Jääkiekkoa isolla Jiillä

MESTIS / Raportti
Kupitaalla nähtiin vanhan kunnon ajan jääkiekko-ottelu TuTon ja Jokipoikien välillä, jossa maaleja syntyi liukuhihnalta, laidat paukkuivat ja vähän tapeltiinkin.

Ottelun avausmaali nähtiin reilun kahden minuutin pelin jälkeen. TuTon pakkipari Syväsalmi-Rantala päästi puolustaja Miika Haapalan ylivoimahyökkäykseen Mikko Vannisen kanssa. Tarkka syöttö Vannisen lapaan ja tämä sijoitti kiekon tarkasti maalin kattoon ohi TuTon maalia vartioineen Ari Reunasen. TuTo ei kuitenkaan hätääntynyt. Vain 11 sekuntia tästä soi puolestaan Jokipoikien päädyssä. Miika Tuomainen pujotteli läpi läpi ja sijoitti kiekon verkkoon.

- Mä tiedän Tuomaisen Miikan ja sen millä työmoraalilla se tekee tuolla hommia kaksi-kolme kertaa päivässä. Mua lämmittää se tapa, jolla se nyt rupeaa pikkuhiljaa pelaamaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että se saa vielä kolme vuotta pelata a-junioreissa, joten ehkä me odotetaan siltä liian paljon. Tällä tiellä kun se jatkaa tuota rouhintaa, niin se nostaa ison pykälän itseään eteenpäin tänä vuonna, ylisti TuTon päävalmentaja Ismo Lehkonen suojattiaan.

TuTo jatkoi painostamista. Aivan fantastista lähtönopeutta esittänyt Tuomas Jalava karkasi joensuulaisten pakeilta ja syötti mukaan tulleelle Marko Vuorisalolle hienon ja tarkan poikittaissyötön. Vuorisalo malttoi odottaa, että Tomi Räisänen vieraiden maalissa heittäytyi poikittain omatoimisesti ja sijoitti kiekon maalin kattoon ja TuTon jälleen johtoon.

Viitisen minuuttia tästä vieraat tulivat jälleen rinnalle. Jokipojat voitti hyökkäyspään aloituksen. Kiekko pomppasi maalin eteen, jonne Sami Puruskainen ehti ennen Tuomas Jalavaa ja latasi kiekon lähietäisyydeltä ohi Ari Reunasen.

Jokipojat ehtivät nauttia tasatilanteesta pikkuisen alle minuutin. TuTon sentteri Ville Luoma sai kiekon laidassa ja punnersi Aki Piiroinen selässään maalille ja laittoi kiekon liian pian polvilleen tippuneen Räisäsen ohitse – jälleen maalin kattoon. Tämä oli Piiroiselta ja maalivahdilta löysää pelaamista.

Hieman ennen toisen erän puoltaväliä TuTo siirtyi jo kahden maalin johtoon. Juha Peltonen heitti kiekon maalin taakse ajauduttuaan maalin taakse ja kiekko pomppasi maalivahdin suojista maaliin. Tämäkin maali meni maalivahti Räisäsen piikkiin.

Ottelu tuntui jo ratkenneelta, kun TuTo Esa Lehkosen jäähyn aikana siirtyi jo kolmen maalin karkumatkalle.Pirteästi esiintynyt Jalava antoi mahtavan poikittaissyötön ja Vuorisalo latasi kiekon ohi liikkeessä olevan maalivahdin.

-Aloitettiin peli hyvin, toinen erä nukuttiin ja kolmannesta erästä nostan pojille hattua. Tulivat siinä vielä peliin mukaan. Edelleenkin tuollaisia kokemattomuusvirheitä näkyy meidän pelissä. Vastustajan ykköskenttä eritoten vei välillä pahasti meidän puolustusta. En missään nimessä ole tyytyväinen – pistettä lähdettiin hakemaan, arvioi Jokipoikien valmentaja Jouni Varis.

Tuomarilinja erinomaista

Toisen erän viimeisellä minuutilla joensuulaisten Topi Riutta huitaisi Markku Vuorisalo poikittaisella mailalla tilanteen takana. Vuorisalo kääntyi ja hetken silmiintuijottelun jälkeen hanskat tippuivat ensin Vuorisalolta. Riutta ei epäröinyt sekuntiakaan, vaan vastasi kutsuun niin ikään tiputtamalla hanskat jäähän. Linjatuomarit sallivat yleisön riemuksi iskujen vaihdon ja tulivat väliin vasta kun pelaajat erkaantuivat. Voittajan määrittäminen on hankalaa – ehkä voidaan sanoa, että pistevoitto Vuorisalolle, mutta ei olisi vääryyskään kutsua ottelua tasapeliksi.

- Tunteet nousivat pintaan ja se ei kuulu jääkiekkoon. Pitäisi pystyä pelaamaan pää kylmänä. Tänään ikävä kyllä tämän suuntaista tuolla jäällä tapahtui, Jouni Varis paasasi.

Ismo Lehkosta tappelu ei niin paljoa haitannut.

- En nähnyt koko tappelua, mutta minun täytyy nostaa tuomareille hattua että antoivat vain pelirangaistukset. Mun käsittääkseni ei siinä tapahtunut oikein mitään. Mä näen meillä kotona kun yhdeksän ja yksitoista vuotiaat pojat kisaavat samalla tavalla keittiön lattialla ihan joka päivä. Kärsä punaisena ja laastaria haikaillen. En tosin tiedä onko meillä sitten villimmät lapset kuin muilla. Ehkä Vuorisalolle iski väsykin siinä, kun joutui joka toista vaihtoa pelaamaan. En tosiaan nähnyt miten se alkoi, Ismo Lehkonen sanoi.

Eli hanskojen tiputtamista sinulle valmentajana ei ole periaatteessa mitään vastaan?

- No Vuorisalo on meidän ykköskentän laituri, joka on tehnyt kaksi maalia, niin en minä riemusta kiljunut. Mutta kun omista lapsista tavallaan on kyseessä, niin niitä sitten nuhdellaan tuolla kopissa. Vastaus on tuohon, että välillä vaan aikuiset miehet painivat. Tuskin Topi Riuttakaan on eläissään paininut, sanoi Lehkonen.

Kiivas intensiteetti jatkui myös kolmannessa erässä. Pian pelissä kuhisi taas kun Miika Koski ja Jussi Rantala suojelivat maaliaan varsin agressiivisesti ja alkoivat runnoa urakalla Reunasen hanskaan lyönyttä Lauri Heinosta kaatuneen maalin perukoille.

- Meidän peleissä ei tiedä yhtään mitä tapahtuu tai mitä odottaa. Nyt kun me saatiin kaksi isoa poikaa - Jussin ja Forren - viimeinkin takaisin, niin se toi välittömästi rauhaa lisää tuohon meidän pelaamiseen. Sitten kun yksi isopoika eli Vuorisalo lähti pois, niin paketti hajosi taas. Sitten tapahtui kaikennäköistä, Ismo Lehkonen kommentoi.

Yksi Lehkosen viittamista tapahtumista oli Jokipoikien hitonmoinen loppukiri. Yksi illan joensuulaishahmoista, Miika Haapala kavensi pelin todella omituisella maalilla. Haapala laukoi hirveän lihamuurin takaa ja kiekko pompahti ilmaan ja laskeutui perhosmaisesti Reunasen taakse maaliviivan paremmalle puolelle.

Jokipoikien kavennuksen jälkeen ottelun kuva muuttui totaalisesti. Jokipojat veivät ja TuTo vikisi. TuTo tuntui kuitenkin parantaneen passivoivaa pelityyliä, eikä sillä tasakentällisin ollut hätää vaikka peli pyörikin yksinomaa Reunasen nenän alla.

Timo Salon saaman jäähyn aikana Jokipojat kuitenkin hiipi jo maalin päähän. Kovan painostuksen jälkeen Petri Pyhäjärvi iski Reunasen torjuman kiekon maalin kulmalta sisälle.

Ottelun viime minuuteilla Jokipojat otti vielä maalivahdin pois ja koetti tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. Se kuitenkin kostautui, kun Tuomas Jalava laittoi kiekon tyhjään maaliin vaikka Jokipoikien pelaaja roikkoi painiotteella niskassa. Tilanteesta oli tulossa kyseiselle joensuulaiselle jäähy.

- Kaikki kunnia Joensuulle. Hyvällä tsempillä viimeisessä erässä olivat ajaa meidät jopa kiinni. Saatiin aikamoinen opetuspaketti tiistaita ja loppukautta ajatellen meidän senttereiden pakkien pelaamisesta. Sellaiseen kuin johtoaseman suojelu tiimoilta. Paljon meillä on tekemistä, mutta hyvällä tiellä me ollaan. Minusta sellainen tekemisen moraali ja välittäminen – sellainen, että tunteet nousee pintaan huokuu joukkueesta. Jätkät oikeasti välittävät. Minusta se on makea juttu, Lehkonen kehui.

Yksi ottelun hahmo oli päätuomari Ville Vuohtoniemi, joka vihelsi suorastaan erinomaisesti. Peli oli erittäin kiihkeä ja koiruuksia, huutojäähy-yrityksiä sekä filmauksia esiintyi runsaasti, mutta Vuohtoniemi selvisi silti kunnialla. Peli oli kokoajan päätuomarin hyppysissä ja sen seurauksena Kupittaalla nähtiin jääkiekkoa isolla Jiillä.

Vieraiden parhaimmistoa olivat laiturit Mikko Vanninen ja puolustaja Mika Haapala.
Jokipoikien maalivahti Tomi Räisänen ei esiintynyt kovinkaan vakuuttavasti. Mies selvästi arasti tulla vastaan ja oli useitten laukausten lähtiessä jo polvillaan.

- Eilen hävittiin, vaikka hallittiinkin peliä. Tänään tuo viimeinen erä lämmitti. Siinä oli yritystä ja tekemistä, Varis sanoi.

TuTo ilmoitti tänään purkaneensa Sami Vireen sopimuksen.

- Mä halusin antaa meidän nuorille peliaikaa. Sami ei onnistunut valloittamaan sellaista roolia joukkueesta. Ei siihen sen suurempaa dramatiikkaa kuulu. Nämä ovat valintoja, joita täytyy välillä vaan tehdä, Lehkonen selosti asian taustoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle