Pelastaja saapuu

MESTIS / Ennakko
Illan ottelun lähtökohtia dominoi vain yksi nimi. "Hyvät joensuulaiset, numero kaksikymmentäkolme, PAVLLL BRENDLLLL". Nähtäväksi jää, suostuuko TuTo jäämään statistiksi joensuulaisten käsikirjoittamassa Pavel Brendl showssa.

Torstaina Joensuussa on odotettu kiekko-ottelu. Ei, se ei johdu perinteikkään TuTon yleisestä kiinnostavuudesta, vaan uudesta vahvistuksesta NHL-mies Pavel Brendlistä. Ykköskierroksen varaus Brendl istutetaan Topi Riutan paikalle ykkösketjuun Tapio Ahtosen rinnalle, toisessa laidassa hyökkää Jani Keränen.

Liigamiehistä ainoastaan Atte Valli on tällä hetkellä joukkueessa. Puolustaja Juha Jokiraita on palannut ainakin tilapäisesti Lappeenrantaan, maalivahti Mikael Vuorio Raumalle, ja Tuukka Pullianen luistelee vastustajajoukkueen riveissä. Siis mikäli Pulliaisen liigamieheksi laskee.

Jokipojilta puuttuu varmasti Topi Riutta, hän huilaa toisen ottelun kolmen pelin mittaisesta rangaistuksestaan. Riutan poissaolosta riippumatta Jokipoikien kokoonpano menee pakosta aika lailla uusiksi. Tulopuolella kokoonpanossa ovat polvivammastaan toipunut puolustaja Tuomas Laukkanen sekä ensimmäisen ottelunsa Jokipojissa tällä kaudella pelaava sentteri Marko Mönkkönen. Fyysinen ja isokokoinen Mönkkönen oli koko alkusyksyn loukkaantuneena ja käväisi pelaamassa nyt kuun alussa pari peliä Suomi-sarjan Kuusamon Pallo-Karhuissa vaatimattomin tehoin. Mönkkönen pelannee Perttu Ahvenaisen ja Juhana Revon laidoilla nelossentterinä.

Kokoonpanosta puuttuvat myös viime kaudella muutaman liigapelin kirjauttaneet hyökkääjä Ville Partanen ja puolustaja Tomi Pakarinen. Kummallakin syynä armeija. Nuorukaiset ovat olleet pelin alla reilun viikon Rovajärvellä tutustumassa reippaaseen leirielämään, joten jääkiekkoon liittyvien asioiden harjoittelu on jäänyt.

Damokleen miekkana joukkueen yllä leijuu flunssa-aalto, joka saattaa kaataa petiin jonkun muunkin vakiokokoonpanon kaverin hyvinkin pienellä varoitusajalla.

Kotijoukkueen maalivahtivalinta on yhä epäselvä, mutta fakta on, että kumpikaan kaksikosta Marko Mäkkeli-Tomi Räisänen ei ole alkukaudesta liikoja vakuuttanut, joten syytä olisi nostaa tasoa, mikäli Jokipojat meinaa voiton ottaa.

Jokipojat tehnee torstaina kauden yleisöennätyksensä. Brendlin saapumisen ohella Joensuun ammattiopisto on ostanut otteluun 2500 lippua - tosin yleisömäärään lasketaan kuitenkin vain ne, jotka paikalle todella tulevat.

TuTolle pakkovoitto

Jälleen kerran TuTo on lähtenyt kauteen liian suurin odotuksin, ja todellisuus on iskenyt rumasti kasvoille. Kesän kohuvalmentajan Ismo Lehkosen hankinta ei muuttanutkaan TuTon parin kauden karsintarajan tuntumassa roikkumista taikaiskusta voittavaksi jääkiekoksi.

- Kyllä täytyy voittoja saada. Se on aivan ehdotonta. Me katsottiin taas koko sunnuntai videoita. Me pelataan näppärän näköistä jääkiekkoa, mutta me ollaan häviävä ryhmä ihan täysin. Se tekee musta helvetin huonon koutsin. Rupee olemaan vitsit vähissä. Me kuitenkin pelataan voitosta. Voittoja pitää saada, TuTon valmentaja Ismo Lehkonen tuskaili.

Kotiotteluissa ongelmana on ollut pelin hajoaminen käsiin kolmannessa erässä, mutta vieraskentällä joukkue on ollut asteen parempi. Vieraissa TuToa silti vaivaavat koko kauden piinanneet perusongelmat - maalinteko ja ylivoimapeli. Yhden maalin takia turkulaiset joutuvat tekemään aivan liian paljon työtä, ja sillä tavalla ei voi voittaa pitkässä juoksussa. TuTon tapauksessa ei edes lyhyessä juoksussa.
Joukkueen ykkösnyrkki Jalava-Forsell-Vuorisalo on viime otteluissa vajonnut keskinkertaisuuden suohon. Erityisesti Tero Forsellin otteet ovat olleet selkeä pettymys - viidessä viime pelissä tämä TuTon ykkössentteri on tehtaillut tehot 0+1. Jokipojista palannut Tuukka Pulliainen on ollut ensimmäisestä luistinpotkustaan asti vain harmaa rivimies, eikä miestä seuratessa voi kuin sääliä LA Kingsia varausvuoron hukkaamisesta. Kun Forsellin ja Pulliaisen kentät eivät hyökkäyspäässä toimi, niin ratkaisijoiden määrä alkaa olla seitinohutta.

TuTon maalivahtipeli on ollut keskinkertaista. Ari Reunanen ei ollut se voittava maalivahti, joka torjuu puolustuksen haparoidessa TuTolle voiton. Tiistaina maalilla esiintyi Ossi Ojanen, eikä hän ollut merkittävästi Reunasta parempi tai huonompi.

Viime otteluissa turkulaisten paras osa ollut kaksikko Tapio Laakso-Ville Aaltonen, jotka jaksavat Ismo Lehkosen sanoin "taistella sikamaisen hienolla sydämellä" ilta toisensa jälkeen.

TuTolta puuttuvat kylkivaivainen hyökkääjä Markku Leppänen, napatyräleikkauksesta toipuva Atte Saunamäki, aivotärähdyksestä toipuva Jouni Saarinen sekä polvileikkauksesta toipuva Timo Kinnunen.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kerran aiemmin. Tuolloin TuTo voitti Kupitaalla Jokipojat luvuin 6-4.

» Lähetä palautetta toimitukselle