Jukurit vei trillerin

Jukurit ja KooKoo tarjosivat Itsenäisyyspäivän kunniaksi jännittävän kiekkoillan. Vaiherikas ottelu päättyi lopulta kotijoukkueen voittoon maalein 4-3 (0-1, 2-1, 2-1), mutta ei olisi ollut suuri vääryys, jos vieraatkin olisivat pisteen mukaansa napanneet.

Sportia lauantain ottelussa löylyttäneet isännät aloittivat väkevästi. Petri Lehtosen johtama ykkösketju sai hyvän paineen aikaiseksi KooKoon päätyyn. Heti perään Niko Kantelinen tarjoili Olli Sipiläiselle paikan, mutta b-pisteeltä lähteneen vedon pysäytti varmasti Esa-Tapio Palmu.

KooKoon uusi jenkkipelaaja Rory Dynan otti kaksiminuuttisen, mutta Jukurit ei ylivoimaansa onnistunut käyttämään. Jäähyn jälkeen pelin hallinta alkoi kääntyä vierailijalle, joka liikkui nyt selkeästi kotijoukkuetta hanakammin. Jukureiden hyökkäykset tyssäsivät puolestaan vierailijan ohjauspeliin ja kiekko ajautui järjestään kaukalon kulmaukseen, missä fyysiset kouvolalaiset saivat pelivälineen haltuunsa.

Erän ainoa osuma syntyi siirretyn rangaistuksen aikana. KooKoo piti pelin sitkeästi jukuripäädyssä ja fanibussilaiset saivatkin riemun aihetta. Jaakko Suomalainen väläytti nopeita refleksejään torjumalla kovan laukauksen lähietäisyydeltä, mutta pompanneen irtokiekon suti varmasti verkkoon Aapo Lampinen.

KooKoo sai useita mahdollisuuksia maalintekoon, mutta Jaakko Suomalainen oli vaikea mies ohitettavaksi. Tatu Kattelus ja Reino Soijärvi joutuivat avopaikat tärvättyään toteamaan jukurivahdin etevämmäksi. KooKoon vahva ase oli fyysisyys, sillä oudon tahmeasti liikkuneet isännät eivät saaneet ahnaasti maalille rynnineitä kouvolalaisia millään aisoihin. Jukurit sai tilaisuuden tasoittaa ylivoimalla, mutta yritykset olivat ponnettomia. KooKoon Kimmo Haapa-Aro tosin sai kiittää onneaan selvittyään rumasta selkään taklauksesta vain kaksiminuuttisella.

Jukuritkin pääsee liikkeelle

Isäntien vaikeudet jatkuivat heti jäädytystauon jälkeen, sillä Ilkka Kallioisen jäähy tarjosi jälleen ylivoimaa vieraille. Merkittävin aikaansaannos erikoistilanteen aikana oli kuitenkin Jukureiden terävä vastaisku, missä Niko Kantelinen liukastui avoimessa laukaisupaikassa.

Pian jäähyn päättymisen jälkeen oli peli jo tasan. Petri Lehtonen syötti Lasse Kanervan puolittain läpi, mutta kouvolalaispuolustaja sai revittyä jukurikapteenin irti kiekosta. Takaa saapui paikalle kuitenkin Antti Laakso, joka tinttasi kiekon komeasti maalin kattoon.

Minuutti edellisestä ja Jukurit sai ylivoiman. Pitkään ei ehtinyt kiekko pyöriä kouvolalaispäädyssä, sillä tuomari Marko Vepsäläisen käsi nousi pystyyn uudelleen. Kaksinkamppailutilanteessa Petri Lehtosen tasapaino ei kestänyt, vaan mies kaatui maahan laidan vierustalla. Katsojien yllätykseksi Tatu Kattelus sai tilanteesta estämisjäähyn ja kahden miehen ylivoiman Jukurit käytti hyväkseen. Esa Hämäläinen ampui ja pelaajaruuhkan takana maskissa ollut Palmu ei voinut maalille mitään.

Vauhdikkaan erän maalit eivät kuitenkaan jääneet tähän, sillä KooKoo tuli vielä tasoihin ennen erän puoliväliä. Teemu Timoskainen ampui b-pisteen kaarelta, mutta Suomalainen torjui kiekon patjallaan. Paluukiekko osui kuitenkin suoraan Teemu Sompin lapaan, joten KooKoon maalitykki sai rauhassa veivailla maalivahdin jäihin ja nostaa kiekon tyhjään reppuun.

Molemmilla oli vielä paikkansa, mutta maalipaikkoja ei pystytty hyödyntämään. Ratkaisu jäi näin ollen päätöserään. Toisessa erässä Jukurit pääsi jo vahvasti peliin mukaan ja laukaisutilastotkin kääntyivät jo kotijoukkueen hyväksi.

Antti Laakso jälleen KooKoon kiusana

Kolmannen erän sekava alku huipentui kovaan KooKoon vyörytykseen, minkä seurauksena Petri Koskinen joutui rikkomaan jäähyn arvoisesti. Vieraat pyörittivät vaarallista ylivoimaa. Ensin Martin Toms ampui vapaasta tilanteesta maalin ohitse. Paine jatkui ja pian Mikko Liukkonen äkkäsi maalin eteen yksin jätetyn Rory Dynanin, joka sijoitti kiekon maaliin ajassa 44.08.

Johto-osuman jälkeen KooKoo joutui vastavuoroisesti alivoimalle. Petr Machacek otti hölmön jäähyn maalin edessä. Jukurit painosti, mutta ei saanut paikkoja. Jäähy ehti juuri päättyä, kun Esa Hämäläinen ampui siniviivalta. Kiekko meni maalin ohi, mutta kimposi päätylaudoituksesta maalin kulmalle Samuli Piiroisen lapaan. Jukurihyökkääjä sai tuikattua kiekon maaliin Palmun haroessa mailallaan tyhjää.

Reilu minuutti edellisestä ja verkot heiluivat jälleen. Simo Mälkiä antoi hienon pitkän avauksen, joka vapautti Antti Laakson ja Petri Lehtosen hyökkäykseen yksinäistä puolustajaa vastaan. Syötön sijaan Laakso malttoi mielensä, pysähtyi ja odotti puolustajan heittäytyvän jäähän. Tarkka rannelaukaus kolahti maalin kattoon ja vähälukuinen yleisö repesi huutoon maalin merkiksi.

Takaiskun jälkeen KooKoo haki tasoitusta melko kovalla riskillä. Tämä avasi Jukureille ylivoimahyökkäyksiä lähes solkenaan, mutta isäntien tehottomuus hyökkäysten päättämisessä esti lisäosumien synnyn.

Ottelu sai kunnon Hitchcock-lopun, sillä ajassa 57.53 Kalle Kaijomaa sai jäähyn kampitettuaan maalia kohti edenneen kouvolalaisen. Jukurit kuitenkin välttyi vaarallisilta tilanteilta, eikä KooKoo saanut enää kunnon otetta. Pisteet jäivät näin ollen tiukan kamppailun jälkeen Mikkeliin.

Valmentajien mietteitä

Vierasjoukkue KooKoo esiintyi edukseen, vaikka lopulta joutuikin tunnustamaan isännät paremmakseen. Jukurit ei kyennyt vastaamaan KooKoon fyysisyyteen. Maalinedustoilla kouvolalaiset olivatkin selkeästi vahvimpia ja kaikki maalit syntyivätkin lähietäisyydeltä.

- Tosi hyvin lähdettiin peliin ja hallittiin aina toisen erän alkuun asti. Korjattiin vielä hyvin toisen erän huono peli 3-2:een. Lopussa haettiin kovalla riskillä tasoitusta, kertasi KooKoo-luotsi Reijo Mansikka pelitapahtumia.

Tatu Katteluksen helppo jäähy kismitti Mansikkaa. Outo vihellys toimi osaltaan suunnannäyttäjänä pelissä, sillä kahden miehen ylivoimalla Jukurit siirtyi ottelussa ensi kertaa johtoon.

- Ihmeellisesti jouduttiin kolmelle. Jos tässä pelissä ei saa taklailla ja kamppailla, niin eipä tässä silloin ole oikein mitään muutakaan.

Kouvolalaisten parhaana erottui Mikko Liukkonen. Nopea ja juonikas laitahyökkääjä sai jatkuvasti jukuripuolustuksen sekaisin ja järjestelikin ketjukavereilleen paikkoja. Nuori Aapo Lampinen oli totutun hyvä. Myös Ruotsista siirtynyt Rory Dynan näytti potentiaalinsa.

- Halusi tulla meille 1-2 viikon tryoutille ja maksoi itse lentolippunsa, eli käytännössä ilmainen mies. Tuli Ruotsista ja oli eilen ensimmäistä kertaa treeneissä, joten siihen nähden kohtuullinen peliesitys, arvioi Mansikka.

Jukurit ei ollut sen sijaan aivan parhaimmillaan. Ensimmäisen erän kehnon liikkeen jälkeen joukkue kuitenkin piristyi ja sai käännettyä pelin aktiivisella otteella itselleen. Nopeat vastahyökkäykset toimivat hyvin. Puolustusalueella kotijoukkueelle sattui kuitenkin epätavallisen paljon merkkausvirheitä ja vaikeuksia maalinedustalla oli paljon. Jaakko Suomalainen piti kuitenkin tärkeinä hetkinä omiaan pystyssä. Hyökkääjä Antti Laakso iski kaksi komeaa osumaa ja toimi jälleen kapellimestarina KooKoon kaadossa.

- Makea Sport-voitto vaikutti peliimme alussa. Tunne-energia ei noussut vaaditulle tasolle. Supistettiin materiaalia ja saatiin toisessa erässä jo erävoitto. Tappioasemasta käännetyt pelit ovat arvokkaita, tärkeä voitto meille, tuumi Risto Dufva lehdistötilaisuudessa.

Jukureiden pelit jatkuvat lauantaina, jolloin sarvipäät vierailevat Joensuussa. KooKoo pelaa torstaina kotonaan, jolloin vastaan saapuu vieraspeleissä nikotellut Vaasan Sport.