Jokipojat hakemaan voittoa TV-kameroiden edessä

MESTIS / Ennakko
Sport esiintyy jo toistamiseen tällä kaudella Urheilukanavan Friday night live! -ottelussa. Ensimmäisessä kauden lähetyksessä Sport murskasi Hermeksen avauserässä. Nyt on kuitenkin aivan eri ääni kellossa, sillä Sport on ollut tällä kaudella sijoitukseen nähden varsin kesy vierasjoukkue. Jokipojilla onkin edessä hieno mahdollisuus nostaa osakkeitaan ja näyttää televisiossa osaamistaan.

Ottelun asetelmat ovat varsin mielenkiintoiset. Sport on useimmilla ennakkosuosikki pelkästään pelaajamateriaalinsa ansiosta, mutta vieraspelit ovat olleet surkeita. Varsinkin otteluiden alkuminuutit ovat menneet Sportilta aivan eri temmolla, ja lähes poikkeuksetta vieraissa Sport on joutunut pelaamaan ottelussa takaa-ajajana. Jokipojat on hyvässä vireessä, ja jos kotijoukkue pystyy heti alussa iskemään itsensä johtoon, joukkueella on erinomainen tilaisuus pitää sarjapisteet kotonaan.

Jokipojat seilaa myötätuulessa

Joensuun joukkue on pelannut viime aikoina varsin kelvollisesti. Ainakin tuloksien valossa. Voitoista huolimatta peli ei ole laadultaan ollut kovinkaan häikäisevää. Seitsemästä edellisestä pelistä on kerätty 11 pistettä. Voitot nuorten maajoukkueesta, Jukureista vieraskentällä, FPS:stä niinikään vieraissa, KooKoosta ja Salamoista kotijäällä, sekä tasapeli Vantaalla. Ainoa tappio on tullut vieraissa TuTolle.

Kuten jo yllä todettiin, niin hyvistä tuloksista huolimatta peli ei ole mitenkään häikäissyt. Parannettavaa olisi ihan oikeasti aika paljonkin. Suurimmat ongelmat ovat tällä hetkellä siinä, että puolustus sekoilee ajoittain todella pahasti ja myös monet ennakkoon kovimmista nimimiehistä alisuorittavat.

Neljän kentällisen peruspeli on kuitenkin ollut Jokipojilla suhteellisen hyvää ja perusvarmaa. Tätä on suuresti auttanut se, ettei kokoonpano ole hurjasti syksyn aikana elänyt. Yksi suuri syy on myös siinä, että loukkaantumiset ovat olleet minimissä. Erikoistilanteissa Jokipojat on ollut myös hyvä. Omista lähialueen kasvateista koostuva, ykkösketjuksi noussut Ahtosen kolmikko, on ollut parhaimmillaan häikäisevän hyvä. Ketju on ratkaissut useammankin ottelun kauden aikana. Kun moni tiukka kamppailu on kaiken kukkuraksi kääntynyt juuri Jokipojille, ei sitäkään käy kiistäminen, etteikö Rouva Fortuna ole hymyillyt Joensuun suuntaan.

Sport kotona terästä, vieraissa pumpulia

Sport on mystinen joukkue. Tällä kaudella yksikään Mestis-joukkue ei ole voittoa Vaasasta hakenut. Ainoa tahra on edelleen nuorten maajoukkueen hakema voitto lokakuun alussa. Tämän lisäksi ainoan pisteen on mukaansa saanut viime pelissä Vaasassa jatkoajalla kaatunut Kiekko-Vantaa. Sport onkin sarjan kovin kotijoukkue. Vieraspeleissä Sport on aivan päinvastainen nippu. Vieraskentiltä on plakkariin saatu vain vaivaiset kuusi pistettä. Surkeamman saldon ovat saaneet kasaan vain FPS, Hermes, KooKoo ja Haukat. Tältä kantilta katsottuna Sportin puolesta ei kannata veikkauslappuun laittaa kakkosen kohdalle rastia.

- Kotona Jokipoikia vastaan onnistuttiin hyvin viimeistelemään. Ei se mikään helppo peli ollut, eikä sellaista tule tästäkään. Joensuussa on iso kaukalo ja joukkue pelaa hyvin kotonaan, ja meillä on ollut vieraissa ongelmia. Nyt kun on TV-peli niin varmasti kotijoukkue aloittaa kovaa ja meidän pitää olla heti alusta asti joka jätkän hereillä, apuvalmentaja Mikko Manner kertoi bussista joukkueen kuulumisia.

Sportin pelin sielu eli sentteri Patrik Westerback on Joensuu-Mikkeli-kiertueelta sivussa, samoin on Miro Laitinen. Kaksikkoa tuuraa A-juniorit Alexandr Polozov ja toisen polven Sport-kiekkoilija Jani Kiviniemi. Westerbackin poissaolo näkyy erityisesti ylivoimissa. Miesylivoimalla joukkueelta puuttuu selkeä pelintekijä ja ratkaisija. Nimekkäistä miehistä huolimatta vastuuta siirrellään liikaa ja haetaan vielä sitä yhtä ylimääräistä syöttöä takatolpalle, kuten Tamminen viime viikolla lehdistölle kertoi. Vantaata vastaan Pete Suonpää rankaisi kahdesti, ja vastaavaa röyhkeyttä olisi syytä nähdä myös Joensuussa.

- Me ollaan vieraissa pelattu vähän liian aggressiivisesti. Ollaan pelattu itsemme ulos ja sitten ollaan jääty selän taakse ja jouduttu koukkimaan ja muuta sellaista. Sitten ollaan istuttu jäähyllä ja sieltä ei niitä pelejä voi voittaa. Pitää uskaltaa pelata vähän tiiviimmin ja vaikka lyödä kymmenen pitkää peräkkäin ja sillä tappaa vastustajan henkeä, Manner kertoi joukkueen vieraspelin ongelmista.

» Lähetä palautetta toimitukselle