KalPa vei voiton väkisin

Kokkolan Hermes taisteli kynsin ja hampain, mutta ei lopulta pysynyt KalPan kyydissä. Loistavan ottelun pelannut Timo Kuuluvainen ohjasi kotijoukkueen voittomaalin ylivoimalla ajassa 56.45. Tämä oli nuoren laitahyökkääjän uran ensimmäinen maali miesten peleissä.

Hermeksen lähtökohta otteluun oli vaikea, kun kaksi parasta pistemiestä oli loukkaantumisten vuoksi sivussa. Jani Uskin ja Jari-Pekka Pajulan jättämä aukko ei luvannut hyvää.

- Kun hypättiin bussiin, tuntui vähän kuin autosta olisi puuttunut eturenkaat. Kiekollinen osaaminen jäi kotiin, ja myös ylivoima perustuu heihin, Hermeksen päävalmentaja Pasi Arvonen sanoi.

Kova taistelu palkitsi alussa

Kokkolalaiset eivät turhaan poissa olleita murehtineet, vaan hyppäsivät Kuopion kaukaloon raivokkaasti. Hermes voitti kaksinkamppailut toinen toisensa jälkeen, ja KalPa oli suurissa vaikeuksissa.

- Paljon oli taistelijoita vastassa. Tuntui kuin olisi ollut koko ajan lihamuuri edessä, KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi sanoi.

Hermeksen hyökkääjät kävivät kovalla paineella KalPan puolustajiin kiinni, ja tulostakin tuli. Johtomaali syntyi viiden minuutin kohdalla nelosketjun tekemänä.

Janne Tuominen ampui Ari Luostarisen torjuman kiekon tolppaan, josta kimmonneen kiekon puolestaan Matti Pesonen sai aivan rauhassa lyödä tyhjään maaliin.

Hermes sai ensimmäisessä erässä toisenkin paikan, mutta Aku Joki-Erkkilän lähentelyn KalPa-maalilla Luostarinen torjui.

Tärkeintä kokkolalaisten pelaamisessa oli kuitenkin se, että joukkue piti KalPan täysin ulkona maalipaikoista. Vain Adam Hall pääsi ensimmäisessä erässä kokeilemaan vaarallisesti Kimmo Vesan reaktioita, mutta tämä kesti.

- Täytyy muistaa, että omaa pelaamista on aina peilattava vastassa olevaan joukkueeseen. Hermes pelasi hyvin, oli Mika Pieniniemen synninpäästö omilleen.

Puntit tasoittuvat

Eittämättä Pieniniemi oli jonkin verran omiinsa pettynyt, sillä toiseen erään hän rukkasi ketjuja uuteen uskoon. Aki Keinänen sai väistyä nelosketjuun, ja hänen paikkansa otti Adam Hall. Max Kenig nousi puolestaan nelosesta tuuraamaan Hallia.

Hallin tulo laitahyökkääjäksi Ville Hämäläisen ja Marko Ahosillan vierelle tuotti tulosta, kun koostumus oli ollut yhdessä 13 sekuntia.

Timo Kuuluvaisen lisäksi illan kunkkuihin kuuluneen Ahosillan osuus tasoitusmaalin oli vahva. Hän ehti ampua kaksi kertaa päin Vesaa, joista toisen paluukiekon runnoi Hämäläinen verkon perille.

KalPan toisen erän alku oli muutenkin raju. Erän vanhetessa Hermes ylsi ajoittain myös kiekolliseen peliin, mutta Kimmo Vesa oli helisemässä venyen 16 torjuntaan. Eikä hänen aina tarvinnut edes torjua. Kerrankin Ahosilta ampui kiekon ranteella tolppaan ohi Vesan niin että halli kumisi.

KalPa pääsi pelaamaan toisen erän lopulla ylivoimalla viidellä kolmea vastaan, mutta joukkue pommitti päin päätylaudoituksia kapellimestarinaan puolustaja Samuli Suhonen.

Ylivoimatilanne ei ollut loppuakseen, kun kahden miehen jo jäähyaitiossa istuskellessa päätuomari Jaakko Kosonen nosti kätensä ylös jälleen Hermes-rangaistuksen merkiksi. Siirretyn rangaistuksen aikana KalPa pelasi kuudella kolmea vastaan peräti minuutin ajan maalivahti Luostarisen huilatessa vaihtoaitiossa. Hermes kuitenkin taisteli uskomattomasti, eikä maalin syntyminen ollut lähelläkään! KalPa oli täysin kipsissä.

- Kyllä siinä paikat oli, mutta ammuttiin huolimattomasti, Pieniniemi kertasi.

Hermeksen Pasi Arvonen ei yllättäen ollut tuomarilinjasta kärttyinen.

- Hyvä suoritus Kososelta. Ainut mikä harmitti, että meidän maalivahdin päälle ajeltiin. Mutta eipä siinä mitään, kun sanoin siitä, niin seuraavalla kerralla tuli jäähy, Arvonen puheli.

- Minä en ole pitänyt tapanani näitä asioita kommentoida, enkä kommentoi nytkään, arvioi Pieniniemi tuomarilinjaa.

Arvosen viittaamasta Marko Ahosillan estämisjäähystä oli Pieniniemellä pelin tuoksinassa kuitenkin sanansa sanottavana. Yleensä KalPa-käskijä ei tuomareille huutele, mutta nyt oli ääni kellossa toinen.

- Sehän työnnettiin sinne! flunssainen valmentaja karjui vaihtoaition takaa.

Kolmas erä muutti kaiken

Kolmanteen erään kotijoukkue teki melkoisen ryhtiliikkeen. Se pyöritti peliä Hermes-päädyssä lähes koko kaksikymmenminuuttisen luoden maalipaikkoja solkenaan. Epävirallisen tilaston mukaan oli kolmannen erän selkeät maalipaikat KalPalle 11-0.

Hermeksen ykkösketju sai yhden minuutin mittaisen pyörityksen aikaan, mutta muuten väsymys paistoi vierailijoiden otteista. Miikka Jäske oli päästä kertaalleen läpiajoon, mutta KalPa-puolustaja Juha Alastalo luisteli tämän kiinni ja otti tylysti kiekon pois.

- Olen 57 minuutin osalta peliimme tyytyväinen. Huulilla olimme, tästä on hyvä jatkaa, sanoi Pasi Arvonen tilanteisiin nähden hieman yllättäen.

Arvonen viittasi KalPan voittomaaliin, joka syntyi ylivoimalla kolme minuuttia ennen päätössummeria. Hätäisesti ylivoimaa läpi ottelun pelanneet kuopiolaiset säilyttivät nyt maltin ja rakensivat tiiviin maskin komeita torjuntoja esittäneen Kimmo Vesan eteen. Puolustaja Juho Kuronen laukoi tulisesti ja Timo Kuuluvainen sai jonkin ruumiin osansa kiekon eteen ennen kuin se ohitti Vesan.

- Huh. Oli siellä kuuma ja hyvä maalivahti. Kuuluvainen meni sinne hakattavaksi. Hänelle kuuluu iso osa tästä voitosta, Mika Pieniniemi kehui.

KalPan A-junioreissa viime kauden pelannut, ja täksi kaudeksi edustusjoukkueeseen noussut 21-vuotias Kuuluvainen ansaitsi kehut. Hän taklasi kaukalossa useammin kuin kukaan muu yhteensä Hermeksen joukkue mukaan lukien. Kuuluvainen raatoi lisäksi kaikissa alivoimissa ja ylivoimaan päästyään ampui uransa ensimmäisen mestismaalin.

- Toisen erän puolesta välistä lähtien veimme peliä, ja mielestäni ansaitsimme voiton, Pieniniemi päätti.

KalPan 3-1-voiton kaunisteli vielä Jussi Savolainen lämäämällä kiekon tyhjään maaliin. KalPan voittokulku siis jatkuu, putki on nyt 12 ottelun mittainen. Toisaalta Hermeksellekin voi ennustaa hyvää. Monen paikalla olijan mielestä se oli paras ja yritteliäin tähän mennessä Kuopiossa vieraillut joukkue.