Ilotulitusta Kalevankankaalla

Jukureiden ja Jokipoikien ottelu osoittautui lopulta yksipuoliseksi näytökseksi. Hieman tasaväkisen avauserän jälkeen isännät siirtyivät kahden osuman johtoon ja moni odotti pelin olevan pelattu. Jokipojat onnistui kuitenkin tasoittamaan pelin vain vajaassa minuutissa. Liukkaammin liikkunut Jukurit ei kuitenkaan tasoituksesta hätkähtänyt, vaan takoi taululle murskanumerot 7-2 (0-0, 3-2, 4-0).

Avauserä enteili vielä tasaväkistä kamppailua. Kumpikin joukkueista oli liikkeellä tunnustellen, eikä Jukuritkaan innostunut vielä vauhdinpitoon. Pari tilanteenpoikasta Marko Mäkkelin maalinedustalle syntyi, mutta joensuulaispuolustus oli ajan tasalla.

Jukurit pääsi yrittämään ylivoimaa jo vajaan kuuden minuutin pelin jälkeen, mutta tulos jäi laihaksi. Tuomo Jormakka pääsi maalinedustalla lähimmäs maalintekoa, mutta ohjaus meni suoraan maalivahdin hanskaan. Jäähyn jälkeen peli meni sekavaksi keskialueen puurtamiseksi.

Jukureiden hallinnassa erä myös pysyi. Toistamiseen isännille tarjottiin ylivoimaa erän lopulla, kun Joni Kotilainen passitettiin kaksiminuuttiselle. Kotilainen saikin istua täyden ajan, sillä Jukurit ei tälläkään kertaa onnistunut maalinteossa. Joni Tuominen pääsi kiekon kanssa tyhjän maalin eteen, mutta laukaus lipsahti maalin ylitse.

Avauserä oli melko rauhallista pelailua, jossa kumpikaan joukkue ei ihmeempiä esittänyt. Erän toiminnallisuudesta omaa kieltään kertoivat myös torjuntatilastot, Marko Mäkkeli 6 ja Mikko Strömberg 2.

Maalihanat auki

Jos ensimmäisessä erässä ei tapahtunut juuri mitään, oli toisessa erässä toinen ääni kellossa. Jo erän alkuvaiheissa jukuripuolustajan ampuma päätykiekko pomppasi laidan yli rikkoen mainostaulun. Jukureiden Samuli Piiroinen heittäytyi asenteella kiekon perään ja saikin laukaisupaikan, mutta Mäkkeli torui vedon yli maalin.

Jokipojat sai kokeilla ylivoimaa Sami Puruskaisen röyhkeän nousun ansiosta. Maalinedustalla Esa Hämäläinen oli pakotettu kaatamaan Puruskaisen jäähyn arvoisesti. Vierailijan ylivoima osoittautui kuitenkin yhtä kehnoksi kuin isännilläkin, joten ottelua jatkettiin maalittomana.

Seuraava ylivoima tuottikin jo tulosta, tosin parin mutkan kautta. Jukurit näki jo tyhjän maalin edessään, mutta kahdesti eksyi joensuulaisvahti Mäkkeli kiekon eteen. Kolmannen yrityksen estikin maalialueella ollut puolustaja, ja kiekko vietiin keskiympyrään rangaistuslaukauksen merkiksi. Mikko Hakkaraisen yritys kilpistyi kuitenkin Mäkkelin erinomaiseen venytykseen.

Pelin jatkuttua kiekko kilahti yläputkeenkin, ennekuin punalamppu viimein syttyi. Hyvän poikittaissyötön päätteeksi b-pisteen kohdalta lähteneen laukauksen Mäkkeli vielä torjui, mutta paluukiekkoon ehtinyt Juha Silvander sai tökittyä kumilimpun maaliviivan yli.

Vajaa minuutti edellisestä osumasta ja Jukurit juhli toistamiseen ylivoimamaalia. Tällä kertaa maaliin erinomaisen esityön teki Jokipoikien maalivahti Marko Mäkkeli, joka lähti hakemaan kiekkoa maalin takaa. Kiekko ei tarttunutkaan mailan lapaan, joten paikalle ensimmäisenä saapunut Tomi Lindfors kiersi maalin eteen ja sijoitti kiekon verkkoon ohi heittäytyvän joensuulaispuolustajan.

Jukuripuolustuksen päiväunet säikyttivät kotiyleisöä

Toisen maalin jälkeen moni katsoja oletti pelin ratkenneen, mutta luulo osoittautui vääräksi. Pelissä pahasti jyrän alla ollut Jokipojat pääsi peliin mukaan, kun Lauri Heinonen vapautti Lasse Leppäsen läpiajoon. Leppänen sijoitti kiekon tyylikkäästi maalin kattoon. Tilanteen jälkeen sopi vaan ihmetellä, missä ihmeessä puolustajat tilanteesta olivat.

Heti aloituksen jälkeen tapahtui taas. Vain onni pelasti Jukurit tasoitusosumalta, sillä Jokipoikien terävä pistohyökkäys yllätti puolustuksen täysin. Kiekko lensi hiuksenhienosti maalin ylitse.

Pitkään tästä ei tarvinnut eteenpäin pelata kun peli tasoittuikin. Topi Riutta syötti ja Mikko Vanninen nousi vasenta laitaa kohti maalia. Jukuripuolustajat estivät laukauksen, mutta Vanninen pelasi tilanteen loppuun saakka. Maalin takana kiekon saanut laitahyökkääjä heitti pelivälineen maalille ja kaikkien yllätykseksi punalamppu syttyikin. Kiekko pomppasi Mikko Strömbergin polvisuojien kautta verkkoon.

Hetken torkkumisen jälkeen Jukurit palasi taas entiselleen ja tilanteita alkoi vyöryä kohti Jokipoikien maalia. Jokipojat saikin nauttia tasatilanteesta vain muutaman minuutin, sillä ajassa 34.04 Jukurit siirtyi johtoon kauniin sommitelman päätteeksi. Sipiläinen siirsi kiekon oikeaa laitaa kiitäneelle Markku Erholtzille, joka poikittaissyötöllään vapautti maalin toiselle nurkalle edenneen Samuli Piiroisen maalintekoon.

Toinen erä oli kaiken kaikkiaan eräs kauden tapahtumarikkaimmista. Jukurit hallitsi selvästi, mutta kotijoukkueen uinahduksen ansiosta Jokipojat sai kaunisteltua numeroita. Jokipojat osoitti kuitenkin taisteluhenkeä, eikä romahtanut vielä Jukureiden nopeasta kahden maalin johdosta.

- Positiivista oli että vielä saatiin peli 2-2:een. Vaikka numerot tasoittuivatkin, emme me silti päässeet kunnolla peliin mukaan, tuumi Jokipoikien valmentaja Jouni Varis.

Kolmas erä Jukureiden näytöstä

Päätöserän alku osoittautui ottelun lopulliseksi ratkaisuksi. Esa Saksinen ampui ja Antti Laakso ohjasi kiekon Marko Mäkkelin alitse maaliin. Jokipojat pääsi vielä jukuriosuman jälkeen ylivoimalle, mutta edes viidellä kolmea vastaan eivät vierailijat kunnon tilanteita aikaiseksi saaneet.

Kun Jukurit oli jäähyn selvittänyt, ei voittajasta ollut enää epäselvyyttä. Vaisusti esiintyneiden joensuulaisten yrityksestä katosi loppukin into ja ottelu meni pelailuksi. Jukurit sen sijaan jaksoi kotiyleisön riemuksi loppuun saakka ja takoi vielä kolme osumaa Jokipoikien verkkoon.

5-2-maali oli illan komein. Hyvin pelannut Joni Tuominen kaarsi b-pisteiden väliin ja jätti kiekon Olli Sipiläiselle. Sipiläinen ampui tulisen rannelaukauksen maalin yläkulmaan. Minuuttiakaan ei pelikello ehtinyt käydä, kun tilanne oli jo 6-2. Ilkka Kallioinen pääsi laukomaan, mutta Mäkkeli pysäytti vedon. Maalin edessä ollut Tuomo Jormakka oli kuitenkin valppaana ja runnoi irtokiekon maaliin.

Pelin loppuhetkillä Jukurit rokotti jäähyillyttä vierasjoukkuetta. Kahden miehen ylivoimalla esitys oli hampaaton, mutta lopulta 40 sekuntia ennen loppusummeria maalikin syntyi. Antti Laakso siirsi kiekon näppärästi maalin takaa Lasse Kanervalle, jonka hirveä lämäri noin puolentoista metrin etäisyydeltä upposi takakulmaan.

Vierailijalla vaikeaa, Jukureiden vahva kotikunto jatkuu

Jokipojat jaksoi Jukureiden kyydissä vain vähän alusta. Kun joukkueen peli hyytyi, kesti vielä maalivahti Marko Mäkkeli isäntien myllytystä jonkin aikaa. Lopulta väistämätön tapahtui ja Jukurit meni menojaan. Vaikka tilanne tasoittuikin toisen erän puolivälissä, oli ottelu selkeästi isäntien. Mikko Strömberg joutui torjumaan ottelussa vain seitsemästi, kun virkaveli Mäkkeli oli kiekon tiellä 28 kertaa.

- Piti tulla otteluun hyvällä jalalla, Jukurit on ikiliikkuja. Ei ollut haastajan meininkiä, jota meillä pitäisi olla jokaisessa ottelussa. Pitäisi olla tulta ja tappuraa, väläyttely ei riitä. Jukurit teki kolme maalia ykkössektorista, vikaa on asennepelaamisessa molemmissa päissä, pohdiskeli Jouni Varis ottelun jälkitunnelmissa.

Jokipoikien peliesitys ei ollut järin kehuttava. Topi Riutan johtama ykköskentällinen oli ainoa, joka jollakin tavalla sai peliä avatuksi. Lasse Leppänen esiintyi pirteästi ja Mikkelissä viime kaudella pelannut Perttu Ahvenainen yritti kaikkensa, mutta kiekko ei kestänyt mukana.

Hieman epävarmasti esiintynyttä Marko Mäkkeliä ei käy kateeksi, sillä puolustukseltakaan ei juuri apuja tullut. Arttu Käyhkö oli turhan yksinäinen valopilkku.

Laajalla rintamalla iskenyt Jukurit oli erinomainen. Seitsemän osumaa ja seitsemän eri maalintekijää kertovat leveydestä, jota joukkueesta tänään löytyi. Moni pelaaja avasi pistetilinsä ja ikitaistelija Tuomo Jormakka ilahdutti katsomoa kauden avausmaalillaan. Vauhdikkaasti pelannut isäntäjoukkue jätti pohjoiskarjalaiset vieraansa lopulta statistin asemaan, vaikka ensimmäinen erä ei häikäissytkään.

- Ei oltu kohdattu Jokipoikia Mestiksessä vähään aikaan, joten avauserä oli vähän nyrkkeilyottelun kaltaista tunnustelua, kertoi Jukureiden valmentaja Risto Dufva.

- Toinen erä oli hyvä ja värikäs. Se kaksi minuuttia oli valmentajan painajainen, kaikki tekivät virheitä. 3-2-maali oli tärkeä ja pääsimme johdossa erätauolle. Vastustajan suurin kipinä tuntui katoavan 4-2-maalin jälkeen, Dufva kommentoi.

Jokipojat jatkaa avauspisteiden metsästystä lauantaina, jolloin Mehtimäen jäähalliin saapuu Kokkolan Hermes. Myös Jukurit saa vieraita Pohjanmaalta, sillä lauantaina Kalevankankaalle luistelee Juhani Tammisen johtama Vaasan Sport.