Perjantai-illan piristys

MESTIS / Ennakko
Sarjataulukossa juuri karsintaviivan päällä majaileva TuTo saa vastaansa sarjan hännille juuttuneen joensuulaisryhmän. Sekä TuTo että Jokipojat ovat aloittaneet kautensa vaisusti, joten pisteet perjantain ainoasta Mestis-ottelusta eivät olisi kummallekaan joukkueelle pahitteeksi.

TuTon ja Jokipoikien väliset taistelut ovat tuttuja varsinkin takavuosilta. Moni joensuulainen katsoja muistaa esimerkiksi sen, kuinka TuTo päätti Jokipoikien pitkän tappiottomien otteluiden sarjan Mehtimäellä 90-luvun puolivälissä. Viime kaudella joukkueet iskivät yhteen kahdesti Mestiksen karsintasarjassa. Joensuussa TuTo hyödynsi kotijoukkueen hermoilun ottamalla komean 5-0-vierasvoiton, mutta Kupittaalla pisteet jaettiin lukemin 3-3.

Piste kahdesta edellisestä ottelusta

Harjoitusotteluissa hyviä otteita esittäneen turkulaisryhmän kausi ei ole käynnistynyt aivan toivotulla tavalla. Viime viikon torstaina TuTo katkaisi kolmen perättäisen tappion putkensa voitettuaan hieman yllättäen Vaasan Sportin vieraissa, mutta sen jälkeen joukkueen pistesaldo on kasvanut vain yhdellä. Viikonlopun otteluissa Kajaanin Hokki haki pisteet Kupittaalta runsasmaalisessa ja jatkoajalle venyneessä ottelussa lukemin 5-6, ja sunnuntaina Kirkkonummelle matkanneet turkulaiset joutuivat taipumaan lukemin 2-1.

- Tämä on ollut valmennuksellisesti vaikeaa aikaa. Loukkaantumisten takia on ollut pakko muuttaa pelitapaa. Nuorten pelaajien esiinmarssi vie aina oman aikansa, mutta siitä me ei olla lähtökohtana tingitty. Ratkaisutilanteissa nuorten kokemattomuus näkyy, mutta se on heille henkisen kasvun paikka, TuTon valmentaja Ismo Lehkonen toteaa.

Jokipojat irrottautui nollakerhosta viime lauantaina Mehtimäellä, kun Jokipojat ja Kokkolan Hermes eivät saaneet eroa toisistaan 4-4 päättyneessä ottelussa. Eilen Forssassa punapaidat yrittivät karistaa sarjan jumbosijan harteiltaan, mutta FPS otti 5-3-voitollaan jo neljän pisteen etumatkan joensuulaisista.

- Odotin meiltä paljon parempaa. Pitää kyllä itseäkin katsoa peiliin, että missä me mokattiin, totesi Jokipoikien valmentaja Jouni Varis FPS-ottelun jälkeen.

Jokipojille tämä viikko on erittäin tärkeä, sillä FPS:n ja TuTon lisäksi joukkue kohtaa sunnuntaina Järvenpään Haukat – kaikki joukkueita, jotka ennakkokaavailuissa laskettiin Jokipoikien päävastustajiksi. Piste tai kaksi Turusta olisikin Jokipojille tervetullutta eilisen tappion jälkeen.

TuTon sairastupa tyhjenee

Ottelun lähtökohdat ovat suotuisemmat kotijoukkueelle kuin vieraille. Turkulaisten sairastuvan edessä kiemurteleva jono on lyhentynyt päivä päivältä, ja lisäksi TuTo on saanut tämän viikon hioa rauhassa pelisysteemiään kuntoon keskittyen ainoastaan illan otteluun.

- Viime viikolla nähty oli ensimmäinen versio tästä - tavallaan valmentajan näköistä pelaamista; koko kentän pelaamista ja kiekolliseen pelaamiseen pyrkivää. Pelaajien kanssa ollaan palaveerattu ja olemme siirtyneet nyt 2/3 kentän prässiin. Siinä on otettu luovuutta aika lailla pois. Pyrimme nyt pelaamaan enemmän keskialueella. TuTo on onneksi aika terve yhteisö, ja pelaajat oikeasti välittävät TuTosta.

Kuusi viikkoa loukkaantuneena olleen Tero Forsellin paluu on turkulaisille kannattajille mieluinen asia, sillä Grenoblesta kotikonnuilleen palanneen ykköskentän sentterin ja TuTon kapteenin panos joukkueelle on erittäin tärkeä. Forsellin lisäksi TuTon kokoonpanoon palaa hyökkääjä Tomi Laurila. TuTon puolustuspää saanee myös vahvistusta, sillä Jussi Rantala pelannee tänään, vaikka ei liene ole vielä aivan täydessä iskussa.

Nähtäväksi jää, onko Lehkonen saanut joukkueensa pelisysteemin haluamaansa kuntoon. TuTon ylivoima on takkuillut alkukaudesta, eikä Kirkkonummella toiminut myöskään hyökkäyspeli. Toisaalta Jokipojilla on ollut ongelmia oman pään pelaamisessa lähes koko alkukauden, eivätkä maalivahditkaan ole onnistuneet pitämään laivaa pinnalla. Punapaitojen verkkoon onkin tehty keskimäärin 4,67 maalia per ottelu.

Myös Jokipoikien ketjukoostumukset ovat olleet viime otteluissa muutosten kourissa. Kaikkia muita ketjuja valmentaja Jouni Varis sorvasi jo aiemmin, mutta koko alkukauden samassa koostumuksessa pelanneen ykkösketjun kokoonpano muuttui ensimmäisen kerran eiliseen FPS-otteluun. Pisteiden valossa kauden vaisusti aloittanut Sami Puruskainen siirtyi kakkosketjuun, ja hänen paikkansa otti Perttu Ahvenainen, jonka avut ovat kiekollisen pelaamisen sijasta enemmän fyysisellä puolella.

Jokipoikien ainoa varma poissaolija on koko alkukauden loukkaantuneena ollut Marko Mönkkönen, joka alkaa myös jo tervehtymään.

- Mönkkösen Marko aloittaa nyt harjoittelun ja varmaan pari-kolme viikkoa menee, kunnes pääsee takaisin kokoonpanoon. Muuten kyllä ihan terveenä joukkue. Tässä se porukka on, aika kovassa opissa kyllä nyt.

Oman mausteensa otteluun tuo se, että Jokipojat on ”turkulaistunut” kahden miehen verran viime kevään jälkeen: TuTon viime kauden paras pistemies Topi Riutta johtaa punapaitojen ykkösnyrkkiä ja TPS:sta lainassa oleva Tuukka Pulliainen jakelee syöttöjä kolmosketjussa. Ylivoimassa kaverukset pelaavat yhdessä ja tulostakin tulee: Forssassa Pulliainen saalisti maalin ja syötön, ja Riutta kaksi syöttöpistettä.

Maalivahdeilla näytön paikka

TuTon maalilla pelannee Ari Reunanen, joka on torjunut pelaamissaan seitsemässä ottelussa torjuntaprosentilla 89,81.

- Nuorille maalivahdeille (Santanen, Reunanen) tämä on kasvun paikka. He haluavat ammattilaissarjaan 1-2 vuoden viiveellä. Sitä ennen täytyy saada tässä sarjassa "voittavan maalivahdin" titteli ja sitä molemmat haluavat kiihkolla. TuTo on moisille lahjakkaille nuorille täydellinen kasvuympäristö, Lehkonen miettii.

Jokipoikien maalia on vartioinut kolmessa viimeisessä ottelussa Marko Mäkkeli. Sitä, luisteleeko Kupittaalla maalinsuulle Mäkkeli vai Tomi Räisänen, joudutaan vain arvailemaan ennen illan koitosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle