Kuumia tunteita

Viime kevään välieräjoukkueiden kohtaamisesta muodostui kiihkeä vääntö, jossa heiluivat sekä verkko että nyrkit. Ottelussa tuomittiin yli sata jäähyminuuttia ja lopulta ehkä vähemmälle huomiolle jääneessä maalinteossa Jukurit oli parempi lukemin 4-0 (2-0, 0-0, 2-0) ja vei ansaitusti pisteet.

Ennakkoon Mestiksen suosikkijoukkueihin lukeutuvien Jukurien ja Sportin välinen kamppailu ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. Vaiherikkaassa pelissä nähtiin komeita maaleja, paljon erikoistilanteita, sekä fyysisiä yhteenottoja. Jukurit oli jo ottelun alussa kuitenkin terävämpi maalinteossa ja karkasi vaasalaisten tavoittamattomiin. Jukurien ylivoimaa säesti maalivahti Jaakko Suomalaisen upea kolmas perättäinen nollapeli.

Jukurit karkaa

Ottelun alla Jukurien päävalmentaja Risto Dufva oli mietteliäin mielin joukkueensa terävyydestä avausminuuteilla, sillä olihan edellisestä tosikoitoksesta ehtinyt jo viikko vierähtää. Joukkue vastasi päävalmentajansa huoliin pelaamalla vahvan avauserän.

Jukurien karkumatka alkoi heti toisella minuutilla vieraiden Jarno Kososen jäähyn aikana. Jukurien ykköskenttä loikin heti vaarallisia tilanteita, mutta vasta Harri Suutarisen johtama kolmoskenttä onnistui hyödyntämään ylivoiman. Mikko Mäenpää pelasi kiekon viivan kautta vapaaseen paikkaan Niko Kanteliselle, joka laukoi sen vastustamattomasti Sami Heinosen suojien kautta maaliin. Pian maalin jälkeen Sportilla oli tasoituksen paikka, kun jukuripakit sekoilivat omalla sinisellä ja Markku Erholtzin syöttö päätyi Janne Siivosen lapaan. Siivonen ei kuitenkaan pystynyt vapaasta paikasta ohittamaan laukauksellaan Suomalaista.

Tilanteita sateli avauserässä molempiin päätyihin, kun vauhtia riitti kentällä. Jukurien toinen maali syntyi kahdeksannella minuutilla Antti Laakson oivasta vippauksesta keskialueelle, josta Petri Lehtonen karkasi läpiajoon. Lehtonen sijoitti kiekon Heinosen kilven alle ja räjäytti jälleen kotiyleisön. Erän puolivälin jälkeen Jukureilla oli tilaisuutensa lisämaaleihinkin, kun Esa Hämäläinen ampui siniseltä tolppaan ja Samuli Piiroinen nosti lähietäisyydeltä yli Heinosen vartioiman maalin.

Myös Sportilla oli erän lopulla tilaisuutensa, kun Aniket Dhahphalen johtama ykkösketju järjesti vaarallisen mylläkän kotijoukkueen maalin ympärillä. Markus Jämsän illan ensimmäisen kakkosen aikana Sport oli jopa parempi ja Patrik Westerbackin loistavasta syötöstä Kim Nabb karkasi läpiajoon ja laukoi tarkasti, mutta kiekko kimposi Suomalaisen paraatitorjunnasta niukasti maalin yli.

Leppäsen pilli kuumana

Toisesta erästä muodostui erittäin rikkonainen. Päätuomari Jussi Leppänen vihelsi kotijoukkueelle peräti kuusi kahden minuutin rangaistusta ja vieraillekin neljä kakkosta. Leppäsen linja aiheuttikin paljon närää katsomossa, sillä selkeät rikkeet jäivät erässä vain muutamaan tapaukseen. Runsaasta erikoistilannepelaamisesta huolimatta kumpikaan joukkue ei onnistunut erässä maalinteossa.

Erän alkuminuutit pelattiin yhtä maalia. Jukureille nimittäin tuomittiin kolme lähes perättäistä kakkosta siten, että Sport sai jauhaa ylivoimaansa täydet kuusi minuuttia. Vaasalaisten ylivoimapeli kuitenkin takkusi, eikä kunnon tilanteita syntynyt montaakaan. Miro Laitinen oli lähimpänä kavennusmaalia ampuen keskimmäisen jäähyn aikana tolppaan. Kokonaisuutena erikoistilanteita leimasi kotijoukkueen todella vahva alivoimapeli, jossa vieraiden kuviot rikottiin jo varsin aikaisessa vaiheessa.

Tasaviisikoilla ei kotijoukkueen jäähyjen jälkeen kauaa pelailtu. Sportin aggressiivinen lähentely Suomalaisen vartioiman maalin edustalla poiki lyhyen kahakan, josta kolme pelaajaa joutui istunnolle. Vieraiden jälkipeli tuotti ylivoiman kotijoukkueelle, jota ei kuitenkaan kauaa jatkunut, sillä Mikko Mäenpään ryntäys kohti Sami Heinosta oli myös jäähyn arvoinen suoritus. Tasavajaalla vieraat olivat lähempänä maalijuhlia, kun Jussi Heikkinen pääsi avopaikasta b-pisteeltä ampumaan tulisesti, mutta Suomalainen oli jälleen muurina edessä.

Erän lopulla harjoiteltiin lisää erikoistilanteita, mutta tuloksetta. Tasavajaalla oli Jukurien ”pappaketju” liekeissä ja Laaksolla namupaikka Lehtosen passista. Päätoserään siirryttiin silti 2-0 lukemista.

Lopullinen niitti

Päätöserän alussa jännitettiin mahdollista vieraiden kirivaihteen löytymistä. Muutamat namupaikat ottelun alkupuolella antoivat varmasti uskoa Sportin pelaajille noususta, mutta Jukurit oli toista mieltä.

Erän alussa parhaat paikat syntyivätkin Suomalaisen maalille. Dhadphalen vahvan nousun joutui Petri Lehtonen pysäyttämään sääntöjen vastaisesti ja Sportin ylivoima oli vaihteeksi vahvemman näköistä. Mika Suoraniemen laukaus viuhui kohti yläkulmaa, mutta Suomalaisen hanska ilmestyi jälleen eteen. Jukurien kolmas maali syntyi nopeasta vastahyökkäyksestä, jonka järjesti Kalle Kaijomaa vahvalla nousulla. Hyökkäyksen päätti Niko Kantelinen pelaamalla tilanteen loppuun asti ja iskemällä lopulta ilmasta Heinosen torjuman kiekon reppuun..

Erän puolivälissä Kristian Hjerpe loukkaantui puhtaassa kontaktitilanteessa ja joutui jättämään kentän. Tilanteesta ei tuomioita jaettu. Ilmeisesti Hjerpen loukkaantuminen oli osasyynä erän jälkipuoliskon tapahtumiin, sillä osa Sportin pelaajista kävi melkoisen kuumana. Illan ”paha poika” Markus Jämsä tuomittiin jälleen istunnolle, kun hän jälkitilanteessa iski kotijoukkueen Mikko Mäenpäältä kypärän päästä. Jukurit loi Mika Niemen viisikolla painetta Sportin maalille, mutta tuloksetta.

Jämsä palasi jäähyn jälkeen kentälle seitsemän sekunnin ajaksi, kunnes pilli soi jälleen korkean mailan vuoksi. Tätä tilaisuutta Jukurit ei enää jättänyt käyttämättä, vaan Jukurien ykkönen iski Lasse Kanervan terävän kudin toimesta. Namusyötön Kanervalle tarjoili Petri Lehtonen. Erän viimeisellä minuutilla Olli Sipiläisen jäähyn aikana Sport yritti kavennusta vielä kuudella pelaajalla, mutta tuloksetta. Parin viimeisen sekunnin aikana nähtiin kuitenkin vierasjoukkueen kontrollin todellinen himmeneminen.

Teemu Sainomaa aloitti shown ajamalla törkeästi maalivahti Jaakko Suomalaisen päälle. Sainomaa joutuikin tekosestaan välittömästi tilille, kun pari kotijoukkueen pelaaja päätti kuitata tekosen. Tilanteeseen puuttui myös pari muuta pelaaja molemmista joukkueista ja yleinen kahakka oli valmis. Markus Jämsän ja Esa Hämäläisen mittelöstä tuli jopa ”täyspitkä”, kun linjatuomarit eivät ennättäneet/halunneet ennättää heti väliin. Mittelöissä vältyttiin onneksi loukkaantumisilta, mutta muita sanktioita on varmasti luvassa.

Shit happens

Ottelussa Jukurit oli lopulta yllättävänkin ylivoimainen, ainakin numeroiden valossa. Jukurien vahvuus piilee tällä hetkellä tehokkaassa maalipaikkojen hyödyntämisessä ja sarjan ehkä parhaassa maalivahtipelissä. Jaakko Suomalaisen kolme perättäistä nollapeliä on mahtava saavutus, mutta joukkueen puolustuspeli muutenkin on toiminut hyvin. Lisäksi Jukurit oli terävämpi erikoistilanteissa. Sportille tarjoiltiin paikkoja ylivoimalla, mutta kotijoukkue kesti alivoimat hyvin.

Sportin vahvuus on edelleen kiekollisessa taidossa, jota mm. Patrik Westerback esitteli useaan otteeseen. Valitettavasti kiemurat eivät useinkaan löytäneet seurakavereita ja tilanteet valuivat hukkaan. Maalinedustoilla Sport oli yllättävä aseeton, kun Jukurit vyöryi tilanteisiin vauhdilla. Ylivoimapelaamisessa vaasalaisilla on myös paljon parannettavaa. Sport on taitava joukkue, mutta kuvioissa on vielä paranneltavaa.

Valmentajat olivat yhtä mieltä tapahtumien kulusta ja myös tuomarin työskentelystä. Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen ei ollut tyytyväinen omiensa ylivoimapeliin.

- Tämä oli kahden hyvin valmistautuneen joukkueen kohtaaminen, jossa Jukurit oli terävämpi, Tamminen totesi.

- Peli oli toista tasoa kuin torstaina, mutta tänään se ei riittänyt. Ylivoimapeliä meidän täytyy nyt harjoitella.

Tammisella oli myös selkeä näkemys lopun tapahtumista.

- Tänään oli kokematonta tuomaritoimintaa ja lopun hässäkkä oli kombinaatio tapahtumista. Tuomari antoi ottelussa liikaa siimaa ja tämä oli tulos, shit happens totesi Tamminen letkeästi lopuksi.

Jukurien päävalmentaja Risto Dufva oli ylpeä joukkueensa suorituksesta.

- Kyllä me voitto tässä ansaittiin. 2-0 tuli nopeasti ja toisen erän alivoimapeli oli meiltä loistavaa, Dufva arvioi.

Dufva jakoi myös kiitosta tänään kaksi maalia iskeneelle kolmosketjulle.

- Koskinen ja Kantelinen ovat siinä olleet sellainen laituripari, jotka tekivät taas valtavan työmäärän ja tuolla työmäärällä natsaa varmasti myös jatkossa.

Dufva oli myös harmissaan tuomarilinjasta ja arvosteli Sportin pelityyliä.

- Tuomari oli huono. Tuollaista poikapainia tulee loppuun, kun ei ajoissa puututa, Dufva linjaa.

- Sportilla oli siinä jatkuvaa provosointia Suomalaisen Jaskaa kohtaan. Ihmeellistä, että löytyy tuon tason joukkueesta tahallista maalivahdin vahingoittamisyritystä.

Jukurit on vuosikausia ollut sarjan vähiten jäähyjä kerännyt joukkue ja valittukin usein fair-play –joukkueeksi. Tämä on tavoitteena myös jatkossa.

- Ei me tässä linjaamme olla muuttamassa, mutta ei meidän pelaajia saa siellä ihan miten tahansa mätkiä. Tämän kauden joukkue on veistetty vähän kovemmasta puusta, Dufva päättää.

Jukurit matkustaa ensi torstaina TuTon vieraaksi Turkuun ja Sport kohtaa huomenna kotihallissaan nuoret leijonat.