajaanilaistasoituksen ajassa 33.14. Patrik Lostedt ehti istua vain kuuden sekunnin verran ennen kuin punavalo paloi Helasen maalin takana. Niko Papinaho ja Mikko Palomäki tekivät esityön ja Mocek pääsi laukomaan kiekon vantaalaismaaliin ringetteviivan tuntumasta.

Sasu Hoville toinen erä oli avauserää kiireisempi, sillä mies torjui 17 kertaa. Markus Helaselle torjuttavaa riitti vain seitsemän kertaa.

Päätöserä ei ihmeitä tarjonnut

Tasaisen ottelun päätöserä ei suuria ihmeitä tarjonnut. Hokki oli edelleen kaukana avauserän alussa esittämästään pelistä, mutta pelasi kuitenkin toista erää paremmin. Joukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa heti erän alussa, kun läpi ottelun hyvin viheltäneelle päätuomari Juha Kautolle sattui ottelun näkyvin virhe. Kautto antoi Olli Julkuselle estämiskakkosen Rolle Viljasen kompuroitua omia aikojaan.

Ylivoimallaan Hokki oli jälleen tehoton, mutta heti sen päättymisen jälkeen Jani Tuppurainen pelasi hyökkäyssinisen puolenvaihdollaan tekopaikan Antti Räikköselle. Mies laukoi kuitenkin päin Helasta. Toisessa päässäkin tapahtui ja Juha Koivisto, Petri Pitkäjärvi sekä Janne Lehtinen pääsivät kukin vuorollaan yrittämään Hovin yllättämistä. Hovi oli kuitenkin tarkkana eivätkä lohipaidat onnistuneet maalinteossa.

Päätöserän viimeinen kymmenminuuttinen mentiin tasatahtia molemmissa päissä. Varsinaisen peliajan loppu tarjosi kuitenkin kajaanilaisyleisön nähtäväksi kaksi tilannetta, joista toinen toi ottelun suurimman jäähytuomion ja toinen loukkaantumisen.

Vantaalaispuolustaja Patrik Lostedtin valot sammuivat ajassa 52.52 ja mies alkoi takomaan nyrkeillään Hokin Jaakko Hagelbergiä, kun peli oli jo menossa Hokin päätyä kohti. Juha Kautto palkitsi Lostedtin tempauksen 2+10 minuutin jäähyllä. Kajaanilaisjoukkueen ylivoima oli kuitenkin täysin luokatonta, sillä joukkue ei ampunut laukaustakaan kohti Helasen maalia.

Hokki-puolustaja Petr Mocekin peli päättyi ajassa 58.33. Matti Luoma taklasi Mocekin laitaan Hokin puolustusalueella samassa kohdassa, jossa Sportin Niklas Fogström loukkasi olkapäänsä puolitoista viikkoa sitten. Mocek loukkasi tilanteessa polvensa eikä miehen pelikunnosta Salamat-ottelussa ole vielä mitään tietoa. Mocekin vääntynyt polvi tutkitaan aamulla.

Sasu Hovi torjui päätöserässä kymmenen kertaa. Tukun huipputorjuntoja esittänyt Markus Helanen joutui töihin 15 kertaa.

Jatkoaikakaan ei tuonut ratkaisua

Ottelun jatkoaikakaan ei tuonut selvyyttä voittajasta, joten pisteet tasattiin maalein 3-3. Molemmat saivat kuitenkin tilaisuutensa kahteen pisteeseen, mutta ratkaisut jäivät tekemättä.

Jo heti jatkoerän alussa Haukat-ottelun ratkaissut Tommi Paakkolanvaara pyöritti Kimmo Pikkaraisen solmuun ja pelasi kiekon Eerikki Koivulle. Koivu ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa suoralla laukauksellaan. Hetkeä myöhemmin K-Vantaan Tappara-apu Ilpo Salmivirta heilutti Hokin Tappara-avun Sasu Hovin vartioiman maalin sivuverkkoa.

Minuutti ennen jatkoerän päättymistä lohipaitojen Heikki Löfman pääsi läpiajoon, mutta Harri Suutarinen esti maalin heittäytymällä takaapäin ja huitaisemalla kiekon pois Löfmanin lavasta. Suutarinen sai tilanteesta kaksiminuuttisen, mutta vantaalaiset eivät onnistuneet maalinteossa neljällä pelaajalla kolmea hokkilaista vastaan.

Valmentajat tyytyväisiä pisteeseen

Tasapelipiste tyydytti ottelun jälkeen molempia valmentajia, vaikka kumpikin halusi luonnollisesti kahta pistettä.

- Yhteen pisteeseen olen tyytyväinen vaikka kaksi olisi ollutkin parempi. Meidän pitää alkaa pikkuhiljaa saamaan kahta pistettä myös vierasotteluistamme, jos aiomme olla keväällä tappelemassa kotiedusta, vantaalaisvalmentaja Jarmo Kauppi totesi ottelun jälkeen.

- Tulos on kuitenkin ollut ihan hyvää joten antaa poikien pelata ja oppia tuntemaan toisensa. Virheitä tulee ja tilanteita syntyy. Tämä peli oli kehittävää pelaamista, Kauppi jatkoi.

Hokin valmentaja Vladimir Kolek piti ottelussa saavutettua pistettä arvokkaana.

- Saimme arvokkaan pisteen. Kiekko-Vantaa on erittäin, erittäin vahva joukkue. Meillä oli hieno alku, sitten annoimme helpon maalin ja toisessa erässä nukahdimme. Meillä oli pelko pelata omaa peliämme, me vain puolustimme. Aikalisän jälkeen peli toimi paremmin.

- Helanen oli erinomainen ja iso este meille, Kolek kehui vantaalaisvahtia.

Kiekko-Vantaa sai Hokki-ottelun alla kaksi pelaajaa Tapparasta. Kauppi on heidän panokseensa tyytyväinen.

- Hyvä peli. Istuimme pitkän matkan ja saimme neljä kenttää kasaan Tapparan avuilla. Heidän panokseensa olen tyytyväinen, he toivat joukkueeseen lisää energiaa. Hokin 2-0 oli shokki, mutta nopea kavennusmaali helpotti vähän. Olen pisteeseen tyytyväinen, vaikka kaksi pistettä olisi ollut parempi. Molemmat maalivahdit haparoivat ja aiheuttivat harmaita hiuksia molemmille valmentajille, Kauppi sanoi.

Hokin pelitapa oli Kaupin tiedossa

- Hokki pelasi vähän niin kuin olimme scoutannut etukäteen muiden valmentajien kautta. Joukkue kääntää tosi nopeasti kiekkoa keskialueella samaan tapaan kuin me kolme tai neljä vuotta sitten.

Hokin joukkueessa tapahtuu Kolekin mukaan joitakin muutoksia ennen Salamat-ottelua.

- Petr Mocekin polvi vääntyi ja se tutkitaan aamulla. Antti Halonen on loukkaantunut eikä pelaa varmasti huomenna, Kolek kertoi ottelun jälkeen.

Polvivammasta viime pelien ajan kärsinyt kapteeni Kimmo Happo on Kolekin mukaan terve ja mies pelaa mahdollisesti jo Salamat-ottelussa tai viimeistään sunnuntaina KooKoota vastaan.

Hokki nousi tasapelipisteellään jo sarjakakkoseksi. Tämä luonnollisesti lämmittää Kolekia, mutta mies muistuttaa pienistä marginaaleista ja tasaisesta sarjasta.

- Sijoitus on loistava, mutta jos nukumme yhden tai kaksi peliä, olemme pian seitsemänsiä. Sarja on niin tasainen ja marginaalit pieniä.

Ottelun avausmaalin ampunut hyökkääjä Rolle Viljanen piti ottelun tasosta.

- Tänään oli hyvä ja fyysinen peli, jossa kummatkin taklasivat hyvin.

- Helanen pelasi pirun hyvin ja oli mies oikeassa paikassa, Viljanen jatkoi.

Tommi Paakkolanvaaran tulo Kärpistä Hokkiin siirsi Harri Suutarisen ykkössentterin paikalta kolmosketjuun. Viljanen, Suutarinen ja Niko Papinaho muodostavat nyt hyvin toimivan ketjun, joka tekee tulosta. Viljanen onkin tyytyväinen ketjun toimintaan.

- Pelimme parantui Suutarisen tulon myötä. Suutarinen on kokenut liigapelaaja, joka tuo ketjuumme kokemusta ja varmuutta. Olen tykännyt pelata hänen ja Niko Papinahon kanssa. Kaikki tekevät töitä kulmissa ja kaikki tekevät töitä alhaalla. Meillä ei ole mitään keskinäistä roolijakoa vaan tilanteen mukaan pelataan.