Vaasan veri vapisi

MESTIS / Raportti
Jokipojat ja Sport tarjosivat sekä Mehtimäelle saapuneelle kauden ennätysyleisölle että kotisohvillaan Urheilukanavaa seuranneille jääkiekkojännäreille mielin määrin tapahtumia ja tunnetta perjantai-illan ratoksi. Sarjapisteistä taisteltiin viimeiselle sekunnille saakka mustelmia pelkäämättä, mutta kotijoukkue onnistui kuitenkin hurjan asenteensa ansiosta säilyttämään jo alussa hankkimansa johdon.

Illan kamppailu oli jääkiekkoviihdettä parhaimmillaan: loppuun asti jännittävä taistelu, joka sisälsi paljon epäselviä tilanteita, välillä kovaa pystypainia sekä monenlaisia tulkintoja moninaisista tapahtumista. Oman mausteensa soppaan sai työnnettyä myös päätuomari Tommi T. Laitinen, jonka työskentely sai joensuulaisyleisön syttymään ottelussa kauden selvästi kovimpaan mekkalaan.

Voittomaali alivoimalla

Kotijoukkue karkasi ottelussa kahteen otteeseen kahden maalin johtoon: ensimmäistä kertaa jo ottelun alkuhetkillä ja toistamiseen päätöserän puolivälissä, kun Lauri Heinonen veivasi ottelun voittomaaliksi jääneen 4-2 -maalin alivoimalla.

Heinonen livahti täysin vapaaseen läpiajoon, jossa enemmän rymistelystään tunnettu tahtopelaaja näytti kiekollista osaamistaan. Heinonen vei harhautuksillaan maalivahtikaimaansa Samia siihen malliin, että Suhmuran Santrakin olisi lähtenyt moisen viennin jälkeen ilomielin juhannustansseista saatille.

Vieraat nousivat alun takaa-ajoasemasta tasoihin ja lopussakin ilman maalivahtia pelatessaan vielä maalin päähän Teemu Sainomaa survottua kavennusmaalin maaliedusruuhkasta vajaat kaksi minuuttia ennen loppua.

Tasoitustakin Sport haki kovalla rytinällä, ja varsin lähellä maalia kiekko vielä viimeiselläkin minuutilla pyöri. Tunteikkaat loppuhetket päättyivät pienen välienselvittelyn jälkeen kuitenkin joensuulaisriehaan.

- Monesti me viedään peliä alussa, mutta sitten lopussa meinaa tulla kakka housuun. Tunnetta oli tänään paljon, kun kumpikaan ei antanut yhtään periksi. Pojat olivat lopussa tosi sisuuntuneita, ja taistelivat täysillä väriensä puolesta, kommentoi kotijoukkueen valmentaja Kari Rauhanen kuuman kamppailun kulusta.

Kotiyleisön suosikki löytyi

Kamppailun loppuhetkillä nähtiin muun tiukan taistelun lisäksi Mestis-tasolle poikkeuksellisen kovaotteinen nahina, kun vieraitten Aniket Dhadphale sai parikseen kotijoukkueen Sami Puruskaisen. Pelin käynnissä ollessa toisiinsa vähemmän ystävällisissä merkeissä liimautuneet pukarit väänsivät pystypainia tovin aikaa, ja matossakin voimia vielä painin nykysuuntauksen suuntauksen mukaisesti kokeiltiin hetken aikaa ennen kuin tuomarit erottivat taisteluparin.

Laitinen ei nahinasta kuitenkaan enemmälti hätkähtänyt, sillä molemmat ottelijoista selvisivät väännöstä vain kahden minuutin jäähyllä.

Ottelun päätteeksi joensuulaisyleisö osoitti mielipiteensä Dhadphalen otteista kovalla vihellyskonsertilla, kun miestä palkittiin joukkueensa parhaana pelaajan. Kunnostautui Dhadphale nahinoinnin lisäksi tosin oleellisimmissakin asioissa, sillä mies viimeisteli joukkueensa kaksi ensimmäistä maalia ja syötti kolmannen. Amerikkalaisvahvistus oli muutenkin vaasalaisjoukkueen näkyvin hahmo.

Tammisen aikalisä piristi vieraita

Jokipojat on kuluvalla kaudella aloittanut ottelunsa lähes poikkeuksetta kovalla rynnistyksellä, ja niin tapahtui tälläkin kertaa. Vastaavasti Sportin kannalta alku näytti yhtä synkältä kuin kovin monissa kauden aikaisemmissakin vierasotteluissa. Jo eilen Joensuuhun saapuneet vaasalaiset eivät olleet alussa terävimmillään, joten kotijoukkue livahti nopeasti kahden maalin johtoon.

Alkuminuuteilla vaasalaisvieraiden kurittamisesta vastasi uutterasti koko illan taistellut Matti Hietakangas, joka pöllytti maaliverkkoa vaasalaisvahti Sami Heinosen takana kahdesti jo ennen avauserän puolta väliä. Molemmissa maaleissaan Hietakangas pääsi iskemään laatan maalin edestä sisään niin ikään erinomaisesti urakoineiden ketjukavereidensa oivallisista esitöistä.

Hietakankaan kentällinen vastasi myös kotijoukkueen kolmannesta maalista, kun laitahyökkääjä Antti Jaatinen lämäsi Hietakankaan syötöstä joukkueelleen tärkeän 3-2 -johtomaalin toisessa erässä. Ketju Toni Mustonen - Hietakangas - Jaatinen oli kolmen maalinsa lisäksi muutenkin läpi ottelun vahvasti esillä.

Ennen Hietakankaan johtomaalia Sport oli kirinyt kotijoukkueen kahden maalin johdon kiinni. Joukkueen valmentaja Juhani Tamminen oli pitänyt kotiyleisön rytmikkäästi kannustaessa kovaäänisen aikalisän heti toisen joensuulaismaalin jälkeen. Vaasalaiskavennus tulikin varsin nopeasti aikalisän jälkeen.

Sportin ulkomaalaisvahvistukset järjestivät kavennuksen ajassa 13.19, kun Aniket Dhadphale kiersi jokipoikapuolustaja Atte Vallin ja ohitti maalivahti Ari Reunasen tolpan viereen vilahtaneella kudillaan. Syöttöpiste merkittiin maalintekijän maanmiehelle Chris Allenille.

Paljon porua potkusta

Toisessa erässä syntyneestä tasoitusmaalista sitten porua riittikin. Dhadphale siirsi luistimellaan Jussi Heikkisen poikittaissyötöstä kiekon maaliin päätuomari Laitisen nenän edessä maaliin. Kaikkien yllätykseksi Laitinen ei levittänytkään käsiään, vaan luisteli toimitsijoiden luo maalintekijää ja syöttäjiä selvittämään. Joensuulaisleirin ja kotiyleisön raju protestointikaan ei luonnollisesti saanut tuomarin mieltä enää muuttumaan, vaikka tilanne useimpien silmissä ilmiselvä potkumaali olikin.

Jäähyjä ottelussa ei erityisen paljon jaettu, mutta tuomarilinja oli silti muutoinkin varsin häilyvä. Paikoitellen mailahäirintää oli puolin ja toisin rajusti, kun taas vastaavasti hetken kuluttua saattoi pilli soida pienestäkin vartalokontaktista tai mailanhipaisusta.

Tuomareiden kritisoinnista lokaa aikaisemmin kuluvalla kaudella niskaansa saanut Juhani Tamminen oli kuitenkin tällä kertaa tuomaritoimintaan erittäin tyytyväinen. Lisäksi Tamminen esitti perinteiset kohteliaisuutensa ja puheensa joukkueensa kehittymisestä ja kulttuurista.

- Hyvä kiekkopeli oli tänään, molemmilla oli tosi kova latinki. Laitinen oli sitten hyvän pelin kolmas osapuoli tänään, vaikka tuomaritoiminta on tähän asti ollut tämän sarjan heikkouksia. Laitinen antoi poikien pelata ja oli tasapuolinen, sanaili Tamminen näkemyksensä.

Sen sijaan kotijoukkueen valmentaja Kari Rauhanen ei virneensä perusteella nimekkään kollegansa näkemykseen illan tuomaritoiminnasta yhtynyt, mutta jätti turhat pulinat kuitenkin sikseen.

Suuri ansio kotijoukkueen voitosta kuuluu maalivahti Ari Reunaselle, joka hoiti urakkansa jälleen kiitettävästi. Myös Tamminen kehui kovasti nuorta jokipoikavahtia.

- Herra Reunanen oli suurin syy siihen, että me jäätiin kolmeen maaliin. Paikat meillä oli useampaankin, tiivisti vaasalaisten valmentaja.

Molemmilla joukkueilla on kova haaste unohtaa tunteikkaan perjantain väännöt nopeasti, sillä sekä Jokipojat että Sport pelaavat uudestaan heti lauantaina. Vaasalaisten linja-auto suuntaa heti peliä seuraavana aamuna Joensuusta suoraan Mikkeliin, ja jokipoikia kuljettava kulkupeli vastaavasti Järvenpäähän.

» Lähetä palautetta toimitukselle