Räisänen taisteli pisteen Jokipojille

MESTIS / Raportti
NHL-hyökkääjä, hajonnut bussi, ennätysyleisö, kaksi maalia ja tasapeli. Näistä aineksista keitettiin Jokipoikien ja TuTon välinen Mestis-kamppailu torstaina Joensuussa. Melko tasapaksu ottelu päättyi lopulta 1-1-tasapeliin ja pistejakoon.

Pavel Brendlin ensiesiintyminen Jokipoikien paidassa keräsi Mehtimäelle kauden ennätysyleisön, 2390 silmäparia. Vieläkin suurempaan yleisömäärään olisi ollut aineksia, sillä Jokipoikien yhteistyökumppani oli lunastanut 2500 lippua etukäteen. Arvailujen varaan jää, kuinka moni katsoja kääntyi kotiin huomattuaan, että ottelu pääsisi alkamaan tunnin myöhässä. Myöhästyminen johtui siitä, että turkulaisten bussi sanoi työsopimuksensa irti Lahden tienoilla.

Pavel Brendl
Ensimmäinen ottelu pähkinänkuoressa
[lue lisää]

Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat melko laiskavauhtista jääkiekkoa ilman mitään hienouksia. Syötöt eivät tahtoneet millään sattua omille miehille tai jos sattuivat, niin pelivälineen vastaanottaja oli seisovilla jaloilla. Kummankin joukkueen hyökkäykset lähtivät hitaasti, ja avauspeli oli kauttaaltaan heikkoa. Kolmannessa erässä tahti muuttui ja otteluun tuli uutta virtaa.

Kotijoukkueen osalta sankariksi ei noussut yleisön odotuksista huolimatta Brendl, vaan varjoista parrasvaloihin hypännyt maalivahti Tomi Räisänen. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Räisänen torjui ottelussa peräti 51 laukausta virkaveli Ossi Ojasen päästessä 24 torjunnalla. Vaikka monet TuTon laukauksista tulivat melko vaarattomista paikoista, venytti Räisänen patjansa myös monen läheltä tulleen, vaikean laukauksen eteen.

- Tänään meillä oli maalivahti, joka taisteli. On tietysti muistettava, että myös puolustajat onnistuivat siivoamaan kakkoskiekot hyvin pois, suitsutti Jokipoikien valmentaja Jouni Varis maalivahtiaan.

- Meidän edelliset pelit ovat olleet koko ajan tällaista. Tämä ottelu oli oikeastaan kuin tiivistetty kuva viime aikojen peleistämme, pohdiskeli puolestaan TuTon Ismo Lehkonen tutkiessaan ottelun tilastoja.

Sekaista peliä

Ottelun ensimmäinen erä oli katsojan kannalta puuduttavaa, hidastempoista ja harhasyöttöjen värittämää jääkiekkoa. Kotijoukkueen ensimmäiset maalipaikat tulivat 12. minuutin kohdalla, kun Tapio Ahtonen ja Pavel Brendl pääsivät kokeilemaan Ossi Ojasen virettä. Lähes heti tämän jälkeen Jokipoikien Lasse Leppänen sai kaksiminuuttisen koukkaamisesta, ja TuTon Tero Forsell oli viedä vieraat johtoon. Turkulaisten kapteeni pääsi irti vasemmassa laidassa, harhautti Jokipoikien puolustajan ja laukoi terävästi, mutta kiekko kimposi Räisäsen olkapäästä muikkuverkkoihin.

Tuloksettoman ylivoiman jälkeen TuTon painostus jatkui ja kuudennentoista minuutin kohdalla turkulaiset rakensivat hyvän tilanteen Jokipoikien maalille. Ensimmäinen ohjaus meni ohi maalin, mutta tätä seuranneesta jatkotilanteesta Jussi Makkonen pääsi laukomaan, ja Tero Forsell iski Räisäsestä kimmonneen paluukiekon oikeasta kulmasta sisään.

- Joukkueessa tapahtuneet muutokset näkyivät. Meillä oli käsijarru päällä ja myös tauko näkyi otteissa. TuTo pelaa kyllä aktiivisesti, Jouni Varis mietti ottelun jälkeen.

Tasainen ja maaliton vääntö

Ottelun yleisilme pysyi pitkälti samanlaisena myös ottelun toisen erän ajan. TuTo oli liikkuvampi ja ehkä hallitsevampi osapuoli. Erän jännittävimmät tilanteet nähtiin erän puolen välin tienoilla. Jokipoikien Mikko Vannisen istuessa jäähyllä TuTo loi hurjan mylläkän punapaitojen päätyyn, mutta ilman tulosta. Välittömästi Vannisen jäähyn umpeuduttua TuTon Jussi Makkonen joutui boksiin huidottuaan punapaitaa Räisäsen maalin edessä. Jäähyä ehti kulua noin puolitoista minuuttia, kun Jokipoikien maalivahti Tomi Räisänen siirsi kiekon pitkällä syötöllä Pavel Brendlille, joka puolestaan jatkoi pelivälineen suoraan Sami Puruskaisen lapaan. TuTolla oli tuolloin vaihto kesken. Puruskainen oli päästä yksin Ojasta vastaan, mutta Jesse Saarinen hoiti tilanteen koukkaamalla Puruskaisen jään pintaan. Jokipoikien ylivoiman ensimmäinen minuutti oli heikkoa peliä, mutta toinen minuutti tuotti jo vaarallisia tilanteita. Kuitenkin maali jäi edelleen puuttumaan, ja erätauolle siirryttiin vieraiden maalin johtoasemassa.

Punapaitojen tasoitus

Kolmannessa erässä ottelun vauhti kasvoi ja sitä myöten myös yleisö alkoi heräillä horroksestaan. Ajassa 43.09 Jani Keränen nosti isännät tasoihin harhauttamalla Ossi Ojasen jäihin ja nostamalla kiekon oikeaan yläkulmaan. Loistavan syötön Keräselle antoi upeiden syöttöjen arkkitehtinä kunnostautunut Brendl. Toisen syöttöpisteen osumaan sai sentteri Tapio Ahtonen.

Tasoituksen jälkeen TuTon Ville Aaltonen oli nostaa vieraat komean yksilösuorituksen jälkeen uudelleen johtoon, mutta Räisänen oli jälleen yrityksen tiellä. Jokipoikien johtomaali oli puolestaan lähellä Tomi Laurilan kakkosen aikana, kun Arttu Käyhkö antoi upean läpisyötön Jani Keräselle. Ossi Ojanen esti kuitenkin Keräsen lähentelyt torjumalla vasempaan alakulmaan suunnatun laukauksen.

Kolmannen erän lopussa TuTo sai vielä mahdollisuuden ratkaista ottelun Atte Vallin jäähyn aikana. Turkulaisten hienosta kiekon siirtelystä ja useista vaarallisista laukauksista huolimatta kotijoukkue kesti kaksiminuuttisen. Välittömästi jäähyn umpeuduttua Jokipojat oli vähällä kuitata pisteet: Brendl näytti jälleen syöttöosaamistaan ja järjesti kaksi avointa paikkaa joukkuetovereilleen, mutta punalamppu ei syttynyt.

- Voittoa lähdettiin hakemaan, mutta kyllä se meinasi lipsahtaa naapurille lopussa, huokasi Lehkonen.

Ei ratkaisua

Jatkoajan alkupuolisko oli hienoista kotijoukkueen hallintaa. Mikko Vanninen pääsi TuTon pakeista irti, mutta maitohapot painoivat pohkeissa pitkän vaihdon jälkeen. Ajassa 63.23 Jani Keränen komennettiin istunnolle, jonka jälkeen TuTolle avautui paikka iskeä niitti punapaitojen arkkuun. TuTon ylivoimakentällinen Markku Tähtisalon johdolla laukoikin ahkerasti, mutta laukaukset olivat valitettavan epätarkkoja, eikä summerin soittoon mennessä lisämaaleja nähty.

Tasatuloksesta huolimatta TuTo oli ottelussa aktiivisempi osapuoli, mutta maalivahti Tomi Räisäsen huippupeli pelasti pisteen punapaidoille. Pavel Brendl kunnostautui hienoilla syötöillään. TuTon ykköskenttä oli vahvassa vireessä läpi ottelun.

- Rakas päiväkirja sai taas eräänlaisen merkinnän. Meillä oli lähes 10 miestä telakalla ja joukkueessa noin 10 alle 20-vuotiasta kaveria. Nämä pelit ovat niille opettavaisia juttuja, sillä ne saavat pelata sekä yli- että alivoimaa. Mä pidän tosi paljon tavasta millä ne pelaa. Ei mitään porsastelua, Lehkonen antoi tunnustusta joukkueelleen.

- Lähtökohtiin nähden piste on tyydyttävä saavutus, totesi puolestaan Jouni Varis.

Komeasta yleisömäärästä huolimatta tunnelma Mehtimäellä oli kohtalaisen vaisu tutuksi tulleen rumpuryhmän puuttuessa. Joensuulaisyleisö näyttääkin tarvitsevan vetoapua omiensa kannustamiseen.

- Torstaina ja perjantaina pelataan ja sitten on viikonloppu vapaa. Tämä on ”nerokasta”, kritisoi Lehkonen otteluaikataulua viitaten huomiseen Kuopion otteluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle